Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Šildymas 2020 sausis

Po paskutinio savo įrašo "Šildymas 2019m. gruodis" komentaruose gavau pastabą, kad pagal tai, kaip statytas mano namas, šildymo išlaidos gaunasi didokos. Galima būtų tikėtis gerokai mažesnių išlaidų, šildant patalpas tik iki 18 laipsnių.
Nuo šilumos siurblio paleidimo pradžios gamykliškai nustatytų parametrų nekeičiau. Tiesiog siurblys dirbo pagal numatytąją lauko temperatūrų kreivę o aš pagrindiniame lange nurodžiau, kad numatytos paduodamo termofikato temperatūros butų sumažintos 9 laipsniais.
Pirma mintis, ką verta pabandyti koreguoti, tai pakeisti išorės temperatūrų kreivę, kurios reikšmės man iškarto atrodė perdidelės. Teko lysti į gilesnius nustatymus ir koreguoti kreivės temperatūras. Pagrindiniame valdymo lange papildomai nurodžiau, kad numatytos paduodamo termofikato temperatūros papildomai butų sumažintos 3 laipsniais. Buvo atliktos tokios pirminės korekcijos:




Kadangi name dar negyvenama, kolkas patalpose ir toliau palaikoma 18 laipsnių temperatūra. Būna, kad prišyla papildomais 1-2 laipsniais daugiau, ypač jei pro langus šviečia nors truputis saulės.


Poros savaičių bėgyje stebėjau situaciją ir papildomai koregavau lauko temperatūrų kreivę, pagal kurią dirba šilumos siurblys.
Galutiniame variante kreivė dabar tokia: prie 12 laipsnių lauke turėtų būti paduodamas 25 laipsnių termofikatas (vėsesnio nustatyti nėra galimybės). Prie -20 laipsnių lauke, termofikato temperatūra turėtų būti 27 laipsniai.


Pagrindiniame lange dar nurodžiau -3 laipsnius, kas mano supratimu turėtų reikšti, kad termofikato temperatūros, lyginant su numatytomis, mažėja 3 laipsniais. Vadinasi temperatūrų kreivė pas mus turėtų būti nuo 22(prie 12) iki 24(prie -20) laipsnių. Jei tai tiesa, tai tikiuosi tokios termofikato temperatūros mūsų name turėtų pakakti negyvenamose patalpose palaikyti ~18 laipsnių šilumos.



Nors pirmą sausio savaitę šilumos siurblys dar dirbo pagal neekonomišką lauko temperatūrų kreivę, tačiau vėliau, optimizavus pastarąją, elektros sąnaudos šildymui ženkliai sumažėjo.
Sausis šiemet nebuvo šaltesnis už gruodį. Jei gruodį vidutinė paros temperatūra ir kildavo iki 6-7 laipsnių šilumos, tačiau buvo keletas parų, kai vidutinė paros temperatūra buvo ir minusinė. Tuo tarpu sausio vidutinės paros temperatūros buvo tolygesnės ir svyravo 0-4 laipsnių diapazone.



Šildymui sausio mėnesį buvo sunaudotos 249kWh, kas yra ~50proc mažiau nei buvo sunaudota gruodį, kai siurblys dar dirbo pagal neracionalią gamykliškai numatytą lauko temperatūrų kreivę (sausis - 378kWh). Pinigais, pagal mūsų dabartinį elektros energijos tiekimo planą, šildymas sausį kainavo 37€ (249kWh*0,149€). Gruodį, dar kiek mažesniu tarifu, šildymas mums atsiėjo ~49€.
Jei pagal šilumos siurblio skaitliukų parodymus skaičiuoti bendrą sausio mėnesio patalpų šildymo COP, tai jis būtų 2,4 (gruodžio šildymo COP 1,9).








Tuo tarpu rekuperatorius dirba nenaudodamas paduodamo oro pašildymo tenų.






Komentarai

  1. Na dabar jau panašiau į šio namo šildymo išlaidas, nors kažkodėl manau dar įmanoma ir šiek tiek geriau. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. menesio pradzia (~1,5 savaites) dar bandziau koreguot kreive, tai pradzia pagal ideja nevisai taupi dar buvo. Gal vasaris realesnis bus, tuo labiau, kad ir minusiniu temperaturu sinoptikai prognozuoja.

      Panaikinti
  2. Aš tokiais orais kaip tik padidinau temperatūrą 1-2 laipsniais ir pastebėjau, kad elektros suvartojimas šildymui sumažėjo. Ar nebus taip kad veikiant aukštesnėm apsukom, taupiau šildo?! Aišku čia reikėtų ilgiau eksperimentuoti, bet vertą apgalvojimo. Tiesa, pas mane Daikin 3.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mintis idomi. Bet kokiu atveju, manau pas mus dar negalutinis reguliavimo variantas, galima bus pabandyti keletui paru kiek padidinti paduodamo temperatura, gal pasimatys, kas prie ko ir kaip optimaliau ;)

      Panaikinti
    2. Na va sanaudos jau geresnes, bet gal gales dar truputi geriau :)
      22-23C viduje sausio visciukai :)
      http://188.69.132.115:3000/d/000000001/vorupe-monitoring?orgId=1&refresh=10s&fullscreen&panelId=37&from=1577829600000&to=1580452627893

      Panaikinti
    3. Stebiu jusu rodmenis, pagal juos ir orientuojuosi, ko reikia siekti :D

      Panaikinti
    4. Norejau jusu paklausti, kaip dirba jusu rekuperatorius, ar pasisildo paduodama ora tenu, jei pagal nustatymus pervesus, ar tiesiog dirba tik mainu rezimu?

      Panaikinti
    5. Pas mane senas Zehnder plokstelinis rekuperatorius, jis turi tena tik apsaugai nuo uzsalimo. Taigi pasildo ora ateinanti i rekuperatoriu is lauko jeigu yra minusine temperatura. I vidu paduodama tik kas buna po silumos mainu, be jokiu papildomu pasildymu. Kiek pamenu siemet dar nemaciau paduodamos minusines temperaturos, kadangi oras dar susyla per 7 metru vamzdi.

      Panaikinti
  3. Jeigu gerai paziuretum per meniu rastum ir pacio silumos siurblio detalesne informacija (COP isskaiciuoju tik momentini) Teko dekoduoti Panasonic silumos siurblio protokola, nereikia brangaus Cloud modulio :)
    http://188.69.132.115:3000/d/kmDMdZWRk/panasonic-aquarea?orgId=1&refresh=5s

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įdomu būtų paskaityti kaip buvo padarytas šis monitoringas ir kaip apjungti tiek siurblys tiek rekūpas. Gal turit kokį straipsnį kažkur? :)

      Panaikinti
    2. Openhab2 namu automatika panaudota ant rasbbery 3, suinstaliuota papildomai influxdb duomenims kaupti, grafana viskam atvaizduoti. Rekuperatorius turi openhab2 plugina, tai tik fiziskai pajungta i rasbbery per usb i rs232. Silumos siurblio Panasonic mano daryta integracija, nuo mano paties gaminto "cloud" priedelio iki viso kodo jame. Na ir "sauja" temperaturos davikliu, el. skaitlkiuku su modbus. Nera taip paprasta, bet daug skaitant ir turint ziniu imanoma paciam pasidaryti.

      Panaikinti
    3. Mano atveju taip pat Openhab2 ant Rpi3, grafana esu bandes atskirai. Kažin yra koks sąrašas OH2 pluginų su rekūpais ir ŠS. O temp davikliai kokiu principu? Kas juos kontroliuoja?

      Panaikinti
    4. OH2 turi visa pluginu sarasa, tik nereikia tingeti ju wiki pasiziureti :)
      Davikliai ant esp8266 ir 2xAA (metus gali dirbti, mano projektuota plokste su taimeriu) per mqtt viska "atiduoda" i OH2. Tik lauke esantis wemos d1 mini pajungtas nuo 5V tiesiogiai.

      Panaikinti
    5. Talpinu, tik nevisos dalys viesos :) O siaip nera ka ten labai ir talpinti, kai viskas pakankamai elementaru. Labiau OH2 backupo tikslams viskas.

      Panaikinti
    6. Gal galima nuoroda į viešai talpinamą dalį? Visada įdomu kolegų darbus pažiūrėti, o kartais ir įdėjų pasisemti. :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j