Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Sandarumo testas

Štai ir atlikom sandarumo testą. Užbėgdamas į priekį pasakysiu, kad rekordų nesumušėm, savimeilė liko ne iki galo patenkinta tačiau ir neužgauta, bet A+/A++ klasėms keliamus sandarumo reikalavimus atitinkame.
Pabandysiu papasakoti apie viską iš eilės.
Sandarumo testą norėjome atlikti artimesnėmis realioms, kai jau gyvenama name, sąlygomis. Tuo tikslu, vėdinimo sistemą įsirengėme bei rekuperatorių įdarbinome dar prieš atliekant testą. Įprastai, siekiant maksimalaus sandarumo rezultato, vėdinimo sistema įrenginėjama jau po sandarumo testo atlikimo, taip išvengiant papildomų oro nuotėkių per ortakius bei jų sujungimus. Testo metu rekuperatorių paprasčiausia išjungėme. Būdamas išjungtas jis uždaro automatines sklendes sumontuotas oro padavimo-ištraukimo ortakiuose. Manau, jos jei ne idealiai, tai gana gerai uždaro kanalus. Viduje ortakių angas paprasčiausia uždarėme dangteliais. Manau, bent minimalūs nuotėkiai per vėdinimo sistemos mazgus bei sujungimus testo metu buvo, matėsi iš judančio maišelio, uždėto ant vieno ortakio, bet aiškiai juntamos oro traukos šiuose mazguose neieškojom, - tai buvo samoningas testo sąlygų pasunkinimas. Tikrinom tik grindų, perdangos siūles ir langus, ieškodami vietų, kurias realiai galima pataisyti.




Įprastai, ruošiantis testui, kruopščiai užsandarinamos nuotekų kanalizacijos angos. Mes jas palikome paprasčiausia uždarytas dangteliais. Vėliau, testo metu, kaikur šiuose mazguose jautėsi oro trauka. Vonios nuotekų taipogi nesandarinome,  panašu, kad šioje vietoje kaip kamštis puikiai veikė vandeniu prisipildęs sifonas.




Nesandarinome ir kamino revizinių durelių, vistiek ateity, jau gyvenant name, jos bus tokios, o ne kažkaip specialiai užsandarintos.


Langus palikome uždarytus įprastame režime. Nepersukinėjome fiksatorių į žiemos režimą siekdami geresnio pritraukimo ir sandarumo.


Ką papildomai užsandarinome? Ogi židinio-krosnelės oro padavimo angą. Vėliau, montuojant židinuką, šią vietą reikės sutvarkyti maksimaliai sandariai. Paties išėjimo į kaminą papildomai nesandarinome, palikome originalią shiedel detalę su folija.



Papildomai aliuminio folijos pagalba pasandarinau liuko sujungimo su perdangos PIR plokšte siūles, nes patestavimui sukėlus slėgį, kaikur jautėsi oro nuotekis. Veliau, papildomai šias siūles dar pertepsiu soudal mastika sandarinimui.
Tai tiek apie pasiruošimą. O dabar apie darbą ir rezultatus.
8 valandą ryto objekte manęs jau laukė UAB "Termas" vyrai. Neskubėdami, nes buvo dar tamsu o name neturėjau pasiruošęs šviestuvo, vyrai durų angoje sumontavo ventiliatorių ir sudarė slėgių skirtumą tarp vidaus ir lauko.


Netrukus prašvito ir nuėjome ieškoti nesandarių vietų "vėjo" matuoklio, bei termovizoriaus pagalba (viduje +17 laipsnių o lauke ~ -4-5).
Kokių radome negerumų?
Vitrinų durims trūksta sandarumo. Nors durys buvo reguliuotos prieš gerus porą mėnesių, tačiau kampuose gumos gerai neprisispaudžia. Tai jau rodė ir anksčiau atlikta termovizija. Dabar jų papildomai nebereguliavome, nes realybėje nuo temperatūrų skirtumo jos irgi vakščios o gyvenant name reguliuojamos bus gal kartą metuose, prieš šildymo sezoną.
Kita negerybė vitrininiuose languose, - standumo profiliai. Jie būtini, kad dideli langai mažiau klaipytūsi. Tačiau, jie netik šalti, bet padarius slėgių skirtumą tarp lauko ir išorės, pro jų galus gana smarkiai juda oras. Kolkas viršutinius jų galus užklijavau aliumine juosta. Apatinius palikau taip, kaip yra, - nėra priėjimo jiems užtaisyti, jie įbetonuoti grindyse. Vėliau, prieš apdirbant angokraščius, bandysiu jų galus užsandarinti putomis arba silikonu-akrilu.



Apie terasinių durų spynas nekalbėsiu, jos aplamai yra konkretus šalčio tiltas, bet vargu bau, ar šioje vietoje galima kažką pakeisti, tenka tik susitaikyt.
Langai sumontuoti tikrai gerai, bėdų neradome, gumos prisispaudžia sandariai, niekur nepučia. Vienintelis negerumas, kurį aptikome varstomuose languose (ta pati bėda galioja ir nevarstomiems langams su perskyrimu), - nedidelis nesandarumas lango perskyrimo profilio "štapikiuko" galuose, kuris priklauso nuo to, kaip tiksliai buvo supjautas ir suleistas gamykloje gaminant langą. Testą atlikinėję vyrai minėjo, kad ši bėdelė pasitaiko absoliučioje daugumoje objektų, vienas kitas langas pasitaiko su tobulai suleista šia detale. Nemanau, kad tai gamybinis brokas, o nesandarumas tikrai minimalus. Manau nėra reikalavimo, leidžiančio reikalauti iš gamintojo absoliutaus lango sandarumo. Tačiau, jei name daug langų varstomų ar su perskyrimais, tokių minimalių nesandarumų suma jau turės įtakos bendram rezultatui. Pats aš planuoju užsandarinti šiuos plyšelius akrilu ar silikonu pasinaudodamas špakliavimo mentele.




Dar vienas nesandarumas, kurį ateičiai turiu būtinai susitvarkyti, - grindų ir sienų siūlės. Testinio slėgių skirtumo metu nustatėme, kad kai kur šios siūlės nesandarios ir pro jas juda oras. Nors prieš įrenginėdami grindis tepėme rostverko ir mūro siūles hidroizoliacine mastika, tačiau panašu, kad to nepakako. Taigi visas šias siūles vėliau pertepsiu betonkontakt gruntu ir kruopščiai užsandarinsiu soudal sandarinimo mastika.
Taigi, kaip minėjau, prieš tikrą testą visų šių išvardytų bėdelių nebetaisiau. Grindų-sienos siūlių sandarinimą bei standumo profilių "užkamšymą" palikau ateinantiems savaitgaliams. Testavome tai, kas yra čia ir dabar, dirbtinai nebetobulinome testo atlikimo sąlygų, - realiame name gyvens realūs žmonės ;)



Ventiliatorius paleidžiamas. Sukuriami teigiami ir neigiami vidaus-lauko oro slėgių skirtumai net iki 80Pa. Kompiuterinė programa analizuoja duomenis ir skaičiuoja.



Koks gi testo rezultatas? Kaip minėjau, negavome galinčio nustebinti rezultato. A+/A++ klasei reikalaujamas rodiklis 0,6. Mums kompiuteris priskaičiavo 0,51.
Jei teisingai suprantu grafą "Effective leakage area at 50Pa (m2)", kurioje yra skaičius 0,00685, tai išeitų, kad bendrai name yra plyšių atitinkančių 10cm X 6,85cm kiaurymę.


Ar skaičiukas galėjo būti geresnis? Taip, o jį sumažinti galėjusios aplinkybės išvardytos aukščiau. Ar aš patenkintas rezultatu? Ir taip ir ne. Laukiant testo rezultato, apima jausmas lyg lošiant loterijoje, - gal iškris visus apstulbinsiantis kamuoliukas. Tokiam neiškritus, aplanko jausmas panašus į nusivylimą :D Taigi, mano savimyla sako, kad yra užgauta. Tuo tarpu sveikas protas, žinodamas, kad sąmoningai nekūrėm kuo idealesnių sąlygų testui, sako, kad tikrai viskas puiku, o papildomai užsandarinus sienos-grindų siūles, sandarumas bus dar geresnis. Štai dabar jau paleidau rekuperatorių, nereikėjo nuplėšyti jokių spec. užtaisymų, ir vistiek tikrai žinau, kad namas neišsisandarino ir atitinka visus tikrai šilto namo reikalavimus ;) Beje, mes namo projektą pagreitintu būdu spėjom paruošti ir užregistruoti infostatyboje dar 2017 metų rudenį, dėkui Architektūra ir konstrukcijos. Projektui keliami tik A klasės reikalavimai, kas reiškia, jog reikalaujamas sandarumas yra ne didesnis už vienetą.
Ar darysiu papildomą testą pasidarbavęs ties sienos-grindų siūlėmis? Manau ne, nebent kils nenumaldomas noras dar kartą pasijaudinti laukiant "stebuklingo" kamuoliuko :D
Sandarumo testas mano 135kvm namukui kainavo 220€ su PVM. Testą atliko UAB "Termas", kontaktas Šiauliuose: Marius 8 663 73173
P.S.: Namai jau netušti, juose gyvena štai šis drugys :)

Daugiau trumpų įrašų ir žinučių rasite Facebook'e: https://www.facebook.com/lrknamas/ Čia galime ir pabendrauti.

Komentarai

  1. Super. Dziaugiuosi kad pavyko islauzti A+. Ir viskas kaip rasai naturaliom salygomis!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui ;)
      Na turiu aš bėdą, dažnai sunkiai suvaldau polinkį į perfekcionizmą, vis norisi geriau ir šauniau. Jei ne mano antroji, gražioji pusė, kogero nemažai gyvenimo darbų nebūčiau net pabaigęs dėl nesugebėjimo sustot :D

      Panaikinti
  2. Puikūs rezultatai iš pirmo karto,sveikinam,tikrai nėr ko nusimint,nes kiekvienos skylutės neklijavot prieš sandarūmo testą,fiktyvios aplinkos nesukūrėt. Na man tik apmaudu kad namas tikrai neekonominis,medž brangios, o langai plastikiniai :( . Echh..
    Aš asmeniškai nusivylus plastikiniais langais ,ir name jų jau matyt nenorėjau. Tad investavom i medinius kaustytus aliuminiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui ;)
      Žinokit, biudžetas pas mus irgi yra apribotas. Štai ir dabar turim pauzę, prieš apdailos darbus, kuriuos pradėt planuojame tik kovą.
      Kas dėl langų, tai su jais tikrai viskas tvarkoje, niekur neleidžia, visur sandaru, sumontuota puikiai. Minimalus trūkumėlis tie "štapikiukai", kuriuos manau sutvarkysiu.
      Plastikinės durys tai taip, tikėjaus kiek geresnės situacijos. Gerai kad su jomis nepadauginom, nes projektavimo stadijoje buvo išsakytas pageidavimas dar dviem išėjimams į kiemą iš miegamųjų.
      Nors, gal pakaktų kruopščiai gumas pravalyti ir rimtesnio reguliuotojo paieškot. Pagronuluosiu dar šį klausimą.
      Įdomu pasidarė, kaip pas jus medinės kaustytos terasinės durys, jei tokios yra, tarnauja? Nevaikšto?

      Panaikinti
    2. Pasidalint galėsim, kai eksplotuoti pradėsim jas normaliai..sumontavo...ir per jas nevaikščiojom beveik..kokių 15-20kart buvo gal tik varstomos :)..o dabar žiema...per pavasarį- vasarą pamatysim kaip su terasinėm durim..žiauriai tik sunkios..tai kaip ten bus reikia palaukti.:)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j