Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Baigiam mūrą. Montuojam perdangą

Pastaruoju metu man nepavyksta parašyti gražaus konspekto, apsiribojančio vienos srities darbais. Darbai vyksta paraleliai. Dar nebaigus mūryti, jau pradedama ruoštis perdangos-stogo darbams. Viskas vyksta sparčiai, be prastovų. Taigi, savo statybų dienoraštį ir toliau rašau chronologiškai, paminėdamas ir svarbesnes, įdomesnes vietas, bet nepraleisdamas ir ne tokių įdomių rutininių darbų.
Jau visai prieš Kalėdas, apart mūrijimo ir betonavimo, buvo imtasi su perdangos įrengimu susijusių darbų. 


Pirmiausia buvo atvežtas paskutinis, mūro užbaigimui reikalingas blokelių kiekis. Paskutiniai blokeliai buvo aptraukti balta plėvele, be jokių reklaminių užrašų, nors patys blokeliai tokie pat ir tos pačios klasės. Statybos Lietuvoje vyksta intensyviai, matyt gražioji plėvelė baigėsi :)


Dar buvo atvežta šiektiek silikatinių plytų. Jos skirtos patogesniam šoninių skliautų palei gegnes pamūrijimui, kad mažiau tektų pjaustyti Arko blokelių.


Buvo atgabentos ir sukeltos plieninės sijos, kurios reikalingos vietose, kuriose nėra stogo konstrukciją laikančios sienos. Viena sija montuosis garaže, kita eis per svetainę. Jos privirinamos prie plieninių plokštelių, kurios įbetonuotos į "pagalves". 







Tuopat metu, kol rytinėje pusėje stovi pastoliai, montuojamas pirmasis mūrlotas. Antiseptikais jis bus nuteptas po sumontavimo. Toks variantas man nepatinka, nes apatinė, ant midos padėta mūrloto plokštuma liks nenutepta. Bet prieš šventes nenorėjau ginčytis, 2/3 jo jau buvo sumontuota,  nusprendžiau nebeprieštarauti tokiam eiliškumui :)



Statyboms įsibėgėjus sulaukėme ir 2017-ųjų Kalėdų. Oro sąlygos darbams netrukdo. Uždėję stogą, pavasario laukti galėsime besidarbuodami namo viduje. Labai tikimės sekančias Kalėdas sutikti jau naujuose namuose :)
Iškarto po Kalėdų, tarpušvenčio metu,  darbai vietoje nestovėjo, - statybininkai neatostogauja. Atvežtoji mediena buvo nutepta antiseptikais nuo puvinio ir vabzdžių. Mąstau, gal dar kartą papildomai ją nupūsiu po stogo sumontavimo, prieš šiltinant perdangą, kai mediena bus sausai pastovėjusi ir kiek labiau pradžiūvusi.



Kad būtų galima baigti mūrijimo darbus, vakarinėje pusėje iškarto buvo pradėta montuoti ta perdangos dalis, kurios vienas galas įsileis-įsimūrys į sieną. Beje, pagal projektą, perdanga numatyta ir garaže, bet aš nusprendžiau garaže jos nedaryti. Garažas bus nešildomas, taigi šidomas tūris netoks aktualus. Apšiltinsime stogą, o jei norėsis horizontalių lubų, gipsą manau pavyks ir taip sumontuoti. Tokiu būdu reiks atlikti mažiau darbų ir sutaupysime medžiagų garažo perdangos sąskaita.




Perdangos sijų galai, besiremiantys į mūrą, apsukami hidroizoliacine plėvele, ir prišaudomi. 



Pačios sijos (20cm x 5cm) guldomos paliekant 55cm pločio tarpus skirtus 56,5cm pločio akmens vatos lakštams. Ant nešančiųjų sienų sijos guldomos su prasikeitimu ir susukamos tarpusavyje medsraigčiais, kad neišsivartytų. Tvirtinti tarpusavyje varžtais nėra būtinybės, nes visi sijų prasikeitimai guli ant nešančiųjų sienų.




Prie mūrloto sijos priglaudžiamos ir prisukamos medsraigčiais "skersai". Papildomai tvirtumui, vėliau prisukami ir kampuočiai.





Į metalinę siją medinės paprasčiausia apsuktos plevele ir įstatytos. Iš viršaus, kad fiksuoti poziciją, jos tarpusavyje sujungtos lentele. Pas mus antro aukšto anei palėpės nebus, tai tvirtumo tikrai užtenka. Stogo atramos eis per plieno sijos vidurį. Jei būtų antras aukštas su tokia medine perdanga, ar palepė, tai kogero būtų sveika prie plieno sijos privirinti kampukus papildomam įtvirtinimui.


Per porą tarpušvenčio dienų į reikiamas vietas buvo suguldytos visos perdangos sijos. Dabar galima baigti mūro darbus ir imtis stogo montavimo.


Baigiamiesiems mūrijimams reikiami blokeliai keliauja į "antrą" aukštą.




Kyla baigiamieji skliautai stogui.



Tešlynai iš paukščio skrydžio :)


Iškart po naujųjų jau ir namo stogo skliautai atsirado.




Skliautų suformavimui, kad mažiau pjaustyti 24cm pločio blokelių, panaudotos ir įprastos silikatinės plytos.


Pirmosios 2018 metų savaitės gale buvo baigti mūryti didžiojo stogo skliautai ir sumontuotas bei išbetonuotas paskutinis monolitinis žiedas, ant kurio bus tvirtinamas viršutinis mūrlotas.




2018-ųjų sausio 8-ąją mūrai praktiškai baigti. Liko pasitvarkyti garažo stogo skliautus.


Liko pasibaigti pertvarines sieneles iš M12 blokelių. Pertvarėlės mūrijamos be prasikeitimų, joms fiksuoti į sienas įmūrytos specialios juostelės.

 



Sąrama, skirta durims, esančioms pertvarinėje sienutėje į rūbinę miegamajame, taipogi jau išlieta, liko tik įmūryti.


Liko užglaistyti iš išorės blokelių sujungimų siūles iki pirmos eilės virš perdangos. Tai turėtų pagerinti sienų sandarumą.
Ryt pradedamas naujas statybų etapas, -  stogo montavimas. Gegnės jau išteptos antiseptiku ir ryt bus montuojamos. Likę smulkūs mūro darbeliai bus baigti paraleliai.
Artimiausiomis dienomis pranašaujamas atšalimas. Tikiuosi jis ilgai nesitęs ir artimiausiu metu galėsime išsimūryti ir kaminą.


Komentarai

  1. Sveiki, o medinės sijos 19 pav. uždėtos ANT metalinės sijos ar įstatytojas Į metalinę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apsuktos plevele ir įstatytos. Is virsaus tarpusavyje sujungtos brusais. Pas mane antro auksto anei palepes nebus, tai tvirtumo uztenka. Stogo atramos eis per sijos viduri. Jei butu antras aukstas su tokia medine perdanga, ar palepe, tai kogero butu sveika prie sijos privirinti kokius kampukus papildomam itvirtinimui.
      Pabandysiu nufotkinti ta vieta ir prideti papildoma foto

      Panaikinti
    2. Pridėjau papildomą nuotrauką ;)

      Panaikinti
  2. Sveiki, is kur pirkote Arko blokelius, kokia gavote kaina? Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Blokeliais rūpinosi statybininkai, tai tiksliai tiekejo nepasakysiu. Siaip Arko parduodamas su minimaliais antkainiais centu lygmenyje, uztat kiti tiekejai ir persa kitokius blokelius, nes is Arko nelabai eina uzdirbti. O kainos orientacijai tokios:
      Arko 12 – 83,20eur/m3
      Arko 18 – 85,70eur/m3
      Arko 24 – 83,20eur/m3

      Panaikinti
  3. Ar baltai įvilkti arko blokeliai kartais ne su broku. Nes teko kitame forume skaityti , kai atvežė raudonai įvilktus ir baltai. Tai pasirodo baltai įvilkti buvo 2-os rūšies.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Patikrinau, buvo kilusi mintis, kad gal kazkas netaip. Blokeliai visiskai analogiski. Lipdukuose ant paleciu sonu visiskai ta pati informacija ir barkodai, 1 rusis.

      Panaikinti
  4. Sveiki, ar buvo svarstymai del kitokio stogo? 4 slaitu, pvz.
    Sitas jug "brangesnis" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano antrajai pusei nepatiko aukstesnio kampo stogai. Man asmeniskai butu tikes. Svarstem isvis plokscia stoga. Tai gavosi kaip kompromisas, mazo kampo stogas :)
      Realiai ir toks kaip dabar butu galejes gautis pigiau, butu uzteke kampa daryti ne 10 laipsniu o bent 15 ir tvirtas hidroizoliuotas pagrindas dedant siferi ar profiliuota skarda butu nebebutinas.

      Panaikinti
    2. Musu koncepcija, - namas isoriskai turejo atrodyti neissiskiriantis ir neatkreipiantis demesio. Paprasciausia tvarkingas elementarus trobesys. Mums svarbu buvo tinkamas musu poreikiams vidaus isplanavimas ir namo technines charakteristikos.
      Konstrukciskai vienslaiti stoga tiek irengti tiek apsiltinti manau yra paprasciau nei daugiaslaiti. Taigi ir kaina vienslaicio turetu buti mazesne. Pas mus, kaip minejau, isbrango del mazo nuolydzio kampo.

      Panaikinti
  5. Kokių matmenų metalines sijas dėjote? Mastau ką dėti pas save, nes turiu 7,5 metrų tarpą be atramos. I metalini hebą planuoju įstatyti perdangos sijas ir ant viršaus paremti vieną iš dviejų stogo šlaitų. Bet dvejoju ar nepakaktų klijuotos medienos balkio ir perdangos sijas kampais įsukti į šonus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O jus neturit jokio konstrukcinio paskaiciavimo, kur ka reiketu deti?
      Pas mus name buvo deta IPE270 o garaze IPE300

      Panaikinti
    2. Nelabai pasitikiu savo projektu �� ar dėjot rekuperatorių? Kiek cm reikėtų skirti tarp gipso lubų ir perdangos sijų komunikacijom išvedžioti?

      Panaikinti
    3. Taip dejom, isikraustome jau ;)
      Tarpui galvokite apie 20cm. Fakte sutaupysit ir gausis 16-18, bet bent nenusimazinsit patalpu aukscio

      Panaikinti
  6. Sveiki, as po metalinem sijom butina ta pagalve? Negalima tiesiai ant blokeliu deti? Kokio storio ta pagalve turi buti? Pas mane stogas dvislaitis tarpas 7m svetaines lubos iki virsaus. Tad reikes sijos. Muritojai paliko 20x20 tarpa ismurita skliaute sijai. Bet be pagalviu. Sijos aukstis 18cm, ar uzteks pamurint pora cm pagalve?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j