Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia:
Šildome namą neekonomiškai
Šildymo reikalai - gruodis
Žiema žiemužė - šildymas sausį
Pasišildymai vasarį
Kovą šildomės rekuperatoriumi

Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį.
Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše:
Darbai įsibėgėja

Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad investicija pasiteisins ir neteks sukti galvos, kaip spręsti problemas dėl įrenginių darbo nesklandumų. Pasiklausinėjus atsiliepimų, panašu, kad Mitsubishi įrenginiai patikimai, be gedimų tarnauja ilgus metus. Taigi apsistojome ties 9kW galios Mitsubishi PUHZ-SHW80YAA išoriniu įrenginiu, kurio deklaruojama apatinė darbinė temperatūra yra -28 laipsniai.



Vidinis įrenginys bus "šaldytuvas" su integruota 200L karšto vandens ruošimo talpa Mitsubishi EHST20C-YM9C. Šis įrenginys turės ir vėsinimo funkciją, kai tarkime nakties metu galima suprogramuoti, jog grindys būtų atvėsinamos, taip atvėsinant ir prikaitusias patalpas. Įrenginyje numatytas ir nuotolinis valdymas internetu.




Šildymo įrangos pajungimo darbus pradedame nuo betoninio pado išoriniam įrenginiui išbetonavimo. Padaromi 2 poliai ir suformuojama 1m x 1m aikštelė. Atitirpinto vandens surinkimui sumontuojamas trapas (vamzdis į nuotekų sistemą buvo atvestas jau komunikacijų klojimo metu). Visu procesu nuo A iki Z rūpinosi UAB "AFS Baltic", man liko tik viska stebėti ir džiaugtis sklandžia darbų eiga :)







Tik atvažiavus šildymo įrangai, skubiai buvo pradėtas jos montavimas. Vidinis blokas puikiai sutilpo į jam dar namo projektavimo stadijoje numatytą vietą. Variniais vamzdžiais padarytas aprišimas.



Sekančią dieną pastatytas ir pajungtas išorinis blokas, bei sutvarkyta visa elektrinė-valdymo dalis.




Išorinis įrenginukas dirba išsijuosęs. Pasirodo pirmasis kondensatas, kuris gražiai suteka į jo surinkimui, dar komunikacijų vedžiojimo stadijoje, įrengtą trapą. AFS Baltic vyrai tikri šaunuoliai, jau anuomet pagalvojo apie tokias smulkmenas.



Su šildymo įranga dirbantis meistras labai gyrė Mitsubishi Zubadan išorinį bloką kaip puikiai ir labai patikimai dirbantį. Iškarto pastebėjau, kad išorinis įrenginys labai tylus. Mūsų rekuperatorius, dirbdamas vidutiniu pajėgumu, skleidžia kogero daugiau triukšmo nei šis Zubadanas :) Video kogero neperteiks darbinio triukšmo, bet galit patikėt mano žodžiu.


Taigi, 2019 metų spalio 15 dieną rekuperatoriaus paduodamo oro šildymo tenas atjungtas ir namą pradėjome šildyti civilizuotai.
Pradžioje, kol nesumontuotos kolektorių termopavaros bei termostatai atskirose patalpose, naudojome vidinio įrenginio valdymo pultą. Nustačiau, kad valdymo pulto zonoje (prieangis) būtų palaikomi 18 laipsnių celsijaus, tačiau reali temperatūra patalpose laikosi apie 19-20 laipsnių, matyt prišyla nuo retsykiais dar pasirodančios saulytės.



Lapkričio pradžioje vyrai atvyko sumontuoti termostatus ir automatines srautų valdymo pavaras. Termostatus rinkomės Danfoss gamybos, - laiko patikrinti, kokybiški gaminiai. Pradžioje galvojome montuoti paprasčiausius, bet vėliau nusprendėme sumontuoti programuojamus, su papildomomis funkcijomis. Kainų skirtumas pasirodė netoks didelis (viso mums reikalingi 7 termostatai), kad atsisakyti papildomų valdymo galimybiu. Pasirinkome modelį BasicPlus2 WT-P




Terminės pavaros taipogi Danfoss gamybos Termal Wax Actuator 088H3142


Vonios patalpoje termostato pajungimo kabeliukas pažeistas, - matyt kažkokiu būdu nukentėjo atliekant kitus darbus. Taigi vonioje sumontuotas Wi-Fi ryšiu dirbantis termostatas RET2000B. Jis paprastas, neprogramuojamas, tiesiog palaiko nustatytą patalpos temperatūrą.


Įleidžiami termostatai man asmeniškai ant sienos atrodo gražiau, jie labiau prigludę.


Belaidis termostatas virštinkinis, jis labiau išsikišęs į išorę.


Šitaip atrodo belaidžio termostato (mūsų atveju vonios kambariai) priėmimo moduliai.


Ant kolektorių sumontuotos terminės pavaros.


Sukonfigūravus termostatus nuo termopavarų nuimami apsauginiai žiedai ir sistema ima pilnavertiškai funkcionuoti.




Šilumos siurblio darbo režimą parenkame pagal išorės temperatūrų kreivę. Dabar vidaus temperatūrų kontrolę atskirose patalpose, užverdami ar atverdami atitinkamus grindinio šildymo kontūrus, atliks termostatai. Teoriškai tai turėtų maksimaliai optimizuoti šildymo efektyvumą. Kaip tai veikia praktiškai, pamatysim tik kai patalpos turės duris ir tikriausia jau būsime įsikėlę gyventi ;)



Komentarai

  1. Praktiskai ismesta kruva pinigu. Kaip tos pavaros gali buti naudingos? :) su kietu kuru as suprantu, bet cia is ju naudos medaug...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet labai gražiai ;) Ir nemanau, kad labai brangiai.
      Berniukai mėgsta tech žaisliukus.
      O gal ir bus naudinga, kartais atjungiant pusę namo. Bet čia efektingiau veiktų koks bendras valdiklis (protingo namo).

      Panaikinti
    2. Visiškai sutinku su pirmu komentaru. Pinigų suinvestuota daug, o naudos nulis. Pavaros, termostatai, kam viso to reikia šiltam name su oras - vanduo siurbliu? Blyn, 7 programuojami termostatai, ką jūs ten programuosit? :D
      p.s. tos drenažinės grotelės prie minuso užšals.

      Panaikinti
    3. Kolega teisus, ziema isorinio bloko kondensatas pavirs I didele ledo kupeta, kuri bus Jums galvos skausmas. Siulau (jei dar nepasidarete) iki ziemos pasidaryti kondensato surinkimo lovi su sildanciu kabeliu. Jei ne, tai dirbsite vandens neseju kiekviena dieta visa sildymo sezona :)

      Panaikinti
  2. Drenazines groteles parodija, apacioje reikia pilti zvirgzda ir nebetonuoti pado, o tiesiog 4 atskiras kojas. Termostatines pavaros pinigai i ora.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na labai įdomu ir man bus pamatyti, kokia grindų inercija, ir per kiek laiko galima pakeisti temperatūrą. Pasidalinkite tezultatais ateityje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Butinai pasiziuresiu. Kolkas galiu pasakyt tik tiek, kad atskirose patalpose padaryti skirtinga temperatura termostatais iseina, nors kolkas pas mus net duru nera. Del inercijos, tai jau kai gyvensiu galesiu pastebeti

      Panaikinti
  4. Sveiki Robertai, Jusu namas imtinai labai taupus ir elektros sunaudoja kaip A++ namas, gal butu uzteke Jums ir 5 kW silumos siurblio ? Busiu dekingas uz atsakyma. Su Pagarba R.B

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai butu pakake 5kW. Tiesiog norejom zubadan, o jo maziausia galia buvo 8kW. Jei reiktu rinktis dabar, manau ieskociau kitokio, mazesnes galios patikimo irenginio. Pilnai pakaktu o ir kainuotu kiek pigiau

      Panaikinti
  5. Sveiki, kokia jūsų nuomonė apie visus tuos termostatus ir pavaras išbandžius jau bent kelis sezonus? Ar pasiteisina ar vis gi kaip kiti komentatoriai rašė - pinigai į orą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antrasyk irgi deciau. Rankiniu taip tiksliai neatsireguliuosi. Skirtingose patalpose pasidarai skirtingas temperaturas, kurias betkada gali pasikoreguot neisbalansuodamas sistemos. Kitas dalykas vasara, kai perjungi ant vesinimo ir sistema turi veikti "atvirksciai". Tada tiesiog turiu pasidares rezima, kad visi konturai atidaryti. Jei be termostatu, tai tektu atsukti visur rankiniu budu o pries sildymo sezona vel visa sistema isnaujo balansuoti

      Panaikinti
  6. Sveiki dar karta Robertai ir geru jums 2023-ju. Norejau Jusu paklausti kaip veike silumos siurblys oras vanduo ar neislindo per kelis Jusu sildymo sezonus silpnu vietu, gedimu ar kokiu nors nepatogumu kuriu nesitikejot kaip uzsala lauko blokas, kad net sparnuote neprasisuka ar prisuka elektros nepateisinamai daug ar dar kokie nepatogumai su oras vanduo aparatu kaip draugauja siurblys su grindu automatika ar daug ONN/OFF CIKLU sildymo sezono metu, nors pas Jus Mitsubishi auksciausios klases. Busiu dekingas jeigu pasidalinsit savo nuomone bendrai ar su kokiu patarimu i ka atkreipti pasirinkus oras vanduo SS.

    Su Pagarba
    R.B

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neturiu jokiu priekaistu ŠS. Šildymas veikia automatiniu rezimu pagal lauko temperaturu kreive. Vasarai, termostatuose nustatau max tempertura (berods 30 laipsniu), kad konturai butu atidaryti, o i grindis nurodau paduoti 17-18 laipsniu. Kai jau prasideda karsciai, tai ŠS ijungiu vesinimui. Kai nekarsta isjungiu. Tai vesinimui pilna automatika man nesigauna. Galima vesinima ir automatu ijungti pagal vidaus temperatura, bet tada ŠS besistengdamas greiciau atvesint paduoda perzemas temperaturas ~10-12 laipsniu ir buna, kad grindys parasoja. Tai man paprasciau paciam isijungti pagal poreiki ir nestatyti paduodamo i grindis zemiau 15 laipsniu. Nezinau, gal jei vesinima ijungus automatu palaikyti kokius 23-25 patalpose, kol karsciai neprasideje, viskas ir automatiniame rezime vyktu, siurblys reaguotu i mazesnius vidaus temperaturos pokycius ir netaip drastiskai. Reiketu pasibandyti, bet as vis praziobsau ir susigriebiu, kai jau viduje prikaista :) O i ka atkreipti demesi net negaliu pasakyti, modeliu dabar vezama daugybe, reiktu gilintis i charakteristikas, valdymo galimybes, apie patikimuma pasidometi. Pazistamas turi panasonic silumos siurbli, valdymas truputi kitoks nei mitsubishi, bet irgi perprantamas ir veikia siaip irgi tvarkingai, sakyciau
      neprasciau

      Panaikinti
  7. Sveiki, Malonu matyti toki išsamu aprašyma su nuotraukomis ir įžvalgomis. Pasileidau ir as mitsubishi ecodan oras-vanduo siurbli. Bet nusivyliau su katilo valdymu, pats pultas ant katilo technologiskai gerokai pasenes, o ir jame nustatymu nelabai ka galima pareguliuoti, sudetingas valdymas, visiskai nedraugiskas vartotojui. Dauguma nustatymu ir temperaturos uzkoduotos kazkokiais trumpinimais. Bet cia ne esme, pasileisiu per telefono programele tikiuosi bus geriau. Jau antra savaite kaip sukasi sildymas bet vis dar nesuprantu keliu dalyku: 1) kodel taip daznai ijungia tenus, lauke nera salta, galetu suktis siurblys. 2) kodel taip dažnai daro atitirpinima? 3) kodėl visada pilnu pajegumu veikia vandens pompa ir varineja vandeni per kolektorius net ir tada kai katilas issijunges stovi ant stand-by? 4) toks vaizdas kad pastrigo katilo suvartojamos ir pagaminamos energijos skaiciuokle nes tie patys skaiciai nesikeicia keleta dienu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su panašiomis problemomis ir aš susidūręs, vissmann 222, seniena kazkokia, bezda bezda per para 1laipsni name pakelia naudodamas tenus kai lauke -1 o namas A++, sanaudos kaip diena taip 70kw, namas negyvenamas papildomu elektros vartojimu nera. Kolkas niekam negaliu rekomenduoti

      Panaikinti
  8. Pritariu pavaros nereikalingos, grindinio sildymo nerekomenduoju, kojos sala nsme vistiek 28 laips.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j