Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Lietaus nuotekos

Kad išlaikyti įvykių chronologiją, skubu aprašyti lietaus kanalizacijos įrengimą, kuri buvo baigta pirmadienį-antradienį. Pirminis sumanymas buvo toks: surinkti lietaus vandenį ir atvesti jį į tarpinį surinkimo-nusodinimo šulinį. Schematiškai tai atrodė taip:


Pradėjome nuo garažo. Palei pamatą buvo paklotas D110 vamzdis ir numatomose lietaus rinktuvų vietose padaryti išvedimai:




Nuvedimo vamzdis atvestas ties būsimo tarpinio-nusodinimo šulinio vieta. Suneramino tai, kad šioje vietoje ėmė rinktis vanduo, - gruntiniai vandenys aukštokai:



Visdėlto, kad būtų aiškesnė situacija ir galėtume mąstyti, ką ir kaip daryti, nusprendėme įrengti tarpinį šulinį ir pažiūrėti, koks bus vandens lygis jame:




Suleidome 3 rentinius. Iš pradžių viskas buvo gerai, - turėjome laisvą apie pusantro rentinio tūrį:


Vanduo po truputį kilo ir po poros lietingų savaitgalio dienų, šulinys prisipildė ir apsėmė tiek įėjimo, tiek išėjimo vamzdžius:



Buvome priversti ieškoti sprendimo, nes tapo aišku, kad drenažinio perteklinio vandens nusodinimo lauko įrengti nepavyks, -  gruntinis vanduo per aukštai, drenažo vamzdžiai būtų tiesiog apsemti.
Netoli teka upelis, tačiau jis už kalvų. Nors rajono melioracijoje niekas negalėjo papasakoti, apie anksčiau čia įrenginėtą drenažinę sistema, tačiau šio darbo apsiėmę vyrai iš "AFS Baltic" ėmė ieškoti ženklų, kurie parodytų, kaip ši žemė buvo drenuojama anksčiau. Buvo atrasta kažkas panašaus į užakusį ir krūmais apaugusį drenažinį griovį. Einant palei jį, buvo aptiktas funkcionuojantis vandens surinkimo šulinys, iš kurio perteklinis vanduo nukreipiamas į upelį.


Viskas šaunu, tačiau šulinys randasi už kokių 80-100m nuo mano sklypo ir įkasinėti vamzdžius teks svetimoje žemėje. Bandau ieškoti šių sklypų savininko ir susiderinti šį reikalą. Nusimato nemažos neplanuotos išlaidos.
Užakęs melioracijos griovys:


Tarp žolių pasislėpęs surinkimo šulinys:


Priojektą pakeičiame, nes perteklinį sklypo vandenį teks nukreipti į kitą pusę:


Rytinėje pusėje įrengiamos trys angos lietaus rinktuvams. Nuo jų klojami vamzdžiai, kurie "susitinka" šulinėlyje: 






Lietaus rinktuvus naudosime su lapų gaudyklėmis, pilkos spalvos, - puikiai derės prie trinkelių, kurios bus tiesiog pilkos:


Kolei kas kiti sklypo sausinimo darbai atidėti, iki bus gautas leidimas kasti vamzdį gretimuose sklypuose. O šiuo metu skubame vedžioti elektros instaliaciją bei pradėjome šiltinti fasadą, tačiau apie tai jau kituose įrašuose, kai šie darbai bus baigti ;)

Komentarai

  1. Kokį darėte infiltracijos šulinio pagrindą? Ar statėt ant skaldos? Nors jei gruntiniai vandenys aukštai, tubūt nesvarbu koks šulinio dugnas, vistiek vanduo nesigeria

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pylem skaldos, nors matem, kad kils vanduo, tik nezinojom kiek. Sis sulinys savo funkcija atliks, kazkiek pertekliua sodinsis, o kita eis i nusodinimo-drenazini lauka, o is jo jau perteklius keliaus i ta sulini, kur minejau. Su laiku nusauses viskas. Dabar is aplinkui viskas suteka (esame zemesnej vietoj), bet neturi kur iseiti, nes tarybinis drenazas nebefunkcionuoja. Tai truputi daugiau lietaus ir pakyla gruntiniai, nespeja nusidrenuoti, paprasciausia perdaug ju

      Panaikinti
    2. O jeigu pasidarytumete gilesni sulini ir jo sukaupta vandeni (lietus + drenazas) naudotumete WC + lauko laistymui. Jei butu tik lietaus vanduo, tai tiktu ir skalbimui. Tokie sprendimai populiarus DE.

      Pas save turiu 10 boniu sulini, renku drenazo ir lietaus vandeni i ji. Nuo jo vandens slanga atgal i nama + elektros kabeliai. Name i wc eina atskiri vamzdziai. Kol kas tiek.

      Netolimoje ateityje reiks i sulini leist siurbliuka + deti papildoma automatika namuose, kad kai baigiasi lietaus vanduo i wc paduotu miesto vandeni.

      Panaikinti
    3. Pas mane didelis gilus tvenkinys, ir jis pastoviai persipildo. Su vandeniu laistymui bedos nera, beda, kad pas mane jo perdaug ;)

      Panaikinti
    4. Be to, bus dar bent pora suliniu kitame gale, gretimame mano sklype, prie drenazinio nusodinimo lauko. Vandens laistymui turesiu is kur paimti ;)

      Panaikinti
    5. O kokio diametro bonias leidot? Aš planuoju kuo platesnes, gal net 2 metrų skersmens, kad kuo daugiau vandens talpintų.

      Panaikinti
    6. Nedideles, metrines. Didesnis turis pas mane problemos neisspres, - turiu nemaza gilu pruda iskases, - jis irgi sklidinas. Normaliom salygom aisku geriau didesni turi isikasti, bus daugiau rezervo vandeniui ir didesnis plotas nusodinimui

      Panaikinti
  2. Jums , Robertai, labai pasiseke :) turite gruntiny vandeny visai salia. As :( neturiu, tex kastis iki jo per kaimynini sklypa. Alternatyva ,,, lietaus vanduo, bet kaip jy ptotigai surinkti ir islaikyti sviezu visus keturis sezonus. ? bent viena sezona... :????? Manau mazas tvenkinukas isprestu minksto vandens trukuma;)?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jo, :) super ! cia labai rimtas tavo projektas.
    Bet kaip issaugot ta lietaus vandeny,,, gal uztektu dvieju gisonu uzdaru dugnu, bet su paraleliniais istekejimais, kad vanduoneuzsistovetu,,, neprarugtu? bet kita vertus , litaus vanduo turi vos 0,11 MPP , tai jame praktiskai nera nieko, kuo gali maitintis gyvunai ! bet augalams jis patinka.
    Robertai, jeigu turi kokia smagia, ismintinga ideja, kaip taupyti lietaus vandeny,,, parasyk ;) man y el.p. galerauzupes@gmail.com
    As neesu pardavejas ir tau patarsiu, kaip ir is kokiu medziagu daryti lietaus nuvdimo sistema namui. Po zeme, kaip matau tu jautiesi kaip zuvis vandeny, viska ismanai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j