Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Sodas didėja

Rugsėjo pabaigoje prasidėjo vaismedžių sodinukų pardavimo ir sodinimo sezonas. Ir aš, kaip šviežiai iškeptas sodininkas, jaučiau pareigą pasisodinti naujų vaismedžių. Nenorėjau blaškytis po muges o ir laiko tam neturėjau. Nusprendžiau nuvykti įsigyti sodinukų tiesiai į jų auginimo vietas. Tuo pačiu tikėjausi sutarti su sodininkais dėl naujų veislių biomedžiagos gavimo pavasariniam skiepijimui.
Mano giminės medis - trešnė. Labai daug trešnių augino mano žemaičiai seneliai iš tėvo pusės. Šiuos kaulavaisius labai mėgsta ir mano žmona. Nusprendėme pasisodinti net keletą skirtingų veislių ir skirtingu laiku derančių trešnių.
Nors jau persodinome dvi obelaites, kurias pavasarį perskiepysime, bet nusprendėme, kad būtina pasodinti dar bent porą obelaičių ir nepamiršti kriaušės. Obelaitės turėtų būti "saldinės", nes būtent saldžius obuolius labai mėgstame.
Pirmiausia nuvykau į Šiaulių rajone įsikūrusį Ralių medelyną. Šauni sodininkų šeimyna. Reikalingi sodinukai buvo iškasti prie mano akių, taigi prigijimo tikimybė ypač didelė. Gavau patarimų, kaip teisingai pasodinti įsigytus medelius, sutariau, kad pavasarį dar atvyksiu kitų veislių įskiepių. Įsigijome keturias trešnes: Drogano geltonoji, Jurgita, Lapinš ir Čkalovo. Norėjome įsigyti ir obelaitę, bet norimos veislės sodinukai buvo labai jauni, šiųmečiai ir sodininkas patarė šia obelaitę pasisodinti kitąmet.
Parsivežiau sodinukus, pasikviečiau į pagalbą sūnų ir išskubėjome į savo sklypą. Kur du vyrai stoja, ten bet koks darbas tirpsta. Greit pamatavome, iškasėme duobes, pasodinome sodinukus ir gausiai juos palaistėme. Kadangi sodinukai buvo ne vazonėliuose o iškasti, kad negarintų drėgmės ir palengvėtų prigijimas, nuskabėme lapus, palikdami tik po keletą lapų viršūnėse.




Tris trešnių medelius įsigijau ir kitame, RS medelyne. Šio medelyno sodininkas taipogi atsakingas, medeliai puikios būklės, davė patarimų. Įsigijau Sunburst ir Krupnoplodnaja trešnes. Dar norėjau įsigyti trešnę Paula. Vien jos nebuvo, tai paėmiau su 3 papildomomis veislėmis įskiepytą medelį. Papildomos veislės yra Stella, Burlat ir Rivan.
Žalioj stotelėj įsigijau skanius ir ilgai išsilaikančius obuolius vedančią obelaitę Šampion. Šios obelaitės, rajone esantys medelynai neturėjo.
Dar porą medelių, kurių neradau rajono medelynuose, pabandžiau įsigyti internetu iš Vitaflora. Nenusivyliau. Medeliai sveiki, vazonėliuose, gerai supakuoti ir apsukti plėvele, kad neišgarintų drėgmės. Pristatė  Lietuvos pašto kurjeris. Vienintelis minusas, - didelė kaina su pristatymu. Abu medeliai, kriaušė Alna ir Lietuviško cukrinio obelis Avenarijus su pristatymu kainavo 32€.



Toks jausmas, kad kažkuom užsikrėčiau :D Dabar mano sodelyje jau 10 naujų vaismedžių. Spalio viduryje pasodinsiu dar 2-3 obelaites, išsirinksiu vasarinę kriaušę ir manau tam sykiui pakaks. O pavasarį užsiimsiu persodintų nevertingų medelių perskiepijimu.
Štai taip atrodo mano sodelis. Pavasarį vaizdas manau bus gražesnis.


Komentarai

  1. RS labai geras medelynas, o apie vitaflora atsiliepimai bent fb patys blogiausi....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti. Man abu medeliai papuokė kokybiški. Žinoma, pavasarį pasimatys tikroji jų būklė. Daugiau iš ten nebepirksiu. Kaip minėjau, netik kad nematai ką gausi, dar ir kaina didelė gaunasi. Jei internetu, manau geriau iš Amšiejaus pirkti, manau jis pasistengs nesusigadinti savo vardo

      Panaikinti
  2. Ar obelų poskiepius pagalvota? Koks pasirinkimas? Savo obelų sodui planuoju poskiepį MM.106, bet dar blaškausi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip vadinasi poskiepis dabar neatsakysiu, bet prašiau žemaūgių medelių. Žinoma, reikės ir pačiam genėti ir formuoti

      Panaikinti
  3. Labai patenkintas www.rojausmedelynas.lt sodinukais, užsisakiau ir per kelias dienas gavau, iškastiniai, bet mirkyti spec. hidrogelyje ir apibarsyti žemėmis, trešnės su vainikais. Tikrai patys geriausi atsiliepimai. Šiemet dar užsisakysiu ir obelų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j