Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Tvarkome kiemą - trinkelės

 Praėjo lygiai trys metai nuo pačios mūsų namo statybų pradžios 2017 metų rugsėjo 11 dieną, kai buvo "nuimtas" augalinis sluoksnis statybų aikštelei. Ir štai, mes pagaliau įsikraustėme į naujuosius namus.

Šiektiek apsipratus su naująja  buitimi, atėjo laikas apsitvarkyti ir lauke. Visas namo kiemas kolkas tebebuvo toks, koks ir statybų metu, - sutrombuotas smėlis su maltu betonu ir skalda. Papildomas stimulas susitvarkyti kiemą buvo ir tai, kad į namus nešėsi nemažai smėlio ir dulkių, kas įsikrausčius ėmė ypatingai erzinti.

Kadangi geras, tvirtas pagrindas trinkelių klojimui per trejus metus jau buvo susigulėjęs, suvažinėtas ir savaime "pasiruošęs", liko tik sukirsti rankom su trinkelių klojėjais ir startuoti. 

Meistrus jau turėjau nusižiųrėjęs, - apžiūrėtas pas bičiulį įrengtas kiemas bei tos pačios brigados darbai kaiminystėje. Matyti atlikti darbai mums patiko, taigi abejonių dėl brigados patikimumo bei darbų kokybės neliko ir ramia širdim sukirtom rankom.

Kad vyrams būtų daugiau aiškumo, pageidavimus aptarėme netik žodžiu, bet pabraižiau ir eskizą-schemutę. Darbų eigoje, atsižvelgiant į realią situaciją ji truputį pasikoregavo, bet esmė išliko tokia pati.

Pagal sumanyma, prieš įvažiavimą į garažą turi atsirasti didelė aikštelė, pietiniame-rytiniame kampe trinkelių terasa, kurios pietinėje dalyje ateity tiesiog ant trinkelių planuojam sumontuoti medinę ar WPC terasą. Bet tai jau ateities planai. Ties paradiniu įėjimu norėjau "salelės", kurioje pasodinsiu ne daugumos megstamą pušies bonsą, o nykštukinę alyvą "Palibin".

 
Bortelių nusprendėm nenaudoti o "užbaigimus" suformuoti tomis pačiomis nuosekliai suklotomis trinkelėmis. Įvažiavime į kiemą ir garąžą nusprendėm padaryti kitokio ornamento "kilimą", kuris nors ir nebus "raudonas", bet vizualiai skirsis nuo likusios kiemo dalies :D

Sutartą dieną, sutartoje vietoje ir sutartu laiku kiemas vėl pilnas besidarbuojančių vyrų. 

Darbavosi gal keturiese ar net penkiese, dabar jau nebepamenu. Kažkas pagal nubraižytą "projektą", kur dar reikia, nukasinėja augalinį sluoksnį. Kažkas pila smėlį. Kažkas jau trombuoja. Darbas tiesiog virė. Buvo smagu tai stebėti po ilgesnės "ramybės" pertraukos.


 
Pasiruošus pagrindą buvo atvežtos dolomito atsijos ir pradetas ruošti galutinis sluoksnis trinkų klojimui.

Kadangi pagrindas klojimui pas mus tikrai buvo gerai paruoštas, planavome truputį sutaupyti ir naudoti 5cm aukščio trinkeles, kurių storio mums būtų visiškai pakakę. Tačiau ruduo yra trinkelių liejimo sezono pabaiga ir matyt didesnę paklausą turinčių, žemesnių trinkelių liejimo formos jau gerokai "pavargusios". Apžiūrėjus pavyzdžius, jie mūsų netenkino, - perdidelės gabaritų paklaidos, briaunos su didelėm užvartom. Nusprendėm neeksperimentuoti bei neapsunkinti darbų eigos ir paėmėm kiek brangesnes, elementarias 6cm aukščio 200x100 betonines pilkas trinkeles su mažesne nuožula (lygesnis kiemas bet klojimo ornamentas netoks ryškus), kurių kokybė mus visiškai tenkino. Spalvotų trinkelių nenorėjome, - mūsų keliukas neasfaltuotas, ant spalvotų trinkelių labai ryškiai matytųsi išvažinėti smėlio ir dulkių ruožai. Šioje vietoje nebuvome perdėtai reiklūs ir dėl elementaraus pasirinkimo visiškai neliūdėjome.

Galutinai paruošus pagrindą prasideda kiemo trinkeliavimas. Nepjaustytų trinkelių klojimas vyko labai sparčiai, - kiemas labai greit keitėsi ir džiugino akį. 


Namo geometrija ir atsižymėjimas irgi buvo pakankamai tikslūs. Viso perimetro paklaidas pavyko suvesti trijose siūlėse. 

Šį nepilno centimetro tarpelį panaikinome po truputėlį padidindami kitus tarpelius per visą ilgį.

 O čia teko šiektiek papjaustyti.

Ties šilumos siurblio išoriniu bloku, kur atsiranda išplatėjimas-aikštelė rūšiavimo konteineriams, padarėm trečią sujungimą.

Iš gatvės pusės nusprendėme padaryti pailgą, 2,5m pločio įvažiavimo aikštelę-šaligatvį. Bus galima ir automobilį trumpam pastatyti ir dulkių į kiemą mažiau pateks.

Ties įvažiavimo borteliu trinkelės sudėtos truputį aukščiau, padarytas lyg bortelis. Laikui bėgant jos šiektiek "pasės" o sudėjus lygiai būtų rizika, kad šioje vietoje susidarys bortelis kuriame užsilaikys pagal nuolydį nubėgantis vanduo.

Sudėjus plotus sveikomis trinkelėmis, prasidėjo "smagioji", daugiau laiko sąnaudų bei kruopštumo reikalaujanti darbų dalis - trinkelių pjaustymas ir derinimas prie "piešinio" kontūrų.

Štai taip į trinkas "nusileido" lietvamzdžiai.


Pjaustinėjama-įrenginėjama "salelė" alyvai.


Išorinis trinkelių apvadas-"bortelis" sutvirtinamas betonu.

Įėjimo laiptukus nusprendėme išbetonuoti ir apklijuoti trinkelėmis.
Baiginėjamas įvažiavimas į garažą.
Įvažiavimui padarytas "laiptukas", kad išklijavus garažo grindis plytelėmis, ši vieta būtų lygi.

Turėjau likusių 20cm aukščio tvoros bortelių. Šilumos siurblio išoriniam blokui paprašiau padaryti savotišką "baseinėlį", kuris žiemą sulaikytų ledo plitimą, jei kondensatas ir atitirpinimo vanduo nespėtų nubėgti ir imtų šalti į ledą.
Klojimui einant į pabaigą, atvežamos ir paskleidžiamos granito atsijos siūlių užpildymui. Viskas gerai prašlavinėjama. Tada visas "klojinys" pravažinėjamas vibroplokšte, taip galutinai išlyginant paviršių bei šiektiek "primušant" atsijų į siūles.
Buvo atvežta juodžemio ir patvarkyti pievos-kiemo suvedimai. Šias vietas dar teks kruopščiau pasitvarkyt patiems, bei apasėt vejos  sėklomis. Bet tai jau lieka pavasarinių darbų planuose.

Kiemas baigtas. Trinkelėmis išgrįstas 260m² plotas. Liko kruopščiai pripildyti-prišluoti siūles granito atsijomis. Tai gana imlus užsiėmimas. Orai šiuo metu drėgni ir vasariškai šiltų, sausų orų dar teks palaukti. Nusprendėme palikti didžiąją šio darbo dalį atlikti gamtai. Vėl paskleidėme atsijas visu kiemo paviršiumi. Lietus ir nutekantis vanduo po truputį suplaus atsijas į siūles. Tada, jau pavasarį, atšilus orams, pakaks tik prišluot-pripildyt neužsipildžiusias vietas.
Dabar kiemas iš nešvaraus tapo vėl nešvarus :D Nupirkau porą tinkamų šluotų ir pastačiau kieme. Prasišlavėme takelius vaikščiojimui. Turėdami noro po truputį patriname drėgnas atsijas į siūlių griovelius, taip paspartindami prisipildymo procesą. Parūkymo laikas kieme tapo turiningas :D 
Konkrečios pas mus atliktų darbų sąmatos nepateiksiu. Vienintelės kainos tokiems darbams nėra. Kiekvienas projektas labai individualus, skirtingos išpildymo sąlygos, medžiagų sąnaudos bei darbų apimtys ir sudėtingumas, o visa tai ir įtakoja galutinę projekto kainą. 
Darbų kainos statybose gana smarkiai "kandžiojasi". Darbų atlikimui neieškojome pigiausių, abejotinos reputacijos, neturinčių kuom save pristatyti brigadų. Tokie žmonės žino savo vertę ir nėra pigiausia darbo jėga rinkoje. Tačiau mūsų atveju biudžeto "apkramtymas" sakyčiau buvo gana švelnus. Atsižvelgus į tai, kaip punktualiai, sparčiai bei kokybiškai buvo atlikti darbai, kaip buvo stengiamasi sukelti kuo mažiau nepatogumų užsakovui, įvertinus šiuo metu vyraujančias tokio pobūdžio darbų "stavkes", galutinė projekto kaina gavosi net labai humaniška. Drąsiai galiu rekomenduoti "ROMAGI" vyrus ir kitiems statytojams, skambinkit ir tarkitės: 8 643 05399
Sėkmės Jūsų projektų įgyvendinimuose ;)
 
O čia foto iš 2020-ųjų "bobų" vasaros, kai vyko kiemo grindimas trinkelėmis ;)

Komentarai

  1. Blogai jog borteliai nestayti, dabar zole bus geltona ties trinkelem, betonas visa dregme suges....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Norejom butent tokio uzbaigimo, be bortu. O tai borteliai is kitokio, negeriancio dregmes betono buna? :)

      Panaikinti
    2. Turbūtbnorėjo parašyti, jog bortas yra žemiau užbetonuojamas, o užbetonavus trinkeles, toje vietoje lieka tik keli cm juodžemiui, dėl to drėgmė ilgai nesilaiko, augalinis sluoksnis greitai perdžiūna ir žolė geltonuoja. Tiesa, viskas peiklauso nuo tinkamos prie žiūros. Paieškokite atsparesnės žolės pavasariui toms vietoms.

      Panaikinti
    3. Vejos sekla, galvojant i perspektyva, kai pastaruoju metu tokios sausos vasaros ir netik, aplamai protinga rinktis atsparesne sausroms

      Panaikinti
  2. Nesusijes su trinkelemis klausimas, bet dabar jau kai gyvenat gal vel paskelbsit sildymo sanaudas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Butinai, bent FB tikrai manau parasysiu. Greiciausia viso 2020m sezono suvestine, nes pas mus visus metus siurblys dirba, vasara vesina, ziema sildo. Rugsejis dar buvo vesinimo, bet lyg is pasildymo buvo - 90kWh, spalis - 86kWh. Dabartiniam momentu uz lapkriti jau prisukom ~120kWh. Dabar kai jau gyvenam, viduje ~22-23 laipsniai

      Panaikinti
    2. Atsakant į šilymą. žiauriai geri skaičiai, tai čia šildymas su k.v. paruošimu iki 20 Eur išsisuksit;) Nice. Aš su dujomis jau lapkritį manau pasiekiau ~100m3, kas apie 30 Eur;)
      Belieka tik įdarbinti saulę ir tada iš vis bus paprasta ;)

      O trinkelės super;) Kitas vaizdas ir švaresni namai:)

      Panaikinti
    3. Ne, cia grynai sildymui suvartotos kWh, karsto vandens ruosimas dar prisideda. Tarkim lapkritis siam momentui yra šildymui 122kWh ir karsto vandens ruosimui butu dar +67kWh
      Detaliau pasinagrinesiu ir aprasysiu tuos skaicius pasibaigus metams, nes veduosi duomenis - noriu zinoti, kokie realus namo energijos poreikiai, o ne tai kas formaliai uzrasyta ant projektu ir lempiniu klases sertifikatu ;)

      Panaikinti
    4. Na kaip buvau sakes, tikri skaiciai gyvenant bus. Resultatai jusu jau tikrai geri, sildymo skaiciai praktiskai sutampa su mano :)
      http://188.69.132.115:3000/d/000000001/vorupe-monitoring?viewPanel=37&orgId=1&refresh=10s&from=1604181600000&to=1606393218714

      Panaikinti
    5. Gyvenant pastebejau, kad prisildom ir patys, nes temperatura name dabar 22-23 laikom. Vistik 3 zmones, 3 sunys ir kate - nemazai judanciu radiatoriu :D
      Mes silto vandens daugiau nei jus isleidziame. Pas mus iki 26d. silto vandens ruosimui 67kWh, beveik dvigubai daugiau nei jusu. Sildymui panasiai, truputeli daugiau, - 131kWh, bet pas mus rekuperatoriui visiskai atjungtas paduodamo oro pasildymas elektra

      Panaikinti
    6. Na man nera ka atjungineti, plokstelinis rekuperatorius :)

      Panaikinti
  3. Sveiki, klausimai ne i tema. Bet norejau paklausti del gipso lubu, skaiciau, kad dejot dviguba Karkasa ir vienguba gipsa ar viskas tvarkojesiuo metu, neturite įtrūkimų?
    Taip pat klausimas - žiauriai fainos Jūsų lauko sienų lempos, kur pirkot, koks tai modelis ar gamintojas? Ačiū už atsakymus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su lubomis viskas tvarkoje, nera nei zymes sujungimu ar kokiu itrukimu. Fasado sviestuvai Philips, tikslaus modelio dabar jau nebepamenu ir taip ant greituju nerandu - didelis ju asortimentas. Issirinke modeli ieskojom internetu, kas turi uz priimtina kaina. Is Philips, kiek ziurejome, nemazai idomiu fasado sviestuvu yra, pabandykit pagooglint, gal kanors net labiau sau patinkancio rasite nei pas mus esantys ;)

      Panaikinti
  4. Sveiki, kaip sandarinamos arba montuojamos potinkinės lauko rozetės, kai sienai šiltinti naudojamas polistirolas ? https://1.bp.blogspot.com/-wOjKZ9Nq_bQ/X7uKRkVNPJI/AAAAAAAAKuY/Oq7LeUG83GsOZtsCIjzGIgD94sCs9IL4wCLcBGAsYHQ/s2048/IMG_20200930_085017_1.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebuvau, kai elektrikas baiginejo lauko apsvietimo darbus, bet ten sudetos rozetes su tarpinemis ir apsauginiais dangteliais, skirtos dregnoms patalpoms

      Panaikinti
  5. Sveiki! Mes taip pat nusikasėme juodžemį, kur planavome kloti trinkeles. Tačiau šiemet neklosime ir net neaišku ar kitamet klosime, viskas susiveda į finansus. Tačiau taip kaip dabar yra žiemai palikti irgi negalime, stipriau palijus viskas virsta į klampyne. Galvojame ar supilti statybinio gruzo, siūlo kažkokį kokybiškesnį jo variantą. Manau jis gerai surištų gruntą. Bet kaimynas sako kad turėtume žvyrą ar pan pilti, kad ant gruzo niekas nekloja trinkelių.. o jūs rašėte kad pagrindą buvote pasiruošę jau, iš ko jis buvo pas jus? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagrinde buvo maltas betonas piltas ant smelio. Ant virsaus kazkiek skaldos. Visu statybu metu puikiai susigulejo-issivazinejo. Trinkelistai sake, kad labai geras pagrindas, niekas nieko nekilnos. Tada ant to pagrindo jau buvo formuojamas pagrindas trinkelems kloti.

      Panaikinti
    2. Dėkui už atsakymą! Pas mus deja smėlio nerasta, po augaliniu sluoksniu molis.. dar pakalbėsim ir su trinkelistais ar jau pakankamai nukasta ir jau galima pilti tą maltą betoną ar skaldą. Dabar apie 35-40 cm tik nukasta

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j