Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Dūmų detektorius namams

Kadangi pastaruoju metu statybų darbai šiektiek sulėtėjo, šis įrašas bus ne apie statybas. Parašysiu apie naujausią savo dabartinio būsto "gyventoją", kuris vėliau gali būti apsigyvens ir naujai įrengtame name.
Nuo šių metų gegužės 1 dienos, pagal įsigaliojusius teisės aktus, visuose Lietuvos gyvenamuosiuose būstuose privaloma sumontuoti autonominius dūmų detektorius. Nesilaikant šio reikalavimo, priešgaisrinės saugos specialistai gali skirti pirminę net 5 eurus siekiančią baudą. Nemanau, kad tai paskatins visus skubiai bėgti į parduotuves ir kabinti ant lubų kad ir pigiausius detektorius vien tam, kad įvykdyti reikalavimus :)
Tačiau yra žmonių, kurie savo ir aplinkinių saugumu rūpinasi ir neraginami. Prie tokių save priskirčiau ir aš. Niekam nelinkiu nelaimių susijusių su ugnimi. Taigi geriau, jei tokia ir atsitiktų, būti laiku įspėtu.
Panaršius internete, pasirodė, kad elementarių įrenginukų kaina praktiškai simbolinė, tie patys baudai skirti 4-5€.


Taigi yra sprendimai ir ypač taupiems, kuriems reikalavimo atitikimas yra tik formalumas. Gyvenimiška patirtis mane išmokė nesirinkti pigiausių daiktų ir vadovautis patarle "skūpus moka dukart". Geriau pasitaupyti ir įsigyti patikimą, kokybišką daiktą. Esu gana konservatyvus ir man kokybė iki šiol asocijuojasi su vokišku, skandinavišku gaminiu. Paieškojus analogiškų pigiausiems, bet tarkim vokiečių gamintojo "Bosh" gaminių, pastarųjų kaina jau yra iki 10 kartų didesnė ir siekia 35-55€. Noriu tikėti, kad kokybė ir patikimumas verti tokios investicijos. Pats aš ieškojau gaminio, kuris būtų pagamintas pačioje Vokietijoje. Pagooglinęs radau kompaniją JUNG, kuri gamina netik dūmų detektorius, bet ir daug kitokių įdomių elektronikos gaminių namams. Jų dūmų detektoriai surenkami būtent Vokietijos gamyklose, kas man kelia didelį pasitikėjimą.


Salone Žirmūnų g.68 išsirinkau mano manymu optimalų man tinkamą dūmų detektorių RWM200 baltos spalvos (puikiai tiks klijuoti prie lubų betkokiame interjere). Dizainas elementariai "sterilus", vokiškai-skandinaviškas.






Nepigus daikčiukas, kaina beveik 45€.
Šio gaminio charakteristikos:


Pliusai, kuriuos išskirčiau asmeniškai aš:
* 10 metų garantija gaminiui, - rimtas argumentas gaminio kokybei.
* Ličio baterijos ir jutiklio tarnavimo laikas 12 metų, - praktiškai galima pamiršti baterijos keitimą.
* Netik dūmų bet ir karščio detektorius, - dviguba apsauga.
* Signalizacijos garso stiprumas 88dB 3m spinduliu, - labai garsu, prikeltų ir mirusį :D
* Veikimo plotas, priklausomai nuo sumontavimo vietos iki 60kvm, kas reiškia, kad protingai išdėsčius mano 135kvm name, tokių detektorių maximum reikės 3vnt.

Minusas manau vienas, - nemaža, nekiekvienam prieinama kaina.

Visiems sėkmės ir linkiu savuose namuose jaustis tikrai saugiai! ;)

Komentarai

  1. Grazu, bet ne praktiska. Praktiskumas bus tada, kai i telefona ateis papildoma zinute jog suveike detektorius. Todel sau pirksiu Netatmo smoke alarm.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lietuvoje jų yra? Googlas neranda

      Panaikinti
    2. Į būsimą namą gal ir aš tokio norėčiau :)

      Panaikinti
    3. Yra versija ir su pajungimu i signalizacija ar su zinute i telefona. Kolkas nevezama i Lietuva del kainos....
      O bendras ju aprasymas https://www.jung.de/lt/1605/sprendimai/dumu-detektoriai/

      Panaikinti
    4. Praktiskumas bus, kai zinute eis ne i telefona, o i apsaugine centrale, o is ten i apsaugos pulta. Nes kitu atveju gaunasi kaip pigi apsaugine signalizacija - siuncia zinute. Na ir kas, jei gaunate zinute budamas, pvz. Kretoje, ar konferencijoje Berlyne, kad ir tuose paciuose Druskininkuose (jei gyvenate kitame mieste). Zinute tik informuos, kad "jau kazkas ivyko", o juk daug svarbiau reagavimas.

      Panaikinti
    5. Signalizacijos dumu davikliai ir tokie bevieliai yra skirti kiek kitiem tikslams - signalizacija saugo labiau turta kai yra ijungta ir nera seimininku namie. To gi bevielio daikto pageindine paskirtis (ar Jung ar kito) yra kiek kita - pazadint miegancius ir isgelbet gyvybe... beto signslizacijas ir ypac laidines turi mazai kas. Kaina sito konkreciai zinoma didziule... bet kai kalba apie gyvybe kazin ar sutaupyti keliolika eur gera mintis... galima isidet kiniska uz 5 eur (pilnos parduotuves) - funkcija lyg ir turi ta pacia...bet ar gerai veikia suzinosi tik gaisro metu :) arba nebesuzinosi

      Yra ten versijos ir su pajungimu prie signalizacijos is su apsu.. rik dar brangiau.

      Panaikinti
  2. Kodel nejungiat laidiniu prie apsaugines signalizacijos. Apsauga tai bus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sitas dabartiniame bute pakabintas. Name reikes dar apsvarstyti ir kitus variantus, kaip jus sakote kartu su signalizacija, gal kad butu pranesimas i telefona pasidometi

      Panaikinti
    2. Pranesimas i telefona tikrai bus. Paprastai taip ir daroma. Beleidziai naudojami tik ten kur nera galimybes kabeliuko pramesti.

      Panaikinti
    3. Pas mane secolink signalke tai suprantu dumu detektoriai bus pajungti i signalizacija. O jos valdymas per appsa yra tobulas. Dabar vyksta darbai, esi ofise paskambina nuimi signalizacija, atidarai vartus. Isvaziuoja uzdarai vartus, ijungi signalizacija. Super

      Panaikinti
  3. Domėjausi JUNG detektoriais pliusas kad nereik laidu ir jie labai gražūs, minusai dėl kainos ir dėl pranešimo. Rinkausi Trikdžio signalizaciją ir paprastus dūmų detektorius nes ir pranešimą gausiu iš apps ir per SMS ir dar į apsaugos pultą bus siunčiama. Apps’as labai patogus yra ir lt kalba ir gali daug centralių prideti PVz namai darbas sodas butas. Valdai kaip nori arba per klaviatūrą prie durų arba per apsa. Gali sudėti vartotojus ir jie gali naudotis apps’u taip pat. Veikia per sim kortelę reikalauja 3€/mėn iš teledemos ar Telia 3,5€ už 100mb nes skambučiu 100min ir SMS 100 planą. Apsaugos įmonės daro siuntimą netik per gprs ir per SMS ir per skambuti. Todėl sureaguota bus tikrai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal galit modelį atsiųst? Man atrodo pas mane senoj sodyboj senas Trikdis 8 m. veikia, valdau SMS:)

      Panaikinti
    2. Ne įsidėmėjau :( galiu duoti sgnalizacijos meistro numerį

      Panaikinti
    3. O tie jungiami prie signalizacijos dumu detektoriai, ar jie suveikia jei tarkim esama namie ir pati signalizacija isjungta? Ar jie turi atsargini autonomini maitinima?

      Panaikinti
  4. neypatingas dumu detektorius uz didele kaina. 3dB didesnis garso slegis, nei detektoriuose uz 5 Eur. Na, jei kaimynai naktimis grezia sienas, gal ir pravartu, bet siaip nakti tie 85dB neprikeltu nebent nabasniko. 35C max temperatura, detektoriai uz 5Eur atlaiko ir 50C. 70% maksimalus dregnumas, detektoriai uz 5Eur atlaiko ir 85% (maniskiame naujos statybos bute ziema dregme kartais sukyla iki 80%). I detektoriu uz 5Eur dedasi 9V standartines baterijos, taigi galima deti ir 9V licio baterija, kuri tarnaus 10metu.
    Visi Lietuvoje parduodami (bent jau parduotuvese) dumu detektoriai yra sertifikuoti ir atitinka saugos reikalavimus. Dumu detektoriai nera kazkas naujo, tai yra labai elementarius ir senai isbandytas device'as, kurio savikaina nevirsija 1Eur. Aisku, visais laikais baime geriausiai parsiduodavo. Net neabejoju, kad labiau prigazdinus, galima dumu detektoriu ir uz 500Eur parduoti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai abejoju detektoriaus uz 5€ deklaruojamomų techninių savybių tikrumu

      Panaikinti
    2. ar turite bent viena racionalu argumenta savo abejonei pagristi?
      p.s. kiti zmones negeria vandentiekio vandens (nes korporacijos nori visus isnuodyti) ir vezasi/vartoja tik saltinio vandeni, kuris 99% atveju yra sklidinas nitratu ir bakteriju:)

      Panaikinti
    3. reiketu pamatyti tokio daikto techniniu savybiu atitikties deklaracijos. Vien parametrai surasyti ant pakuotes is esmes yra niekiniai. Tai kad jie sertifikuoti lietuvoje irgi is esmes nieko nereiskia. Prekyboj ir nuodingu saldainiu pasitaiko...

      Panaikinti
    4. Kur čia tų nuodingų galima nusipirkt?

      Panaikinti
    5. buvo nevienas atvejis, kai iš prekybos buvo išiminėjama, viešai buvo apie tai rašoma spaudoje

      Panaikinti
  5. Jungiami prie apsaugines signalizacijos gaisro davikliai maitinasi per apsaugos signalizacijos akumuliatoriu (jis visada buna) ir tikrai veikia isjungus signalizacija :).
    Apsaugos centralei jokio skirtumo koks davikllis judesio, duzio, duju nuotekio, gaisro ar dar koks, veikimo principas toks pat.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai namui realiai tik toks, prie signalizacijos jungiamas tinkamiausias. Autonominis tik bute ar kokiam name be signalizacijos

      Panaikinti
    2. Dar neteko matyti estetiskai grazaus laidinio daviklio, jog nebjaurotu interjero. Visi tinkami tik i karvides deti. Visi grazus tik bevieliai kiek teko matyti...

      Panaikinti
    3. Čia jau reikia apsispręsti, grožis ar didesnis funkcionalumas. Labai svarus pliusas laidiniam yra tai, kaip jis signalizuoja apart garso, kai jūsų nėra namie.

      Panaikinti
    4. Ta gali ir geresni bevieliai

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j