Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Elektros instaliacija

Balandžio 17d. susitikome su elektrikais ir pradejome elektros instaliacijos darbus. Pagrindinius kabelius norime pakloti po grindimis, taigi skubame pasidaryti elektros instaliaciją, kad neužvilkinti ateities darbų.
Su elektriku Vaciu buvome susitike ir apsitarę jau prieš pusantro mėnesio, kai darbai dėl šalčių buvo sustoję. Šį elektriką man rekomendavo statybininkai, bei pažystama, kurios name elektros instaliaciją darė būtent Vacys, - tokios rekomendacijos gana patikimas garantas, kad žmogus išmano savo darbą ir yra puikus savo srities specialistas. Savo ruožtu dabar, kai darbai jau baigti, taipogi prisidedu prie gerų atsiliepimų apie šį meistrą. Jei kažkam reikės patikimo elektriko Šiauliuose, rekomenduoju: Vacys 8 603 01233
Turėjau pasiruošęs preliminarią schemą su numatomais taškais patalpose. Aptarėme ją, gavau pastabų bei patarimų, kas man labai patiko. Padarėme korekcijų, numatėme skydinių vietas. Taipogi namų darbams gavau informacijos ir patarimų dėl elektros išvadų į laukinę fasado pusę (būsimos terasos apšvietimas, lauko rozetė ir pan.) Ištiesų šis meistras ir sudėliojo visus su elektra susijusius klausimus ir atsakymus į juos į reikalingus stalčiukus mano galvoje.
Darbus vyrai dirba dviese, - Vacys specializuojasi elektros instaliacijoje o jo kolega Andrius iniciatyvą perims vedžiojant namo apsaugos sistemą.



Susižymimos aptartos skydelių vietos, reikiami taškai ir pradedamos "griauti" sienos.









Pagrindiniai kabeliai klojami apsauginiame vamzdyje po būsimomis grindimis.






Į iškaltus kanalus sukišami reikiami laidai ir interneto bei tv kabeliai.






Trifazis varinis kabelis rozetėms virtuvėje.


Garaže vyrai irgi padarys kažkokią techninę dėžutę.


Kabeliai išvedami ir į fasado išorę bei pakalimus, - ateity montuosime fasado šviestuvus, prožektorius, stebėjimo kameras o ir girliandą prieš kalėdas kažkur pajungti reikės, - pakalimuose būtinai reikia pasidaryti rozetes.



Suleidžiamos rozetės, paruošti saugiklių skydeliai. Artimiausiu metu, teks peržiūrėti visus taškus ir juos patikimai užsandarinti, - užpūsti putomis atsivėrusias skyles blokeliuose, kad nebūtų jokio oro judėjimo.



Kanalas svetainėje TV ir kitiems kabeliams.


Daugybė elektros, tv, interneto, šilumos siurblio daviklių bei valdiklių kabelių.





Saugiklius skydinėje sustatysime vėliau, jau po sienų tinkavimo, kai bus junginėjami davikliai, valdikliai ir kiti elementai.




Instaliacija apsaugos sistemai buvo vedžiojama sienų viršutine dalimi bei perdangos sijomis. Todėl į elektros instaliacijos darbų tarpą buvo įterptas juodgrindžių išbetonavimas. Kaiptik tuo metu buvo atsilaisvinę grindų betonuotojai. Atlikti baigiamuosius darbus ant tvirto pagrindo daug patogiau ir maloniau.




Tai tiek. Šiam momentui, gegužės 8d., elktros, interneto ir tv bei apsaugos sistemos instaliacija baigta. Be jų dar išvedžioti ir įvairūs kabeliai skirti šilumos siurblio bei rekuperatoriaus davikliams bei valdikliams. Ištinkavus sienas, prasidės antras instaliacijos etapas, - viskas bus sujunginėjama ir komutuojama. Man iki tinkavimo lieka peržiūrėti visus taškus ir užsandarinti reikiamas vietas.

Komentarai

  1. Tokį darbą pradedu dirbti pats, man įdomu, ar nėra pažeidžiami STR reikalavimai prie medžio glaudžiant tokiu būdu laidus, nes gofra regis nors ir sunkiai bet degi. Kur laidas eina pagal medį aš naudoju raudonus laidus ir gofrą sukišau į metalinius kanalus, kur liečiasi su medžiu. Įdomu profesionalaus elektriko komentaras apie šį mazgą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Negaliu atsakyti, ne specialistas. Ivairiu kabeliu yra vesta, maciau ir raudonus. Gal priklauso, kas per kabelis? Pas mane per virsu ir tv kabeliai vesti ir signalizacijos.

      Panaikinti
  2. Įdomu kokiu tikslu jie štrabavo nuo jungiklių dėžučių iki lempų . Vistiek tinko bus bent 1cm., tai paslėptų kabelį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau tinko bus iki vieno cm, nes sienos lygios o guzu ir bangu nenoriu ;)

      Panaikinti
  3. Sveiki,
    1. Gal galite išduoti kokių pastabų ir patarimų gavote iš meistrų dėl jūsų preliminaraus projekto?
    2. Kokius šilumos siurblio ir rekuperatoriaus daviklius/valdiklius esate numatęs?
    3. Kiek jums kainavo visi šie elektros intaliacijos darbai be medžiagų?
    4. Kodėl katilinėje darė dvi dėžes? Ar jos atskirtos pagal kažkokias zonas ar funkcijas?

    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. As buvau tik rozetes ir jungtukus susideliojes. Visa kita meistras papasakojo, kokie dalykai buna daromi ir kas gal man tiktu. Lauke kur kokius isvadus naudinga pasidaryti, kaip kiemo apsvietima susiplanuoti, kur galima judesio daviklius o kur laiko reles panaudoti ir pan. Zalias as mandruose siuolaikiniu namu elektrifikavimo sprendimuose.
      2. Silumos siurbliui davikliai berods grindyse ir valdykliai patalpose (temper ir kt). Rekuperatoriui irgi berods bus mikroklimato parametru matuokliai pagal patalpas
      3. Apie kainas bus atskiras irasas
      4. Kalbejom apie tai, bet dabar ir pamirsau :D Paziuresiu kas per kabeliai arba pasitikslinsiu ir parasysiu ;)

      Panaikinti
    2. Jei neklystu i ta mazesne sueis tv-interneto, valdikliu, gal ir signalizacijos kabeliai o didziajame elektra

      Panaikinti
    3. taip daroma, kad nebutu trikdziu, silpnos sroves (TV, Interneto, signalizacijos laidai) turi eiti kuo toliau nuo el laidu.

      Panaikinti
  4. Pastebėjau jog šilumos siurblio vamzdžiai iš grindų išlenda, ar jie pravesti po pamatu? Kuo šitaip geriau nei tiesiog tiesiai per sieną pralysti? O gal šs ne kita pus sienos stovės? O gal anksčiau apie tai rašėte? (mat aš dar neviską pas jus skaičiau)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Silumos siurblys bus uz garazo sienos. Iki jo nuo vidinio bloko ~7-8m. Nenorejau pazeisti pamato ar sienu, todel pasiklojome kas reikalinga iskarto po grindimis. Modeli issirinkau pries klojant vamzdukus, kad butu aisku, kokie reikalingi

      Panaikinti
  5. Tai tie vamzdžiai standartiniai, keli variantai tik yra priklausomai nuo galingumo. Kok šilumos siurblys bus? Kokia galia? Dabar Daikin populiariausi, puiki kokybė, gera kaina. O jūs spėju Mitsubishi dėsit :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes Mitsubishi issirinke, tai ten pagal modelius yra skirtingi vamzdukai

      Panaikinti
    2. Siaip girdejau nuomoniu internete, kad jei atstumas nedidelis, tai paklojus kanalizacini vamzdi, varinius vamzdukus imanoma ir veliau prakisti. Bet realybeje manau gana didele rizika juos uzlauzti traukiant per iejimo-isejimo kampus.

      Panaikinti
    3. jei tik yra galimybe reik viska prasivesti iskart klojant gofras/vamzdzius, ir pasikloti kuo daugiau ir didesnio diametro papildomu gofru i tam tikras vietas, kad jei ateityje sumastysit dar kazka pravest butu bent teorine galimybe prasitraukt. As is katilines iki lauko padejau 50mm gofra kuri siektiek uzsilenkia gale, tai dabar kai reikejo lauko laistyma pasijunginet nesugebejau prasikisti 20mm PE vamzdzio.. teko naudoti lankscia zarna..

      Panaikinti
  6. As nevedziau interneto kabeliu, man pasirode paprasciau pci-e kortas suinstaliuot i pc, visi kiti irenginiai turi igimtus wifi. Kas del silumos siurblio, vamzdukai turi buti lenkiami tam tikru radiusu, negalimi staigus posukiai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas priklauso nuo to, kiek jums svarbus yra atsako laikas ("ping'as"), su kabeliu turėsite kur kas mažesnį atsako laiką, nei bevieliu ryšiu. Taip pat kabelis garantuoja kur kas stabilesnį ir kokybiškesnį ryšį, o jeigu dar pradėtume kalbėti apie bluetooth ir 5ghz bevielio ryšio niuansus..

      Žodžiu, aš manau, kad kabelis, autoriui, tikrai nepamaišys :)

      Panaikinti
  7. Interneto kabeliai gali buti panaudoti netik internetui o tarkim ir kabelinei tv.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir IP kameroms, kurios net ir užmaitinamos gali būt per tinklo kabelį

      Panaikinti
  8. Super. Ir vidus iš esmės keičiasi. Pasistumėjot tvarkingai. Ir atrodo pas tamsta viskas pagal planą. Elektrą, silpnas sroves bandysiu susibraižalioti pats. Irgi man kilo klausimas ar reikia trombuoti visgi sienas, ar laidai turėtų tvarkingai užsitinkuoti..;] Neturiu dar atsakymo. Aišku pirma reikia įsivertinti taškus visus. O nuotekas, vandentiekį, elektrą vedžiojot tuo pačiu sklype, apšvietimui, pirtelei, terasai ir tt.?:)

    Beje matau ir fasadas lygiagrečiai šiltinasi. Neoporas? 35 cm kokie? Beje kokios dabar šiltinimo kainos ? Koks 12-17 Eur/m2? bandau atsinaujinti samatėlę, tai bandau prisimesti;]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daug pasidarem per balandi, darbas darba veja ir dabar. Viskas vyksta greiciau nei planavau, jau aplenkeme del salciu prarasta menesi.
      Strobuokit, mazesne bangu ar guzu tikimybe, graziau sienos issilygins. Nera strobavimas kazkokia sudetinga operacija kuri kaina augintu. Jei meistrai turi reikiamus irankius, tai net neklause strobuoja, nebent pats nenoretumet.
      Visus kabelius tarp lauko ir vidaus klojom pries elektros darbus viduje. Dar ir rezervinius kanalus, jei kazka reiktu papildomai pratraukti tuopat pasiklojom. Sie darbai vyko kartu su lietaus kanalizacijos, pamato drenazo ir nuoteku bei ju valyklos kasinejimo darbais, yra trumpas irasas.
      Sienos jau baiginejamos siltint. Uz geros savaites jau planuojame klinkeri klijuoti. 30cm neoporo. Varza gaunasi 9,37 kas yra daugiau nei A+ reikalaujamas 9,1 (A++ reikia varzos 10).

      Panaikinti
    2. Nezinau tiksliai, ar smarkiai skiriasi kainos Vilniuje, bet pas mane dirba ne pigiausi meistrai, renkames su rekomendacijomis, kad kokybiskai darytu ir nereiktu salia stoveti. Tiksliai kainos kol darbai nepadaryti nepasakysiu, nes dar tikslinsimes, kas fakte gavosi, bet jei norit savo samatele atsinaujinti, galit preliminariai skaiciuoti 40€ uz kvadrata su medziagom ir darbu siltinant 30cm neoporu

      Panaikinti
    3. Cia, prisilaikydamas chronologijos, apie ivadiniu kabeliu klojima minejau: https://lrknamas.blogspot.lt/2018/04/darbai-isibegeja.html?m=1

      Panaikinti
    4. Beje, vandeni pas mane dar pumpuoja visa para, - pastate laiko rele, kuri jungineja su pauzemis. Penktadieni lyg atjungs ir jau ims meginius tyrimams

      Panaikinti
    5. Užbėgant įvykiams už akių, putplastį pilnai klijavot su poliuretaniniais klijais, ar tik siūles? Ar naudojot Ceresit CT 84 klijus?

      Panaikinti
    6. Putas naudojome tik tarpams uzpusti. Pacias plokstes klijavome tokiu misiniu (ilgiau galima padeti pakoreguoti o pritraukia gerai, dar ir € susitaupo):
      https://lemora.lt/misiniai-dazai-gruntai/statybiniai-misiniai/klijavimo-misiniai/1325-klijai-siluma-izoliuojancioms-plokstems-sakret-bk

      Panaikinti
    7. Aš tik nesuprantu kodėl meistrai taip retai naudoja PU klijus. Maniau, kad dėl kainos, bet žiūriu šitas maišas kainuoja tarkim 4.5 o jo išeiga yra ~5 m2, tai 1 m2 kainuoja nepilną eurą. Tuo tarpu neblogų PU klijų flakonėlis kainuoja 6€ ir jo užtenka ~8 m2, tai kvadrato kaina gaunasi labai panaši, bet darbo našumas kurkas didesnis. Pats planuoju naudoti kažkokias naujas nesiplečiančias putas, tai darbas dar paprastesnis turėtų gautis. O gal aš kažko nežinau?

      Panaikinti
    8. Koki putplasti beimtum, visi daugiau maziau netikslus ir pasibangave. Putos stingsta staigiai. Su kliju skiediniu ilgiau galima koreguoti plokstes padeti ir palyginti, pataisyti suklijuotas plokstes. Tai is esmes sakyciau toks pagrindinis pliusas. O laiko tiek spec putos, tiek kliju misinys. Jei kaina sakot gaunasi panasi, tai daugiau pliusu nematau

      Panaikinti
    9. Vienu flakoneliu 8 kvadratu manau niekaip nesuklijuosi, nebent pavieniais taskais kleckuotum

      Panaikinti
    10. Kaune už polistirolo klijavimą mokėjau 5€/m. už etapą. Tai yra polistirolo klijavimas 5€, armavimas 5€, tekstūra 5€

      Panaikinti
    11. Kuriais metais? Klijai jau iskaiciuoti buvo?

      Panaikinti
  9. Sveiki, kaip planuojate sandarinti el taškų montavimo ertmes, prieš klijuojant montavimo dėžutes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Issitrauksiu dezutes ir atsiradusius tarpus ar atsiverusias vidines blokeliu ertmes uzpusiu putomis. Po to, pagal situacija, reiks gal dar su Soudatight mastika pateplioti

      Panaikinti
    2. O gal paprasciau naudoti Kaiser sandarias potinklines dezutes ir silikona :) Aisku tas dezutes pas mus gauti issukis ir pigiau is Vokieciu siustis.

      Panaikinti
    3. as sita beda dziaugiuosi labai paprastai issprendes. didziasias keraminiu blokeliu erdves uzpuciau putomis, o paskui su Hermetiko pistoletu spausdavau tinko misini, perteklius kaikur islysdavo i dezutes vidu, bet jis lengvai nusivalo, o likusias erdmes irgi lengva is vidaus uzpusti su tuo paciu pistoletu. aisku zaidimo buvo, bet nesugalvojau nieko patikimiau, nes vien tik putos nera patikima, o vien tik tinkas prasmenga blokeliu skylese..
      http://www.vinitaplius.lt/pistoletas-mastikai-purksti-puppenpistole-kpp

      Panaikinti
  10. Prieš tris savaites. Ne, čia tik už darbą

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, toks klausimas dėl darbu eiliškumo. Apšvietimo laidyna lubose noretusi vedzioti tuomet, kai jau uzdengta garo plevele, bet ja matyt logiska kloti jau po grindu betonavimo ir sienu tinkavimo, kad galetu lengviau pasisalinti dregme. Taigi jeigu taip, klausimas, kaip tvirtinote kabelius palubeje, kuomet dar nera pleveles? Ar tiesiog prie gegnes apatines dalies ir veliau teko prakisineti pro plevele bei sandarinti toje vietoje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apsvietimo laidai pas mane islenda tarpe tarp perdangos ir lubu gipso. Elektrikai paliko ilgus galus. Ju prie nieko papildomai nebetvirtinome, i reikiama vieta jie buvo nuvesti darant gipso lubas, jau sumontavus profilius gipsui tvirtinti. Zvilgtelekite irasa apie lubu irengima

      Panaikinti
  12. man visi sakė, kad bus su elektra daug darbo, bet nesitikėjau, kad tiek.. vis tik reikėjo perduoti profesionalams, pačiam nesikapstyti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j