Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Vaismedžių skiepijimo rezultatai

Apie vaismedžių skiepijimą rašiau čia Sodo reikaliukai - skiepijimas.
Po suskiepijimo pasitaikė puikūs orai. Naktys dar vesokos, bet dienos saulėtos ir šiltos. Medeliai intensyviai ėmė skleisti pumpurus.
Kaipgi laikosi mano įskiepiai? Panašu, kad neblogai. Kaip ir tikėjausi, daugiausia optimizmo teikia obelys. Nuo skiepijimo praėjo tik savaitė, o storesnių iskiepių pumpurai jau nusimetinėja apsauginį "šarvą" ir ruošiasi skleistis. Maišelius nuimsiu, kai pasirodys lapelių užuomazgos.



Stambesnių trešnių įskiepių pumpurėliai taipogi rodo gyvybės požymius, - jie pabrinkę ir prasimuša žalumas. Tokio greito rezultato tikrai nesitikėjau, nes trešnės skiepijimas į slyvą nėra pats geriausias pasirinkimas.




Smulkios įskiepytos šakelės bei slyvų ir persikų įskiepiai gyvybės dar nerodo. Bet tai normalu, nuo skiepijimo praėjo tik savaitė, - labai trumpas laiko tarpas.
Tuo tarpu pora pernai pasodintų vienmečių trešnaičių išskleidė po kelis savo pirmuosius žiedelius. Netikėta, bet labai smagu.


Išviso keturiuose medeliuose buvo suskiepytos 29 šakos. Praėjus tik savaitei ir 4 dienoms, nuo vienos jų apsauginį drėgmę sulaikantį maišelį jau nuėmiau, - visų trijų įskiepytų šakelių pumpurai jau skleidžiasi. Tai obelaitė Konfetnaja (saldinė veislė), įskiepyta užkišant už žievės. Vėliau, jei įskiepiai vystysis sėkmingai, paliksiu tik stipriausią ūglį o kitus pritrumpinsiu, - jie padės greičiau užgyti nupjautos poskiepio šakos žaizdai.


Sekančią dieną nuėmiau dar vieną maišelį. Obels Spartan įskiepiai. Skiepyta taip pat užkišant už žievės.


Pro maišelius matau, kad bunda ir daugiau įskiepytų šakelių, bet maišelius nuimsiu tik tada, kai pumpurai jau akivaizdžiai skleisis.
Pasidalinsiu viena sodo gudrybe, kuri galbūt pravers ir kitiems pradedantiems sodininkams. Jaunus medelius dažnai puola amarai, kuriuos ant pastarųjų atneša sodo skruzdėlės. Jos maitinasi amarų išskyromis, o pastarieji naikina jaunus gležnus lapelius.
Tik pradėjus skleistis lapeliams, skruzdės pasirodė ir mano sode bei sparčiai ėmėsi veisti amarų "fermas". Pasinaudojau tokia gudrybe: juostelėmis sukarpiau vilnonį šalikėlį ir aliejuje išmirkytomis juostelėmis aprišau medelių kamienus. Pro tokį aliejaus "užtaisą" skruzdės nepraeina, - joms labai nepatinka išsiriebalinti savo antenėles, kurių pagalba jos bendrauja. Tačiau šios gudruolės rado kitą kelią :D Kaikuriems medeliams pradėjau formuoti teisingas skeletines šakas, prilenkdamas jas į reikalingą padėtį virvučių pagalba. Tai skruzdėlytės ėmė sėkmingai ropštis į medelius virvutėmis :D Teko aliejaus "užtaisais" apsaugoti ir virvutes ;)



Štai praėjo jau dvi savaitės po skiepijimo. Orai puikūs. Temperatūra dienomis saulėje virš 25 laipsnių šilumos. Masiškai nubudo obelaičių įskiepiai. Nuėmėme maišelius. Iš įskiepytų 13-os obelaičių šakų, visose 13-koje jau skleidžiasi įskiepių pumpurai. 100%, fantastiškas rezultatas, nes geru rezultatu yra laikomas 50-80% prigijimas. Nuėmiau visus maišelius ir stebėsiu procesą.







Ėmė skleistis ir pavieniai įskiepiai į slyvas. Ypač smagu, kad skleidžiasi pumpurai keturiose šakose su trešnių įskiepiais, nes kaip minėjau, trešnė į slyvą - nėra pats geriausias derinys. Nuėmiau 7-is iš 16-os maišelių nuo trešnėmis, slyvomis bei persikais įskiepytų šakų.




Valio, šiemet pamatysiu ir obels Avenarijus žiedus, kuriai šie metai bus tik antras sezonas ;)


Komentarai

  1. Nuo skruzdžių nešiojančių amarų užkratą yra sukurtas purškeklis su klijais kamienui MKDS inovatyvios UAB.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j