Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Šildome namą neekonomiškai

Iki kovo mėnesio jokių rimtų darbų namo viduje neplanuojame. Bet tinkamą temperatūrą jame reikia palaikyti vien dėl to, kad nesikauptų drėgmė.
Šilumos siurblio šiemet nebepastatėme, tad teks verstis parankinėmis priemonėmis. 135 kvadratų šildymui atvežiau 8 sekcijų, 2,5kW galios tepalinį radiatorių su papūtimu. Tai tikrai toli gražu ne pats ekonomiškiausias šildymo variantas.



Lapkričio pirmoji, - namo šildymas įjungtas. Trejetą valandėlių, besidarbuodamas, pastumdžiau maksimalia galia paleistą radiatorių po kambarius, kol vidaus temperatūra pasiekė 17 laipsnių. Santykinė drėgmė irgi nukrito ~10%. Radiatorius prisuko 4,36kW, kas kainuoja ~0,49€. 




Sumažinau radiatoriaus galią ir palikau name. Laikas nuo laiko teks stebėti vidaus temperatūrą ir rankiniu būdu reguliuoti radiatoriaus šildymo galią. Įdomu pažiūrėti, kiek šiltą namą pastatėme ir  kiek toks  visiškai neekonomiškas šilumos šaltinis prisuks kW per mėnesį, kad 135 kvadratų plote palaikytų 16-17 laipsnių temperatūrą.
Praėjo pirmoji "šildymo" savaitė. Orai nebuvo labai šalti.


Teko namą ir pašaldyti varstomais langais, - buvome išsikvietę žmogų, kuris pilnai sureguliavo visus langus ir duris prieš būsimą sandarumo testą. Po to "papleškinau" radiatorių, kad patalpos greičiau sušiltų bent iki 17 laipsnių.



Viso pirmąją lapkričio savaitę prisukome 77kWh, kas kainuoja 8,77€.




Santykinė drėgmė kolkas laikosi 75+ proc. Tam įtakos turi ir tai, kad šiuo metu remontuojame techninę patalpą, kurioje stovės ŠS vidinis blokas ir rekuperatorius. Klijuojamos plytelės, glaistomos sienos, drėgmė garuoja o pasišalinti neturi kur. Namas sandarus o priverstinė ventiliacija dar neveikia. 
Savaitgaliui įdarbinau drėgmės surinktuvą.



Antroji lapkričio savaitė buvo truputį vėsesnė. 


Šią savaitę sklype pradėjome įrenginėti tvorą, o betono maišyklei reikalinga elektra, kurią "pasiskolinti" dabar galima tik nusivedus prailgintuvą į namą. Taigi dienomis namas buvo "išsandarintas", kas tikrai neprisidėjo prie šilumos viduje palaikymo.


Teko šiektiek pakaitinti radiatorių, bet lyginant su pirma savaite, prisukome tik 1€ daugiau, tai yra 18,54-8,77=9,77€. Gal jau įšilo sienos ir pradeda "veikti" didelė sienų termomasė? Matysime, kiek kaitinti radiatorių reikės ateinančiomis savaitėmis.


Praviros durys turėjo ir teigiamų padarinių: patalpos prasivėdino, drėgmė nukrito iki 72proc.


Trečioji savaitė buvo gerokai vėsesnė, - sulaukėme minusinių temperatūrų netik naktį, bet ir dieną.


Betono maišyklė kieme sukosi, - buvo betonuojami tvoros stulpai. Taigi durys dienomis buvo nuolat praviros. Tepalinio radiatoriaus nebereguliavau, palikau tokioje pat padėtyje kaip praėjusią savaitę. Jei durys nebūtų laikomos praviros, šildyti būtų reikėję mažiau. Tuo tarpu gavosi taip, kad naktį patalpos prišyla iki 17 laipsniu, o dieną, laikant praviras duris, atvėsinamos iki 15-16laipsnių. Toks papildomas vėdinimas-šaldymas sumažino santykinę oro drėgmę iki 60+ proc.


Trečią savaitę "prideginau" 26,52-18,54=7,98€


Paskutinė lapkričio savaitė buvo žiemiška, - vidutinės paros temperatūros buvo žemesnės už nulį. Šildytuvo taimerio padėties nebekeičiau, palikau kaip buvo nustatyta. Nors dieną patalpos pasivėdindavo tikrai šaltu lauko oru, nes betono maišyklė dar buvo reikalinga, tačiau patalpose stabiliai laikėsi ~15 laipsnių šilumos.



Paskutinę savaitę šildymas kainavo  36,65-26,52=10,13€


Per likusias dvi mėnesio dienas "sukūrenau" dar  38,23-36,65=1,58€



Reziumuojant: vidutinė paros temperatūra lapkritį Šiauliuose svyravo nuo +15 iki -5 laipsnių šalčio. Temperatūrą namo viduje pavyko išlaikyti 15-17 laipsnių diapazone. Patalpų šildymas kainavo 38,23€. Manau, jei nebūtų buvę poreikio laikyti praviras duris, ypač antroje mėnesio pusėje, kai temperatūros lauke buvo minusinės, temperatūra viduje būtų galėjusi būti ir aukštesnė. Arba tos pačios 16-17 laipsnių temperatūros palaikymui būtume sunaudoję mažiau kWh.
Kažkokių konkretesnių išvadų kolkas negaliu padaryti, - neturiu su kuom palyginti. Galėsiu tik palyginti su šilumos tinklų pateikta sąskaita už šildymą lapkritį mano dabartiniam butui su perpus mažesne kvadratūra (64kvm), tačiau bute temperatūra aukštesnė ir siekia 20-21 laipsnį. Bet tiesos dėlei galiu pasakyti, kad šildant tokiu neekonomišku būdu tikėjausi kiek didesnių išlaidų :) Stebėsiu duomenis ir sekantį mėnesį. Durys praviros nebebus laikomos, tai ir duomenys bus kiek tikslesni.



Daugiau trumpų įrašų ir žinučių Facebook'e: https://www.facebook.com/lrknamas/

Komentarai

  1. Tikrai neblogai. Vakar ir mes nuėmėm skaitiklį. Palaikom apie 18C su tepaliniu radiatorium pastoviai įjungtu. Mūsų 100 kv.m. namas prisuko 537 kWh arba 57 eur. Viskas aišku keisis, kai pastatysime šiltas duris, rekupą, įstiklinsim tambūrą, bet tuo pačiu ir pakelsim C iki 21-22. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rekuperatorius ir pas mus dar nepaleistas, ventiliacijos labai truksta, oras nuolat "uzsistovejes". Tikiuosi paleisti iki Kaledu, tai po Naujuju realiau matysis, kiek prisuka maximinis tepainukas sildydamas 135 kvadratus.

      Panaikinti
    2. Šiek tiek klaidinga nuomonė yra, kad rekuperatorius "taupo" šildymo išlaidas, nes jei viduje +21, jis gražina +16 - +18 temp. orą, kurį reik kompensuoti šildymo sąskaita. Tai aišku ne tas pats kas vėdintis praviru langu, bet vis tiek gaivaus oro sąskaita susideda ne tik iš pačio rekuperatoriaus energijos sąnaudų, bet ir padidėjusių šildymo išlaidų. Tad įjungtas rekupas tik padidins išlaidas.

      Panaikinti
    3. Jus teisus, rekuperatoriaus sanaudas manau irgi galima priskaiciuoti prie sildymo islaidu. Bet sutaupyti vedinimo saskaita jis turetu padeti. Dabar as nuolat ijungineju dregmes surinktuva, kas taipogi yra papildomos islaidos. Rekuperatorius manau bus ekonomiskai naudingiau

      Panaikinti
  2. Sveiki, man asmeniškai įdomiau aišku butu skaityti apie tvorą, na bet ir čia kažkam bus naudinga.
    Skaitau visus jūsų naujus "pasirodymus", nes labai daug jūsų sprendimu, sutampa su mano mintimis.
    Beje, kažkuriame iš postu jus paminėjote kad lubos pas jus bus "armstrong", sutapo vėl gi su mano mintimis :) Bet gal turite kažkokiu savu sumanimu? ar tai bus eilines ofisines lubos? gal koki pavyzdį turite?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irasa paskelbiu, kai darbai buna baigti. Tvora kaiptik siuo metu baiginejama, sia savaite, jei salciai atlegs, bandysim betonuoti rostverka fasadinei tvoros daliai. Tai irasas apie tvora ne uz kalnu. Dar ir irasas apie pakalimus eileje.
      Armstrong lubas darysiu tik technineje patalpoje, kur stoves silumos siurblys ir rekuperatorius. Ten lubos bus zemesnes, nes sumontuoti ortakiu triuksmo slopintuvai, paskirstymo dezes. Pasitariau su meistru ir nutarem, kad darant armstrong bus paprasciau graziai apeiti rekuperatoriaus ortakius o ir prireikus kazka pakrapstyti bus imanomas priejimas. Grozio siai patalpai nereikia, tai manau rinksiuos kazkoki paprasta, nebrangu varianta. Kitose patalpose lubas darysime gipsines su tarpeliu palei siena. Tiesa, armstrong planuoju ateityje ir garaze susimontuoti.

      Panaikinti
  3. Jei išlaidų matavimo tikslas yra "kiek man kainuotų išlaikyti šildomą negyvenamą namą" - tada ok. Kitu atveju jos nieko nerodo. Nes jei šildytum iki pvz 23-24 laipsn. išlaidos butų kitos ir nemanau, kad jos kistų tiesiškai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ir nera prasmes ir niekam neidomu, bet man asmeniskai bus idomu pasilyginti su kitu metu islaidomis, kai jau bus pajungtas silumos sirblys ir bus gyvenama

      Panaikinti
  4. Nesu tikras ar teisingą sprendimą aš priėmęs. Neplanuoju žiemos metu iš vis jungti šildymo. Kažkokių darbų viduje irgi nedarysiu. Tikiuosi pabaigs per šį atšilimą fasadą (liko maža maža dalelytė) ir rostverką, ir tik savaitės/dviejų bėgyje apšildyti stogą iš vidaus. lyg ir viskas pradžiuvę, ar yra didelė grėsmė kauptis drėgmei? Vidaus apdailos darbus planuosiu atnaujinti jau kovo/balandžio mėnesį, kada bus tinkama temperatūra.:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bus sandaru, dregme tikrai kaupsis. As taipogi maniau, kad viskas pradziuve, tuo labiau kai tokie karsciai buvo vasara, bet dregmes dar ir dabar perdaug. Variantas gal nebent laikas nuo laiko gerai pravedinti langus praverus

      Panaikinti
    2. Dėl langų pritariu. Planuoju vėdinti karts nuo karto, nes nei rekuperacijos, nei šildymo nepajungta. Tai matysime. Reikės pamatuoti kokia drėgmė patalpoje:)

      Panaikinti
    3. Tai zinoma, paimkit koki paprasta matuokliuka senukuose ar ermitaze ir bus matyt, kokia ta situacija, ir kada jau pravedinti reiktu

      Panaikinti
  5. O man labai įdomus postas buvo,ir tikrai juokingai mažos išlaidos buvo palaikant namie darbinę temp. Bet su drėgme tai kovočiau-statyčiau galingus drėg.surinkėjus,neleisčiau tiek jos būt name. Laukiam termovizinių foto. :) šaunuoliai taip toliau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui ;)
      Drėgmės rinktuvas, tiesa buitinis, įdarbintas, bet kolkas visdar laikosi ~70proc drėgmė. Tikiuosi istrauksim po truputi;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j