Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Šildymas 2019m. spalis-lapkritis

Pernai namo patalpas šildėme rekuperatoriaus teno pagalba. Tai tikrai neekonomiškas šildymo būdas, tačiau pasirinkimo neturėjom, kadangi pilnavertės šildymo sistemos pernai neįsirengėme. Apie šias pernykštes mūsų patirtis bei šildymo kaštus galima paskaityti kategorijų skiltyje "Šildymas": Šildymas
Šiemet mūsų šilumos siurblys oras-vanduo jau sumontuotas, taigi pamatysime artimas realioms mūsų namo šildymo sanaudas. Apie šildymo sistemos montavimą ir paleidimą rašiau čia: Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas
Pats šildymo sezonas mūsų name pradėtas spalio 15 dieną. Pradžioje, kol nebuvo sumontuoti atskiri patalpų termostatai ir kontūrų valdymo automatika, naudojome vidinį įrenginio valdymo pultą. Nustatėm, kad valdymo pulto zonoje (prieangis) būtų palaikomi 18 laipsnių celsijaus, tačiau reali temperatūra patalpose kartais pakildavo iki 19-20 laipsnių, matyt prišildavo nuo retsykiais dar pasirodančios saulytės.



 Sumontavus patalpų temperatūros valdymo termostatus, šilumos siurblio darbo režimą parinkome pagal išorės temperatūrų kreivę.


Dabar vidaus temperatūrų kontrolę atskirose patalpose, užverdami ar atverdami atitinkamus grindinio šildymo kontūrus, atlieka termostatai. Termostatus taipogi nustatėme 18 laipsnių palaikymui. Aukštesnės temperatūros, kol dar neįsikėlėme, manau nereikia.
Išlaidas šildymui skaičiuosiu remdamasis šilumos siurblio skaitliuku. Nesugalvoju, kaip būtų galima patikrinti šių parodymų tikslumą, taigi teks pasitikėti gamintoju.
Savo laiku tikrinau rekuperatoriaus skaitiklių parodymų tikslumą, - gamintojas neapgaudinėja. Tikėkimės ir Mitsubishi įrenginiai pateikia gana tikslius duomenis.
Paskutinės 2 spalio savaitės nebuvo labai šaltos. Vidutinė paros temperatūra svyravo 7-12 laipsnių ribose. Šildymui buvo sunaudotos 69kWh, kas sudaro 8,97€. Galima spėti, jei šildę būtume visą spalio mėnesį, mėnesinės išlaidos nebūtų viršijusios 20€. Pasak įrenginio skaitliukų, sunaudojant 69kWh elektros energijos buvo pagamintos 204kWh šilumos energijos. Vidutinis šių savaičių naudingumo koeficientas COP gaunasi ~2,96.



Lapkričio mėnuo buvo kiek vėsesnis. Paskutinę mėnesio savaitę vidutinė paros temperatūra buvo pasiekusi ir minusines reikšmes. Palaikant patalpose tuos pačius 18 laipsnių, šildymui buvo sunaudotos  282kWh, kas sudaro  36,66€. Kompiuteris rodo, kad šildymui pagamintos buvo  632kWh. Vidutinis lapkričio mėnesio COP gaunasi ~2,24.



Rekuperatoriaus tenas buvo išjungtas, taigi rekuperatorius oro pašildymui elektros energijos nevartojo. Suvartojo tik ~30kWh patalpų ventiliavimui užtikrinti.


Vidutinės aprašomo periodo paros temperatūros:


Komentarai

  1. Kaip tik nuėmiau lapkričio mėn. duomenis kiek man kainavo gyvenimas name (pilnai gyvenant). Elektra - 58 Eur (448 kWh), Dujos - 76 Eur (166m3) . Viso 134 Eur. Ar daug ar ne net nežinau:)

    Dujos naudojamos šildymui bei karšto vandens paruošimui. Gyvenamas plotas ~165m2. Temparatūra namuose 22-24 laipsniai.

    Elektros iš ties atrodo įspūdingi skaičiai, bet prietaisų naudojamų labai daug:
    Rekuperatorius (ir su tenu ir be tenu)
    Skalbyklė
    Džiovyklė
    Indaplovė
    Kaitlentė
    Orkaitė
    Mikrobangė
    TV pastoviai įjungtas
    LED apšvietimas
    ir kt;)

    Bandysiu ir toliau dabar sekti kokios yra sąnaudos ir kaip galima efektyviau išnaudoti energijos šaltinius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na temperatura gana auksta laikote, mums ir gyvenant tokia butu perauksta, esam prate max iki 21. O elektros tikrai daugoka suvartota. Mes dabar 3 asmenu seima su visais irenginiais net puses tiek neisdeginame. Tiesa, pas mus kaitlente dujine, kogero tai nemazai kWh taupo

      Panaikinti
    2. Galbūt. Ko ankščiau buityje neturėjome tai Indaplovės (kuri sukasi kiekvieną dieną), džiovyklės kuri sukasi kas 2 dieną. Tai va pačiam įdomu dar bus pastebėti ilgesnį periodą. Nes aš ir suvartodavau per mėn ~200kwh gyvendamas bute ;] O šiluma - kažkaip su mažu vaiku taip pratę ;] Aišku lyginant su butu krūvą visokių el. prietaisų atsiradę papildomų kaip siurblys giluminis, filtrai, rekupas, cirkuliacija, LED'ų apšvietimo krūvos:) O tamstelei žiūriu visiškai ekonomiškai viskas gaunasi ž]

      Panaikinti
    3. Kiek tos ekonomijos pasimatys kai normalesnis saltukas paspaus ;) O reali situacija pasimatys jau kita sezona, kai isikelsime, tada ir karsto vandens ruosimo prisides ir kitu prietaisu.
      Dabar dar bandau pasieksperimentuoti su silumos siurblio rezimais. Gruodzio menesi pastaciau pastovia paduodamo temperatura 29 laipsnius, nebereguliuos pagal lauko temperaturu kreive. Bandysiu palyginti, ar yra kiek apciuopiamas skirtumas

      Panaikinti
    4. Pas mane labai panašiai gavosi: Šildomas plotas apie 160m2, Duju šildymui ir k.v ruošimui sunaudojau už 73EUR (apie 160m3) Elektros už 30EUR. Įdomu kas pas jus tiek elektros naudoja ?

      Panaikinti
    5. ARnamai, kaip matau ar B ar A+ klasės namai nedaug skiriasi sąnaudomis. 142m2 šildomo ploto, 2 aukštai, palaikom +23 laipsnius, 4 asmenų šeima, gyvenamas, šildymas dujomis, 160ltr boileris šildomas dujomis, sukasi rekuperatorius. Lapkritis 133m3 dujų, kas su abonentiniu 65,17 eur. Kur skaičiuojant ūkiškai:
      65,17 / 142 = ~0.4577 eur/m2
      76 / 166 = ~0.4578 eur/m2
      Ko gero su C klasės namu gautume panašiai. Ech ta Europa Sąjunga ir jos primetamos energinės klasės :)

      Panaikinti
    6. Nelyginkit savo kiauros trobos su A ir kitom klasem, nes toli kaip iki menulio. Nes skirtumas 3 kartai.

      Panaikinti
  2. Pas mane nešildomam garaže +18C, prišyla nuo rūsio, kuriam yra truputis šildomų grindų. Neisivaizduoju, kaip žmonės išgyvena prie 19C, kaip pelėsis neįsimeta. Pas mus 24C kambario temperatūra šiemet, po vonia karšto vandens kasdien, 60€ šis mėnuo kainavo. Garaže prie 18C jau nepakimarinsi, turi dirbti, kad nesušaltum :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na mes dar negyvenam name. Kai isikelsim laikysim 20-21 laipsni

      Panaikinti
  3. 20-21c, bent jau mums tikrai per zema temperatura, tikrai gaivu, mes palaikom 23-24c,pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jau pas Robertą tai tikrai nebus bėdos dėl ekonomijos. negailėta pinigų ir įrenginiams, ir medžiagoms, ir profesionalams. Retas taip išgali gerai pasidaryt.
    19-21 visai normali temperatūra, jei pratęs su marškiniais/megztuku ir kelnėm būti, 22-24 normali temperatūra, jei mėgsti maikes ir šortus. kas kaip nori, tas taip pasirenka. diskusija bereikšmė.
    Robertai, IMHO pastovi radiatoriaus (šiuo atveju šilumnešio) temperatūra tai labai prasta automatizacija. juk nežiūrės į dienos/nakties temperatūrų šuolius (šiuo atveju su didele inercija namas, tai neaktualu), į oro pasikeitimus (juk vieną savaitę gali būti -15, kaip numato dabartinės prognozės kalėdoms, o kitą +5). Manau teks atmesti tokią anti- automatizaciją, ir palikti režimą tokį, kokį pasiūlė gamintojas, o atitinkamai ir visas gamintojo projektavimo padalinys ;)

    Sėkmės, ir nekantriai lauksime naujų straipsnelių ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na as tiesiog galvoju paziuret, kiek to "automatizavimo" patalpu termostatai gali islauzti. Tiesiog del sportinio azarto norisi paeksperimentuoti, porai savaiciu paliksiu taip ;) Dar ir pagrindinio elektros skaitiklio duomenis nusiemiau. Pora savaiciu name darbai nevyks, pabandysiu paskaiciuoti, ar realus to SS skaitliuku rodmenys ir kiek pats "sildytuvas" procesu uztikrinimui suvartoja kWh

      Panaikinti
  5. Pas mus namas pilnai gyvenamas 6 asmenys 240m2 (2 aukštai). Vėdinamas rotaciniu rekuperatorium ape 200m3/h ( komfovent 450 50% galingumu) su neįjungtu tenu.
    Dujos naudojamos šildymui ir karšto vandens ruošimui. Vandens statistiškai suvartojam 20m3 (šaltas + karštas), o vandens pašildymui 50 m3 dujų.

    Lapkričio mėn. duomenys:
    Dujos 170 m3 bendrai šildymui ir vandens ruošimui (atmetus vandens pašildymui gautųsi apie 120 m3.)
    Elektra 370 kWh (virtuvės įranga: šaldytuvas, kaitlentė, orkaitė, mikrobanga, gartraukis, indaplovė, gręžinys 3 namams, rekupas be teno, skalbyklė, TV).

    Dujų katilas Junkers 22Kw valdomas vienu termoreguliatorium, kuris stovi svetainėje.
    Šildymas grindų be papildomų cirkuliacinių sirblių-konturų, pajungtas tiesiai prie katilo cirkuliacinio. Pirmame aukšte temperatūra 22C, o antrame 20.5C (ten pagrinde miegamieji). Sureguliavau su debitomačiais: pirmame aukšte i kontūrus paduodu apie 2.5 l/min, antrame apie 1.5 l/min, san. mazguose 4l/min srautą. Į grindis iš katilo paduodamas 39C vanduo.

    Esu dar nusivedęs laidus termostatų pajungimui iš kambarių iki kolektoriaus, bet abejoju ar didelis būtų išlošimas pastačius termostatus. Kol kas į termostatus nesiruošiu investuoti. Manau, kad pakanka tik sureguliuoti srautus.

    P.S. Namas iš silikatinių blokelių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Panasu jog mitshubishi lyg ir nemeluoja su sanaudom :)
    Lapkricio sanaudos, viduje 22-23C, 130m2 sildomo, A+

    http://188.69.132.115:3000/d-solo/000000001/vorupe-monitoring?panelId=37&from=1572559200000&to=1575049051001&orgId=1

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, kad galėtumėte palyginti šildymo sistemos efektyvumą bei namo šilumos izoliacijos kokybę rekomenduojų naudoti sekantų rodiklį: Šilumos sunaudojimas šildymui KWh per mėnesį* 1000/ pastato kvadratūrą m2/ laipsniadienių per mėnesį. (tai meteo stoties duomenys) Geras rodiklis tarp 10 ir 20 w/m2/LD .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal galite pasakyti placiau, kas per dydis yra laipsniadienių per "mėnesį"?

      Panaikinti
    2. Pirma reikia tureti normalu silumines energijos skaitliuka, nelabai pasitikeciau ka rodo silumos siurblys, juolab kiekvienas gamintojas turi savo "paklaidas". Galima nebent skaiciuoti pagal elektros sanaudas.

      Panaikinti
  8. Mes per Spalį sunaudojom 15 EUR šildymui gryna elektra (elektriniai kabeliai pamate). Lapkritį - viso elektros prisukom 817 kWh / 94 EUR, šildymas - 335kWh/38 EUR, rekuperatorius 40kWh/5EUR, Karštas vanduo apie 15 EUR. 2/3 šildymo vyksta naktį ir savaitgaliais. Anksti džiaugtis - reikia sulaukti tikrų šalnų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasidalinkite savo sildymo patirtimi ateityje, tai labai idomu, nes jusu sildymo budas tikrai dar nera populiarus ;)

      Panaikinti
    2. Būtinai - skleisiu žinia bloge, FB, supermamose. Bet kol kas manau Lapkritis visiškai nieko nepasakantis mėnesis. Šis Gruodis taip pat:) Sausį-Vasarį galėsime matuotis savo kabeliais ir siurbliais:)

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. Pagal siurblio skaitliukus sildymui 378kWh + karsto vandens temperaturos palaikymui 40-50 laipsniu diapazone 34kWh. Paties vandens kolkas nenaudojam, nieko name nevyksta

      Panaikinti
    2. O kokia viduje temperatura?

      Panaikinti
    3. Kazkaip didokos sanaudos pas jus.

      Panaikinti
    4. Na nezinau, temperaturos lauke pas mus buvo zemesnes nei lapkriti, tai turbut ir prisukta daugiau.
      Temperatura uzstatyta patalpose iki 18 laipsniu, bet prisyla ir 1-2 laipsniais daugiau

      Panaikinti
    5. Didokos sanaudos tokiam siltam namui.

      Panaikinti
  10. Sakau dideles, nes A+ (pagal storius A++ sena STR redakcija) 130kv.m sildomo su dideliu vidiniu turiu palaikant 22-23C
    tokios sanaudos
    http://188.69.132.115:3000/d/000000001/vorupe-monitoring?orgId=1&refresh=10s&fullscreen&panelId=37&from=1575151200000&to=1577829599999

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ispudinga. Jei teisingai supratau, tai gruodis sildymui pas jus gavos 210kWh? Kuriame lietuvos kraste jus?

      Panaikinti
    2. Vilniuje. Tik man visgi nesuprantama kodel pas jus tokios dideles, namas tikrai jusu siltas.

      Panaikinti
    3. Mes siaures lietuvoj, Siauliai.
      Pas mus ir lapkritis daugiau gavos nei jusu gruodis.
      Musu troba dar negyvenama, jokiu papildomu silumos saltiniu viduje nera, bet tai is esmes nieko nekeicia, butu kogero tik +1-2 papildomi laipsniai viduje.

      Panaikinti
    4. Dideles ar ne, suprantam tik lygindami :) jusu duomenu nemates, maniau, kad pas mus nedideles (net lyginant su centrinio sildymo 3k butu).

      Panaikinti
    5. Kiek bendrai elektros gruodi prisukot? Klausiu, nes galvoju, gal kartais panasonic kiek "pagrazina" duomenis, ko irgi negalim atmest
      Daugiau tik pora variantu tokio skirtumo sugalvoju, namas netoks ir siltas arba ties vilniumi gruodis buvo gerokai siltesnis
      Pas jus siurblys dirba pagal lauko temperaturu kreive? Kokia daugmaz temperatura paduodama i grindis?

      Panaikinti
    6. Gyvenant galima planuoti jog bus apie +1C prieaugis is vidiniu pritekejimu.

      Panaikinti
    7. Panasonicas negali pagrazinti nes elektros sanaudas pateikiu nuo atskiro el. skaitliuko butent skirto silumos siurbliui. Dirba pagal lauko temperatura, prie lauko +3/+1C buna tik koks 26C, prie 0/-3C 27C. Tiek Vilniaus tiek Siauliu temperaturos neturejo tokio didelio skirtumo.

      Panaikinti
    8. Na ziuresim, kaip cia toliau kas atrodys. Pas mus pagal kreive aukstesnes paduodamo temperaturos gaunasi, virs 30

      Panaikinti
    9. Na jeigu tiek daug paduodama ir tik tokia zema temperatura name, tai tikrai kazkas itartino.

      Panaikinti
    10. Priminkit apsiltinimo sluoksnius.

      Panaikinti
    11. Sienos, grindys 30, perdanga ~50 berods. Skaiciuojant varzas gaunasi a+, o pagal paskutinius sumazintus reikalavimus a++
      Tiesa, idomu pasidare. Jei pas jus atskiras skaitliukas sildymo irangai, tai tikriausia pastebejot, ar atitinka realios sanaudos su irenginio skaitliuko rodmenimis?

      Panaikinti
    12. Pas jus rekuperatorius nustatytas pasildyti paduodama ora tenu?

      Panaikinti
    13. As per visus kanalus jau senai skelbiu jog Panasonicas bent ne t-cap modelis meluoja apie 30% rodo mezesnes. Bet kitaip ir negali buti kadangi Panasonicas daro tik apytiksli skaiciavima.
      Rekuperatorius plokstelinis ir neturi jokio teno pasildyti paduodamo oro. El tenas stovi tik "lauko" puseje kad apsaugotu nuo uzsalimo prie minusines lauko temperaturos.

      Panaikinti
    14. Turiu viena itarima, gal pas jus visgi tenas aktyvuojasi darant atitirpinima? Nes bent pas ne t-cap Panasonica jis aktyvuojasi jeigu gryztamo termofikato zemesne nei 27C. Aisku tena galima atjungti per service menu.

      Panaikinti
    15. Bandysiu sukontaktuot su paleidinejusiu meistru ir pasikonsultuot. Dekui ;)

      Panaikinti
    16. Dar klausimas, 210kWh uz gruodi pas jus pagal faktini skaitliuka ar pagal irenginio parodymus?

      Panaikinti
    17. Viskas grafikuose pagal elektros skaitliuka, sildymas, karstas vanduo, rekuperatorius.

      Panaikinti
  11. Savaitgalį koregavau gamyklinę lauko temperatūrų kreivę. Po poros parų stebejimo panašu, kad sąnaudos mažėja daugiau nei trečdaliu. Sulauksime sausio galo ir pažiūrėsime, koks bus rezultatas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Įrašas FB:
    https://www.facebook.com/lrknamas/posts/467863383900429?comment_id=467864977233603&notif_id=1578396506349293&notif_t=feed_comment

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j