Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pirmasis stogo "sluoksnis"

Sausio 10d. Panašu, kad bent trumpam į Lietuvą atslenka žiema. Šiandien lauke -2 laipsniai, o artimiausiomis dienomis žadamas iki -6 laipsnių šaltukas.


Tuo tarpu mes pradedame montuoti stogą. Gegnės ir mūrtašiai nutepti antiseptiku, suruošti ir laukia, kol bus suguldyti į jiems skirtas vietas.


Stogą man įrenginėja ta pati, puikiai ankstesniuose statybų etapuose užsirekomendavusi komanda Statybos Šiauliuose
Per gerą pusdienį iš mūrtašių buvo sumontuotos reikiamos atramos gegnėms.



Po atrama, einančia virš metalinės sijos, būtina hidroizoliacija. Mūsų atveju paklota bituminė juosta.


Visi gegnių sujungimai padaryti ties atramomis, - taip tvirčiau. Pačios gegnės ant mūrtašių "užsodintos" įpjaunant. Kadangi tokia konstrukcija gaunasi tvirta, gegnių tvirtinimui tarpusavyje naudojome tik po vieną varžtą, o ne du. Žinoma, papildomai jos dar "susegtos" ir medvaržčiais.



Įtvirtinimo kampiukai pradžioje "prisegami" medvaržčiais ir tada prikalami vinimis, nes vyrauja nuomonė, kad tvirtinant medvaržčiais, medienai vaikštant, yra rizika, kad nutrūkinės medvaržčių galvutės. Taigi, vinys esą bus patikimiau.



Prireikė dienos ir 4 vyrų komanda suguldė ir sutvirtino pagrindinio stogo (~211m2) gegnes.
 




Gaila, bet panašu, kad nuo žemės šio stogo plokštumos net nematysime :D Stogo nuolydis tik 10 laipsnių. Nieko, šiektiek matytis turėtų garažo stogelis.





Sausio 13d. šaltukas paspaudė nejuokais. Ryte, saulei jau pakilus,  termometras rodė - 8 laipsnius. 


Panašu, kad laikas įsigyti pačiūžas ;)


Viršutinį garažo stogo mūrtašį įtvirtinome varžtais kiaurai sieną. Tarpe tarp mūrtašio ir sienos hidroizoliacijai įsprausta midos juosta.


Iš apačios mūrtašį dar laiko kiaurai per sieną varžtais įtvirtintas plieno kampuotis 10cm x 15cm. Tarp jo ir mūrtašio žinoma paklota hidroizoliacinė juosta.



Dar viena darbo diena ir sumontuotos garažo stogo gegnės. Lauke -6 laipsniai, tačiau darbas verda.




Kadangi stogo nuolydis labai mažas, viso tik 10 laipsnių, norint stogą dengti eternit beasbesčiu šiferiu, gamintojas rekomenduoja įrengti kietą hidroizoliuotą pagrindą. Skardos, tinkančios mažam nuolydžiui, nenorėjome, - nepatinka jos braškėjimas ir tarškėjimas o ir galimi tokiam nuolydžiui praktiškai plokšti profiliai nepatiko. Pasirinkome labiau "kaimietišką" variantą :)
Dėl tokio mūsų sprendimo, mūsų stogas bus brangesnis ir tarytum iš dviejų sluoksnių. Pirmasis sluoksnis įprastas: gegnės + priešvėjinė-difuzinė plėvelė + išilginis grebėstas + skersinis grebėstas. Antrasis sluoksnis: OSB plokštė 12mm + prilydoma hidroizoliacinė danga + beasbestis šiferis.
Dėl tokios konstrukcijos, iškilo klausimas, ar reikalinga difuzinė plėvelė. Teoriškai jos funkciją turėtų atlikti hidroizoliuota OSB. Tačiau nusprendėme nebesiblaškyti ir daryti taip, kaip buvome suplanavę. Kai kuriuos sprendimus statybų eigoje tenka priimti žaibiškai ir neturint statybų patirties, tie sprendimai gali būti ne patys racionaliausi. Bet stengiuosi į viską žvelgti optimistiškai, blogiau tikrai nebus, būsime tikri 200proc, kad  drėgmė po stogu tikrai nepateks.
Difuzinę plėvelę pirkome pastiprintą, 180gr/m2, su klijuojamu kraštu "Corotop Red Strong 180+".


Pirmiausia bus uždengtas garažo stogas. Kodėl? Iki Naujųjų nespėjome išmūryti kamino. Dabar, atšalus orams, jo mūryti negalime, nes keraminių įdėklų klijai naudojami tik pliusinėje temperatūroje. Pagal sinoptikų prognozes, kamino mūrijimo teks palaukti apie savaitę. Tiek pat nusikels ir didžiojo stogo dengimo darbai.
Dėl minusinės temperatūros turime ir kitą problemą, - prastokai limpa difuzinės plėvelės lipni juosta. Difuzinė plėvelė smagios raudonos spalvos, tačiau sausio 17d. papusčius sniego, šia spalva pasidžiaugti neteko, viskas vis taip pat monochromiška :D Tenka pripažinti, kad bent trmpam pas mus užsuko žiema ;)



Reikiamu žingsniu tvirtinami skersiniai grebėstai ir iškarto prisukama OSB plokštė, kad patogiau būtų judėti ant stogo. Oro tarpas gausis dvejų grebėstų aukščio, t.y. 50mm.


Skersiniai grebėstai naudoti platesni, 120mmx25mm, kad lengviau būtų atitaikyti šiferio tvirtinimą.  Esant pozicionavimo paklaidoms, šiferis vistiek prisitvirtins ir per OSB ir per grebėstą.
Prastai sulipusius difuzinės plėvelės kraštus pašildėme fenu iš apačios ir suspaudėme, - sulipo puikiai.
Analogiškai bus įrengiamas ir didysis stogas.

Komentarai

  1. Sveiki,
    Kodel genges tarpusavije sujungti tik vienu strypu??? Pagal taisykles turetu būti 5 strypai (du priekyje, vienas viduryje, du gale). Nepalikite vieno taip sujungtu gegniu, net baisu ziureti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 5 buciau dejes, jei sujungimas butu kabejes ore. Aprasiau virsuje situacija ir kodel tik po 1 varzta dejau.

      Panaikinti
  2. Stogo nuolydis 10 laipsniu, o oro tarpas tik 2cm (makaronai)??? :) Didinkite bent 5cm dar, kalant dar ant makaronu. Tokiam nuolydziui reikia apie 8cm oro tarpo, kad normaliai ventiliuotusi stogas. Cia jums ne toks status stogas, kad 2cm makaronus kalti. Beje difuzine plevele nelabai kokybiskai pritvirtinta, kai kur net plysiai kilometrinio dydzio, o dar nesujungta lipnia juosta... Man butu truputi geda, kaip stogdengiui taip atlikti darba.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tarpas 5cm, kai fotkinau, buvo tik isilginiai grebestai prisukti. Dar sukosi ir skersiniai grebestai, tai tarpas gaunasi per dveju grebestu stori. Apie plevele minejau, ji su lipnia juosta, bet zemoj temperaturoh prastai lipo. Bandysim sutvarkyt koki fena pasildymui paeme

      Panaikinti
  3. Lietuviškai Mūrtašis o ne murlotas - juk geriau skamba ;)
    Dirba tikrai greitai.
    Stogas ekonominis, bet kam išlaidauti grožiui kurio nesimatys? ;)
    Irgi manau kad difuzinė nebereikalinga, kaip ir hidroizoliacija tarp medžio ir metalo/mūro. Tai gal tik neapšiltintiems pastatams, senų statybos metodų likučiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matai, Ignai, siaip manem, kad kazkiek stogo matysis. Bet fakte, kai namas gavosi siektiek ant kalniuko, jo visiskai nesimato. Matys tik kaimynas is antro auksto :D
      Murtasi pakeisiu, turbut primaisiau, vienur taip, kitur murlotas parasiau ;)

      Panaikinti
    2. Viskas ok, siaip projektavimo stadijoje buvo svarstomas ir plokscio stogo variantas, taip kad sueis ir sis :D

      Panaikinti
    3. Rodos suklydau. Negalima šiferį tiesiai ant OSB dėti, tad difuzinė ar kokia bituminė ten reikalinga ;) galima stogo dangos rekomendacijas pažiūrėt

      Panaikinti
    4. Neatidziai skaitet, taigi rasiau, - Antrasis sluoksnis: OSB plokštė 12mm + prilydoma hidroizoliacinė danga + beasbestis šiferis
      ;)

      Panaikinti
  4. Laba diena, Kokia hidroizoliacija naudojote tarp murloto ir sienos, ziedo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deta tos pacios midos juosta, kaip ir ant rosverko virsaus bei ant metaliniu siju. Berods si, su zalia juosta: http://www.vedrana.lt/prilydoma_rulonine_bitumine_stogo_danga_mida_technonikol_kaina_kainos

      Panaikinti
    2. Ačiū už info

      Panaikinti
  5. Pas mus taip pat tokio tipo stogas. Lygiai taip pat aplink nama vaikstant stogo nematom..tik nuo kelio pagrindinio vaziuojant,arba is kitos puses nuo kalno leidziantis. https://plus.google.com/103880756946085447436/posts/YUAzHRBDsS3
    Kokia danga pasirinkot?cerpes ar skarda?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas jus matosi kiek didesnis kampas, siektiek vistik turetu matytis ;)
      Mes pasirinkome siferi, ji gamintojas leidzia deti nuo 7 laipsniu. Maziems kampams tinkamos skardos profiliai nepatiko, nieko tinkamo su bandelem neradau. dar skarda man asmeniskai nepatinka del braskejimo vasaros vakarais. Pas draugus kai sedim vasaros vakare terasoj, tai poksi visi stogai aplinkui :) Bet cia tokia asmenine antipatija, siaip manau skarda visai neblogas variantas mazo nuolydzio stogui.
      Cerpes mazam nuolydziui nelabai tinkama danga, nerekomenduojama

      Panaikinti
    2. Tik dabar pastebejau juk raset juk siferis bus. Mes ir prie tos nuomones kad oro tarpas turi buti 8-10cm.

      Panaikinti
    3. Pas mus keramines cerpes Creaton sinfonie ,juodos glazuruotos, apie jas raso nuo 7 ,kitur nuo 10 laipsniu kad montuojamos. Minusas tik vienas kolkas, kad beproto brangios.
      Lauksim jusu foto, kai stogas uzsidengs siferiu.
      Sekmes, tikrai labai greit statotes.

      Panaikinti
    4. Jusu stogas man tikrai graziai atrodo. Praziurejau matyt, nepasigilinau, kad yra ir maziems nuolydziams cerpiu ;)
      O pas jus daryta panasiai? Ta prasme, plevele + isilginis-skersinis lotavimas + plokste su hidroizoliacija + cerpes?

      Panaikinti
    5. Ne. Ant dvitejiniu Steico siju dejom plevele proroof 170 su lipniais krastais, tada isilginiai taseliai 5x5 ir skersiniai 5x5. Ir viskas, cerpiu montavimas. Jeigu 10 laipsniu stogas, tada manau reikalinga papildoma hidroizoliacija.

      Panaikinti
    6. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    7. Naudojom dar besipleciancia taselio juosta, kad kalant isilginius taselius sandarintu difuzine plevele

      Panaikinti
    8. Sveiki,

      Ar tikrai viskas ok su kampainio tvirtinimu, t.y. varztai per blokeli ?

      Pas mus sis mazgas buvo realizuotas sekanciai:
      1. Sienoje kampainio vietoje islieta monolitine juosta, kurioje ibetonuotos buvo metalines detales;
      2. Kampainis buvo virinamas prie idetiniu detaliu;
      3. Toliau viskas panasiai..

      Panaikinti
    9. Jus paminejote viena is galimu variantu. Savo mazga as gavau is architekto, manau jis irgi geras

      Panaikinti
  6. Klasikinė skarda, t.y. valcuojama būtų geresnis pasirinkimas. Be to ir tinkama tokiam nuolydziui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Minejau, kad nemegstam skardos is principo, net nesvarstem praktiskai

      Panaikinti
  7. Sveiki. Kaip Jus tvirtinote murtašį prie metalinės sijos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ant sijos dejosi bitumine juosta, ant jos murtasis. Per sija grezesi skyles ir varztais prisisuko murtasis

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j