Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Grindų šiltinimas, vandentiekis

Ant fasado jau klijuojamas klinkeris, tuo tarpu viduje, po elektros instaliacijos išvedžiojimo ir juodgrindžių išbetonavimo nepadaryta nieko naujo. Skubame taisyti situaciją ir skubiai šiltinti grindis, išvedžioti vandentiekį bei įrengti grindinį šildymą ir išbetonuoti tikras grindis.
Grindis šiltinsiu tokiu būdu:


Hidroizoliacinę plėvelę klosiu po polistiroliu, - tai grindų šiltalą apsaugos nuo drėgmės, jei tokia sugalvotų prasiskverbti pro apačią. Ant viso polistirolo "buterbrodo" irgi dėsis plėvelė, apsauganti nuo drėgmės įgėrimo betonuojant grindis. Nors atspindinčios folijos nauda abejotina, bet manau šioje vietoje panaudosime folijuotą plėvelę, - ramiau miegosiu :D
Vandentiekis bus vedžiojamas tarpe tarp 15cm ir 10cm putų polistirolo sluoksnių.
Taigi gegužės 23d. pradedame šiuos darbus.
Atvyko visas reikalingų parametrų lietuviškas polistirolas.


Pirmiausia reikia apsišluoti, nes purvo prisinešę tikrai nemažai o ir polistirolas lygiau guls ant švarių juodgrindžių.



Ant švarių juodgrindžių klojama 200 mikronų plėvelė. Gyvenamuose kambariuose klojame ištisinius lakštus, - plėvelės išmatavimai tai leidžia. Paliekame 65cm užlaidas, kad plėvelė apgaubtų visą šiltinimo sluoksnį ir būsimas grindis. Vėliau, išliejus grindis, plėvelės perteklių nupjausime.


Ant plėvelės klojamas pirmas 15cm storio EPS100 putplasčio sluoksnis. Jei palei sieną gaunasi tarpelis, jis užpučiamas putomis.






Dirbo dviese. Per pora dienų pirmas sluoksnis buvo gražiai suguldytas.
Atėjo eilė vandentiekio išvedžiojimui. Kieme seni pažystami:


Vandentiekiui pasirinktas lankstus APE daugiasluoksnis vamzdis 20x2 su apsauginiu kevalu.




Pirmiausia reikiamuose taškuose sienose buvo išštrobuoti vamzdžių įledimo kanalai bei išpjauti grioveliai vamzdžių suguldymui pirmame polistirolo sluoksnyje.




Sekančią dieną buvo vedžiojamas "gyvatynas":




Baisiausias "drakonas" formuojasi patalpoje, kurioje bus sumontuotas vandentiekio kolektorius:




Vandentiekis išvedžiotas. Užpūtinėjami putomis plyšiai ir tarpeliai.




Slėgiu išbandomas sandarumas. Viskas OK, galima baigti kloti šiltalą.


Klojamas antras putplasčio sluoksnis, - 10cm EPS100. Iškarto, užpūtus putomis plyšelius, ant jo klojamas paskutinis 5cm EPS150. Jis dengia rostverko-sienos sujungimo siūlę. Visi sluoksniai guldomi taip, kad lakštų sujungimo siūlės nesutaptų o prasikeistų.






Putplastis sudėtas, liko užkloti plėvelę ir paguldyti tinklą.




Artėjama link šiltinimo pabaigos. Ant pilno polistirolinio "buterbrodo" paklojama folijuota plėvelė. Nors deklaruojamas jos efektyvumas atspindint šilumą kelia didelių abejonių, pasirinkau ją, - ramiau miegosiu :D Betkokiu atveju, putų polistirolą nuo drėgmės, betonuojant grindis, ji tikrai apsaugos.




Betono paarmavimui ir šildymo vamzdukų tvirtinimui pasirinkau 150x150 tinklą.

.




Garaže paprasta plėvelė ir tinklas paarmavimui. Paruošta vieta trapui.



Pirmadienį atvyksta santechnikai ir bus įrenginėjamas grindinis šildymas.

Komentarai

  1. Kokio tipo sleptas jungtis naudojo? Presuojamas? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Presavo. Visur isvedziota taip, kad po grindim jungciu nebutu

      Panaikinti
    2. O tai 2 nuotrauka virs slegio bandymo, tai lieka trisakio jungtis po grindim, ar as ne taip suprantu ?

      Panaikinti
    3. Taip, ten bide ir plautuve sujungtos i bendra. Kitoj vonioj irgi dusas su plautuve apjungti. Atsiprasau, auksciau kiek netiksliai issireiskiau. Stengtasi po grindim deti minimaliai jungciu, tik ten kur racionaliai neimanoma

      Panaikinti
  2. o kodėl rinkotes tinklą 15 x 15? nebus santechnikui sunku vedžioti vamzdius, nes A klasės namui taip tankiai vamzdžių tikrai nereikės...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai B klasei 15x15 o A jau 20x20?
      Reikes, nereikes... Kai sildyma pajungsim ir susireguliuosim, kokia temperatura i grindis leist ir kaip sparciai varineti reikes. Blogiau tikrai nebus, taciau esu tikras, kad sildymo sistema tikrai dirbs optimaliau

      Panaikinti
    2. Normaliai susivedziojo, nekilo jokiu problemu ;)

      Panaikinti
    3. akcenta norejau uzdeti ne i tinklo akiu matmenis, o i tai, kaip tankiai vedziosite vamzdelius. A klases namui taip tankiai, kaip kad buvo iprasta matyti B klases namuose, vedzioti vamzduku nereikia. Jei daretes projekta ir buvo ivertintas jusu silumos poreikis, tarpai tarp vamzduku turejo buti tikrai didesni nei 15cm...

      Panaikinti
    4. Issivedziojo kas 15cm, vietomis pagal situacija 20cm, koridoriuose ir prie suejimo i kolektorius gerokai tankiau - kisim i kevala kas antra

      Panaikinti
    5. As manau 20cm pakanka, bet nera taip kad negalima tankiau, o 15cm blogiau nera - greiciau prisils arba atvesins (numatytas grindinis vesinimas), galima bus laikyti zemesne siltnesio temperatura.

      Panaikinti
    6. kas smagu statant A klases, manyt cia nieko nebereikia, o uztenka paskaiciuot :) tas ir smagu, kad atrodo A klase tik issaugina statybu kaina, bet jei viska protingai darant, galima nemazai ir sutaupyt, kaip kad nedarant kaminu, taupant ant grindinio sildimo ir panasiu sprendimu. Nereikia visada vadovautis principus daugiau - geriau.

      Panaikinti
    7. Nemazai tiesos jusu zodziuose ;)

      Panaikinti
    8. Audriau S. neteisingai manai, kad nuo energinės klasės priklauso grindinio vamzdelių tankis ir storis. Lygiai taip pat jau rašiau komentuodamas naujasnį straipsnį, kuriame absoliučiai tą patį rašei.

      Jei nori taupyti, tai ne grindinį rečiau vedžiok, o iš vis grindinio atsisakyk. Vat ką galima suskaičiuoti, kai skaičiuoji, o jei jau grindinį vis tiek ruošiesi vedžioti, tai vedžiok ne pagal namo energinę klasę, o pagal šilumos šaltinį.

      Panaikinti
  3. Sveiki. Kodėl rinkotės vandentiekio vamzdį su kevalu? Jis vistiek guli apšiltinimo sluoksnyje. Ar čia ne dėl šilumos izoliacijos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kevalo nereiktu, jei siltas ir saltas vamzdis klotusi i atskirus griovelius, tada tarpusavyje jie butu izoliuoti nuo silumos mainu. Mes norejom sparciau ir nusprendeme nesizaisti su daugiau grioveliu putplastyje pjaustymu ir guldeme abu vamzdzius i viena grioveli. Kogero butu pakake tik viena vamzdi, tarkim silta su kevalu guldyti, bet kainoj skirtumas mums pasirode nelabai reiksmingas, tai naudojome visa su kevalu, - bus tikrai gera izoliacija

      Panaikinti
  4. O kokie argumentai renkantis EPS 100 ar net EPS 150 kai visi deda 70? ar čia dėl didelio EPS sluoksnio reikalingas tvirtesnis, kad nesėstų? ar čia kažkas paskaičiavo taip? ar vėl... dėl atsargos? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. EPS70 butu minimalus polistirolo tvirtumas po betono sluoksniu grindims gyvenamose patalpose. EPS100 - didesnio tvirtumo, jau tinka ir smarkiau judamose patalpose, kavinese, ofisuose. Pasirinkau tvirtesni varianta. 5cm EPS150 norejau uzdeti tik garaze, bet nusprendziau paimti visa vienoda visam namui (+7kubai).
      https://baltparma.lt/blog/Patariame/koki-putu-polistirola-pasirinkti

      Panaikinti
    2. Tokia subjektyvi mano nuomone: EPS70 minkstas, vaikstant ant jo kai vedziojamas grindinis sildymas issitryptu. Sakyciau ant EPS70, darant ekonomiskai bet tvirta pagrinda, butu naudinga deti kokius 3-5cm EPS100 - jis jau gerokai kietesnis, galima ant jo ir pasivaikscioti

      Panaikinti
    3. Mano žiniomis EPS70 yra fasadinis ir jo į grindis niekas neprojektuoja (deda taupumo sumetimais visai kas kita). Mažiausio tankio putplastis, kuris skirtas grindims -EPS80.

      Aš sau grindims dėjau EPS100, nors rinkausi tarp EPS80 ir EPS100. Kietesnis EPS duos daugiau laisvės minčių polėkiui apstatinėjant namą. EPS80 labiau riboja vėliau su sunkių daiktų statymu, o pas mane net vidinės pertvaros be pamatėlio, tiesiai ant grindų. Tiesa dėl to ir rinkausi lengvų konstrukcijų pertvaras.

      Panaikinti
  5. Sveiki.
    Norejau paklausti apie putas kuriomis viska sandarinate.
    Melynos kiek suprantu tai Soudal elastines?
    O koks pavadinimas tu "raudonu"? Priesgaistrines?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cia meistrai naudojo mazai besipleciancias putas. Buna jos ir melsvos ir rausvos priklausomai nuo gamintojo. Tikslaus pavadinimo nepasakysiu, nebepamenu, kokie buvo balioneliai.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j