Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Išsirinkome langus


Kadangi jau liejamos sąramos virš būsimų langų, nusprendėme, kad laikas užsakinėti ir pačius langus.
Galvoti apie mūsų namui tinkamus langus pradėjau dar projekto rengimo stadijoje. Orientuojamės į A/A+ klasės namą, tai norėjosi tikrai šiltų langų už optimalią kainą. A klasės namui reikalaujama langų suminė varža yra ne daugiau nei 1,0W/m2K, o A+ klasei - 0,85W/m2K. Nusprendėme orientuotis į A+ klasės reikalavimus atitinkančius langus, nes pasirinkus šiltą stiklo paketą (0,5-0,6W/m2K) ir profilį su bent 1,0 W/m2K, turėtume tikrai pasiekti A+ klasės reikalaujamą bendrą Uw reikšmę.
Ėmiau skaityti kolegų statybų blogus bei analizuoti jų pasirinkimus. Susidarė įspūdis, kad pagal kainą, kokybę bei techninius parametrus mums optimaliai tinka Veka Softline 82MD arba Gealan S9000 profilis. Abu profiliai turi padidintą įgilinimą stiklo paketui, panašią šiluminę varžą (Veka Uf=1,0 W/m2K o Gealan Uf=0,92W/m2K). Skaitant blogus susidarė įspūdis, kad Gealan turėtų kainuoti kiek pigiau, tačiau gavus keletą kainų pasiūlymų, pasirodė, kad kainos visiškai analogiškos. Nežinau, ar Gealan pabrango, ar Veka atpigo :)
Apsistojome ties Veka Softline 82MD profiliu. Spalva bus "Auksinis ąžuolas"


Veka jau labai seniai mūsų rinkoje, atrodo patikimai, o ir dabartiniuose mūsų namuose jau eilę metų puikiai tarnauja langai būtent iš Veka profilių.
Techniniai profilio duomenys:
* 82 mm pločio, 7 kamerų sistema;
* Profilių sienutės storis A klasės (3mm);
* Cinkuotos metalo armatūros;
* Trijų sandarinimo tarpiklių fiksacija tarp staktos ir varstomos dalies;
* Stiklinama iki 52 mm storio paketais;


Apkaustai bus naudojami MACO.
Stiklo paketą pasirinkome tikrai šiltą, su Ug=0,50W/m2K ir puikiu, net 75proc. siekiančiu šviesos pralaidumu. Rėmeliai bus naudojami tikrai šilti, - Swisspacer Ultimate.
Stiklo paketo parametrai:


Name bus 11vnt. langų. Iš jų 2vnt vitrinos su į išorę atsidarančiomis durimis. Yra pora nedidelių langelių, vonioje ir rūbinėje, kurių šiluminės savybės, del mažo stiklo paketo ploto yra prastesnės. Tačiau likusių langų parametrai puikūs ir suminė visų langų šiluminė varža gaunasi Uw=0,76W/m2K


Tik pradėjus lieti langų sąramas, pradėjau derinti langų užsakymą. Apsilankiau keliose langais prekaiujančiose įmonėse. Įspūdis slogus. Žmonės, dirbantys salonuose negali atsakyti į atrodo elementarius klausimus susijusius su jų parduodamu produktu. Normaliai pabendrauti pavyko tik telefonu, su UAB "Bodesa" atstovu. Tačiau išsiuntęs užklausą, atsakymo taip ir nesulaukiau. Atsitiktinai subendravome su UAB "Gipura" konstruktoriumi Tomu (visagalis FB :D). Gavau labai išsamius paaiškinimus, patarimus ir rekomendacijas. Rekomenduoju kreiptis, labai detaliai išaiškino visus niuansus ir padėjo išsirinkti būtent man priimtiną komplektaciją, drąsiai rašykit: tomas.mazonas81@gmail.com. Taigi langus ir užsakėme UAB "Gipura". Ši įmonė atliks ir langų montavimą bei angų montavimui paruošimą.
Langų montavimui pasirinkome Triotherm profilius angoms bei šiltus tos pačios firmos popalanginius profilius. Nepigus dalykas, atsieis brangiau nei patys langai. Sistema sertifikuota, aiškios paskaičiuotos apkrovos, atrodo tikrai patikimai. I šiuo profiliu apdirbtas angas langai turėtų susimontuoti tikrai sandariai ir patikimai. Pasirinkome 120mm gylio profilius. Norime, kad langai nebūtų visiškai panirę į fasadą. Keli papildomi centimetrai prisidės ir prie vidinių palangių gylio.




Komentarai

  1. Nežinau kokie dabar reikalavimai yra statomam namui, bet jeigu leidžiama statyti A klase, tai siūlyčiau ir nešokinėti aukščiau. Nebent žadate šildytis tik elektra.

    A+ sprendimas išbrangina statybą, o naudos jūs vis vien nepajausite. Aš pasistačiau šiltą ir gan sandarų namą, su rekuperacija. Bet žmonai vis vien reikia atidarinėti langus, nes jei nepakankamai šviežias(vėsus) oras viduje. Tai mano sukišti pinigai į šiltinimą ir sandarumą lengva ranka iškeliauja kiekviena kartą atidarius langą. Gerai, kad aš ankstyvoje stadijoje nusiėmiau rožinius akinius ir į namo statybą pradėjau žiūrėti racionaliau, nors pradžioje buvau nusistatęs turėti pasyvų namą ir šildytis tik elektra :)

    Priduodant namą aš netgi atsisakiau A klasės, kad nereiktų atlikinėti sandarumo testo, o registravau B klasę. Nuo to mano namas netapo šaltesnis, sąskaitos nepadidėjo, bet sutaupiau ant jau minėto testo. Taip pat atėjus visuotiniam nekilnojamo turto mokesčiu, mano namas turėdamas "tik" B klasę, turėtų būti žemesnės vertės, nei turėdamas A klasę, taigi ir mokesčiai bus mažesni.

    Taigi, pasverkite ar tikrai jums verta siekti A+, kai galite ramiai pasidaryti A klase.

    Langų aš savo neišnėšinėjau, angokraščiai buvo apšiltinti 5 cm polistirolu ir tiek. Jokių brangių ankerių. Tiesiog šilti langai ir geros izoliavimo priemonės.
    Jūsų atveju vaikytis A+

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bandome žiūrėti šiektiek iš perspektyvos prizmės. Manau po kokių 8-10m visi iki A klasės statyti namai bus nebelabai aktualūs. Jau ir dabar, kokį 2000-2005m. statytą namą galima nupirkti santykinai labai pigiai, bet tąsytis su granulėmis ir džiauti kojines ant radiatorių.
    Taip, sutinku, kad A+ klasė gali būti jau šiektiek perteklinė. Tačiau kokybiškesni pavieniai mazgai manau dar nepagadino nei vieno namo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svarbiausia apkaustai ne GU butu.Mes Veka su siais pirkom..tai kvietem ir kvietem firma reguliuoti..patys prisipazino, kad su jais problemos prasidejo, uztat atsisake ir jau pardavineja su kitais apkaustais. Su GU nulis sandarumo bus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siuo metu sako kad MACO yra "ekonominis variantas. I Veka softline 82 MD deda Siegenia TITAN AF.

      Panaikinti
  4. Jei prekės panašios, švedai renkasi švediškas prekes, lenkai - lenkiškas prekes.
    Lietuviai irgi patriotai - perka lenkiškas prekes :)
    Na čia visur taip, aš labai nepriekaištauju jums - dauguma taip daro ;)
    (Jei kas nežino - Veka gaminama Lenkijoje, Gealan - prie Trakų. Ne, tai ne garažiukas. Gealan tai vokiškas brandas, dauguma eksportuojama į Vokietiją).

    Na ok, lenkiški stiklai gal geresni, 75% laidumą siekia, kai tuo tarpu mūsų žymiausias stiklo paketų gamintojas SKP tik 70% stiklus siūlo (arba info pas save neatnaujino).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paketai lietuvoj daromi. Pralaiduma padidina nauja xn danga selektyve

      Panaikinti
    2. Va, vis pagerina atrodo nepagerinamus dalykus ;)
      O rašiau apie profilius. Dėl jų daugiausiai dvejonių būna. Nors šiaip jie mažai šilumą įtakoja, jei langai dideli.

      Panaikinti
  5. Statom A klasės namą. Langus pasirinkome Veka Sofline 82 iš UAB Sumeda. Sudėjo puikiai (langai išnešti į šiltinimo sluoksnį, aplink langus klijuotas sterodur putplastis, juostos ir užleistas fasado neoporas). Atliekant sandarumo testą visi langai buvo sandarūs (beje, langus būtina sureguliuoti prieš testą). Kaip minėjau, statos A klasę, bet sandarumo testo rezultatas gavosi 0.38 ir jau gavau atsakymą iš energetikų kad namas gali būti sertifikuojamas kaip A+. Mūsų atveju gavom A+ namą, nors statėm A :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu uz jus. Tikiuosi ir man neteks nusivilti del langu

      Panaikinti
    2. Juras Kisonas, gal turite foto savo langų montavimo mazgo? Steroduru angokraščius šiltinot, darėt kažkokį rėmą langams, ar kaip suprast tą "aplink langus"? Dėkui už bet kokią info.

      Panaikinti
    3. Foto turiu, tik nežinau kaip čia įdėti :)

      Panaikinti
    4. Tai gal galit bent atsiųsti į juspre eta gmail com? Ačiū

      Panaikinti
  6. Šiaip nieko prieš gealan neturiu, tikrai, tikrai :) Apie gealan suzinojau tik is blogu, gal musu regione jie dar nelabai paplite. O su veka jau betarpiskai susidures, tai realiai gealan uzsiklausiau praktiskai tik is smalsumo. Pakenkti Lietuvos gamintojams neturiu tikslo. Jei daiktas man tinka ir patinka, tai man nelabai svarbu, kurioje jis salyje pagamintas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na na jau tik nereikia kad visa Lietuvoje parduodame Veka gaminama Lenkijoje, mūsų atveju Veka 100 proc. gaminta Lietuvoje. Pasirodo ir mes kažką gaminame, o ne tik įsivežame.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kodel pasirinkote plastikinius, o ne medinius langus? Kaina per didele gaunasi? Maciau keliuose blogose, kur plastikiniai langai smarkiai vaiksto pietu/vakru puseje, ir angokrasciai deformuojasi del tu vaiksciojimu ir gaunasi itrukimai ir pan. bedos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kazkaip nuo pat pradziu apie medinius nemastem. Galvojom imti baltus prie sviesaus fasado, bet paskutiniu momentu zmona nusprende spalva uzsidet. Pasikraipymus berods pastebi ant ypac tamsiu remu pietinej pusej. Gal musu pasirinkta spalva nebus pertamsi, kad smarkiai ikaistu

      Panaikinti
    2. Kazin, dabar gaminami mediniai nevaiksto?

      Panaikinti
    3. Na medis vaiksto, bet ne taip kaip plastmasiniai, dar jei kaustinti aliuminiu tai isvis apsauga didziule. Mes tai pasirinkom medinius, kaustitus aliuminiu. Aisku kaina truputi bado, bet cia manau nepataupysi ant langu. :)

      Panaikinti
    4. Jei dar yra galimybė atkalbėt žmoną dėl splavos, tai taip ir padaryk :)

      Panaikinti
    5. :D Oj, net nebandysiu, pakanka rūpesčių ir be piktos moters namie :D Šiaip tikiuosi, kad viskas bus OK, nepanikuokim be laiko ;)

      Panaikinti
    6. Kiekvienas turime teisę klysti :D

      Panaikinti
    7. Pas mane įdėti 2 mediniai langai. Rėmai vaikšto ir pastoviai rasoja ir varva. Ne stiklo paketai, bet patys rėmai. Jau prie 0C prasideda bėdos su po polanginiu profiliu. Sakyčiau kažką blogai padariau, bet prie medinių lauko palangė tvirtinasi aukščiau, dėl ko jiem net ir apšiltinimo tenka daugiau nei plastikiniams. O plastikiniai stovi be jokiu problemu prie bet kokio oro.

      Panaikinti
    8. Jei rasoja tai arba su temp patalpa kazkas ne taip arba su vedinimu, seip langai ne is to nerasoja, reikia ziurek i kitus nuansius.

      Panaikinti
    9. Drėgmė 50%, kambario temperatūra 23-24C.

      Panaikinti
  9. Sveikinam! Bet turiu pastabėlę, kad jūsų postai sulauktų dar daugiau nykščių, jei daugiau kalbėtumėt apie ponigus. Na tarkime labai jau smalsu kiek tie tvirtinimo profiliai kainavo, kad jau brangesni nei langai.

    Bet aišku, čia jūs rašytojas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Profiliai gavosi daugiau nei patys langai :D Parasysiu kiek veliau, kai prie montavimo prieisime. Tada matysis, kas per daiktai, uz kuriuos pinigai sumoketi ;)

      Panaikinti
    2. Kodel ne medinis karkasas, manau zymiai pigiau gaunasi negu tie profiliai.

      Panaikinti
    3. Galiu pasakyti, kad vien profilio, be montavimo komponentu ir darbu kaina yra uz metra: 70mm isnesimui ~13€, 120mm isnesimui ~20,5€

      Panaikinti
  10. hmm.. kai neturi medienos, tai gal galima ir tuos poliuretano profilius naudoti. Bet va kad kaina ir nauda nelabai adekvačiai išreikštos :)
    paskaičiavus galima teigti, kad medinio ir poliuretaninio profilio skirtumas namui gali būti ~1 kWh/metus. tai spec profilis per kelis šimtus metų gal ir atsipirks - jei nepastatysi saulės kolektoriaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As nenoreciau skandinti medienos i putplasti. Jau geriau rinkciausi specialius metalinius ar stiklopluosto kronsteinus isnesimui

      Panaikinti
    2. Gal galite argumentuoti, kodel nenoretumete skandinti mediena i putpalti? Kuom tai blogiau negu kiti variantai?

      Panaikinti
    3. Na medis vistiek tures savyje dregmes. Nebent tikrai gerai dziovintas ir sumontuotas sausu, siltu oru. Toki "gyva" daikta sandariai izoliuoti ir uzhermetinti nenoreciau. Gal ir viskas gerai ten su tom lentom butu, o gal raitytis pradetu ar gest. Nezinau, medis man sioj vietoj neatrodo stabili, patikima medziaga

      Panaikinti
  11. Sveiki, o gal pasirinkdami montavimo profilius lyginote Triotherm su Illbruck sistema (irgi sertifikuota, aiškios apkrovos, etc.).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvau uzsiklauses ir Illbruck ir Klima Konform, bet negavau jokios informacijos. Tik is Reimpex gavau pilna informacija apie triotherm, pradedant kainomis, baigiant detaliomis montavimo instrukcijomis

      Panaikinti
  12. Inzinierius, kur gamina langus (pries keleta metu),del plastikiniu langu spalvos pasake taip, jei darote tamsesne isoreje,tokia pacia darai ir viduje. Dabar tiksliai nepaaiskinsiu techniskai, bet tik pamenu kad tolygiai kazkas pasiskirsto, negu kai tamsi spalva isoreje o viduj balta..tada profilis nuo saules deformuotis pradeda..nes tik viena puse labai reaguoja (sugeria) siluma.
    Mes dabar uzsisakem medinius langus kaustytu aliuminiu. Po keliu metu galesiu pasakyt nuomone kas ir kaip.+ ir -.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiaip apie išsirietusi tamsu, berods antracit, profili tik viename bloge buvau aptikes atsiliepima. Nepamaniau paklausti, idomu, profilis budo su plieno armuote viduje ar be. Kolkas visos sios kalbos man siektiek atrodo gandu lygmens. Gal kas galetumete atsiliepima bruksteleti, kas jau ne pirma sezona turite spalvota plastika, ar raitosi langai pas jus ir koks profelis naudotas?

      Panaikinti
    2. Veka Alphaline MD+, jau 4 sezonas, spalva pelkiu azuolas. Langai i pietus, i vakarus, i siaure. Niekas niekur nesikraipo, net tie langai kurie i pietus, bet saule juos apsviecia tik 50 proc ( likusi dalis seselyje ).
      tas kraipymasis tai bobuciu pasakos ir prastu langu savininku gyvenimas

      Panaikinti
  13. pasidomekite dar komerling 88 profiliu, uab"statchema" kiek zinau geras kainas siulo ir siltesnis remas nei jusu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dekui, Benai, jusu minimas profilis tikrai atrodo neprastas, bet mes jau pasirinkom ir uzsisakem.

      Panaikinti
  14. Stai cia yra irasas apie issirietusi, juoda, platu jungiamaji, be jokios armuotes Rehau geneo profili. Tikriausia is cia ir pasklido kalbos. Manau armuote turetu islaikyti profili stabilu, nes pas si zmogu, salia esantys normalus profiliai neissiraite. https://www.facebook.com/pg/asupliusu/posts/?ref=page_internal

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visų pirma čia ne langas kraiposi, tad nelabai į temą.

      Situacija:
      Susukti 4 vnt. 40 mm storio praplatinimų į krūvą (kiek suprantu iš foto). Jie turėtų būti su armuote, bet ar yra, čia jau klausimas. Juos laiko tik tai, kaip gerai jie susukti tarpusavyje ir prisukti prie lango rėmo, nes nei viršuje nei apačioje jų prie sienos nepritvirtinsi.
      Taigi per 16 cm turime 6 profilių sujungimus: langas-praplatinimas-praplatinimas-praplatinimas-praplatinimas-langas.
      Jau vien tiek sujungimų gali būti problemos priežastis. (O jei dar tarkim pagailėta ilgų varžtų ir tie profiliai laikosi tik ant mama-tėtis tipo sujungimo)
      O ir paskutinis sujungimas kažkoks įtartinas, nes praplatinimai turi tik sujungimo galimybę su langu iš vienos pusės, o norint iš kitos pusės prijungti reiktų naudoti vieną iš variantų pagal situaciją:
      2 vnt h1 jungiamojo profilio
      2 vnt h2 profilio +7cm pločio juosta
      h1+kuplung +10cm pločio metalo juosta
      Termojungtis (su metalu viduje)
      Tačiau nei vienos iš šių jungčių išžiūrėti negaliu, o vadinamas "makaronas" su rehau, ypač geneo langais nelabai naudojamas.

      Panaikinti
  15. Sveiki,

    O gal kas žinote apie kainas Rockwool REDAir LINK sistemos lyginant su kitomis sistemomis? Gal būtų brangiau nei medinis profilis, bet pigiau nei stiklo pluošto ar šitų TRIOTHERM? Gal kam teko domėtis REDAir LINK kainomis?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sveiki, kaip tarnauja langai?
    Mąstome apie tokį pat profilį, bei apie tą patį kontaktą..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zinokit labai gerai tarnauja, ir per sandarumo testus bei termovizija puikiai pasirode. Tik pietineje puseje esancios terasines durys nelabai patinka, vaiksto per karscius ir realiai nelabai iseina normaliai sureguliuoti. Bet cia ne konkreciu profiliu problema, o bendrai visu plastikiniu dideliu duru, kurios buna sauletoje puseje.

      Panaikinti
  17. Robertai, dabar montuotumete taip pat?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gerb .Robertai.lb prasau jusu patarimo-gal galite man i elektr pasta parasyti savo rekomendacijas del langu pasirinkimo-kur kreiptis(firma), kokius langus uzsisakyti, kokia butu kaina..dar noreciau su jumis pasitarti del visokiu smulkmenu...lb prasau.pagarbiai.

      Panaikinti
  18. Sveiki, Ar esate patenkinti Gipura pagamintais langais? Mes renkamės langus, svarstom rinktis iš jų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j