Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Grindinis šaldymas

Taip taip, visiškai teisingai, - ŠALDYMAS :D
Apie grindinį šildymą, kaip vieną efektyviausių šiuo metu naudojamų žematemperatūrių patalpų šildymo būdų, tikriausia žino visi. O dabar pakalbėkim apie patalpų vėsinimą "šaltomis" grindimis.
Kas bent kiek domėjosi šilumos siurblių veikimo principu, žino, kad tai tiesiog "atvirkščias" buitinis šaldytuvas, šaldantis lauką, tačiau šildantis vidaus grindis. Bet pasirodo, kad kai kurie šilumos siurblių modeliai gali dirbti ir įprastu šaldytuvo režimu, kai šaldomas vidus, o šildomas laukas. Būtent tokį modeli, dar namo komunikacijų įrenginėjimo metu pasirinkome ir mes.
Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas
Atšilus orams, nors namas ir inertiškas temperatūrų pokyčiams, pajutome, kad dienomis saulė gana smarkiai pašildo patalpų orą bei grindis ir vidaus temperatūra turi tendenciją po truputį didėti. Mūsų šeima pratusi gyventi santykinai vėsiomis sąlygomis. 21, na gal maksimum 22 laipsniai patalpose mums jau yra ta riba, nuo kurios aplinką vertiname išsireiškimu "perkaršta" :)
Kai kambarių termostatai ėmė rodyti 21,5 - 22 laipsnius šilumos, nusprendžiau išbandyti, kiek efektyvi vėsinimui ši mums dar mažai pažystama šilumos siurblių "šaldymo" funkcija. Tuo tikslu, nors užsakant įrenginį mūsų ŠS vidiniame bloke vėsinimo funkcija ir buvo papildomai įdiegta, vistiek teko nuimti vidinio bloko priekinę panelę ir perjungti specialų komutatorių, kad ši funkcija būtų aktyvuota. Tai padarius ir perkrovus ŠS, valdymo pulte, šalia galimų šildymo režimų pasirinkimų atsirado ir "namelis su snaige viduje", - vėsinimo režimo funkcija.


Dabar pagrindiniame valdymo pulto lange galima pasirinkti, kokios temperatūros termofikatas turi tekėti grindimis. Galimas temperatūrų diapazonas 5-25 laipsniai.



Dar galima sukurti savo vėsinimo režimo darbo grafiką, pasinaudojant laikmačiu ir nurodant, kada vėsinimas veiks o kada bus neaktyvus.
Iškart nusprendžiau išbandyti vėsinimo efektyvumą, todėl gana drastiškai sumažinau termofikato temperatūrą ir nustačiau ją ties 12 laipsnių riba. Patalpose tuo metu buvo ~21,5 laipsnių šilumos. Termostatus, kadangi jie pritaikyti darbui tik šildymo režime, teko nustatyti maksimaliai 30 laipsnių temperatūrai, kad grindų kontūrai tiesiog būtų nuolat atidaryti.



Tuoj įsijungė ŠS lauko blokas ir prasidėjo termofikato varinėjimas grindų šildymo kontūrais.
Sekančią dieną, praėjus 14 valandų nuo "šaldymo" paleidimo, nors dieną pro langus ir šildė tikrai vasariška saulė, patalpų temperatūra buvo "numušta" trim laipsniais.
Turint omeny, kad ŠS turėjo atvėsinti gana nemažą termofikato kiekį, kuris savo ruožtu turėjo atvėsinti grindų betono plokštę, manau toks vėsinimas vistik pakankamai efektyvus ir tikrai padės palaikyti komfortišką mikroklimatą name netik žiemą, bet ir vasarą.


Reikia paminėti tai, kad nepagalvojau sukonfigūruoti rekuperatoriaus taip, kad paduodamas oras nebūtų pašildomas pašalinamu oru, kad nevyktų šilumos mainai. Taigi faktiškai rekuperatorius "trukdė" maksimaliai greitai atvėsinti patalpas.
Atjungiau rekuperatoriaus šilumos mainus ir palikau patalpas vėsti dar 5 valandas. Tuo tarpu už langų "siautėjo" įsibėgėjanti vasara :D Drastiško temperatūros sumažėjimo nebebuvo, temperatūra patalpose nukrito dar 0,5 laipsnio ir name pasidarė maloniai vėsiai gaivu.


Mūsų rekuperatorius taipogi turi savotišką "vėsinimo" funkciją.
Namo "žarnynas" - rekuperacija
EKO režime galima nustatyti minimalią ir maksimalią paduodamo oro temperatūrą. Orientuodamasis į tai rekuperatorius automatiškai reguliuoja oro srautų intensyvumą bei įjungia arba išjungia šilumos mainus. Jei paprasčiau, kai tarkime dieną paduodamo oro temperatūra viršija maksimalią nurodytą, srautai imami riboti. O tarkime naktį, kai paduodamo oro temperatūra nukrenta, srautai neberibojami, gali netgi įsijungti šilumos mainai, kad palaikyti paduodamo oro temperatūrą nurodytame temperatūrų diapazone.



Kokie tokio patalpų vėsinimo būdo minusai? Tikrai kolkas neįžvelgiu tokių. Teko skaityti samprotavimus, kad nemalonu vaikščioti basomis vėsiomis grindimis. Bet, argi nėra malonu karštą dieną padėti pėdas ant vėsaus pagrindo? Argi žiemą, kai termofikatas šildo grindis tik iki 22-25 laipsnių, grindys pasidaro "maloniai šiltos"? Tikrai taip nemanau, tačiau manau, kad jei tai ir yra "minusas", tai šio vėsinimo būdo teikiamas patogumas, efektyvumas ir ekonomiškumas, naudojant tą pačią sistemą ir šildymui ir vėsinimui, atperka tą "minusą" ;)
Kolkas pastačiau į grindis paduodamo termofikato temperatūrą ties devyniolika laipsnių. Gal vėliau vėsinimo temperatūrą padarysim žemesnę, tačiau patį vėsinimą laikmačio pagalba nurodysime vykdyti naktį. Stebėsim aplinką ir bandysim neperkaisti šią vasarą ;)


Komentarai

  1. Sveiki.o kaip del kondensato?nerasoja vamzdziai?!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sausa ir grazu. Konturu vmzdukai kolektorinej apsiltinti. Teoriskai galetu ties ivadu kondensuotis, bet kai temperaturu skirtumai iki 10 laipsniu, baimintis tikrai nera ko. Pastacius saldyt paduodama iki kokiu 5, kai viduj kokie 25, kolektoriaus ivadas manau parasotu, bet tokiu kontrastu daryti tikrai nereikia ir neprireiks

      Panaikinti
  2. O pats katilinines vamzdynas izoliuotas?ir tarkim kiek laipsniu zemesne temperatura paduodamo vandens esate nustate nei patalpu temperatura?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilines vamzdynas neapsiltintas (isskyrus vamzdukus jungiancius su isoriniu bloku). Kambariuose nurodyta palaikyti 20,5 laipsnio. Pagal patalpu temperatura isijungineja vesinimas. I grindis paduodamas nustatytas 17 laipsniu

      Panaikinti
    2. Toliau matysim, kaip bus vasaros begyje. Pasikoreguosim vesinimo rezimus ir atsirinksim mums tinkamiausia scenariju ;)

      Panaikinti
  3. Sprendziu sia dilema ar grindinis saldymas visada bus efektyvus ir spes atvesinti. Ypac karstomis vasaros dienomis kai plieskia saule pro langus. I kokia puse orientuoti Jusu langai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didzioji dalis langu rytu ir pietu puseje. Manau tokio vesinimo esme, kad jis tiesiog neleis saulei ikaitinti grindu plokstes. Kiek truks iki nurodytos temperaturos, - atvesins tamsiuoju paros metu.

      Panaikinti
  4. O kokios grindys? Ar "nesupoškės" nuo temperatūrų skirtumo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vinilas. jus neisivaizduokit kad tie skirtumai 15-20 laipsniu :D Kiek paziurejau kaip dirba automatika, tai paduodamo lyginant su patalpos temperatura skiriasi iki 10 laipsniu. Manau vesinimo darbo rezimai jau yra pramastyti, kaip ir sildymo ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j