Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pamatų projektas I dalis

Sklypo grunto tyrimus pasidarėme dar pavasarį, kai jau buvo pradėti namo projektavimo darbai. Tyrimus atliko UAB "Rapasta". Šiam reikalui išleidome 363€ su PVM. Buvo gręžiami 2 gręžiniai ir atliekami 2 zondavimai. Tvirtas pagrindas, tinkantis pamato polių atramai, buvo rastas ties 4m gyliu. Iki šio gylio gruntas gana paslankus, - jau ties metro gyliu, ištraukus grąžtą, po pusvalandžio skylė užako. Taigi polius galime įrengti tik CFA arba vamzdžio spraudimo būdu.
Tyrimo duomenys:

Pasirinkome CFA tipo polius. Spraustinių pabijojome del vibracijos, nes šalia stovi kaimynų namas, nesinori nenumatytų problemų. Bus nepigu, polių gylis didelis. Gal ekonomiškai naudingiau būtų daryti plokštuminius pamatus, tačiau perprojektavimui, visų įliejamų komunikacijos mazgų detaliam projektui negalėjome skirti laiko. Norėjome kaip įmanoma greičiau atiduoti projektą derinimui ir gauti statybų leidimą dar rugpjūtį, kad iki Naujųjų turėtume pastatytą "dėžutę". Visų komunikacijų detalizavimą ir projektavimą paliksime vėlesniam laikui, - šiuos darbus palnuojame pradėti 2018m. pavasarį.
Numatyti net 49 poliai, kurių gylis virš 4 metrų. Planuojame mažinti polių diametrą iki 35-36cm, armatūrą įleisti ne per visą gylį o tik 3-3,5m (įleisti per visą gylį gali būti problematiška, sunku įstumti, skersuosis).
Rostverko šiltinimas bus atliekamas visam pamatui, netik išorei.
Dar svarstau, ar verta pataupyti ir dėti vidiniams pamatams vertikaliai pigesnį EPS100, ar vistik visur dėti geoporą. Linkstu prie pastarojo, nes manau, galutinėj sąmatoj šis pabrangimas nebus labai reikšmingas, nes kiekis šiam šiltalui bus ~6-7 kubai.
Dabar pamatų projektas kolkas toks:


 

Šiektiek pasikoregavau šiltinimo pjūvius. Gal jie statybų metu dar kažkiek ir keisis, bet principas manau liks toks pat:

Komentarai

  1. nepigiai investuota bus į žemę, oi nepigiai :) stori ilgi poliai, šiltalas iš visų pusių, na jei yra iš ko, tai kodėl gi ne. manau kad galėjote plokštuminį darytis, kaina nesiskirtų, na o laikas realiai panašus, nes vėliau sutaupytumėte laiko grindų rengimui. koks skirtumas ar dabar ar vėliau sienos atsiras.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau gausis su visais žemės darbai 15K. Dėl plokštuminio jau rašiau, buvo tokia mintis, motyvai gal ir nelabai reikšmingi, bet taip jau nusprendėme ;)

      Panaikinti
  2. Seku statybinius blogus. Namo projekta jau mačiau :) dirbame su cfa poliais. Jei turite klausimu rašykite pakonsultuosime. info@pamatai123.lt. mantas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dek xps. Po apacia ir viduje gana ir 100mm

    AtsakytiPanaikinti
  4. na, manau ir pamatu/grindu siltinimas yra siektiek perteklinis.
    grindu siltinimui 35cm EPS80 atrodo tikrai daug , ar negeriau butu tuomet ir i grindis deti Neoporo ar bent jau EPS100? Kitas dalykas labai idomiai atrodo del grindu 0. grindu polistirolo virsus sutampa su rostverko virsum (neperdengia visai). Pacio rostverko apsiltinimas is isores 20cm XPS? o is vidaus 15cm XPS?!? :) Jus samata daretes tokio projekto? :)
    kitas dalykas -"Turiu mintį platinti išorinį rostverką iki 30cm, kad liktų "bortelis" sienos šiltinimo putplasčiui ir nereikėtų cokolinio profilio."
    Cokolinio profilio reikes betkokiu atveju(vandens nuvarvejimui, apsiltinimo sluoksnio is apacios uzdengimui), tik ji galima naudoti plastikini kuris isispraudzia tarp cokolio apsiltinimo sluoksnio ir sienos apsiltinimo sluoksnio (pirmiausiai apsisiltina cokolis, tada tiesiai ant sokolio siltalo dedasi sienos siltalas).

    ar turit suprojektuotus vandentiekio/nuoteku tinklus namo viduje? su tokiu dideliu grindu siltalo sluoksniu jum nesigaus taip, kad dali komunikaciju turesit visiskai skandinti polistirole?

    betkokiu atveju, bus idomu stebeti jusu bloga, pasistenkit deti kuo daugiau nuotrauku ir ypac daug kam bus idomu kastai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek cm EPS80 reikia A+ klasei? Kad pataikyt į 0,12 W/m2K varžą, kogero teks dėti kaip minimum 30cm?
      Pamatų projektas, kaip minėjau, koreguosi. Paskelbiau tai, ką turiu šiam momentui.
      Spėju, kad išorėje bus 25cm geoporo, o rostverko viduje liks visur 10cm.
      Vandentiekio projekto neturiu. Visiems komunikacijų projektams skirsime rudenį-žiemą.
      Sunku man numatyti visus galinčius iškilti sunkumus ir nelogiškumus. Neturiu patirties statybose. Kartais sprendimai būna labiau paremti emocijomis nei logika-žiniomis :D

      Panaikinti
    2. Nereik taip aklai ziureti tik i konkreciu vietu varza, nustatinejant namo klase, skaiciuojasi visa visuma: ypac svarbu geros langu/duru savybes, namo sandarumo parodymai.

      Mano namas: sienos 20cm NEO, pamatas is iseores 15cm EPS100, is vidaus 5CM EPS100, Grindys 20cm EPS100, perdanga 38cm Vata

      Be problemu gavau A klase, nors atskirai ziurint nei sienos, nei grindys nesiekia lentelese nurodomu R.

      Panaikinti
    3. Negi papildomi 5-10cm šiltalo bus blogiau?

      Panaikinti
  5. Sveiki,

    Siūlau pasidaryti sąmatas polinio pamato(su pirmo aukšto komunikacijom ir grindim) ir plokščiojo. Gali būti, kad nustebsit.
    Pas mane buvo beveik analogiška situacija. Su kaimynu pradėjom statytis namus. Aš rinkausi plokščią, jis polinį pamatą. Gruntas nedėkingas, nes reikėjo daryti spraustinius pamatus. Galutiniam variante gavosi taip, kad man 207 kv.m plokščias pamatas su visom komunikacijom ir šildomom grindim kainavo mažiau nei kaimyno 180 kv.m spraustiniai pamatai tik užpilti smėliu. Man kainavo apie 14 000EUR, kaimynui 15 000 EUR.
    Kažkiek įtakojo, kad savo pamatą pats dariausi tik samdžiausi betonavimo etape, Bet tai kur tik pamatas, o kur viso pirmo aukšto komunikacijos.

    Dar vienas pastebėjimas dėl A+ klasės siekimo. Rekomenduočiau taip pat pasiskaičiuoti kiek jums tas "+" papildomai kainuos, nes eksploatacijos metu vargiai pajausit, o vat statybų metu tai pareikalaus papildomų investicijų.
    Elementari situacija, kai šaltuoju metu žmonai reikia atidaryti langą, nes jai atrodo, kad oras nepakankamai šviežias, nors yra galingas rekuperatorius. ir pro ta pravirą langą keliauja visa sutaupyta šiluma :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku su Jumis, kad plokštuminis kogero kainuotų labai panašiai. Šiauliuose sunku rasti projektuotoją ir statybininkus, žinančius ir mokančius įrengti plokštuminius pamatus. Dabar traukinys jau pajudėjęs, nuėjome mums paprastesniu-lengvesniu keliu, neviskas matuojama vien pinigais. Susitaikėme su mintimi, kad šis mazgas, lyginant su idealiais variantais, bus brangesnis. Manau pralošiu šioje vietoje kokius ~3-4K € :(

      Panaikinti
    2. sveiki Igori. Turėčiau klausimų dėl plokščio pamatos patirties - kaip galėčiau su Jumis susisiekti? Dovydas dovydaspersonal@gmail.com

      Panaikinti
  6. Užmesiu minti apie blokinius pamatus, kurie yra ir pigesni uz polinius ir dar geresni, jei ka domina kaip daryti ir kaip sutaupyti galite man rasyti .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turite omeny taip vadinamus juostinius pamatus?

      Panaikinti
    2. Ne, blokiniai pamatai sudaryti iš pamatinių blokų.
      Kasama 80cm pločio ir 150cm gylio tranšėja, pilamas išlyginamasis žvyro sluoksnis, dedami pirmi blokai (30x120x60) horizontaliai, tuomet ant jų dedama vertikaliai blokai ir trecia eile dar blokai vertikaliai, visi blokai sujungiami sausu betonu, virš jų daromi klojiniai rostverkui (30x30 arba plonesni),iš išorės polistirolas klijuojasi nuo pirmojo vertikalaus bloko apacios iki rostverko virsaus taip gaunasi pilnai pamatas apsiltintas nuo 1,20m. gylio, iš vidaus uztenka nuo rostverko viršaus metro gylio polistirolu apšiltinti. Iš išorės prie polistirolo dedama membrana kad vedintūsi pamatasir butu hidroizoliacija, apacioje transejos pakloti drenazini vamzdi su geotekstile nes su kokosu suyra , issivedzioti lietaus nubegima ir uzversti smeliu kuris ir drenuosis ir nepersals ziema. Vykstant darbams galite prasivesti visus įvadus į namą ir iš jo išgręžiant blokuose skyle su karuna kurias nuomoja įrankiu punktuose. `ir visa tai pigiau negu su greztiniais pamatais. Kas netiki pasidalinsiu samata. tokie pamatai tik aukstuose vandenyse negalimi o siaip idealus lygus,lengva dirbti ir pigu

      Panaikinti
    3. Skamba tikrai įdomiai, neteko apie tokius pamatus skaityti. Bet įtariu, turėčiau bėdų ieškodamas, kas tiksliai žino, kaip viską teisingai padaryti. Regionuose kiek mažesnis statybininkų pasirinkimas :(

      Panaikinti
  7. TIkrai manau rastum ;) Jei ka galiu paklausti kas man dare. Bet siaip toki darba ir murinikas galetu atlikti. Paciu bloku nera jie lygus bet montuojant ir klijuojant polistirola tai netrukdo. Sakau ka domins duosiu info su foto ir su viskuom tik kad padeciau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ginkunuose gyvenkname.lt statytojai state ten rimti vyrai is siauliu gal pades su konsultacijom, stai linkas apie ta namą https://www.youtube.com/channel/UCxid0mL-KilSsKi8LHTujaw

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasiskaitinejau. Tai ką jūs aprašėte, pagal mane yra iprasti juostiniai pamatai įrengti blokelių pagalba. Juos jau nuo senų laikų darydavo. Kogero vienas pigiausių variantų. Nenoriu tokių, nenoriu netikėtumų ir nenuspėjamumo. "Svarbi sąlyga juostiniams pamatams yra tvirtas ir negiliai esantis laikantysis gruntas. Taip pat jis turi būti nekilsnus."

      Panaikinti
  9. Na juostiniai pamatai brangesni nes betonas brangiau iseina nei pamatiniai blokai pagaminti. del grunto tai taip. pas mane molis 5 metrai paskui smelis prasideda

    AtsakytiPanaikinti
  10. Smalsu, kada planuojate pradėti pamatų darbus?:) Suprantu, elektra jau yra.

    Kaip Jūs planuojate ar liejant pamatus prasivesite iš anksto bent elektros kabelį iki namo, ar tą darysite kaip ir su visomis komunikacijomis tik pavasarį? (Na skaičiau, kad kiti praveda bent nuo elektros dėžutės iki namo kur tikėtina bus elektros skydinė, kad po to nebūtų kasimo po pamatu?:)
    P.s. Matau mes labai panašiu tempu judame į priekį:) Bus įdomu skaityti Jūsų blogą;) Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Planuojam komunikacijas vedžiot pavasarį, tame tarpe ir elektrą. Šiemet koncentruojamės į šiuos darbus: pamatai, sienos+langai, kaminas, stogas. Taip susidėliojome prioritetus, nes manome, kad darbai turėtų vykti sparčiau ir šiektiek aiškiau su bus piniginėmis investicijomis.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j