Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Grindinis šildymas

Grindų šiltinimas baigtas. Tai aprašyta šiame įraše Grindų šiltinimas. Laikas vedžioti grindinio šildymo vamzdelius, kad galėtume betonuoti jau tikras grindis ir judėti toliau. Darbų estafetę vėl perima AFS Baltik vyrai.
Grindiniam šildymui pasirinktas Pipelife 18x2 PE-RT/AL/PE-RT vamzdis. Reikės kiek daugiau šiltnešio nei naudojant D16 vamzdį, bet bus galima laikyti kiek žemesnę šiltnešio temperatūrą arba lėčiau jį varinėti. O ir patalpos, įjungus šildymą, šils kiek sparčiau.


Kiekvienai patalpai numatytas atskiras kontūras, tik svetainėje-virtuvėje jų bus 3 (43kvm).
Darbai vyksta gana sparčiai. Vamzdelis vedžiojamas ir tvirtinamas prie armatūros tinklo, prisilaikant 15cm žingsnio, - būtent 15cm x 15cm yra tinklo "akys".


"Makaronai" techninėje patalpoje. Vandens filtrų vietoje vamzdelis nevedžiojamas, kad išvengti didesnio drėgmės kondensavimosi šioje zonoje įjungus šildymą.


Prieangis-holas


Vamzdis vedžiojamas svetainėje-virtuvėje. Formuojamas pirmasis kontūras.


Svetainėje-virtuvėje suformuoti 3 kontūrai. Numatomoje šaldytuvo montavimo vietoje vamzdeliai nevedžiojami, kad nešildyti šaldymo įrenginio.




Visi kontūrai išvedžioti per porą su puse dienų.




Tankus voratinklis ties slenksčiu patalpos, kurioje bus montuojami šildymo kontūrų bei vandentiekio kolektoriai. Dalį vamzdelių kišame į izoliacinį kevalą.



Vandentiekiui skirti 8 šalto ir 5 karšto vandens valdikliai. Jie, esant reikalui, blokuos vandens tiekimą atskirose patalpose.


Grindiniam šildymui montuojamas 11 kontūrų kolektorius, vienas iš kurių - apylanka.



Keturios su puse dienos intensyvaus darbo, - šildymo kontūrai išvedžioti, kolektoriai sumontuoti.


Sistema buvo pripūsta oro ir palikta iki bus išbetonuojamos grindys. Taip apsidrausime nuo nepastebėtų galimų pažeidimų betonavimo metu. Pažeidus vamzdelį slėgis iškarto kris ir bus tvarkomas pažeidimas.


Iškarto po Joninių betonuosime grindis.

Komentarai

  1. Man visad kyla klausimas. Kokia prasmė vietomis nevedžioti šildymo vamzdelių. Ypač tokiam šiltam kaip pas tamsta name. Nes nemanau, kad ten ta vieta liks šalta. Gal geriausiu atveju kokiu laipsniu bus vėsiau.
    Bet klausimas, kas ir kam ta apylanka? Tam, kad jei būtų visi kontūrai uždaryti, cirkuliuotų, ar yra kažkokia kita funkcija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del vamzdeliu nevedziojimo tam tikrose vietose neturiu nuomones. Siaip logiska, kaip jus sakote, kad betonas vistiek isisls. Bet taip jau daroma :)
      Esant tokiai apylankai lengviau sureguliuoti sildymo srautus.

      Panaikinti
    2. Po šaldytuvu, net po virtuvės spintelėmis grindinio šildymo vamzdelius vedžiojau, nors po vonia - ne. Vadovavausi ta pačia mintimi, kad kai grindų temperatūra bus tik 2°-3°C didesnė, nei nešildant visai, pačių didžiausių šalčių metu, tad skirtumo didelio nebus. Čia tikrai ne ta situacija, kad būtų galima kalbėti apie grindų perkaitimą po spintelėmis. Kaip tik, labiau netolygaus betono įšilimo manau reikėtų bijoti.

      Panaikinti
  2. Sveiki. Kodėl pasirinkot daugiasluoksnį vamzdį su aliuminiu? Mane prigąsdino, kad betonuotojai laipiodami gali sulankstyt. Ar betonuojant sukelsit slėgį vamzdeliuose kad to išvengt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na zinokit, nelabai ji suspausi uzlipes, tvirtas vamzdukas :)
      Slegis vamzdeliuose po bandymo bus paliktas iki isbetonavimo, bet is esmes ne del sulankstymo o del to, jei betonuojant kazka pazeistu, tai slegis iskarto kristu ir butu galima operatyviai ieskot ir tvarkyt beda.

      Panaikinti
  3. Laba. Keistai vienas dalykas ziurisi. Namas A+, o vamzdziu kiekis betone toks pats kaip B klasei. Kazin kokio galingumo sildymo irengini pasiule architektai A+?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neteisingas manymas, kad jei namas aukštesnės energinės klasės, tai jam grindinį šildymą reikia vedžioti rečiau. Ne, kategoriškai ne. Svarbiausias aspektas turi būti, koks šilumos šaltinis šildys namus. Jei KKK, tai taip, grindų vamzdelius galima retinti, diametrą mažinti, bet kai šildoma su ŠŠ, tai ir tankinti reikėtų ir diametrą didesnį pasirinkti. Aš iš vis 20mm diametro vamzdelius pasirinkau ir vedžiojau kas 20cm-15cm, kai viso 120m² namo šildymui tereikia 2kW galios per didžiausius šalčius. Jau 4 metai gyvenu name, ir galiu patvirtinti, kad ir praktinis tokio grindinio eksploatavimas patvirtina teorinių skaičiavimų metu priimtų sprendimų teisingumą.

      Nors šiai dienai, sau turbūt iš vis grindinio šildymo vamzdelių nevedžiočiau ir ŠS nepirkčiau. Šildytis elektra yra ne ką brangiau, gal net pigiau, o darbo įrengiant ženkliai mažiau, bei eksploatacija paprastesnė. Pagyvenau šiltame name ir nuomonė, kas yra brangu, o kas pigu keičiasi.

      Panaikinti
    2. Leisk nesutikt.. EENamas, kaip paaiskinti fiziskai? Kokia prasme varineti per vamzdzius dideli kieki skyscio? Poreikis tik 2kW ir maziau. Negali but, kad esant poreikiui 6 kW ir 2kW vamzdziu skyscio turis turi but vienodas, nonsensas... Kam isvedziot vamzdziu pavidalu rezerva 4kW? Cia tas pat, kaip sildantis elektra, reik 2 kW sildytuvo, o perki 6kW radiatoriu. Ir sakyt geriau reguliuojasi.. brr, leisk nesutikt.

      Panaikinti
    3. Kaip tik šiuo metu wavin daro grindinio šildymo projektą ir jų komentaras dėl atstumo tarp vamzdelių:

      "Jeigu šildymo šaltinis yra šilumos siurblys – tokiu atveju (jeigu užsakovas nepageidauja kitaip) yra pagal standartą skaičiuojamas n 10 žingsnis. Priežastis: šilumos siurbliai efektyviausiai dirba žemų temperatūrų rėžime (iki 35*C), kadangi į grindis tokiu atveju bus paduodama žemesnė temperatūra, kad padengti reikalingus šilumos nuostolius projektuojamas n 10 žingsnis.
      Savaime suprantama, galima perprojektuoti ir su n 15 ar net n 20 žingsniu (taip daro žmonės norėdami sutaupyti), tačiau tokiu atveju bus taip, kad jeigu šilumos siurblys dirbs žematemperatūriniu rėžimu, grindys įšils iki tam tikros temperatūros (pvz. 21*C) ir daugiau jau nebešils. Šį variantą taip pat renkasi žmonės, kuriems patalpose pakanka +18*C - +21*C.
      Grindinis šildymas iš esmės yra komfortas, tačiau ne visiems žmonėms komfortas reiškia vienodą temperatūrą.
      Aišku, galimas variantas šilumos siurblį nustatyti taip, kad jis į grindis paduotų didesnę, pvz. 42*C temperatūrą, tačiau kuo didesnę temperatūrą jame nustatysime tuo labiau kris jo efektyvumas ir ekonomiškumas, o tai iš esmės kertasi su pačia pagrindine šilumos siurblio koncepcija – žematemperatūriniu rėžimu."

      Panaikinti
    4. Super, viskas labai aiskiai isdestyta.

      Panaikinti
    5. Puodukas, neteisinga manyti, kad grindinio šildymo sistemos galingumas priklauso tik nuo vamzdelių ilgio ir storio. Ne, jis labais stipriai priklauso ir nuo termofikato temperatūros. Kai į grindis paduodi aukštos temperatūros termofikatą, kurio temperatūra vis tiek numušinėjama pamaišymo mazge, nėra prasmės vedžioti didesnio diametro vamzdelius ar tankiau, nei reikia. Visai kita situacija, kai termofikatą ruošia ŠS. Jis termofikatą ruošia tik iki tos temperatūros iki kurios reikia, taigi, jei grindinio šildymo sistema leidžia, termofikato temperatūra užkyla iki labai nedidelės, taip leidžiant ŠS dirbti maksimaliu įmanomu COP. Taigi, ta grindinio šildymo sistema, kuri KKK suprojektuota kaip 6kW galios, pajungus prie ŠS, gali dirbti kaip 2kW puikiausiai, paprasčiausiai tik termofikato temperatūra tenai cirkuliuos mažesnė.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j