Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pavasarinis vaismedžių genėjimas

Oras niekaip nesušyla iki reikiamų temperatūrų, tai statybos darbai koleikas stovi vietoje. Jau suplanuoti artimiausi statybų darbai:
* Nulinė kanalizacija
* Elektros instaliacija
* Vandentiekis
* Grindų įrengimas
* Fasado šiltinimas
Tik sušilus, startuosime o kol kas šiek tiek pakrutėjau būsimame sode. Apie sodo užveisimą buvau rašęs čia:
Užveisėme sodą
Sodas didėja
Kol oras neįšilo ir medžiai nepradėjo busti, bei turiu laisvą savaitgalį (pora artimiausių savaitgalių būsiu užsiėmęs), nusprendžiau nugenėti vaismedžius. Nugenėtos šakelės dar "miega", taigi laikant jas šaldytuve, jos puikiausiai tiks kaip įskiepiai laukinių slyvukų perskiepijimui, jei nepavyktų gauti visų norimų veislių įskiepių iš medelynų.
Oras šį sekmadienį pasitaikė puikus. Taigi pasiruošiau įrankius ir pirmyn ;)


Vaismedžius nusprendžiau formuoti kaip žemaūgius medelius. Taigi, kamieną reikia trumpinti ties 70cm žyma, kad apatinės šoninės šakos pradėtų formuotis ties šiuo lygmeniu.
Lengviausia buvo nugenėti pernai pasodintus vienmečius trešnių sodinukus:


Rulete pamatuojame 70cm aukštį ir kerpame kamieną ties arčiausiai šio lygio esančiu pumpuru:



Trešnėms, kurios jau turi šonines šakeles, jas pakerpu taip, kad paskutinis pumpuras būtų nukreiptas į apačią-išorę. Iš šio pumpuro susiformuos šakelė, auganti ne į viršų, o maksimaliai horizontaliai į išorę. Kaip pavyzdys štai ši trešnė:


Šonines šakeles kerpu nukreipdamas paskutinį pumpurą į apačią-išorę:


Trim-keturiais pumpurais patrumpinu ir medelio viršūnę:


Štai turime nugenėtą ir šio sezono augimui paruoštą trešnaitę:


Tiesa, vėliau porą jos šakelių, kuoliuko ir virvutės pagalba,  teks patempti ir įtvirtinti labiau horizontalioje padėtyje, nes jos auga per daug smailu kampu. Kitąmet jos jau bus įgavusios naują augimo padėtį.
Viena trešnaitė jau turi keletą šoninių šakelių, tačiau jos auga kiek per aukštai, praktiškai 1 metro lygyje.


Kad ir kaip būtų gaila, kerpu kamieną ties 70cm lygiu ir šiemet lauksiu kiek žemiau susiformuojančių naujų šoninių šakelių.


O pas nektariną kitos bėdos. Šoninių šakelių jis turi daug, bet jos auga praktiškai nuo pat kamieno apačios. Palikdamas jį tokį koks yra, ateityje turėsiu ne medelį, o krūmą.


Negeniu visas šonines šakeles bei pašalinu kamieno apačioje susiformavusius pumpurus. Patrumpinu kamieną iki 70cm lygio. Bandysime formuoti nektariną kaip medelį.


Baigus šiuos genėjimus turiu gana nemažai sužymėtos pagal veisles atsarginės "žaliavos" skiepijimui ;)


Kiek daugiau darbo buvo su pernai persodintomis pusiau laukinėmis slyvomis bei obelimis, kurias šiemet perskiepysiu. Čia neapsieita be pjūklo pagalbos. Po teisybei, kogero protingiau būtų buvę jas smarkiai nugenėti dar pernai, po persodinimo, kad sumažinti krūvį šaknims. Bet yra kaip yra. Medeliai gyvi, šakos nenušalusios, - laukinukų taip lengvai nepribaigsi :D
Genėjau galvodamas apie būsimą perskiepijimą. Reikiamas šakas trumpinau su atsarga, - tiksliai prisipjausiu skiepydamas.
Slyvos prieš genėjimą:


Nugenėtos slyvos:


Obelis prieš genėjimą:


Nugenėtos obelaitės:



Jaučiu pareigą užsiminti, kaip vyksta medelių daiginimas mano "medelyne" :D Apie tai rašiau štai čia:
Praėjo mėnuo nuo sėklų pasodinimo. Kolkas sėkmingai auga tik piramidinės pušelės. Visdar laukiu pasirodančių kedrų ir lapuočių daigų.







Komentarai

  1. Sveiki,

    Visada labai smagu skaityti Jūsų statybų dienoraštį. Jūsų dabar planuojami darbai:
    * Nulinė kanalizacija
    * Elektros instaliacija
    * Vandentiekis
    * Grindų įrengimas
    * Fasado šiltinimas
    kaip tik mūsų šių metų To Do List'e, todėl labai laukiame Jūsų aprašymo apie atliktus darbus, o gal ir pasvarstymų kaip planuojate ką atlikti.. :)
    Sėkmės statybose ir gerų metų!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už palinkėjimus. Jums taipogi linkiu sklandžios darbų tėkmės ;) Būtinai stengsiuosi pagal galimybes viską kuo detaliau aprašyti. Paminėtus darbus bandysime atlikinėti paraleliai. Įrenginėjant grindis (jau pasidarius nuline kanalizacija, šiltinimo sluoksnyje išsivedžiojus vandentiekį ir prasivedus reikiamus kabelius po grindimis), šiltinsime fasadą. Po grindų įrengimo iškart organizuosim sienų tinkavimą o joms išdžiūvus perdangos šiltinimą. Balandžio gale jau planuojame daryti vandens gręžinį, nes į kaimynystę atvyksta grežinių komanda, tuopat kartu bus kiek pigiau. Preliminariai numatomas 55-60m gylis. Na ir žinoma tolimesni darbai, kurių kolkas galvoje detalizuoti nepradejau. Šeima spaudžia įsikelti sioms Kalėdoms, tai grafikas bus įtemptas ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j