Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pamato išorės šiltinimas

Kovo 27d. Pavasaris kažkur užstrigo. Nelaukiame jo o pradedame daryti tuos darbus, kuriuos jau įmanoma atlikti. Dienomis temperatūra jau pliusinė, taigi pradedame šiltinti pamatų išorę.
Iki šiol, apie pamato vidaus šiltinimą rašyta šiuose įrašuose:
Rostverko šiltinimas ir užpylimas smėliu
Grįžtame į darbą 
Lyginant su pirminiu projektu, pamato išorės apšiltinimas pasikeitė.
Pirminis projektas:

Mano pakoreguota apšiltinimo schema:

Kas keitėsi? Pamato viduje polistirolo stori sumažinau nuo 15cm iki 10cm. Tuo tarpu išorėje padidinau nuo 20cm iki 25cm. Išorinio šiltalo varža gaunasi ~6,94(m2*K)/W. Pridėjus vidinius 10cm šiltalo, bendra jų varža ~9,72(m2*K)/W.
Išorės šiltinimui panaudojau modifikuotą vadinamą "sijonėlį". Jis papildomai apsaugo nuo šilumos nuostolių smėlį po namu bei 10cm polistirolo sluoksniu apšiltina polių viršutinę dalį (~50cm). Mažiau įšals rostverkas, mažiau šilumos bus prarandama per jungtį rostverkas-sienos. Apipylus pamato išorę smėliu, apšiltinimo sluoksnis į gylį gausis ~80cm.
Šiltinimui naudojame tą patį pamatinį Tenapors Prima pamatinį putplastį.


Aikštelė mano namo statyboms buvo suformuota iškeliant beveik metrą lyginant su sklypo lygiu. Dabartiniu metu, visas rostverkas yra antžeminėje dalyje, "kabo virš sklypo. Apšiltinus pamatą, teks atvežti dar nemažai smėlio ir suformuoti šlaitus bei aikšteles būsimų terasų įrengimui. Iš išorės žadu "palaidoti"  ~30cm pamato. Lauke virš žemės liks matoma ~30cm.Taigi grynai po žeme bus apšiltinta ~90cm gylio (120cm putplastis - 30cm virš žemės = 90cm po žeme)


Įvertinęs situaciją, nusprendžiau jokios papildomos hidroizoliacinės dangos ant betono nebetepti. Nesugalvoju priežasčių vandeniui tiek aukštai sukilti, o ir šiaip kaip dalinė apsauga bus pamatinis putplastis su mažu drėgmės įgeriamumu bei drenažinė membrana. Tiesa, drenažo sistema aplink namą bus įrenginėjama. Ji bus bendra su lietaus kanalizacija.
Čia klijuojamas pirmasis 15cm storio putplasčio sluoksnis.





Pirmam polistirolo sluoksniui, sunkiai, bet buvo atkastas suformuoto įvažiavimo skaldos-smėlio sluoksnis.


Antrąjam sluoksniui įrengti, tenka kasti ~60cm gylio duobę visu namo perimetru. Pietinėje ir rytinėje pusėje, ten kur daugiausia saulės, tai nesukelia didelių problemų, įšalas iš smėlio išėjęs. Tačiau vakarinėj ir šiaurinėj pusėse įšalas dar neišėjęs ir kasimas problematiškas, į darbą paleidžiamas perforatorius.








Atkastas kampinis polius:


Suklijuotas antrasis sluoksnis, toks rimtas pamatukas :)





Antžeminei daliai dedamas tinklelis ir papildomai smeigiuojama, dėl tvirtumo, nes planuojamas klijuoti klinkeris:






Požeminei daliai skirta metras membranos.


Sudėta membrana ir dalinai užpilta. Pilnai neužpylėme, nes artimiausiu metu bus įrenginėjamas drenažas ir lietaus nuotekų sistema. Membranos burbuliukai dedami į pamato pusę, kad tarp grunto ir polistirolo susidarytų oro tarpas ventiliacijai ir kondensato nutekėjimui.



Įrengus nulinę kanalizaciją, reikės gerai suvibruoti smėlį visu išoriniu perimetru iš vidaus, kad užsipildytų visi likę oro tarpai atkastame ir apšiltintame griovyje.

Komentarai

  1. Rašai ,kad drenažas ir lietaus sistema bus bendra. Tai planuoji lietvamzdžius pajungti į drenažą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar tiksliai nežinau, kaip bus daroma. Kitą savaitę pasitarsiu su meistrais, tada žinosiu tiksliau niuansus. Bus įrašas apie tai. Kad tik spėčiau viską fiksuoti, - nusimato nemažai darbų artimiausiu metu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Tiesa, drenažo sistema aplink namą bus įrenginėjama. Ji bus bendra su lietaus kanalizacija." Vienareiksmingai negalima jungti i viena sistema...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mano supratimu lietvamzdžius pajungęs į drenažą tu sotinsi žemę vandeniu nuo stogo nuolat. Visur pabrėžiama, kad šios dvi sistemos turi būti atskiros.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesotinsi jokios žemės jeigu darysi šulinį su kinete giliau o drenažas aukščiau pvz 20 ar 30 cm ir ties isbegimu nuleidi su nuolydžiu į kinete tai jeigu ir sotinsi vandeniu turi tada lietaus vamzdis uzsikisti ir pakilti vanduo ta 20cm kad į drenažą atgal varytu. Kas kart gyvendamas galėsi pasižiūrėti atsidaręs šulinį ar nėra užsikimšę. Po lietaus pamatysi kaip drenažas veikia :) siaip nupieščiau bet nemoku įkelti foto

      Panaikinti
    2. Čia galima foto ikelti https://radikal.ru/ o mums linka imesite. O jusu minti supratau, reiktu tinkamai su nuolydziais suzaisti.
      Kalbejau su meistrais. Pas mane eis drenazas o virs jo vamzdziai lietaus vandeniui

      Panaikinti
  5. Ta patį ir aš turėjau omeny, kad privarysi vandens į žemę

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Padarysim viska tinkamai. Detaliu su meistrais dar neaptarem. Gal netaip issireiskiau, gal meistrai turejo omeni, kad abi sistemos guls i viena transeja. Kantrybes, nuo rytojaus bandom isukti darbus ;)

      Panaikinti
  6. Pamatų šiltinimas iš išorės beveik visiškai identiškas manajam, tik išorėje dėjau ne 25, o 20 cm xps:) smagu matyt bendraminčių:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Abipusiai, kolega ;) pasirodo yra daugiau panasiai mastanciu

      Panaikinti
  7. As XPS leidau zymiai giliau, nuo rostverko apacios apsiltinimo 1.25 m :) Tokiu budu gaunamas tikras "sijonas".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O pas straipsnio autorių gavosi liaudiškai tariant "miniakas":)

      Panaikinti
    2. :D
      Po zeme, pamata uzpylus, bus ~1m,tai gal labiau jau "midi" ;)

      Panaikinti
    3. Tiesiogine to žodžio prasme pasimatavot ilgiais :D

      Panaikinti
    4. Na 1.25m + 0.35m, po zeme gaunasi jau visi 1.6m :)

      Panaikinti
  8. Sveiki, ar virš membranos nedėjot apsauginio profilio

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai gal, ple, klimatui ir tuo pačiu orams šiltėjant, vis dar neturit kur pinigų mėtyt ir dėsit po 700 mm ir 500 mm polistirolų ir vatų sluoksnius... :D Man tai kambary pakanka 18-19C laipsnių ir normalios drėgmės. Man asmeniškai nusišikt ant tų A+, A+++++++ ir pinigų siurbėlių, ir viso to suktinio , kurį užsuko verslininkai ir jų lobistai... :(

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j