Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Mažų patalpų ergonomika

Jau projektavimo stadijoje buvo kilę abejonių, ar pavyks patalpoje 2,2m x 2m, kurioje yra dvejos durys (praėjimas iš garažo į namo tambūrą), įrengti kompaktišką "katilinę". Pagal mano planą, čia turi tilpti šilumos siurblio vidinis blokas su integruotu boileriu (toks nemažas "šaldytuvas"), vandens įvadas su visais filtrais, rekuperatorius bei nedidelė vonia (1000x700), kurioje mūsų augintiniams bus mazgojamos kojos gryžus iš pasibėgiojimų lauke.
Šios patalpos apdailą norėjome atlikti dar prieš sustatant bei paleidžiant rekuperatorių bei vandens filtrus, nes po šių įrenginių sumontavimo tai atlikti būtų sudėtinga. Patį planą, kas kaip ir kur turėtų tilpti buvau susidėliojęs galvoje dar ruošiant namo projektą. Jis buvo štai toks:


Apdailai rinkomės pačias paprasčiausias bei parankines medžiagas, - tai techninė patalpa, jai nekėlėme įpatingų estetinių reikalavimų.
Pirmiausia buvo sumontuota vonia. Ji montuota kiek aukštesniame nei įprasta aukštyje, kažkas tarpinio tarp plautuvės ir vonios standarto, kad nereikėtų smarkiai lankstytis. Vonios viršus gavosi apie 90cm nuo grindų. Pačią vonią apipūčiau makrofleksu, - senas metodas, pagerinantis skardinių vonių išlaikomą šilumą bei ženkliai sumažinantis jų barškėjimą. Jei šilumos išlaikymas šioje vonioje ir nesvarbus (nemanau, kad kas norės tokioje mažoje vonioje prigulti pamirkti :D), tai barškėjimas mane asmeniškai labai erzina.






Jau sumontavus vonią bei pakabinus rekuperatorių pasimatė, kad viskas tikrai puikiai ir labai kompaktiškai tilps!
Grindims nupirkome pigiausias akcijines akmens masės plyteles Ermitaže.
Sienai šalia vonios norėjosi kažko atsparaus vandeniui, - keraminių plytelių. Tačiau turėjome likusio fasadinio klinkerio, kurį ir nusprendėm sunaudoti, bei po suklijavimo nulakuoti. Tačiau jį suklijavus pasirodė, kad sienos kiek tamsokos, taigi nudažėme plytų imitacijos sienas baltais atspariais vandeniui dažais, - didesnės erdvės įspūdis pagerėjo. Klinkerį po vonia nusprendėm nedažyti o palikti tokį pat kaip ant fasado, tik žinoma nulakuosime.
Kad patalpa nebūtų "nuobodi", likusias sienas nudažėme gana intensyviais oranžiniais vandeniui atspariais dažais. Šiaip mes mėgstame "skanias" ir intensyvias spalvas, panašių akcentų pas mus bus ir daugiau.






Šioje patalpoje nusprendėme montuoti armstrong tipo lubas, - jei atsirastų būtinybė, turėsime gana neblogą priėjimą prie rekuperatoriaus mazgų, tokių kaip triukšmo slopintuvai, įvadiniai ortakiai bei paskirstymo dėžės.  Tai gal ir nebūtina, nemanau, kad kasnors iš šių mazgų sugestų, tačiau nusprendėme, kad mūsų atveju pasidaryti tokias lubas bus greičiau ir paprasčiau.




Likusiame laisvame kampe vasarą pastatysime šilumos siurblio oras-vanduo vidinį bloką su integruotu boileriu, o šalia vonelės sumontuosime nedidelį gyvatuką.
Štai šiame kampe stovės šilumos siurblio vidinis blokas.


Pramąstytas planas sutaupė bent keletą kvadratų gretimoms, svarbesnėms ir dažniau naudosimoms patalpoms! Jau projektavimo stadijoje gerai apmąstykite, kas ir kaip statysis nedažnai naudojamose patalpose. Taip sutaupysite erdvės gyvenamosioms patalpoms bei energijos kaštų šildant nenaudingus plotus ;)
Apdailą, laisvu nuo savo pagrindinių darbų metu atliko Modestas 8 602 13543 - rekomenduoju, dirba Šiaulių apskrityje. Pagrindinė šio meistro veiklos sritis - namų fasadai. Jis man išklijavo klinkeriu namo fasadą, - kruopštus meistras. Taigi šiltuoju periodu, darbams nesusijusiems su fasado apdaila, vargiai ar jį nusisamdysite, nebent darbai nedidelės apimties. Tačiau šaltuoju periodu galima tartis ir dėl apdailos ar kitų darbų atlikimo. Pasak paties meistro, jis moka ir gali net sienas išmūryti ;)
Daugiau trumpų įrašų ir žinučių rasite Facebook'e, čia galim ir pabendrauti: https://www.facebook.com/lrknamas/

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j