Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Sienų sandarinimas

Pagal projektą mūsų namas turėtų atitikti A klasę. Faktiškai, viską darome taip, kad jis atitiktų A+ klasę. Namą sertifikuosime, taigi A+ klasės sertifikate ir tikimės.
Norminės oro apykaitos vertės esant 50Pa slėgiui, A, A+ ir A++ klasėms turi neviršyti 0,6 reikšmės. Tai labai svarbus rodiklis, kogero net svarbesnis nei šiluminės namo mazgų varžos, nes nuo jo labai priklauso namo energetiniai poreikiai.
Namo sandarumui stengiamės skirti maksimalų dėmesį. Gali būti, kad kai kurie sprendimai bus pertekliniai, tai jau atleiskit man už perfekcionizmą ;)
Arko blokeliai tvirti ir vienalyčiai,- snadarūs, tačiau viduje turi keletą skylių, kas sukuria galimybę orui judėti sienos viduje. Skiedinys-klijai, kuriais mūrijamos Arko sienos, kad ir kaip tvarkingai tepamas, vistiek gali turėti pralaidžių vietų. O jei pažiūrėtume atidžiai i vertikalias siūles, ypač tas, kurioms panaudoti pripjauti blokeliai, tai ten nesandarumų gali būti apsčiai.



Kaip sprendžiamos šios problemos? Iš lauko mūro sienų siūlės, baigus mūrijimą, užtrinamos skiediniu. Iš vidaus sienos tinkuojamos. Iš principo to turėtų pakakti ir viskas turėtų būti ok. Tačiau pas save, aš nusprendžiau papildomai užsandarinti siūles ir iš vidaus, t.y. padaryti sviestą sviestuotą :D
Sienų siūlių sandarinimui nupirkau 6 kibirėlius Soudal Soudatight LQ mastikos. 4 kibirėliai violetinės spalvos, kuri mastikai išdžiūvus tampa juoda ir 2 kibirėlius baltos, - tiekėjas nebeturėjo daugiau violetinės. Sumokėjau 132€.



Savaitgaliais teptukas į rankas ir pirmyn prie sienų. Tepiau vienu sluoksniu, gerai įtrindamas mastiką į plyšius. Mastika turi įmaišytus plaušelius, kurie papildomai ją suriša, ten kur plyšiai didesni. Gerai įtrynus tarpą ir tada užtepus kiek tirščiau, plyšiai iki kokių 3mm užtraukiami puikiai. Platesnius plyšius, prieš tepdamas mąstiką, sandarinau akrilo sandarikliu. Kaikur prireikė net besiplečiančių putų.







Trys savaitgaliai ir sienos viduje ryškiai languotos. Sandarinau tik išorines sienas, ties kampais užsukdamas 50-70cm.





Langų angoms skyriau įpatingą dėmesį. Kruopščiai sandarinau akrilu ir dviem sluoksniais mastikos. Skyles blokeliuose užpūčiau besiplečiančiomis putomis ir jas nupjovęs gausiai ištepiau mastika. Mastika nutepiau ir langų sandarinimo juostos kraštus, kad neliktų jokių nesandarumų ir papildomai būtų apsaugoti juostos kraštai nuo atlipimo.






Liko pusė kibirėlio mastikos, poreikį atspėjau labai tiksliai, - ją sunaudosiu elektros bei santechnikos mazgų sandarinimui.
Nešančiosios sienos remiasi į perdangą. Lipau į viršų ir užpūčiau Arko skyles jose iš viršaus, kad nebūtų jokio vertikalaus oro judėjimo iš išorės per būsimą ant jų uždėtą šiltinančią vatą. Įprastos sienos pažemintos, kad būtų galima prakišti sandarinimui-šiltinimui PIR plokštę su aliuminio plėvele. Jų skylės bus jau namo viduje, ir jei į sieną pateks oras, tai jau bus vidinis oras, kas nekelia problemos. Dėl viso pikto, ties jungtimis su nešančiomis sienomis skyles iš viršaus užpūčiau ir joms.






Karščiui atspariomis besiplečiančiomis putomis šonuose ir iš viršaus užsandarinau ir plyčius tarp kamino ir sienos.


Šiuos darbus baigiau šią savaitę, - ketvirtadienį. Svarbu laiku pasiruošti sienų tinkavimui ;)


Komentarai

  1. Radai kur nors kažkokios medžiagos lyginant sandarumą tik tinkuotos sienos vs "mastikuotos" + tinkuotos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne. Tik zinau is pirmu lupu, po pazystamo sandarumo testo, kad ir is isores uzteptom siulem bei apsiltintoj sienoje vaiksto oras

      Panaikinti
    2. Trauke ora pora is paziuros labai gerai uzsandarintu rozeciu

      Panaikinti
    3. Kad vaikšto oras per tarpus netinkuotoje sienoje tai taip, pas mane patį ilgą laiką buvo netinkuota mansarda ir puikiai jautėsi pūtimas per kai kurias vertikalias siūles. Iki galo nesuprantu kaip tai vyksta, bet vyksta. Tačiau tinkavimas išsprendžia šitą problemą. Ir užblokuoja oro judėjimą toje pačioje vietoje, tai ir įdomu, gal darė kas nors testus ir yra rezultatai.

      Rozetės čia jau truputį kita tema, nes bet kokiu atveju kai gręši skyles rozetėms, jų vidų turėsi arba užmest koše, arba kokia nors mastika, jeigu skylė bus toje vietoje, kur yra siūlė ar blokelio kiaurymė.

      Panaikinti
    4. Atranda oras kelia. Sunku pasakyti, kiek konkreciai toks siuliu sandarinimas kaip pasmane itakos sandarumo testo rezultatus, bet faktas, kad demesys panasioms smulkmenoms, norint gero rezultato, gali būti labai svarbus. Va, kaip pavyzdys video: https://m.youtube.com/watch?v=a3FB1N-14P0

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Ačiū. Kartais kogero persistengiu, bet labai norisi išvengti netikėtumų, - nemėgstu perdarinėti ;) Laukia dar nemažai pasikrapštymų po elektros instaliacijos ir apie komunikacinius įvadus.

      Panaikinti
  3. Kruopstumo sandarinime nebus perdaug. Sandarumo biblija: http://sandarumotestas.blogspot.lt/2016/09/sandarinimo-biblija-butina-zinoti.html?m=1

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kamina nepmairskite nutinkuoti, nesvarbu kaip jis bus apdirbamas.

      Panaikinti
    2. Patinkuotas pries montuojant ir darsyk normaliai nutinkuosim jau sienas tinkuojant ;)

      Panaikinti
  4. Sveiki. O elektra jau isvedziota pas jus? Turiu omenyje ar isorines sienos bus papildomai strabuojamos. Nes siandien kaip tik supjausciau isorines sienas kurios jau atrode gana sandarios. Tai atsivere begale kiaurymiu. Sienos is silibloko silikatiniu blokeliu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaina 132€ nėra didelė, sakyčiau apsimokėjo. Ne sviestas sviestuotas gavosi, o košė su sviestu paskaninta :).

    Gerai, kad šiais laikais yra tokių mastikų. Mano statybų laikais buvo siūloma nutepti lateksiniu gruntu, tepliojau, nors tas gruntas man jokio pasitikėjimo nekėlė, bet nebuvo kito pasirinkimo.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, o kuo (apart spalvos) skiriasi violetinė nuo baltos? Ar tik kad geriau matytūsi kur nutepta?
    Ar prieš tai kuo nors apdirbote tepamas vietas?
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Savybemis niekuom nesiskiria. Violetines skirtumas tik toks, kad matosi, kada isdziuvo, nes is violetines tampa juoda. Svarbu, kad pagrindas butu nedulketas, tvirtas. Jei kazkur pagrindas netvirtas, dulka, - pratepkit giluminiu gruntu ar "betonkontakt", kad sukibimas butu patikimas.
      Sienu siuliu mes specialiai pries tepant mastika neparuosinejom, - blokeliu pavirsius netrapus. Betonkontakt jau ant mastika padengtu siuliu uztepeme veliau, pries tinkuojant sienas kalkiniu tinku. Meistrai pabijojo, kad tinkas gali prastai kibti prie mastikos. Buvom lyg "bandomieji triusiai", niekas pas mus dar tokiu mastiku nebuvo nei mates anei naudojes :)

      Panaikinti
    2. Jei teisingai supratau - niekas niekur neatkibo, nors ir neturėtų, nes pats gamintojas mastikos aprašyme rašo, kad galima tinkuoti ant viršaus.
      Ačiū už atsakymą - manau tinkama investicija į sandarumą.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j