Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Termovizija

Kol lauke minusinė temperatūra, nusprendėme padaryti namo termovizinę apžiūrą. Kokiu tikslu? Įvertinsime darbų atlikimo kokybę o jei rasime blogybių, galvosime, kaip jas ištaisyti.
Lauke -2 o viduje +17 laipsnių, - žvalgomės...
Namo fasadas atrodo puikiai, praktiškai vientisas, be jokių temperatūrinių skirtumų. Rostverko ir mūro siūlė apšiltinta ir užsandarinta gerai, - nesimato jokių "išbėgančios" šilumos žymių. Šiltesni tik langų profiliai, ypač viršutinė jų dalis, bet tai įprastas dalykas, viskas normos ribose.



Tikriname laukines duris. Iš lauko pusės vaizdas termovizoriuje gražus, nėra prie ko prikibti. Iš vidaus matome šaltesnę slenksčio vietą. Skirtumas ~2,5 laipsnio. Nieko nuostabaus, iš lauko ši dalis "apšiltinta" tik Triotherm" išnešimo profiliu. Ateityje, kai klosime trinkeles ir formuosime laiptelius, pažiūrėsime, gal išeis šią vietą papildomai pašiltinti iš lauko pusės.




O štai plastikinės durys garaže atrodo kiek prasčiau, profilis bei spyna "šviečia", bet viskas normoje, kažko kito vargu ar buvo galima tikėtis. Iš vidaus turime šaltą šių durų slenkstį, - jis iš aliuminio ir čia sprendimų kažką pakeisti nėra. Termovizoriuje jis atrodo siaubingai, temperatūros skirtumas lyginant su siena - ~6,5 laipsnio, tačiau nemanau kad tai problema, kuri įtakos namo šilumines savybes ;) Aplamai, reikia turėti omenyje, kad garaže, kai įsistatys vartai, bus gerokai šilčiau nei lauke. Todėl čia ir buvo pasirinktas prieinamesnis plastikinių durų variantas. Be to, termovizorius fiksuoja paviršiaus temperatūras ir tai daro labai tiksliai, o skirtingos medžiagos skirtingai įšyla. Taigi didesnis temperatūrų skirtumas tarp arti esančių skirtingų medžiagų paviršių nebūtinai reiškia šalčio tiltą. Kaip pavyzdys gali būti pas mane ant tinkuotos sienos užteptas juodos Soudal sandarinimo mastikos plotelis, - termovizoriuje jis atrodo vėsesnis nei pati tinkuota siena.



Langai iš vidaus atrodo tvarkingai. Angokraščiai neperšalę, nors dar net neapdirbti, - kokybiško montavimo išnešant į šiltinimo sluoksnį pasekmė. Jei iš lauko pusės šiltesnė atrodo langų viršutinė dalis, tai iš vidaus vėsesnė jų apačia. Nieko nemalonaus, viskas normoje, akivaizdžių nesandarumų neradome.




Atskirai noriu paminėti liuką. Apie jo pasirinkimą bei montavimą rašyta čia: Palėpės liukas. Toks pasirinkimas pasiteisino visu šimtu procentų. Perdanga su liuku termovizoriuje atrodo praktiškai vienspalvė.



Su pačiais geriausiais atsiliepimais galiu paminėti ir Schiedel Absolut kaminą su termo blokeliu. Apie jo pasirinkimą bei įrengimą rašyta čia: Kaminas energetiškai efektyviame nameSkylė stoge. Vaizdas puikus, jokio peršalimo.



Perdanga ties stogo nusmailėjimu, kurią iš apačios šiltinome papildomu PIR plokštės buterbrodu (nes iš viršaus turime šiltinimo sluoksnio išplonėjimą), atrodo tvarkingai. Siūlė kiek vėsesnė, nes sienos ir mūrloto apšiltinimas iš stogo pusės kiek plonesnis, kitko šioj vietoj ir nesumąstysi. Bet skirtumas neviršija 1,5 laipsnio.



Rekuperatoriaus ortakių įvadas iš garažo ir namo vidaus, - viskas normoj. Metalinė alkūnė, einanti per sieną, šiek tiek ją vėsina, ką matome nuotraukoje iš vidaus. Galbūt buvo galima  gręžti sienoje didesnę skylę, kad būtų įmanoma visą alkūnę apsukti vata ir ji neturėtų salyčio su Arko blokeliu. Tikėtina, kad tada vaizdas būtų buvęs tobulesnis.



Labai norėjosi pasižiūrėti, ar pasiteisino papildomas nešildomo garažo sienų, besijungiančių su namo sienomis šiltinimas. Peršalimų nerasta, kampai viduje "gražūs".



Kas man nepatinka aukščiau esančiose termonuotraukose, - perdangos apšiltinimo susijungimas su sienomis kampuose. Vėsesni visi keturi šie namo kampai. Skirtumas neviršija 2 laipsnių, kas yra visai normalu, tačiau manau, kad reikės atrasti laiko ir užlipus palėpėn priklijuoti kampuose papildomas kokių 15x15cm polistirolo juostas, užleidžiant jas ir prispaudžiant prie perdangą šiltinančios vatos. Nors gal taip gali atrodyti dėl užteptos Soudal sandarinimo mastikos, nes gerai įsižiūrėjus panašu, kad vėsesni tik tie, užtepti plotai.
Pabaigai apie deguto šaukštą medaus statinėje...
Vitrininių langų apatinė dalis gerokai vėsesnė, skirtumas 2-4 laipsniai. Manau dėl to kaltas plastikinis "popalanginis" profilis. Antrąkart ieškočiau šiltesnės šio profilio alternatyvos arba bandyčiau pritaikyti papildomą paaukštinimą iš Triotherm profilio, kaip padariau su lauko bei garažo durimis.



Taipogi reikės gerai pravalyti vienerių vitrinos durų gumas ir jei tai nepadės, darsyk sureguliuoti, - radome nesandarius kampus durų apačioje.




Pasak termoviziją atlikusio Eduardo, rezultatas beveik 10/10. Jei kam iš Šiaulių apskrities aktualu, - kreipkitės Eduardas 8 671 90067. Standartinė tokios namo apžiūros kaina - vienas europinis červoncas ;) 
Daugiau trumpų įrašų ir žinučių Facebook'e: https://www.facebook.com/lrknamas/

Komentarai

  1. Žiūriu jūsų termovizines nuotraukas,bandau lyginti,kadangi ir mes gavom netyčiom pasinaudoti tuo aparačiuku :) , ir niekaip nesuprantu kada reaguoti kad čia tikrai kažkoks šalčio tiltas,kažkoks nesandarumas..ir kad tai jau blogis kažkur..o kada kaip Jūs rašot: čia normalu nieko baisaus...bei skirtingų medž skirtingos temperatūros? O dėl soudal mastikos ir aš pastebėjau pas save,kad kampas kur nutepta (tik pas mus baltu) ir šviečia šaltai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei paprastai, tai Eduardas sake, jau negerai jei gretimai esanciu zonu temperatura skiriasi 3-4 laipsniais, tai jau reiskia, kad tikrai yra kazkoks silumos nuotekis. Arba tarkime siena visa tolygios temperaturos o kazkokia aiskiai isreiksta zona gerokai vesesne. Dar reikia su galva ivertinti ir i kokia vieta skenuojame. Tarkim langas, tai zinoma logiska, kad bus vesesnis, bet jei skenuojant tarpines, visas ju ilgis panasios temperaturos o kazkurioje vietoje aiskiai vesisnis, tai logiska, kad ten yra nesandarumas. Kiek supratau, cia toks gana "kurybinis" procesas ir reikia biski praktikos, kad objektyviau zinoti, kaip koki vaizda vertinti.
      Jusu atveju manau persiziurekit sienu, lubu, grindu siules, perdanga, langus bei duris, jei bus kazkokiu akivaizdziu silumos nuoteku zonu, tai pamatysit ir paziuresit, ar kazkas gerai neuzsandarinta ar gal langus pareguliuoti reikia ir pan. Is lauko irgi bendra vaizda gerai prasiskanuoti, pasiziureti sienos-pamato siule.

      Panaikinti
    2. Tarkim va priespaskutineje mano nuotraukoje, aiskiai matosi, kad vitrinos duru apacioje ties kampais aiskiai vesiau - tarpines gerai neprisispaudzia ir reikia pareguliuoti duris

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j