Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Rostverko šiltinimas ir užpylimas smėliu

Kaip buvo įrengtas ir išbetonuotas rostverkas aprašiau šiame įraše.
Sekančią dieną po rostverko išbetonavimo buvo pradėti išrinkinėti klojiniai ir tvarkoma aplinka.



Štai taip atrodo 500x250 rostverkas su 15cm pašiltinimu iš apačios:


Apšiltinimui iš vidaus buvo atvežta 18 pakuočių tokio paties kaip po rostverku pamatinio polistirolo, tik jo storis ne 15cm o 10cm (rostverko išorei numatytas 25cm storio polistirolas). Viso 5,18 kubo. Geriau keli lapai viršaus nei trūkumas ;)



Polistirolas buvo pjaunamas pusiau, kad gautųsi dvi 1200x300mm juostos, kurios buvo klijuojamos taip, kad jų viršus būtų žemiau už rostverko viršų 30cm. Taip turėjome maksimaliai gerą išeigą. Kadangi rostverko su pašiltinimu aukštis gavosi 65cm, tai šios juostos nedengė viso apatinio 15cm putplasčio. Manau tai nebėda, nes pilnai persidengė 10cm jo aukščio, o jei dar priskaičiuoti 1.5cm išfrezavimus, tai užsidengė 11,5cm. To pilnai pakanka.


Nenusitaupėme, šiltinome visą vidinę rostverko dalį.






Kaip ir planuota, putplastis susinaudojo labai taupiai, liko 1 pakuotė (4 lapai) ir pusė lapo.


Be jokios skubos, nes laukiame atsilaisvinančių mūrininkų, spalio 27 dieną buvo vežamas smėlis pamato užpylimui. Smėlio rostverko užpylimui daug nereikėjo, nes pylem tik iki vidinio apšiltinimo viršaus, ~30cm. Be to, šiek tiek smėlingo grunto liko pamato viduje po polių gręžimo. Tuo pačiu pasiplatinome įvažiavimą iki būsimų namo laukinių durų, - mažiau stumdymo bus vėliau o ir dabar turėsime erdvesnę aikštelę.






Spalio 31 diena, visi šiame etape numatyti pamato įrengimo ir įvažiavimo praplatinimo darbai buvo baigti. Rostverko viršaus hidroizoliaciją darysime prieš pat mūro darbus. Realiai vyrai būtų galėję baigti šiuos darbus ir 1-2 savaitėmis anksčiau, tačiau būtinybės nebuvo, nes laukiame atsilaisvinančios mūrininkų brigados. Taigi, baigiamieji darbai buvo atlikti nesispaudžiant į laiko rėmus.



Žinau, kad visiems labai smalsu kainos. Kažkas planuoja kažką panašaus, kažkas pasilyginti nori. Pasakysiu taip, atliktais darbais esu labai patenkintas, lūkesčiai pilnai išpildyti, taigi ir sutarta kaina mane tenkina visu 110%.
Baigę darbus, susitikslinome pirminę sąmatą. Sąmatą turėjome bendrą visam šiam etapui, su visais reikalingais žemės darbais, aikštelės paruošimu ir t.t. Tiksliai būtent kažkurios pamato dalies įrengimo kainos neišskirsiu. Žemės darbai yra specifiniai ir kiekvienu konkrečiu atveju skiriasi. Pasakysiu taip, polių ir rostverko su visa armatūra bei pamatiniu 15cm polistiroliu po rostverku įrengimo kaina gavosi 269€ už C20/25 betono kubą. Betono sunaudojome ~43 kubus. Sutaupyti aišku buvo galima. Vietoje surinkinėti armatūros karkasai būtų atsiėję pigiau, nei mano užsakyti gamykloje virinti. Daugkas naudoja pigesnį betoną, mažiau ir pigesnio polistirolo po rostverku ir pan. Tiksliai žinojau ko noriu ir būtent tai gavau. Nebuvo jokių bandymų "suchaltūrinti" ar abejotinų pasiūlymų, kad darykim taip, nes taip paprasčiau ir visi taip daro. Meistrams duodu riebų 10/10. Drąsiai ir ramia sąžine galiu rekomenduoti visiems Pamatai Šiauliuose, kam reikia pamatų Šiaulių apskrityje.
Na o dabar labai laukiame sekančio statybų etapo, - mūrijimo. Tikiuosi orai bus palankūs ir laukimas neprailgs ;) 

Komentarai

  1. Sveiki,

    As asmeniskai nesutikau kad bobikas vaziuotu ant rostverko kaip kad pas jus fotkese.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kiek kvadratinių metrų pamato gaunasi? Kiek kv namas? Kelių aukštų?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, nemanau, kad reikejo sildinti geo po apacia ir is sonu vidaus pertvarines pamatuose. Ten joks saltis nepateks. Labai daug pinigu svaistymo ant to dalyko, plius naudos praktiskai kaip ir nera...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerbiu jusu nuomone. Ji tokia pati, kaip absoliucios daugumos statytoju.

      Panaikinti
    2. Vidaus siltinimui sunaudota 4,9 kubo pamatinio polistirolo

      Panaikinti
  4. Smelis po namu, iprastai pasiltinus, tarkim bus koks 10 laipsniu. Neapsiltinus is vidaus, panasia temperatura pasieks ir rostverkas. Sienos tuo tarpu bus isildytos iki 20 laipsniu. Va ir turim zenklu temperaturu skirtuma bei sildom zeme.

    AtsakytiPanaikinti
  5. sutinku su tuo kad nereikia siltinti pamatu apacios ir cokoli is vidines puses, nes tai tiesiogiai susije su pinigu svaistymu ir reklama putplascio, putplastis reklamuoja kad reikia kuo daugiau visur jo kisti, o ar jus pagalvojote kad tai naudinga putplascio gamybai ? as siulau isreklamuoti kad reikia paauksuoti rostverkus, tai ka dabar turime tai daryti ? o kas girdejo posaki kad GERA REKLAMA TAU IR SUDA PARDUOS, O TU JI PIRKSI SU DZIAUGSMU :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, labai įdomu skaityti, kaip augo jūsų namas. Daug randu atsakymų į man kylančius klausimus. Dabar turiu dilemą, ar reikia daryti vertikalią rostverko hidroizoliaciją iš visų pusių, ar ne?Jūs kaip suprantu nedarėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, jei nera rusio, tai tikrai neverta. Kazkiek apsaugo polistirolas. Jei palei pamata drenazas padarytas, tai pamatas tikrai nemirks. Horizontali hidroizoliacija reikalinga, - apsaugo sienas nuo dregmes patekimo

      Panaikinti
  7. įdomu, kodėl po rostverku dedamas 15 cm. storio polistirolas? Kodėk ne 25 cm? Kodėl ne 40? Kas sugalvojo tokias nesąmones ir kuo jos pagrįstos. Anksčiau niekas nieko nedėdavo. Vėliau, sugalvojo, kad tipo turi būti kažkoks amortizacinis sluoksnis dėl žemėa kilojimo žiemą (kažkoks absurdas). Na, tarkim, galima netyčia tuo patikėti, jei tiki čigonų būrike. Bet kodėl 15 cm? Niekam nekilo minčių, kad kai pelės suės tą putplastį, va tada rostverkas tikrai skils dėl 15 cm. atsiradusios tuštumos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dedamas netik del "vaiksciojimu" kompensavimo, kuris nuo daugko gali priklausyt, pirmiausia nuo grunto ipatybiu, gruntiniu vandenu lygio ir t.t. Dedamas ir del pamato apsiltinimo, todel turbut ir naudojama bent 15cm. Pamatas turi tiesiogini salyti su siena ir jis turi buti apsiltintas visu su isore besiribojanciu pavirsiumi, kad minimizuot silumos praradimus. Geriausiai sia problema sprendzia plokstuminis pamatas. Rostverkas su poliais, - poliai lieka neapsiltinti, tose vietose pamatas (tuompatkart ir namo siena) persalineja. Kad bent siektiek "apsiltint" ir polius, mes konkreciai darem vertikalu "sijona" is putplascio, tai aprasyta irase apie pamato siltinima. Jei pamatas sala, tai saltis perduodamas ir sienai. Nemanau, kad galimas variantas putplasti klijuot ant rostverko ir ant jo muryt sienas :D
      O siaip kiekvieno reikalas, ka ir kaip daryt, pagal savo supratima :)

      Panaikinti
  8. Dėl rostverko vertikalaus apšiltinimo iš išorės ir vidaus klausimų nėra. Kaip teisingai pastebėjote, tai jau nuo kiekvieno sugedimo laipsnio priklauso kiek kas susigalvoja užkasti. Kalba ėjo apie vienintelę zoną - rostverko apačią. Vėl gi, kaip teisingai pastebėjote, šaltis bei drėgmė sėkmingai kyla per kiekvieną koloną, besiliečiančią su rostverku. Tai ir vėl norisi pakartoti klausimą: koks parazitas parekomendavo užkasti būtent 15 cm. storio putplastį po rostverku ir pertekliniu sluoksniu padengti pusę pamato, jei kita pusė pamato (susijungimuose su kolonomis) toliau sėkmingai šąla ir drėksta? Kodėl neužtenka 5 cm. putplasčio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei del "vaiksciojimo", tai manau ir 2-3cm uztektu. Vien tai, kad yra poliai, kuriu normaliai neina apsiltinti (mano atveju tai is dalies atlieka uzkastas vertikalus "sijonas") nereiskia, kad viso likusio rostverko apatinio ploto nereikia siltinti. Kuo didesnis plotas "jaucia" temperaturu skirtumus, tuo didesni silumos praradimai. Lygiai tas pats ir su sienomis, perdanga, - visur galbut idealiai izoliuotis kartais techniskai nepavyksta, bet tai nereiskia, kad ten kur galima, to daryt nera prasmes.
      Del 15cm - musu projekte buvo tokie skaiciavimai po apacia 15, viduj 15, isorej 20. Kadangi dariau sijona, taip papildomai "padarydamas" grunta po namu siltesni, tai sumazinau vidini sluoksni iki 10cm ir 5cm likuti permeciau i isore

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j