Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Židinys energetiškai efektyviame name

Apie kamino energetiškai efektyviame name pasirinkimą rašiau šiame įraše. Kaminas A/A+ klasės name reikalingas tik dviem atvejais:
1. Namas bus šildomas dujiniu katilu.
2. Name bus židinys.
Žinoma, galimas variantas, kad energetiškai efektyvus namas būtų šildomas ir kieto kuro katilu, bet kažin ar kas rinksis šį šildymo būda statydamas namą su mažais energijos poreikiais :)
Mūsų atveju, kaminas name bus skirtas židiniui.
Židinio būtinumas ir praktinė nauda šiltame name labai abejotina. Užkurtas židinys šiltame name duos staigų šilumos šuolį. Jo, kaip alternatyvaus šildymo varianto nauda taipogi abejotina. Lieka tik nelabai svarūs argumentai: interjero detalė ir raminančios, romantiškos atmosferos generatorius :)
Norint įsirengti židinį aukšto energetinio efektyvumo ar pasyviame name, tenka spręsti namo sandarumo išsaugojimo klausimą. Tuo tikslu, tokiuose namuose statomas židinys ar krosnelė turėtų turėti uždarą degimo kamerą. Tai reiškia, kad židinys ar krosnelė turi atskirą oro degimui padavimo angą. Taip bus sukurta uždara degimo sistema, nepriklausoma nuo patalpos vėdinimo sistemos.



Ypač sandarūs židiniai ir krosnelės yra sertifikuojami ir turi vadinamąjį RLU ( vok. Raumluftunabhängig – nenaudojantys patalpos oro) sertifikatą. RLU sertifikatus turintys produktai yra atitinkamai  išbandomi pagal nustatytus reikalavimus. Tokiam sertifikavimui keliami labai aukšti reikalavimai: būtinas aukštas sandarumo lygis, kad iš degimo kameros į patalpą nepatektų degimo produktai. Reikalavimas krosnelės sandarumui : po mechaninės apkrovos ( uždarius ir atidarius 6000 kartų krosnelės dureles) ir po terminės apkrovos, ( priešgaisrinės saugos tyrimas) sukėlus 10Pa slėgį krosnelės degimo kameroje, į patalpą nepatektų daugiau nei  2 m³/h oro. Žinoma, visos papildomos tokių įrenginių opcijos yra įvertintos pinigais :(
Jei vistik židinys dalį oro ima iš patalpos, atsiranda būtinybė įrengti atitinkamus apsaugos įrenginius, kurie ribotų didesnio nei 4Pa neigiamo slėgio susidarymą ar atjungtų vėdinimo sistemą.
Kaip alternatyvą įprastiems židiniams reikėtų paminėti dujinius židinius. Šiuolaikiniai dujiniai židiniai imituoja labai realistišką laužo vaizdą, yra įvairiausių formų bei dizainų. Manau toks židinys gali būti tinkamas namams, kurie kaip pagrindinį šildymo šaltinį naudoja dujų katilą. Dujinio židinio privalumas namo sandarumo požiūriu: degimo dujų šalinimui ir oro degimo tiekimui naudojami koncentriniai dūmtraukiai dvigubomis sienelėmis, todėl nereikia atskiros oro linijos degimo palaikymui. Tokių židinių degimo sistema visiškai uždara.


Mes židinį rinktis pradėjome dar namo projektavimo stadijoje, pavasarį, kai tik nusprendėme kad jis tikrai bus mūsų name. Informacijos internete šiuo klausimu lietuviškai nelabai buvo, nauji statybų reikalavimai buvo tik įsigalioję. Teko truputį palaužyti galvą, kad iš informacijos nuotrupų susidėlioti kiek aiškesnį situacijos vaizdą. 
Ieškojome krosnelės su uždara, RLU sertifikatą turinčia degimo kamera. Beje, tas pats krosnelės modelis gali turėti ir įprastą uždaro degimo kamerą ir sertifikuotą. Pastarojo kaina žinoma didesnė. Gausaus pasirinkimo lietuviškuose pardavimo salonuose nėra. Daugelis pardavėjų net nežino, kas tas RLU sertifikatas. Pavyko rasti porą tinkamų variantų. Vienas jų Haas+Sohn Ficus II RLU. Tačiau konkrečiai sužinoti, ar šis modelis tikrai turi sertifikatą, ar paprasčiausia pardavėjas pateikia pagerinto gaminio pavadinimą parduodamas bazinę versija, nepavyko. Apsistojome ties Skantherm Emotion S  su RLU sertifikatu kurią tiekia EKOŽIDINYS. 2018 metų pavasariui užsirezervavome sukiojamą modelį su termoakmenimis ir lentyna malkoms. Kainuos šis "džiaugsmas" 2573€



Komentarai

  1. Net ir jei dujinis sildimas, kaminas nera butinas. Kodel tokia prielaida, kad butinas tai nzn.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai aptrodo tik iki tol, kol nesusiduri su tuo ;) kaimynas nedare jokio kamino, taciau kai atejo laikas isirengti duju katila ir visa ta reikala iforminti, pasirode, kad katilines ventiliacija negali buti kiaurai per siena (ventiliacijai oras turi buti imamas virs kraigo). Tai neziurint to, kad "katilo kaminas" gali buti isvestas tik pro siena, ventiliacijai buvo priverstas pastatyti atskira kamina ant isorines sienos.

      Panaikinti
  2. Tikėkimės bent langai varstomi bus, kad staigiai pravėsinti namą nuo židinuko galima būtų:) Man pavyko susitarti su savo vadu, kad kaminas šiltam namui nereikalingas:) Jums panašu ne:) Bet juk tai jūsų namai ir jums jie be ugnelės - matyt ne namai būtų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bus atidaromu langu, beveik visi, kad butu galima lakstingalu vasaros naktim klausyt :D

      Panaikinti
  3. Sutinku, kad pirmi teiginiai pernelyg kategoriški. Net energetiškai efektyviame name gali būti bet koks šildymas. Tik klausimas: už kokią kainą...? ;)
    Aš pasistačiau ir granulinę krosnelę. Jos sandarios, oro padavimui yra atskiras vamzdis, tad ten viskas paprasta ir pigu: 1000E. Paspaudi mygtuką - šildo ugnis pro aprūkusį stikluką ;)
    Beje, dujiniai židiniai gal ne blogiausia variantas - pastačius su dujų balionu.
    Patikėkit, malkinį židinį pakūrinėti tingėsis ... Bet parduodant namą vertės prideda.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na statant krosnelę ar židinį kaminas tikrai reikalingas. Dėl dujinių katilų jau čia kitas klausimas, būna įvairiai, bet jeigu statybos nėra per daug pažengę, tai dujiniam katilui kaminą galima už kelis šimtus eurų pasidaryti ir išvengti tokio klausimo - reikia ar nereikia.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j