Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Sklypo landšafto formavimas - II etapas

Apie sklypo sutvarkymo darbų pradžią rašyta čia Sklypo landšafto formavimas - I etapas  
Antrame etape numatėme pakelti žemiausią sklypo zoną ir joje įrengti drenažą, kad pieva rudenį ir pavasarį nemirktų ir turėtume patogią aikštelę užsiėmimams su šunimis. Preliminariai planuoju žemiausią kraštą kilstelėti ~50cm ir link namo pereiti iki +15-20cm.




Kaip planuoju tai atlikti? Pirmiausia nuimsiu augalinį gruntą, kuris puikiai tiks vejos įrengimui, nes gero juodžemio sunku gauti, o gavus jis labai brangus. Panaudosim tai ką turim ;) Tada iki norimo aukščio pilsim ir planiruosim smėlį, - jis bus kaip drenuojantis pasluoksnis, nutraukiantis drėgmę nuo pievos paviršiaus. Numatomos aikštelės zonoje įrengsime drenažą, - jis surinks perteklinį vandenį iš smėlio sluoksnio.
Pirmadienis, gegužės 14d. Pradedame pasikapstymus. Pradėjus nuiminėti augalinį sluoksnį, pasirodė, kad derlingo grunto storis gana didelis, vietomis siekia gerus 70cm. Kasame jį visą kiek galime, nes smėlis pigesnis už juodžemį, kurio mums dar reikės ir kitose sklypo dalyse. Keliose vietose net ima sunktis vanduo. Gal šaltiniai o gal prasimušančios srovės iš užsikišusio sovietinio drenažo.




Juodžemio prikasime tikrai nemažai. Manau užteksime jo visų pakeistų sklypo dalių uždengimui prieš sėjant veją.

Net gandras susidomėjo, kas gi čia vyksta :)


Vakarop dar spėjom atsivežti ir į duobę sumesti porą mašinų smėlio. Viso 36 kubus, - bet tai niekingas kiekis :D



Antra diena. Kaip vyksta darbas? Numatytoje zonoje kasame duobę - "karjerą", nuimdami juodžemį. Juodžemio tikrai nemažai. Manau pakaks šlatams aplink namą ir kitoms sklypo vietoms padengti. Kai atveža smėlį, sustumiame jį į iškastą duobę ir iki sekančio reiso vėl kasame karjerą.



Nusikasus augalinį gruntą, vietomis matosi besikaupiantis vanduo o pagrindas po kojomis banguojantis. Nežinau, gal tai šaltiniai o gal vanduo nori veržtis iš užsikišusio sovietinio drenažo drenažo. Viena aišku, kad sprendimas šioje zonoje įrengti drenažą yra teisingas.




Antrą dieną supylėme 162 kubus smėlio, t.y. 9 mašinas.




Darbelio dar liko nemažai.


Trečia diena. Vežam smėlį ir metam į poligoną :D




Suvežėme ir supylėme taipogi 162 kubus smėlio, t.y. 9 mašinas.


Ketvirta diena. Su nivelyru susižymėjome kampus (spalva pažymėtas norimas aukštis ant kuoliukų kampuose), nes šią aikštelę planuojame turėti lygią. Baiginėjame vežti smėlį ir užpilti paruoštą daubą.






Pagaliau "tinklinio" aikštelė baigta, bereikia tik tinklo ir kamuolio ;)



Paskutinę dieną suvežėme dar 144 kubus smėlio (8 mašinas). Spėdamas pataikiau gana tiksliai, - liko gal 2-3 kubai. Šioje zonoje dar darysime drenažą o tada ją užpilsime nukastu augaliniu gruntu. Sekantis sklypo tvarkymo etapas bus blogai iškasto tvenkinio tvarkymas.

Komentarai

  1. Kiek masinu?
    Kiek tai kainuoja? Ir bobketas kokį 15 Eur ne pigiau spėju?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Masinu 28 po 18kubu. Pagrinde kainuoja atvezimas, pats smelis pigus. Iki manes atvezti iprasta kaina 100€, bet tokiam kiekiui sutarem po 90€

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na samata bus nepigi. Bet pas Jus galima taikyti posakį "Apie viską pagalvota";)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Norisi susitvarkyti tinkamai, kad isikelus gyventi nebereiktu galvoti apie dideliu, esminiu problemu sprendimus. Bandau prisilaikyti principo: Darom tinkamai, arba nedarom išviso, neužsiimam tuom.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Neprotingiau račioką samdyti, kuris viską 3kart greičiau ir pigiau padarytų, nes tas bobkatėlis, kaip kastuvuvėlis smėlio dėžėje atrodo....aišku, operatoriui liuks, darbo daug, pinigų taip pat ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuo atveju bobkata buvo paprasciau paimt. Didesnio traktoriaus butu irgi viksrinio reikeje

      Panaikinti
    2. Nezinojau, koks bus pravazumas nusikasus su sunkesne technika, vietomis jautesi ir pabangavimas zmogui einant

      Panaikinti
  6. Gaila foto nesimato sunkvežimio, kuris veža 18 kubų, o gal tonų? Dažniausia vežėjai skaičiuoja tonomis. Pvz 4 ašių sunkvežimis veža 18 tonų, 5 ašių veža 24 tonas. Taigi kubų skaičių priklauso ką veža.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kiekius derinome kubais. Sunkvezimiai du buvo, dyyydeli, su ilgom priekabom :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j