Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Grįžtame į darbą!

Kolkas laukiame atšylančių orų, kad "išeitų" įšalas ir būtų galima be įpatingų pastangų kastis reikalingus griovius nulinei kanalizacijai bei elektros kabeliams po grindimis išsivedžioti. Būtent nulinė kanalizacija ir elektros instaliacija, - pirmieji suplanuoti darbai atšilus orams. Be to, tik atšilus orams, planuojame pradėti ir fasado šiltinimo darbus.
Tuo tarpu, turėjau daugiau nei mėnesį laiko apmastyti būsimas veiklas ir įgyti daugiau aiškumo, ką ir kaip reikės daryti. Kai kurie pirminiai sumanymai keisis. Viena iš tokių vietų, - grindų šiltinimas.
Grindų šiltinimui planuoju naudoti 30cm putų polistirolo. Skaičiuojama numatyto šiltalo buterbrodo varža gaunasi ~8,37(m2*K)/W. Pirminiame variante, šiltinimo sluoksnis turėjo baigtis ties rostverko viršumi. Tuo tikslu, iš vidaus, buvo apšiltinta tik dalis rostverko, paliekant 30cm grindų šiltalui. Apie rostverko vidaus šiltinimą rašyta čia: Rostverko šiltinimas ir užpylimas smėliu
Dabar nusprendžiau 5cm grindų šiltalo užleisti ant rostverko,  taip papildomai izoliuojant-apšiltinant rostverko ir Arko blokelių sujungimo siūlę. Planuota grindų šiltinimo schema:

Bus daroma:


Kadangi dienomis temperatūra jau pakyla iki pliusinių, nusprendėme suklijuoti trūkstamą 30cm vidinio rostverko šiltalo. Naudojome tokį patį kaip ir prieš tai latvišką Tenapors Prima 10cm storio EPS100 putų polistirolį:


Klijavimui panaudotos štai tokios putos:



Prieš klijuodami putų polistirolį, užtepėme rostverko - Arko sujungimo siūles hidroizoliacine mastika. Tai padidins šios siūlės sandarumą. Tikriausia visi žinome, kad norint pastatyti tikrai šiltą namą, geras sandarumas yra netgi svarbesnis už šiltinimo sluoksnių storius ;)
Pradžioje naudojome Knauf mastiką:


 Vėliau nupirkau štai tokią lenkišką mastiką, kuri yra gerokai pigesnė. Nupirkau per akciją MokiVeži, 15kg už 38 euriukus. Mastika dengėsi neblogai, sukibimas geras, gal kiek skystoka, bet šiems pasandarinimams tiks.




Kam įdomu, štai keletas mūsų pirmųjų pavasarinių darbų nuotraukų:







Dar užsipirkau 30kg štai tokios mastikos, - sandarinsime langų nišas ir blokelių siūles laukinėse sienose iš vidaus. Bet apie tai vėliau ;)


Komentarai

  1. Labai teisingai nusprendėte kad pakelti 5cm virš rostverko eps, nes aš pats savo namui pakeliau bet reikia nepražiūrėti kad palangės gautūsi Jums nepatogiam aukštyje bet kaip matau langai yra tai nieko neparadysi. Beja dėl siūlių sandarinimo- tikrai nematau jokio reikalo sandarinti, nes jas puikiai užsandarinsite tinkuodami čia man akyvaizdus pinigų išmetimas. O iš išorės siūles reikia užtepinėti nemūrinant o tik stogą uždėjus nes jeigu įdomu pereikite siūles ir pažiūrėkite kaip jos sutrūkinėję yra. Kai nutinkuosite sienas liks durų angokraščiai tai va tą mastiką galite ten tepti paskui galite tepti kur bus jūsų grindų ir sienos tarpelis nors aš ten netepiau o gruntavau su siga gruntu ir klijavau siga juosta. Galėsite tepti ten kur sandarumo testo metu parodys termovizija kad yra nesandaru. Daugiausia jos užtepės esu ant perdangos nes į perdangą viskas tvirtinosi ir rekuperacijos vamzdynas, elektra, gipso profiliai perdangos siūlės, perdangoje išgręžtos skylees vandeniui išbėgti ir t.t. Aišku Jums tai negresia nes vieno aukšto namą statote. ;)
    Aš užtinkavęs ir uztepliojęs perdangą ir teisingai įrengęs stogo garo izoliaciją išgavau 0,31 sandarumą tai manau tikrai nebutina teplioti tas siūles.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už pastabas ir rekomendacijas ;)

      Panaikinti
    2. Siaip, sitiem patepliojimam, mastikos sanaudos minimalios o darbas greitas ir neimlus. Blogiau tikrai nebus. Manau sis perteklinis kruopstumas atleistinas ;)

      Panaikinti
    3. tai tada gal geriau ten kur netinkuosite irgi patepliokite. Beja siūlau (nežinau ar per vėlu jau) tų pačių blokelių klijų pertepti pertvarinių ir išorinių sienų blokelių viršų, ypač tas skyles ir siules nes per jas eina oras neblogai .

      Panaikinti
    4. Dar nevelu, siltinsime perdanga tik po tinkavimu. Reikes tai padaryti. Tas blokeliu skyles planavome uzpusti. Pertept su skiedinuku manau irgi ilgai netruks

      Panaikinti
    5. Tiesa, isoriniu sienu virsus jau sandarus, didzioji dalis uzsandarinta betoniniais ziedais, o soniniai skliautai baigti muryti plytomis ir virsus taipogi uztrintas betonu. Tai pasandarinti liks tik vidines sienas

      Panaikinti
    6. realiai tai projekte turėjo būti nurodyta, kad rostverkas yra -10cm nuo "nulinio lygio" (grindų). tada ir reikia dėti tuos 5cm putplasčio.

      Panaikinti
    7. Reikia siūles pertepti mastika, tik naudoti tam tinkama, t.y. armuota stiklo pluoštu, pvz Soudal Soudatight LQ. O kas sako jog uzsitinkuos ir bus gerai nežino kaip pasiekti 0.1 sandaruma. Aš tiek pasiekiau be didelių vargų, reikia tik žinoti kritiškas vietas ir atitinkamom priemonėm uzsandarinti. Mano pagrindines priemonės buvo langams Siga juostos, mėlynos Soudal putos, Soudal Soudatight LQ mastika.

      Panaikinti
    8. Soudatight ir nupirkta laukiniu sienu siulems is vidaus, bei kitoms opioms vietoms pertepti ;)

      Panaikinti
  2. nesuprantu kam tas geo 10cm, 1.2m ilgio i apacia isorei??? Jokios naudos nebus + pinigu svaistymas tiek leisti i zeme. Taip pat manyciau geriau dedi parasta eps 100-150 ir uzdeti membrana. Tokia pat bus nauda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dar uzmirsau pridurti, jei jau pamata dviem sluoksniais darai su geo, tai tas pirmas sluoksnis gali buti ir paprastas eps, jis juk negaus dregmes, kai uzdesi dar ant virsaus geo...

      Panaikinti
    2. Manau jei ir paaiskinsiu, kam tas 60cm i zeme, jums tai bus sunku priimti. Pasigooglinkite "sijonelis" pamato šiltinime. Dar jis papildonai apsiltins polius.
      Geo ar paprastas eps, - kiekvieno laisvas pasirinkimas. As asmeniskai neturiu tikslo sutaupyti 50-70€ sitam reikalui ir sukti galva, ar viskas gerai

      Panaikinti
    3. Visiška nesąmonė kišti putą 1,2m į gylį

      Panaikinti
    4. sąmonė ir tai yra įrodyta, bet nevisiems priimtina ir šiaip pinigų gaunasi. Kas nori nutraukti šalčio tiltą patiriamą per polius tai deda putstiklio blokelius pirma eilę, ant tokio namo būtų kainavę apie 2000 eur tai manau pigiau putplasti laidoti bet blokelis tas ir kaip hidroizoliacija veikia dėl to labai geras spredimas jį naudoti.

      Panaikinti
    5. sąmonė / nesamone ir dar irodyta? O architektas paskaiciavo siluminius nuostolius su sijonu ir be sijono versus putplascio kaina su darbu? Net nesulyginami slaiciai... Isivaizduokit, name esanti siluma 23C kerta grindu apsiltinima R9. Jau dabar beveik jokia siluma neiseina i zeme po namu, nera nuostoliu. Suprantama , lauko sienoms skaiciuojasi nuostoliai -20C/+23C. Bet po namu niekada nebus -20C, deja skaiciuojama: -2C/ 23C . Tai tegu architektas, pasako, kokia sijono i gili/ploti itaka siluminei varzai ar silumos nuostoliui?? :)

      Panaikinti
    6. Pagal pakeitimus skaiciuos naujai, sertifikuojant. Sijonas tures itakos smelio temperaturai pamato viduje + vidinis rostverko apsiltinimas apsaugos vidines sienas nuo salimo is apacios. Be to sijonas didziaja isalo gylio dali apsiltins polius, kurie irgi maziau saldys sienas is apacios.

      Panaikinti
    7. Tiesa, mano pasirinktas sprendimas nera tipiskas "sijonas", kai putplastis guldomas. Jis labiau orientuotas poliu apsiltinimui. Grindys apsiltintos, ten bedos jokios, o vidines sienas saugos vidinis rostverko apsiltinimas, todel ji ir dejau per visa rostverko kontura, netik po 1m nuo isorinio, kaip kad dauguma daro

      Panaikinti
    8. Robertai, skaiciuos ar jau suskaiciuota? Negi pirma padaroma, o po to skaiciuojama? As grubiai paskaiciuoju su kalkuliatorium: jei pridedu ta "sijona " ir visa menesi stovi -20C temperatura (diena nakty) lauke, tai sutaupai apie max 4 eurus/men 100 m2 grindu. (jei sildytum elektra) . Ar verta toki sprendima idet? Juk jei vietoj sito sijono, pridetum 10 cm i stoga (prie 40 cm) , tai nauda ekonomine butu bent 8 eurai/men 100m2 :) Bet kokiu atveju, sekmes!

      Panaikinti
    9. Dabar yra paskaiciuota pagal pirmini projekta. Siuos pakeitimus as jau pats savo iniciatyva darau. Tai juos ivertins kai skaiciuos salcio tiltus sertifikuojant. Pats as su kalkuliatoriumi neskaiciavau, nes tektu gerokai pasigilinti i tokiu skaiciavimu metodikas. Man paprasciau taip kaip dabar darau, - megaujuos kurybiniu procesu, patinka eit pries srove, nebijau klysti, megstu dziaza ;)

      Panaikinti
  3. tai ka jus griovi aplink nama kasit?

    AtsakytiPanaikinti
  4. o jus bandet kada ziuret viso to medziagu laidojimo atsiperkamuma? kiek tas namas jums kainuos, jei ant kiekvieno kampo pinigus metysit? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebandziau. Mano statybos nera pavyzdys, kaip statyti maximaliai pigiai ir ivertinant atsipirkima. Statau pagal savo vizija, toki nama, kokio noriu ir investiciju atsipirkimas pas mane nera prioritetu virsuje. Manau, mano statybose bus ir daugiau atsipirkimu nepagristu sprendimu arba darymu ne kaip visi, neracionaliai. Nesuprantu, kodel jus tai piktina :)

      Panaikinti
    2. O siaip griovys aplink nama kasis bet kokiu atveju, - drenazui ir lietaus kanalizacijai

      Panaikinti
    3. Kodel jums atrodo kad mane piktina? :) as tik is geros sirdies klausiu :) nes pinigus ir turtingi skaiciuoja :) patikekit manim jei ant kiekvieni zingnio bus ai cia tik 10 daugiau, ai cia tik 50 daugiau gale bus daug daugiau. Nebijot kad issijungus rekuperatoriui nakti uzdusit? :) ir cia nepiktibiskai :)

      Panaikinti
    4. :) langa atsiversime, juos varstomus pasidareme ;)

      Panaikinti
    5. Ant fasado siltinimo bus pataupymas, nedarysiu buterbrodo, - meistrai sake labai gerai, kokybiskai suleis frezuotus 30cm gabalus.
      Pagal projekta pas mane A klase, sertifikuotis zadu kaip A+, o fakte, pagal faktinius energijos poreikius tikiuosi geresnio rezultato nei minimalus reikalaujami A+ klasei. Matysime, kas gavosi, kai isikelsime ir mokesime pirmas saskaitas.

      Panaikinti
    6. Kai į trasą eina "ar nebijot, kad uždusit" tipo argumentai, tai iškart supranti su kuo turi reikalą. Dar trūksta žinučių apie plėveles ir šiltnamius, kad būtų pilnas komplektas.

      Panaikinti
    7. Jauciasi, kad uzsuka komentatoriai is FB grupes "geru" meistru kontaktai :)

      Panaikinti
    8. Patariu pirkti nefrezuota polistirola, didelio storio meistrai idealiai nesuleis, nebent patys su žvake stovėsit.. Juolab ir patys lapai nebūna idealiai lygūs. Užpusti tarpai putom yra geriau nei frezuotas variantas.

      Panaikinti
    9. Iš patirties galiu pritarti, kad neverta imti frezuoto. Darbo daugiau, išsimeta daugiau polistirolo, o tarpus vistiek reiks perpūsti putomis.

      Panaikinti
    10. pritariu del puplascio, jei neo tai jis dar raitosi saules gaves, ir tos visos siules prasiples 100proc, o jei dar meistrai pries saule uzdes siena tai gali ir visa siena nukristi. yra buve tokiu variantu del neoporo. tai rekomenduojama deti nefrezuota, maziau sanaudu ir vistiek jis pleciasi tai pusti siules vistiek reikes.

      Panaikinti
    11. Darbo gal ir daugiau, issimeta atraizu irgi santykinai daugiau, bet manau skirtumas juokingas. Cia jau kalba vos ne ar lopyt kojines, ar naujas nusipirkti.
      As taip mastau. Tarpai, kuriuos reiks uzpusti, bus betkokiu atveju. Uzputimui naudoti klijavimui skirtas putas, nes is to paprasto makroflekso po keliu metu "dulkes" liks. Taciau, jei imsiu nefrezuota 30cm, kiek as i ta tarpeli putu gylyn ipusiu? 5-10cm?
      Imsiu frezuota, nes uzsandarinus siules putomis, gylyje bus dar ben 3cm persidengimas per visus 15cm.

      Panaikinti
    12. Kai šiltino mūsų namo fasadą, meistrai jokiu būdu nesiūlė pirkti frezuoto putplasčio. Ne dėl to kad jo išsimeta bent 10proc, o dėl to kad putlpastis visų pirma klijuojamas prie sienos su klijais ir tik gerai sustingus klijams, ir neliekant pavojaus lapams atkibti nuo sienos, užpurškinėjamos siūlės. Ir čia gaunasi kad dedant frezuotą putplastį bus užpildyta tik pusę tarpo tarp dviejų lapų. Meistrai dirbo tikrai tvarkingai, siūles užpildė kruopščiai ir, mano visiškai asmenine nuomone, toks metodas tinkamiausias. Dedant frezuotą, siūles reikėtų užkurškinėti iš karto, o tokiu atveju yra tikimybė lapams atšokti nuo sienos plečiantis siūlių putoms. P.S. mes taip pat statėm A klasęs namą, pet pavyko pasiekti A+ kaip Jūs ir planuojate. Kiek matau tai ir lauko durys ir langai identiški :) Sėkmės.

      Panaikinti
    13. Pas jus kogero irgi deta ~30cm putplascio. Kaip manot, iki kokio gylio, uzpuciant tarpus, meistrams pavyko ipusti putas?

      Panaikinti
    14. Jei tarpai buvo mazesni, nei telpa putu pistoleto antgalis, tai putu isipute max kokie 10cm.
      Esate bande pusti putas i siara tarpeli? Jos pleciasi i ta puse, kur maziausias pasipriesinimas. Fasado atveju i isore o ne gylyn.
      Desiu frezuota. Tokiu budu 15cm polistirolo gylio prie sienos bus prasikeite, taigi gerokai sandariau nei tik suglausti sonai. O isorejebent trecdalis ar puse 15cm gylio bus uzsandarinta ipusiant i tarpelius putas, lygiai taip pat kaip ir nefrezuoto putplascio atveju.
      Ka turesiu? Turesiu lygiai toki pat apsiltinima kaip darant su nefrezuotu polistirolu + puses jo gylio prasikeitima, kaip darant "buterbroda".
      10 procentuiseigos padidejimas yra nerealus. Net nupjovus visas ispjovas nuo frezuoto lapo, kad turetume iprasta, nefrezuota, tos nuopjovos nesudarys desimtadalio lapo turio

      Panaikinti
    15. Išsimetimas didelis dėl to, kad reikia derinti išfrezavimus. Tai, patikėkit, išsimetimo bus sočiai. Bet nebandau perkalbėti. Bus gerai ir taip, ir taip. O kai ramiau "ant širdies", tai dar geriau :)

      Panaikinti
    16. Gediminai, kiek jus namu pats pastates? Kiek apsiltines? Kad toks baisus specialistas? Atsakinet nebutina, netgi nereik.
      As ir spunu nerekomenduociau nes visas polistirolis kreivas. Issigaubimas ju patilekit pakankamai nemazas. Visu. Ir geriau kaip klijuojamas fasadas kad tas isgaubimas butu i sienos pusej. Tada isorej matosi tarpas. Jei daroma atvirksciai is lauko atrodo graziai.beda su polistirolu , kad Nieks jo nebrandina tiek kiek reik. Kaip man pasake vieni gamintojai, jei mes laikytumem tiek kiek reik mums neuztektu viso rajono jam sandeliuot.

      Panaikinti
    17. Jei buti nuosirdziu, tai manau, kad pastatytu namu kiekis absoliucioje daugumoje atveju nera tas rodiklis, kuris leistu spresti, apie statybininko, kaip savo srities aso geruma. 100 proc tai tik reiskia, kad tam tikras operacijas ir judesius jis moka atlikti. Tas pats galioja ir kitose veiklose.

      Panaikinti
    18. Reikia pirkti polistirola "lieta" formose, tada nereiks ir "brandinti" nes pjaustant didelius gabalus kaip daro daugelis gamintoju reikia "brandinti". Formose neopora kepa kiek žinau Finnfoamas ir pradėjo Silputa.

      Panaikinti
    19. Taip, dėjom 30cm neoporą. Dėl tarpo užpurškimo gylio tai tikrai nebijau, nes vien putų antgalis ilgesnis nei 10cm ir labai aiškiai matėsi kad tarpai užpurškiami antgalį kišant maksimaliai gilyn kas kokį 10 cm. Šia žemą tikrinau fasadą termovizoriumi, tai jokių siūlių nesimatė. Ko, deja, negaliu pasakyti apie tinklelio tvirinimo smeiges. Jas dėjome tikrai tinkamas, prieš tai faktiškai išmatavę reikiamą ilgį, bet nors ir nežymiai, su termovizoriumi buvo įmanoma jas pamatyti. Aišku ne taip kaip šalia stovinčio namo, kuris buvo šiltintas prieš kokį 10m ir jo fasadas atrodė kaip sušaudytas nuo šviečiančių smeigių.
      Bendrai imant, tai visiškai blogo pasirinkimo čia nėra. Darote kaip Jums atrodo geriau, priimant tokio pasirinkimo kaštus, arda darote šiek tiek paprasčiau, pigiau, be ne taip kaip norisi. Aš jokios patirties tame neturėjau ir labai norėjau dėti frezuotą, bet paklausiau aplinkinių patarimo.

      Panaikinti
    20. Liuks, siek tiek nuraminote, nes po visu komentaru, siek tiek kazkokia sumaistis galvoje pradejo darytis, daugybe skirtingu nuomoniu :) Vadinasi, tikrai gausis viskas gerai, uzsipus isore kaip reikiant ir pas mane.
      Su smeigemis ir pas mane bus problematiska vieta. Yra tokios isukamos i gyli, kurios pasinardina putplastyje. Jos zinome brangesnes. Taciau zadame visa fasada klijuoti klinkerinem plytelem, tai statybininkai sake, kad del tvirtumo teks naudoti iprastas.

      Panaikinti
    21. Naudojome tokias: http://www.ejot.lt/Products/70/81/EJOT-ejotherm-STR-U-o8-60-455-mm/
      Bet kaip minėjau, su termovizoriumi įžiūrėti galima ir jas. Koks konkrečiai temp. skirtumas pasakyti negaliu, nes naudotas termovizorius buvo ne visai tokiam reikalui skirtas.

      Panaikinti
    22. Kiek supratau, tokios, su uzkimsimo tabletemis bus ir pas mane.

      Panaikinti
    23. jadzekai, kuris mano komentaras tamstą užgavo?

      Panaikinti
    24. Viskas tvarkoj tik kaip bandai is sirdies ir patirties patart o prasideda visoki neaiskus komentarai biski uzknisa :) as pajuokavau o jus iskart " aisku su kuo turi reikalu" nekreipkit demesio

      Panaikinti
    25. Nebus isvis tableciu. Smeiges turi laikyt tinkleli jei kinkeris. Grozis reikalauja auku :)

      Panaikinti
    26. O toks gal durnas klausimas - kam išvis mažaaukštė statyba smeigiuojama?
      Suprantu dar kai klinkelis, bet tarkim tinkavimo atveju - smeigės gi nelaiko polistirolo (neskaitant vejo plėšimo jėgos)

      Panaikinti
    27. Smeigiuojama, nes bus klijuojamos klinkerio plytelės (bent mano atveju). Tik šią žiemą fasadas žiemojo nuarmuotas ir smeigės matosi tiek akimi tiek kaip šalčio tiltas žiūrint su termovizoriumi.

      Panaikinti
  5. Baikit verkt... Dar visai neseniai visi rėkė, koks debilizmas yra dėti 20cm "putos" ant sienų, klijuoti sandarinimo juostas ir dėt 3 stiklų langus. Vieni priprato, kiti suprato ir dėl šitų dalykų verksmų nebesigirdi. Tai prasidėjo nauji? Ne viskas į buką atsiperkamumą susiveda. Dar yra tokie dalykai kaip komfortas bei investicija į ateitį. Dar kiti sprendimai yra su principu "sumokėsiu dabar daug, vėliau išlaikymas bus pigesnis". Jeigu skaičiuosim vien atsiperkamumą, tai arba to namo išvis neverta statyti, arba statom visi su max 10cm putplasčio, 2 stiklų langais, kiaurom durim ir šildykim malkom 2018 metais, nes kam kišt pinigus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Statyt neverta, jei skaiciuot atsipirkima, nebent savom rankom, aukojant bendravima su artimaisiais ar kitus gyvenima nuspalvinancius dalykus. Nuoma manau racionalesnis variantas, - niekad nezinai, kada teks emigruoti :)

      Panaikinti
    2. Jus vis viena vieni kitu nesuprantat. Zmoniu norima pasakyt , kad skirtingi sprendimai nesa skirtinga efekta ziurint per islaidu grafa. Pvz- kas labiau apsimoka : ar grindu R12 ar sienu R12? Sienu. Ar tikrai yra prasmes namo varza , tarkim nuo R10 kelti i R15 ir isleist 2500 euru? Nu ne, nes sutaupysi sildymo kastu tarkim vietoj 45 euru/men bus 38 eurai/men. Zmones kalba apie toki atsiperkamuma.

      Panaikinti
  6. Tiesa kad vėliau gaunasi ta samata didesnė bet jeigu komfortas svarbus tai pvz man dedatnplyteles jau buvo gaila ant devi smart sildomo kilimelio ... bet paskui kada gailesiuosi gal... Bet ir nesureikšminu...

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kodėl latviškas EPS? Negi pigiau yra atsivežt?
    Kaip Jums primacal hidroizoliacija? Kiek teko išmėgint įvairiu brendų - su primacol gaminiais kažkaip visada sunkiausiai / nepatogiausia dirbti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Latvisko normali kaina lyginant su lietuvisku geo, o kokybe tikrai gera. Zadu ir fasadui deti latviska tenapors neopora. Primacol hidroizoliacija tokia is bedos, biski skystoka. Vietoms, kur reikia simtaprocentinio patikimumo rinkciausi kazka is zinomesniu, isbandytu variantu

      Panaikinti
    2. Jeigu nepaslaptis - ar didelis skirtumas nuo LT gamintijų kainos už m3?

      Panaikinti
    3. Tuo metu lietuviskas geoporas kazkiek brangiau buvo

      Panaikinti
    4. Hmz.. man siūlo „Geoporas” EPS 100 (ukmergės gelžbetonio..) po 75 €/m3
      Tai ar čia kainos taip pasikeitė į minusą ar klaidą įvėlė...

      Panaikinti
    5. Gal pasikeite, gal kils neuzilgo, nes tuoj visi prades pamatus irengineti. Ukmerges geras geoporas ir kaina manau gera

      Panaikinti
    6. Zvilgtelejau greituoju budu, tai Senukuose tenapors pamatinis dabar po 97€ uz kuba pardavinejamas. Tai siuo metu, prasizondaves rinkciausi ta, kuris pigesnis, nes ir tenapors ir ukmerges geoporas geri.

      Panaikinti
    7. 2015m. Finnfoamo neopora 35cm nefrezuota fasadini pirkome po 63 eur/m3, xps po 103 eur/m3. Sijoną bent iš geoporo reikėtų daryti, membrana visiškai neapsaugo nuo drėgmes. O visi kas sako jog neapsimoka, neverta, tegul gyvena su savo malkiniais pečiais. Daug kam dar nesuprantama šilto namo sąvoka. 130kv.m trobai su didele kubatūra, nes lubos 2.9m., šildymo sezonas su oras-vanduo 1500 kwh įskaitant karšta vandenį, viduje min. 22C palaikoma. Rekupas sukasi 120m3/h. Sėkmės statant šilta namą!

      Panaikinti
    8. Dekui uz gera zodi. As jau seniai zinau, kad visiems neitiksi. Todel stengiuos itikti sau ir artimiesiems. Turiu savo vizija, gal kazkur ir neteisinga, bet tai mano sprendimai, o ne primesti zmoniu, kuriu net nepazystu ;)
      Isivaizduoju, kas desis, kai parasysiu, apie silumos siurbli, kuri planuojame isigyti :D
      Del to, frezuota ar lygu neopora deti, dar pasitarsiu su statybininkais. Jiems sake nera skirtumo, bet jie atsakingai ziuri i mano statini, tai pasvarste, kad gal frezuota vienu sluoksniu sandariau padarytu, ipusdami putas i isemas ir po to is priekio.
      Pamatams tik pamatini polistiroli naudojam.

      Panaikinti
    9. Na frezuotas putplastis mano kukliu įsitikinimu visada sueis sandariau nei lygus..

      Panaikinti
    10. Pabandykit 35cm frezuota pradžiai, gal nuomone pasikeis :)

      Panaikinti
    11. kaip tai membrana neapsaugo nuo dregmes? tai kam ji dedama tada, del grozio..?

      Panaikinti
    12. Kaip galvoji ar membran apsaugo putplascio apačia ir putplascio "nugara"? Kodėl dedama plėvele prieš dedant kad ir grindų apšiltinima? Ogi norint apsisaugoti nuo drėgmės. O ką drėgme daro putplasciui? Ogi prastina šilumines savybes. Elementarus čia dalykai.

      Panaikinti
    13. Membranos darbas tiek fizinė apsauga (nuo visokių šaknų ir pan.), tiek šoninė drėgmė. Apatinę drėgmę šiaip turėtų šalinti būtent drenažo sistema bet kiek teko susidurt tai ne visi ją irenginėja (ai tai mes čia ant kalno gi statom, viskas nubėgs..)

      Panaikinti
    14. Mes zadame drenaza aplink nama daryti bendra sistema su lietaus kanalizacija. Aprasysiu smulkiau, kas ir kaip, kai darysime. meistrai sake bus pigiau ir vienu suviu du zuikius nusausime.

      Panaikinti
    15. Tik jokiais būdais nejunkite lietaus kanalizacijos į drenažą. Netaupykit kelių šimtų eu ant vamzdžių. Drenažo esmė - nusausinti pamatus ir gruntą aplink, o ne papildomai drėkinti nuo stogo tekančiu lietaus vandeniu.

      Panaikinti
    16. Drenazo vamzdiai yra su skylutemis, kaip jus zadate lietaus vandeni nuvesti i suliny/tvenkini? Jis tiesiog begs I zeme ir taip visas pamatas dreks aplinkui. Lietaus ir drenazo daroma atskirai, gali tik i viena suliny nuvest juos tada.

      Panaikinti
  8. 5cm langai bus žemiau. 5cm ypač aktualu durų angai. be to lubos bus 5cm arčiau. ar tikrai reikia tų 5cm? viskas apgalvota kompleksiškai? juk galima spręsti ir kitaip - pvz xps juostą dėti vietoj poroloninės kompensacinės kai lieja grindis. po to vistiek viską užtepsi su mastika :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Fakte manau bus zemiau ~2-3cm. Pirminiame variante buvo numatyta 70mm grindu betonas + 3cm grindu dangai. Dabar bus 50mm putplastis ir 65mm grindu betonas. Grindu dangai numatyta PVC danga, tai jai manau tikrai nebus 2-3cm

      Panaikinti
    2. Isivaizduoju, kad vietoj pradzioj planuoto +10cm nuo rostverko bus +12-13cm

      Panaikinti
    3. Pridejau brezini, kaip buvo planuota siltinti pagal pirmini projekta ;)

      Panaikinti
  9. IMHO vienareikšmiškai buvo suprojektuota, kad atitraukimas nuo rostverko nebūtinas (spėju dėl to, kad jis rimtai apšiltintas). tad nematau reikalo aukštinimui. siūlau pasinaudoti XPS juostele (tarkim 5cm, jei jau taip bijoma šalčio, o realiai 3cm sočiai) - patikėkite, jūsų nuostoliai per sieną>rostverką bus pagrindiniai. ir tas paaukštinimas yra visiškai nereikalingas šilumine prasme. betono mažinti irgi nėra prasmės - kiek jau jo išlies, tiek ir bus - juk šildymas grindinis? tai betonas bus papildoma termomasė.
    nepersitempkit - kartais daugiau nereiškia geriau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Juodgrindes noriu issilieti, tai per juodgrindziu auksti ir kilstelesiu, blogiau tikrai nebus.

      Panaikinti
  10. Kodėl skaldą keičiat į juodgrindes. Manau skalda teisingiau.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Toks klausimelis. Gal kas fasadui siltinti naudojote latviska tenapors neopora? Kaip jis del ploksciu tiesumo ir gabaritu tikslumo? Pamatinis, kuri dejome, tai labai tvarkingai sugule, lygus ir tikslus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visada geriau yra pirkti formuoti, t.y. lieta. Pirkome savo laiku iš Finnfoamo lieta, atvežė tiesiai iš Suomijos su fura ir kainavo pigiau nei Lietuviškas. Šiandien jau galima ir pas mus nusipirkit formuoti, t.y. lieta formoje. Siūlo Šilputa, siūlau abiem gamintojams parašyti ir pasiderėti. Lietas yra tikslesniu matmenu, tikrinom su fasado meistrais specialiai !

      Panaikinti
    2. As pries issirinkdamas labai daug ieskojau , vazinejau po objektus kalbejau su darbininkais nieks nieko gero nepasake. Poto supratau kodel. Nes poto kaip pavoge mano polistirola, veziau nedideliais kiekiais ir vis kitos firmos. :) klijavau pats. Visi jie kreivi. O lenkiskas isvis beda (termo organika) vienoj vietoj prie lango net issilyde...

      Panaikinti
    3. Pamatams pirkau Baltijos polistereną. Jokių priekaištų neturiu: apie 2-3mm nelygumas per metrą. Jei reikia tiksliau tai gal kažko kosminio ieškote ko praktikoje normaliems žmonėms neprireikia ;) Per tuos 2mm praeina visiškai nereikšmingas šilumos kiekis, ypač jei plokštės dedamos persidengiant.
      Matosi mikro tarpai: http://3.bp.blogspot.com/-eTE05xB3Pno/VBQne43c4TI/AAAAAAAAAT8/ndrPkYxwcOE/s1600/DSC00808.JPG

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j