Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Sienų šiltinimas

Balandžio 18d. į kiemą įvažiavo fūra su putplasčiu sienų šiltinimui.


Putplasčio atvažiavo kiek daugiau nei reikia mano namui. Prasideda statybų sezonas, kartais tenka laukti medžiagų, nes gamyklos nespėja susidoroti su užsakymais. Mes taipogi laukėme keletą dienų. Todėl užsakyta buvo daugiau putplasčio, - likutis, baigus mano fasado šiltinimą, iškeliaus į kitą objektą.
Šiltinimui pasirinkau latvišką 30cm storio frezuotą neoporą EPS70.


Prikrovėme pilną garažą, - tikrai nepritrūksime.



Dabar darbai vyks dviem frontais: viduje vedžiojama elektra, iš išorės bus šiltinamos sienos.
Klijavimui pasirinkome klijų mišinį, - bus lengviau "išgaudyti" nelygumus, nes mišinys leidžia ilgesnį laiko tarpą atlikti korekcijas.



Kadangi fasadą klijuosime klinkerio plytelėmis, armavimo tinklelis turi būti "mėsingesnis" ir siekti bent >200gr/m2. Buvo parinktas štai toks armavimo tinklelis:



Šiltinimas pradedamas nuo namo kampų.



Putplastis apipjaunamas apie langų išnešimo profilį. Prileidžiant, ties sienos ir profilio susujungimo kampu kruopščiai užpučiama putų. Ant lango rėmo užleidžiama ~3cm. Tarpeliai tarp putplasčio ir lango rėmo vėliau taipogi kruopščiai užsandarinami putomis.



Poros darbo dienų rezultatas, - namas iš balto virsta pilku:


Sienos po truputį storėja:



Vyrai sakė, kad latviško putplasčio lakštai neblogi, bet irgi pasitaiko pabanguotų. Minėjo, kad įvairiausių teko dėti, - idealių nepasitaikė. Va pigiausi lenkiški tai labai minkšti, - greičiausia neatitinka deklaruojamų savybių, EPS 70 bus kaip koks EPS 50.
Neužilgo ėmė kilti ir stelažai. Namas velkamas į kailinius.





Paskutinę balandžio dieną pora sienų jau pilnai apklijuotos.



Dirba dviese. Kol baiginėjamos šiltinti likusios sienos, kitose pradedami ruošti angokraščiai, - klijuojamas tinklelis ir pritinkuojamas. Ruošiami kampai.







Pagaliau baigtosios šiltinti sienos jau armuojamos ir tinkuojamos. Vienam kvadratui naudojamos 5-6 smeigės, - nenoriu pribadyti bereikalingų skylių sienoje. Kad laikytūsi klinkerio apdaila, tiek tikrai pakaks. Siena pašiaušiama šukomis, tepama armavimo-tinkavimo skiediniu, dedamas armuojantis tinklas, jis pritvirtinamas smeigėmis (smeigės virš tinklo dėl tvirtumo, nes fasado apdailai naudosime gana sunkias klinkerio plyteles) ir viskas užtinkuojama. Tinkas neužtrinamas labai lygiai, - geriau kibs klinkerio plytelės.










Pagaliau fasadas nutinkuotas ir laukia klinkerio plytelių.


Liko apšiltinti garažo sienas iš vidaus. Siena, kuri tuopat metu yra gyvenamos dalies išorinė siena, - tuo pačiu 30cm storio latvišku neoporu. Šoninės garažo sienos iš vidaus bus šiltinamos 10cm storio neoporu. Tokiu būdu maksimaliai sumažinsime šalčio tiltą per nešildomo garažo sienos jungtį su išorine gyvenamos dalies siena. Tam tikslui buvo atvežta 10cm storio neoporo. Šis jau lietuviškas.



Gegužės 15d. namo fasadas baigtas šiltinti, armuoti ir tinkuoti. Tinkas nebuvo labai kruopščiai užtrinamas, tai nebūtina, nes visą fasadą klijuosime klinkerio plytelėmis. Grublėtesnis paviršius netgi duos geresnį plytelių sukibimą su siena.


Taigi, fasado šiltinimas truko beveik mėnesį. Pats namas man jau dabar gana gražus :)




Darbai iškarto persikėlė į garažo vidų, kur sienos šiltinamos ir iš vidaus, kad sumažinti šilumos tiltelius per šoninių garažo sienų jungtis su namo sienomis. Namo išorinė siena šiltinama 30cm neoporu, šoninės garažo sienos - 10cm neoporu, o siena su vartais - 5cm Finnfoam XPS200 polistirolu, kad būtų kietesnis pagrindas garažo vartams tvirtinti.






Šias sienas ateityje planuoju dengti dekoratyviniu tinku.
Šiuo metu, šiltinti namą 30cm storio EPS70 Neoporu kainuoja ~38€/m2. Į šią kainą įeina ir darbas, ir medžiagos iki fasado nutinkavimo-paruošimo apdailai.

P.S.: Cokolinio profilio nenaudijome. Prasikeitimas tarp fasado ir pamato šiltinimo 5cm. Pamato šiltinimas buvo gražiai sudėtas, tai gražiai suleisti, išlyginti ir užpūsti pirmąją fasado polistirolio eilę nebuvo labai sudėtinga. Apatinei fasado šiltalo briaunai buvo panaudotas kampinis profiliukas su tinkleliais ir laštakiu. Foto nelabai vykusi, bet pats principas matosi.


Komentarai

  1. Kaip matau cokolio profilio nedėjo. Čia tu dėl šalčio tilto taip nusprendei, ar fasadininkai ką nors apie tai sakė?
    Ar daug atliekų buvo? Nes tie kas dirbo pas mane, nerekomendavo polistirolo su špuntu, nes labai daug atliekų. Atseit bet kokiu atveju purški klijų ant visų plokštumų.
    Garažo viduje aš galvoju daryti karkasą ir kimšti vatą, o po to sienas kokia OSB ar panašiai susukti. Tada galėčiau kažką pakabinti ant sienų, lentynas, dviračius, įrankius ir pan. Kažin bloga idėja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Juk yra plastikiniai cokolio kampai, kur isideda tarp pamato ir fasado. Jis atlieka funckija kaip lasaline ir kaip barjeras nuo vabzdiu. Kodel jis nedejo cia, net neisivaizduoju...

      Panaikinti
    2. Kaip lasaline pas mane dirbs truputi paleista pirma klinkerio plyteliu eile. O del vabzdziu tai neturiu supratimo, ka turejot omeny.

      Panaikinti
    3. Donatai, nusprendem nedeti cokolinio. Pamatas siltintas 25cm, fasadas - 30cm. Gražiai užsidėjo viskas.
      Atraižų tai gavosi kubaturos, vistik ne 10 o 30cm pjaustosi. Nežinau, ar su spuntu daugiau susinaudoja, bet pas mane issipjauste kokie 2-3 kubai tikrai. Bet aplamai gana graziai suejo, mazesni gabalai palepes zonoj ties stogu.
      Antrakart irgi rinkciausi su spuntu. Gaunasi nemazai vietu, i kurias putu nelabai isipucia.
      Mintis su osb neblogai skamba, manau gera mintis. Mano atveju as galvojau apie stelaziuka, tai net nesusimasciau, kad gal ka pakabinti reiktu. Bet sonines sienos 10cm putplascio, tai nedidele beda, esant reikalui galima kazka sumastyt ;)

      Panaikinti
    4. Lašinį profilį dėjau atskirai. Kažkokį cokolio elementą, kuris nepilnai iki mūro dasikiša tai minėjo. O man įdomu, ar tikrai jau toks svarbus šitoj vietoj šalčio tiltas gaunasi. Nes realiai tiesioginio kontakto su mūri jis nelabai ir turi. Nuo sienos jį vis tik atitraukia "majakai". O iš vidaus sienos-pamato jungtis "skęsta" polistirole.
      Aš suprantu, kad tai šalčio tiltas, tik ar jis LABAI svarbus?

      Panaikinti
    5. Man labiau nepatinka ta siule tarp pamato ir muro, norisi ja putomis uzsandarinti o ne kisti kazka i vidu ir padaryti ja atviresne salciui. Vien del sios priezasties grindu siltinimo polistiroli kelsiu 5cm virs sios siules.
      Neturint tikslo isvengti visu salcio tiltu kiek imanoma, manau neverta sukt labai galvos del sios vietos. Bus kazkiek silumos nuostoliu, bet nemanau, kad jie atskirai paemus bus labai reiksmingi. Reiksmibgi nuostoluai pasidaro, kai per visa nama susidarys keletas panasiu salcio tiltu

      Panaikinti
    6. Sveiki, gal turite nuoroda koks cia profilis buvo naudojamas?

      Panaikinti
  2. Polistirola būtina sušveisti prieš armuojant, jeigu nenorite matyti visų siūlių saulei pašvietus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikiai padirbeta! Jauciuos kaip tas gyvunas ilgomis ausimis, bet visai ne zuikis😀 del polistirolo kainos. Siemet apklauses koki 10 tiekeju, pigiausiai gavau po 41, plius darbas 10, plius klijai, smeiges ir t.t. ir kiekis pas mane 140m3. Jei ne paslaptis, kas tiekejas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Truputi nesupratau, kodel taip keistai jauciates? :)
      41 uz polistirola, jei pilkas su 0,032 silumos varzos koeficientu, yra laaabai gera kaina. Man gavosi beveik 60 uz kuba 30cm latviskas neoporas.

      Panaikinti
    2. labas Modestai, gal galite pasidalinti kuris tiekejas pasiule tokia kaina?

      Panaikinti
  4. Teisingai, sumaisiau mato vnt. Pirkau baltijos polistirola neo. O kaina tokia, nes pirkau dar sausi.
    Saunus Jusu blogas!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai saunu, pigiai prasisukote ir svarbiausia nemalonaus ilgu ausu jausmo nebera ;) :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar ramiai miegasi?... Gi nevisas laukiniu sienu siules pertepete su klijais? Na nusimato didesni nuostoliai o siekete idealumo... :D joke ;) na lasiniu sluoksnis storas, vaizdas pasikeite i gera ;) tik mazieji langai estetiskai dar labiau sumazejo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. P.s. Niekaip nesuprantu logikos garaza apsiltini geriau nei nama...
    Garazo vidinis sienu siltinimas is visu pusiu - jokios logikos... Na tik ta kur ribojasi su namu.. Na ir nebent po 1m uzlenkiant kampus. Bet ir tai... Jokiu budi ne 30cm... Gi garaze niekada nebus minusines temperaturos... Net kai lauke bus -20c. ;) sitie apsiltinimai buvo apskaiciuoti? Ar ir tos serijos kad 'nepakenks'? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galine siena buvo paskaiciuota ir numatyta siltinti 30cm projekte.
      Sonines ir vartus pats nusprendziau.
      Kad sonines tik po metra uzsukt cia pats taip is akies nusprendet, remdamasis paplitusiu taupiu rostverko vidaus siltinimo budu?
      Kaip manot, kiek bus nesildomo garazo viduje laipsniu, kai lauke bus - 15-20 ir vartai bus atidarinejami bent 2-3 kartus?
      Optimalus langu dydis turi savu pliusu: sviesos pakanka, o namas neperkaista, ka jau ir dabar pastebejau. O grozis, tai jau isviso subjektyvus dalykai...

      Panaikinti
    2. Del garazo vartu sienos pasiltinimo is vidaus siulyciau pasieskoti termonuotrauku, bus vaizdziau, reikia ar ne.

      Panaikinti
    3. Ar jums tikrai buvo atlikti skaičiavimai? Nes tas 30cm garaže jau tikrai "too much.."
      Man kai skaičiavo a+ klasei, garaže leido mažint šiltinimo sluoksnį iki 20cm NEO. Likusių sienų garaže šiltinimas, apskritai sunkiai suvokiamas. Tokius sprendimus reikia leisti priimti žmonėms kurie išmano savo darbą. Aišku blogiau tikrai nebus, bet ir vietos garaže susimažinot ir pinigus bereikalo taškot.
      Man pradžioj architektai irgi buvo visur pripaišę po 30cm, bet kai prie projekto prisėdo atestuotas žmogus pavyko ir lauko sienas sumažinti iki 25cm NEO.

      Panaikinti
    4. Projekte nurodyta 30cm neo. Projekte yra ir energijos sanaudu paskaiciavimai, kad namas pagal projekta atitinka A klase. Manau, kad projektineje dalyje skaiciavimai nebuvo labai detalus, nes tam nebuvo poreikio, o dabar del tu 5cm ir soniniu sienu nesamdziau zmogaus patikslinimui. Logiskai mastant, tikrai galetu buti maziau nei 30cm. Kiek tiksliai maziau, jau reiktu specu pagalbos.
      Sonus ir vartus galima nesiltinti, namo pridavimui pagal A ar A+ klase tai neturetu trukdyti. Cia jau kiekvieno asmeninis pasirinkimas. As norejau kad nebutu persalimu ties vartais ir nebutu temperaturu skirtumu dvejuose namo vidiniuose kampuose.

      Panaikinti
  8. Jeigu tinkamai apšiltinsit garažo vartų angą, tai tikrai to šalčio tilto kaip ir turėtų nelikti arba jo įtaka bus minimali.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Garažo šitiek šiltinti tikrai neverta, garažo vartai bus silpniausia grandis šilumai išeiti, jie skirti tik teigiamai temperatūrai palaikyti, kas iš praktinės pusės, Bet dauguma taip daro, garažo šiltinimui naudoja tą patį apšiltinimą, neracionalu, kainuoja papildomai nemažai, bet nenori dėl to galvos sukti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu. Pateisinu tokio storio šiltinimą garaže tik tuomet, kaip norima sunaudoti nuo fasado likusius likučius ir pjaustymo liekanas. Bent taip dariau aš.

      Panaikinti
  10. Idomu, gal kas is petirties esate pastebeje, koks temperaturu skirtumas gaunasi tarp eilinio nesildomo garazo vidaus ir lauko temperaturu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šią žiemą užmačiau pas save: lauke -15, nešildomam garaže +7.

      Panaikinti
    2. Opapa, busiu smarkokai persudes :D
      Einu skaityt jusu blogo, kai ten garazas padarytas ;)

      Panaikinti
    3. Bloge irasai atsilieka, ar cia apie kita, ne dabar statomo namo garaza minejote?

      Panaikinti
    4. Atsilieka. Sorry. Vejuos :) B klase pas mane. 20 cm putos iš lauko. Šį pavasarį iš vidaus likučiais šiltinau 20 cm garažo ir namo bendrą sieną.

      Panaikinti
    5. Tiesa nepaminėjau svarbiausio :) Garažas nenaudojamas pagal paskirtį, tai yra garažo vartai varstomi retai.

      Panaikinti
    6. Aiskuma. O vartu angokrascius ir siena is vidaus aplinkvartus ar siltinot?

      Panaikinti
    7. Ne. Bet įtariu, kad kol bendra namo ir garažo siena iš vidaus buvo nešiltinta - tai namas kažkiek temperatūros garažui vistiek atiduoda. To pasekoje ir nebuvo minuso ir vandens įvadas peržiemojo nešildomam garaže.

      Panaikinti
    8. Neoporas 15cm ant sienų pas mane garaže, prie -20C šią žiemą pradėjo kristi jau žemiau +4C, tai teko kiek pašildyti. Iki -15C irgi apie +5C-+7C ribose laikosi.

      Panaikinti
  11. Jei darysit termovizija, paziurekit ar smarkiai skiriasi temperatura jungciu kampuose namo viduje. Manau aktuali reali informacija butu, o ne pasvarstymai ir paskaiciavimai

    AtsakytiPanaikinti
  12. Niekur nesimato ar klijus ant polistirolo tepė visu perimetru? Ar liaudiškai vadinant "kleckavo" ? :) Smeiges neįgilinot, jos metalinės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tepe perimetru, bent kai as maciau. Smeiges plastikines, tik vidurinis strypukas-varztas metalinis. Nelabai ejo gauti reikiamo ilgio tuo metu, dar tik pati pradzia storu siltinimo sluoksniu buvo. Smeiges negilintos, nes fasadas buvo ruosiamas klinkerio klijavimui ir smeiges turi prilaikyti armavimo tinkleli. Jei fasadas dazomas, zinoma geriau yra smeiges ileisti ir uzdengti galvas "tabletemis"

      Panaikinti
  13. Kokias konkrečiai smeiges naudojote?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokios firmos tiksliai buvo nebepasakysiu. Tiesiog neturejome is ko rinktis, nes tuo metu rinkoje nelabai dar buvo ilgu smeigiu siltinimui (namo A klasiu isigaliojimo pradzia), tai emem tai, ka pavyko rasti. Pats smeiges tipas buvo toks: http://www.perkistatai.lt/tvirtinimo-medziagos/smeiges-kaisciai-termoizoliacijai-tvirtinti

      Panaikinti
    2. Sveiki, kiek smeigiu dejote i kv.m.?

      Panaikinti
    3. jei regimoji atmintis neapgauna, tai dejo po 6

      Panaikinti
    4. Jei akys neapgauna, langus montavot i triotherm profilius. Tarp langu ir polistireno nieko papildomai nedejot, kaip issiplecianciu juosteliu ar panasiai? Ir kokius kampus naudojot, vidiniam tik tinkla toki kaip armavimo, o isoriniam, taip pat ir cokoliui profili tinkleliu?

      Panaikinti
    5. Taip, i triotherm. I tarpa papildomai nieko nedejom, tik sandarinimo putos-klijai. Matosi 11-12 foto
      Cokoliui sitoks daiktas (paskutine foto): https://lemora.lt/fasado-apdaila/tinkuojamas-fasadas/profiliai-smeiges-priedai/3790-plastikinis-cokolinis-profilis-praktika-2m-ejot#/756-plotis-100_mm
      Del kitu kampu, nesupratau jusu klausimo :(

      Panaikinti
    6. O kam dar sitoks jusu profilis, ar nepakaktu paprasta kampa uzdeti ir plyteles klinkerio siek tiek paleisti zemiau del nulasejimo?
      O del profiliu, tai tarp langu ir polistireno sito nenaudojot (https://lemora.lt/fasado-apdaila/tinkuojamas-fasadas/1963-pvc-deformacinis-profilis-ejot-profil-108)?
      Po to vidiniams kampas ar sitoki naudojot (https://lemora.lt/fasado-apdaila/tinkuojamas-fasadas/profiliai-smeiges-priedai/1961-ejot-profil-vidinis-kampas)?
      Ir isoriniams kampas ir angokrasciams ar toki (https://lemora.lt/fasado-apdaila/tinkuojamas-fasadas/profiliai-smeiges-priedai/1960-ejot-pvc-kampinis-profilis-su-tinkleliu)?

      Panaikinti
    7. Isprincipo del nulasejimo manau butu tikes ir jusu paminetas variantas.
      PVC deformacinis profilis, kaip jus linka davet, tikrai pamenu buvo detas.
      Isoriniu gerai nebepamenu, bet irgi turejo buti uzdeti. Matosi ir nuotraukose, kad pirmiausia buvo pritinkuoti isoriniai kampai, langu angos ir apatinis nulasejimo profilis. Tik po to dedamas armavimo tinklas ir tinkuojamas fasadas

      Panaikinti
    8. O papildomai nedejot niekur savaime issiplecianciu juostu?

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j