Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Perdangos šiltinimas ir sandarinimas

Vos tik buvo baigtos tinkuoti sienos, iškarto ėmėmės organizuoti perdangos šiltinimo darbus.
Perdanga arba stogas, tai ta vieta, kurią reikia ypatingai gerai apšiltinti ir užsandarinti. Kas pamena fiziką, tikriausia žino, kad šiltas oras kyla į viršų, taigi esant nesandarumams bus neišvengiami šilumos nuostoliai.
Svarstėme, kurią vatą naudoti šiltinimui, Knauf ar Paroc.  Pasitarus su namo statybininkais, pasirinkome Paroc, - geriau laiko formą, mažiau sukritusi, subjektyviai lyg tvirtesnė. Perdangos apačioje tvirtinsis folijuota PIR plokštė, tada tarp gegnių ir ant jų guldysis įprasta vata ir ant jos dar sluoksnis priešvėjinės vatos.
Pagal projektą mūsų namas A klasės, tačiau viską darome taip, kad namas atitiktų A+ klasę. Kad išgauti A+ klasę atitinkančią šiluminę varžą, pakaktų štai tokio "buterbrodo":


Nusprendėme, kad mūsų perdangos šiluminė varža turi atitikti A++ klasės reikalavimus. Gavome štai tokį "buterbrodą": 50mm folijuota PIR plokštė + 2x100mm Paroc eXtra vata tarp gegnių + 150mm Paroc eXtra vata virš gegnių + 30mm Paroc WAS35 priešvėjinė vata:


Tačiau, ėmus užsakinėti medžiagas paaiškėjo, kad 15cm storio paroc vata yra nestandartas ir tektų laukti, kol bus pagaminta. Galimi variantai: 10cm+5cm ir 10cm+10cm. Pasiskaičiavau, kad papildomi 5cm man atsieis ~200€ su trupučiu ir nusprendžiau virš gegnių dėti 10cm+10cm vatos buterbrodą. Taip bus paprasčiau, - visa vata bus vienodo storio, turėsime mažiau atraižų o ir perdanga gausis superšilta :) "Buterbrodas": 50mm folijuota PIR plokštė + 2x100mm Paroc eXtra vata tarp gegnių + 2x100mm Paroc eXtra vata virš gegnių + 30mm Paroc WAS35 priešvėjinė vata:


Užsakius šiltinimo medžiagas ėmėmės šiltinti vidines sienų dalis esančias virš perdangos. Kadangi "palėpė" nenaudojama ir bus šalta, tai būtina atlikti, nes peršalinės viršutinė sienų dalis ir turėsime šalčio tiltą.
Šiam šiltinimui panaudojome 25cm storio neoporą. Būtent tokio likutį turėjo namo statybininkai ir buvo pasiruošę man jį perleisti gerokai pigiau nei rinkos kaina. Ilgai nesvarsčius sukirtom rankom ir atsivežėme neoporą pas save.



Šiltinamos sienos dalys esančios virš perdangos:





Atvažiavo ir vata bei PIR plokštės.







Kadangi stogas pas mus mažo nuolydžio, apatinis kampas gaunasi labai smailus. Prisukus iš apačios PIR plokštę, iš viršaus prišliaužti ir suguldyti vatos gabalus nėra galimybės. Be to, šiame kampe šiltinimo sluoksnis išplonėja, būtina kruopščiai apkamšyti mūrtašį. Todėl pusei perdangos rišamos virvelės o vata kruopščiai sukišama iš apačios.






Po truputį judame pirmyn.



Sudėjus vatą zonoje, prie kurios būtų sudėtinga prieiti iš viršaus, iš apačios prisukamos abipusiai folijuotos 5cm storio PIR plokštės. Folija užtikrina sandarumą bei tarnauja kaip garo izoliacinis sluoksnis, - nebereikalinga garoizoliacinė plėvelė. Kad medsraigčių galvutės neprasmegtų plokštėje, naudojamos specialios plastikinės tarpinės-poveržlės.





Prieš užklijuojant sandarinimo juostomis pasienio ir plokščių susijungimo siūles bei medsraigčių galvutes, šias vietas papildomai užsandarinu Soudal Soudatight LQ mastika. Taip patikimai bus užtikrintas sandarumas bei garo izoliacija, jei kažkurioje vietoje sandarinimo juosta atsiklijuotų. Teko apie atsiklijavusias juostas skaityti viename  iš statybų blogų.



Išdžiūvusi mastika pajuoduoja.



Likusiai perdangos daliai virvelės neberišamos. Tiesiog iš apačios prisukamos PIR plokštės o vatą bus galima guldyti užsilipus iš viršaus, - vietos ropojimui ten jau pakaks.



Palėpė tapo tamsi, nes iš patalpų nebepatenka šviesa.


Suklojama visa numatyta vata.



Šiltam namui privalomas šiltas liukas į palėpę. Sumontavome jį skalbyklos patalpoje. Apie tai plačiau parašyta šiame įraše Palėpės liukas.



Visos siūlės buvo gerai užmastikuotos ir užfolijuotos.



Nors mano kaminas turi termoblokelį, kuris sumažina šalčio tiltą (Skylė stoge), tačiau apšiltinome ir visą kamino dalį virš perdangos iki pat stogo. Virš stogo kaminas jau buvo apšiltintas apdirbant jį skarda. Šitaip kamino šalčio tiltas bus sumažintas maksimaliai.


PIR plokščių sujungimų siūles bei tvirtinimo vietas užsandarinome aliumine juosta.




PIR plokščių sujungimams su sienomis naudojome kiek kitokią sandarinimo juostą. Kad ji patikimiau priliptų prie sienos tinko, visus sandarinamus kampus prieš juostos klijavimą taipogi papildomai pratepėme mastika "Soudal Soudatight LQ"







Garaže situacija kiek kitokia, ten šiltiname stogą, nes perdangos nėra. Tarp gegnių kišame du sluoksnius 10cm vatos o iš apačios sukame 5cm PIR plokštes. Šiltalo sluoksnis, lyginant su nešildomo garažo sienomis ir grindimis, kiek mažokas. Todėl manau, kad vėliau, iš apačios prie PIR plokščių dar klijuosiu 10-15cm neoporo.



Prie to išlindusio pagalio tvirtinsime radijo ir tv anteną. Iš garažo antenoms signalą užstos tik viena siena. Visas šis mazgas ateityje pasislėps po armstrong lubomis, kurios suplanuotos garaže.


Perdangos kraštas, kuriame žemo nuolydžio stogas nueina į smailą kampą, turi šiltinimo sluoksnio nuplonėjimą. Kad ši zona būtų taippat gerai apšiltinta, papildomai iš apačios priklijavome PIR plokštės juostas, platesnę (60cm) 3cm storio ir ant jos siauresnę (30-40cm) 5cm storio (iš likučių). Tie papildomi 8cm PIR plokštės savo šiluminėmis savybėmis praktiškai tolygu 15cm vatos. Schematiškai ir foto tai atrodo taip.






Papildomus PIR plokščių sluoksnius klijavome montažinėmis-klijavimo putomis. Kad jų nereikėtų ramstyti pagaliais, prisukome keletu trumpesnių, kad nepradurtų pagrindinės PIR plokštės, medsraigčių. Galvučių vietas užklijavom aliuminio juosta.

Šiuos darbus atliko pagrindiniai mano trobesio statytojai Statybos Šiauliuose
Sekantis artimiausiai suplanuotas darbas, - rekuperacinės sistemos įrengimas. Tada atliksime tarpinį sandarumo testą, kad galėtume pataisyti pražiūrėtus nesandarumus.

Komentarai

  1. Gražiai pas jus viskas atrodo. Dabartiniuose planuose pas mane lygiai toks pats stogo apšiltinimas kaip ir pas jus, net ir storiai tie patys :) Tai tik norėjau pasiteirauti iš kur pirkot PIR ir gal pasakytumėt orientacinę kainą 1kv?
    Dar matau kad dalis Finnfoam naudota, tai čia pritrūkot ar kažkokia kita priežastis buvo ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Norejom dideliu gabaritu ploksciu, kad butu maziau siuliu. Tokias tik lenkiskas radom 5cm 2400x1200. Pavadinimas matosi foto. Kaina 11-12€ kvadratas.
      Suomiskas cia prie vietos is senuku pasiemiau, tik pastorinimui - tiko storis 3cm ir ismatavimai 1200x600. Kaina brangesne, bet reikejo rik 13 lapu, tai nebesvarbu buvo.

      Panaikinti
  2. Dabar laukiu įrašo apie Vėdinimą ir kokius ortakius busit pasirinkęs bus įdomu sužinoti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokios lubos bus? Ir kaip tvirtinsite ortakius prie lubų?
    Tikiuosi bus kitame įraše detaliau apie tuos problemines vietas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lubos bus gipsines. Apie rekuperacija, ka ir kaip darysime, bus atskiras irasas. Manau suksime laikiklius tiesiog per pir plokste trumpesniais medsraigciais, kad nepradurtu virsutines folijos. Pries tai priklijuosime bitumines juostos gabaleli, kad sriegis uzsisandarintu, o galvute dar aliumine lipnia juosta uzklijuosim. Plastikiniai ortakiai lengvi, nereikia ipatingai tvirto tvirtinimo

      Panaikinti
    2. Super. Labai krupščiai atrodo viskas padaryta. Manau gausite A+ ar net A++ su tokiais kiekiais:) Beje vistiek teko domėtis - kodėl ne Poliuretaninės putos (Uždarų porų ar atvirų), o vata pasirinkta?

      Kokie +- ? Kokia Jūsų nuomonė?

      Panaikinti
    3. Neišsiaiškinau jokiu akivaizdžių pliusu, kuom tos putos geriau. Na apart to, kad gal lengviau uzpusti sunkiai prieinamas vietas. Bet kruopstus meistras ir su vata gali tokias vietas patikimai uzkamsyti. Gal kazkiek spartesnis darbas, puciant putomis, jei konkreciu atveju tai yra labai svarbu.
      Abejones kelia, kokios konkreciai sudeties putos buna panaudotos, - klientui gali pasakyti tai ka jis nori girdeti, net popieriu duoti, o vietoje brangesniu supusti pigesnes. Kokia reali konkreciu putu silumine varza, kad pasiskaiciuoti, kiek reikia uzpusti ir kaip patikrinti, ar tikrai toks sluoksnis uzpustas? Kaip kinta putu savybes begant laikui? Kaip gyvuos mediena, uzvakumuota putose?
      Man del putu kilo daugiau klausimu, nei radau aiskiu abejones issklaidanciu atsakymu i juos.
      Vata, - optimalus savo irengimo kaina bei laiko patikrintas variantas. Praktiskai naturali medziaga. Zinoma viskas turi buti tinkamai padaryta. Gaminiai standartizuoti ir sertifikuoti, - skaiciuokis deliokis kaip tau reikia, - gali lengvai nuprognozuoti busima rezultata.

      Panaikinti
  4. Kaminas neoporu apsiltintas, nes matosi klijuota putomis?

    Atstumas tarp Schiedel kamino ir degiu medziagu turetu buti ne maziau 10 cm...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ten apsiltinta vata. Putos prilipdymui panaudotos ugniai atsparios. Shiedel absolut ir pats blokeliu viduje turi pasiltinima. tarp kamino ir mediniu gegniu tarpai buvo palikti

      Panaikinti
  5. o kokiu tikslu jūs putas purškiate prie vatos? nelabai aišku, ką ten bandote padaryt..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesupratau jusu klausimo. Apie kuria vieta kalbat?

      Panaikinti
    2. na matau, kad tarp medzio ir vatos, tarpus uzpurskiate putomis..klausimas koks to tikslas? putos yra skirtos sandarinimui, vata yra nesandari..tai kodel ne tiesiog tuos tarpus ta pacia vata uzkist?

      Panaikinti
    3. Jei gerai matau, tai ten priešvėjinė vata.

      Panaikinti
    4. Taip, viršutinis sluoksnis priešvėjinė vata paroc was35

      Panaikinti
  6. Turbut apie stogo statramscius apdetus vata ir putomis apipustus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na jei apie tas vietas, tai ten vatos prasikeitimu nera, tai visi plysiai buvo uzpusti, kad oras-vejas nevaiksciotu. Aplamai visos abejotinos siules buvo papildomai putomis praeitos

      Panaikinti
  7. Dar pora klausimų kuriuos ir man reikės išspręsti .
    O putplastis palėpėje nuarmuotas ar paliktas "plikas ", man fasadininkai liepė nuarmuoti, atseit dūlėja putplastis.
    Antrą klausimą sudėtingiau aiškiai užduoti, bet pabandom. Ar kažkaip sujungei stogo plėvelę su lauko sienos polistirolu ( 18 foto už vatos), ar palikai tą 2-3 cm tarpelį ventiliacijai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nearmuotas, saule ten nepateks, kiek girdejau, tai ant saules isdega. Pas mane bute spintoj pasiltinimas is vidaus yra putplascio ideta, jau 15+ metu vis toks pats. Blogiau zinoma nebus, jei nuarmuosite, ypac jei palepe daugiau maziau naudojama bus, tai ir vaizdas estetiskesnis
      Plevele su lauko apsiltinimu nejungta, smailame kampe ji ileista i lietaus lastaki o virsuje uzlenkta ant stogo uzbaigimo lentos, kuri apskardinta. Ten 18 foto smailas stogo kampas, vata sukista tarp murtasio ir pleveles pilnai, priesvejine was35 + paprasta extra

      Panaikinti
  8. Labai aktualu, ačiū ,kad dalinatės patirtimi.
    Kai kuriose nuotraukose matyti prie gegnių pritvirtinti elektros kabeliai. Kaip tose vietose tvirtinote PIR plokštę? Įleidote kabelius į plokštę ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Plokste tvirtinome po kabeliu, nepjausteme jos. Visur buvo stengiamasi maximaliai prileisti prie sienos. Plokste turi siektiek lankstumo o susiformavusios nedideles "bangos" nera problema, - cia dar ne tikros lubos ;)

      Panaikinti
  9. Sveiki, gal skaiciavote kokia 1m2 kaina gavos medziagos + darbas? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Garaze plonesnis sluoksnis ir paprasciau siltinta (45kvadratai), bet sitos vietos dabar neisskirsiu atskirai, tai imant visa siltinta kvadratura gautusi ~39€/kvadratas. jei imti tik gyvenamu patalpu siltinima, kur sluoksnis gerokai storesnis, tai bus siektiek virs 40€/kvadratas

      Panaikinti
    2. Aciu, uz atsakyma :) renkuosi tarp poliretano ir vatos. Poliretanu gaunas siek tiek brangiau, apie 45eu/m2. (42cm) tiek deklaruoja kad pakanka A+ namui.

      Panaikinti
    3. Na pas mane vatos deta kiek daugiau, ten jau virsija A++, tai darant A+ storis mazetu 10cm ir kaina uz kvadrata vien del vatos dar sumazetu ~3€.

      Panaikinti
  10. labas, ar virs pagrindiniu perdangos gegniu buvo deta dar statmenai lentu, kurios atititktu vatos stori ir skersai, kad pasikeistu klojimo kryptis, ar tiesiog jau virs tu perdangos gegniu klojos tiesiog visu palepes plotu? o ant priesvejines vatos dar kas nors dedasi, kur bus liukas i palepe? ar ten zmogus gales uzlipt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Papildomu lentu nebuvo deta, tiesiog skersai buvo klojama vata, kuri tuompatkart apsiltino ir pagrindines perdangos gegnes. Papildomos lentos tokioje situacijoje nereikalingos. jos butu reikalingos, jei palepe butu daroma vaikstoma-naudojama ir reiketu irengti koki tvirta pagrinda.
      Ant priesvejines nieko papildomai deti nebereikia, jei kalbame apie analogiska situacija.
      Zmogus i musu palepe gali uzlipti be problemu, tiek kad vietos pasliauzioti ten visai nera, - mazas aukstis ;)

      Panaikinti
    2. Vatos suklojimas gerai matosi paskutinese nuotraukose pries liuko montavimo nuotraukas. Ten jau visas vatu "buterbrodas" suklotas

      Panaikinti
  11. O plokstes tarpusavyje klijavote (vieta kur dvi plokstes susiliecia) ar tik mastika uztepete ir lipnia juosta uzkijavote ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Plokstes turi isema prasikeitimui, foto matosi briaunos. Suleidus, jei tarpelis didesnis gaunasi, galima pusteleti putu, panasiai kaip fasada siltinant, jei graziai susileidzia, pakanka sandarinimo juosta uzklijuoti ar mastika uztepti. Ten, kur tvirtinosi ispjauti gabalai be isemuisemu, ten klijavome tarpusavyje putomis

      Panaikinti
    2. Na tikiuos paskutinis klausimas, o tvirtinimui is nuotrauku atrodo kad naudojot kazkokias plastikines poverzles ar ten metalines ?

      Panaikinti
    3. Atsiprasau, pamirsau nufotografuot tas "poverzles". Jos buvo plastikinės, kazkas labai panasaus i fasado siltinimo smeigiu galvutes. Tiesioginė ju paskirtis greiciausia ne ta, kuriai mes jas panaudojom. Realiai reikia vaziuot i parduotuve ir ziurineti, kas butu tinkama pritaikymui

      Panaikinti
    4. Na taip ir galvojau, as radau metalines bet kaina kazkaip nelabai tenkina. O gal atsimenat kur pirkot ?

      Panaikinti
    5. Meistriukai patys ieskojo ir nupirko, o as ir nebeklausiau, kurioj parduotuvej

      Panaikinti
  12. Labas,

    Ar nebuvo minciu vietoj PIR uzpurksti uzdaru poliuretanu 5cm?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesvarsciau tokios galimybes. Nelabai isivaizduoju kaip ir ant ko imanoma butu uzpurksti is apacios toki sluoksneli. O jei ir butu kazkaip imanoma, surezgus kazkokias papildomas konstrukcijas, kazin ar butu pigiau ir paprasciau.

      Panaikinti
  13. Sveiki, gal galite parasyt kodel šiltinot vidines sienų dalis esančias virš perdangos neoporu. Ar is isores tos sienos nebus apsiltintos tuo paciu neoporu plus dekoras?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del labai paprastos priezasties, kad nebutu salcio tiltu ir sienos nepersalinetu. Is isores sienos apsiltintos ir apsaugotos nuo salcio isoreje, taciau palepe pas mus nenaudojama, stogas nesiltintas (siltinta perdanga), taigi palepe taipogi bus salta ir beveik tokio pat saltumo kaip lauke. Todel, kad sienos nepersalinetu is palepines puses, jos yra apsiltintos. Musu situacijoje ir namo konstrukcijo0je butinas butent toks siltinimas

      Panaikinti
  14. Supratau dabar viska, aciu uz paaiskinima, nedaskaiciau kad pas jus rekupas bus viduj o ne palepej, tai stogas nesiltintas.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki niekur nerandu info del priesvejines dejimo kiek supratau Jus dejote ja ant gegniu tarpusavija klijavote purskemais klijais dekui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priesvejine guldesi ant buterbrodo virsaus. Visi lapai buvo klojami su prasikeitimu. "Buterbrodas" is apacios i virsu: 50mm folijuota PIR plokštė + 2x100mm Paroc eXtra vata tarp gegnių + 2x100mm Paroc eXtra vata virš gegnių + 30mm Paroc WAS35 priešvėjinė vata

      Panaikinti
  16. mane domina mazgas kur mazas nuolydis,prie murloto,ten vata jau lietesi su difuzine?ar uzteko 43 aukscio,jei ne kaip issprendet?Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Toje vietoje vata buvo pjaustoma ir maximaliai privedinejama prie difuzines, bet prie difuzines tikrai lietesi. Kas del perdangos siltalo "buterbrodo storio", tai pas mus jis 48cm ir skaiciuota silumine varza 0,07, kas yra daugiau, nei reiktu A++ klasei dar pagal senesnius, grieztesnius reikalavimus. Perdangos siltalui netaupeme. Kiek teko dometis, fakte geras stogo-perdangos apsiltinimas duoda didesni efekta nei geras sienu apsiltinimas

      Panaikinti
    2. taupant geriau nuimti 5cm nuo sienu ir prideti juos prie perdangos-stogo ;)

      Panaikinti
  17. Sveiki. Gal galite nurodyti, kokioje programoje apskaičiuoti U vertę įvertinant stogo medienos konstrukciją? Projekte numatytą Paroc extra (5+20+10+3 was35t) noriu keisti į 40 cm ekovatą, kurios 20 cm būtų pučiama tarp gegnių ir dar tiek pat tarp skersinių gegnių. Man reikia pasiekti 0.113 W/m 2 K. Ekovatos šilumos laidumo koef. 0,037. Vien tik šiltalo U vertę gaunu 0.09 W/(m²·K), bet kaip žinoti, kiek U vertės prarandu dėl medienos? Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Varzos pasiskaiciavimui naudojausi sia programa (demo versija): https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/?

      Panaikinti
    2. Jeigu ieškot lipnios plėvelės ar juostos ir negailit pinigų vardan kokybės - SIGA (swiss made) neturi lygių po saule šiai dienai.

      Panaikinti
  18. Sveiki, noriu pasiteirauti, kaip atlikote kamino apėjimą su PIR? Ar glaudėte prie pat kamino, ar tarp kamino ir PIR dėjote 3-5cm pločio vata?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dareme tarpa kuri uzputeme karsciui atspariomis putomis. Sandarinimui buvau nupirkes specialu komplekta. Tiesa, galiu pasakyti, kad konkreciai musu kamino modelis, kurenant krosnele, isoreje praktiskai nesyla, keramika viduje labai gerai izoliuota

      Panaikinti
    2. Taip, mūsiškis kaminas taip pat iš išorės praktiškai neįkaista, bet jau pasidarem 4 cm tarpą ir iterpėm vatą.

      Kitas klausimas, kaip jums Tesa lipni juosta? Verta demesio? Gerai lipo? Ar geriau ieškoti kitos, storesnės?

      Ar ties kaminu taip pat klijavote Saudaband juostą?

      Panaikinti
    3. Tesa gerai limpa, tik gerai butu siules pries klijuojant pravalyti nuo dulkiu, kad nebutu su laiku atsokimu.
      Kamino perdangoje sandarinimui turejau nupirkes specialu shiedel sandarinimo komplekta. Ten toks sandarios pleves lankstinys su lipniais krastais. Taigi nieko papildomai nebereikejo. Bet manau, jei pas jus kaminas nekaistantis, tai galima naudot ir kitokias sandarinimo juostas. Jei kas krastus soudal mastika pratepkit, kad patikimiau laikytu

      Panaikinti
  19. Pastebėjimas dėl vatos pasirinkimo. Taip dauguma jų panašios ir kažkiek skiriasi. Svarstantiems dėl Knauf, PAROC, ISOVER ar ROCKWOOL pasirinkimo trumpai galiu iš savo patirties patarti: Knauf- maloniai dedaisi, mažiau dulkių, 10 CM - OK, 5cm storio vata ypatingai lanksti blogaja prasme. Isover - didesnė kaina, jokių trūkumų tiek 5 tiek 10 storio. Rockwool - analogiška knaufui ir paroc - 5 cm storis lankstosi, kai to mažiausiai norisi. PAROC - 5ketukas - siaubingas kas liečia pastovumą (košė), klientas užsisakęs buvo bet kai parodėm vietoj kaip ji konstrukcijoj atrodo nuvažiavo ir nupirko kitą.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Mano nuomone perdanga ar tai butu gegnynas kuris sildomas vata negali buti uzdengtas pir plokste,nes visas sis sumustinis turi atitinkamai kvepuoti-ko neleidzia pir plokste-suprantu kad i virsu yra galimybe,bet..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ojojoj cia jus pasaket :) O kaip tada kvepuoja vata, kai sandarumas uztikrinamas su garo izoliacine plevele? Pir plokste musu atveju butent ir atlieka ta pacia garo izoliacijos funkcija + yra papildomas efektyvus sildymo sluoksnis bei leidzia patogiau kloti vata, nes nebereikia tampyt sniuru po gegnemis

      Panaikinti
  21. Atsakymai
    1. Donatas (Šiauliai) http://statybossiauliuose.lt/kontaktai

      Panaikinti
  22. Sveiki. Labai informatyvus blogas!
    Man įdomu, kokia yra perdangos vatos paviršiaus temperatūra šaltesniu laikotarpiu. Kiek suprantu iš fizikos, garo izoliacija nepraleidžia oro, bet praleidžia didžiąją dalį šilumos. Tada po truputį šyla oras vatoje ir kyla į viršų. Jeigu ten nėra oro barjero, šiltas oras iš vatos kiaurai keliauja toliau į viršų į palėpę. Įdomu ar difuzinė plėvelė iš viršaus turėtų teigiamą efektą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. buvau islindes i palepe per salcius, ziurejau, kaip liukas "laikosi", ir siaip kokia situacija. Pro vata kazkiek silumos iseina, nera pilno barjero, bent pagal rankos pojucius, bet taip ir turetu buti, nebent vatos storis butu koks pora metru :). Man dabar jau gyvenant aplamai dauguma skrupulingu siltinimo-sandarinimo dalyku kiek miglotai atrodo. Tarkim sandaruma turi pasiekti toki, kad name butu tik degtuku dezutes dydzio skyle. Tuo tarpu sandaru nama turi nuolat vedinti o nuostoliai del vedinimo, kad ir su rekuperatoriumi, yra pakankamai nemazi. Vnz, tokiu pamastymu, kurioj vietoj istiesu turetu buti tas "sveikas" reikalavimu balansas tikrai kyla.

      Panaikinti
    2. Suprantu, kad povandeninio laivo neverta statyti :)
      Bet šito sumuštinio klausimas jau nebe sandarume, o šilumos nuostoliuose, kai neizoliuojamas vatoje esantis oras. Neizoliuojant oro, vatos veiksmingumas turėtų mažėti. Čia pagal teoriją. Tai tik galvoju kiek tai praktiškai jaučiasi ir ar įmanoma pamatuoti realiomis sąlygomis.
      Pagal Ubakus skaičiuoklę vatos paviršius turėtų būti praktiškai lauko temperatūros...

      Panaikinti
  23. Sveiki,

    Siuo metu sprendziu identiska situacija. Palepes sienas viduje apsildete 25cm storio neoporu, ar butina sildinti tiek daug, neuztektu sitoje vietoje 10cm balto? Esme ta kad turiu visokiu likuciu. 25 cm neopora (pjauciau ji pusiau= 12.5) taip pat turiu esp70- 10cm ir 15cm. Kadangi palepe nebus naudojama, vizualiai vaizdas nera svarbus. Taciau ar uzteks 10cm A+ klases namui. Is lauko puses apsiltinta 25cm Neoporu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei situacija kaip pas mus, tai palepe bus lyg lauke, tik vejas neuzpus. Tai ir temperatura ten bus tik siektiek aukstesne nei grynai is lauko. Taigi sienos persalines ir skleis salti i namo vidu. Darot sau, - kaip apsisiltinsit, taip turesit. 10cm berods yra B klase. Kaip is vidaus busit apsiltine niekas netikrins, pridavimui tai itakos netures.

      Panaikinti
  24. Sveiki. Kaip del palepes ventiliacijos? Toje vietoje kur murlotas vata prieina prie difuzines pleveles. Ar sandarinot is lauko tarpa, kad vejas nepatektu i vata ar koki kita sprendima priemet?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j