Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Antrasis stogo "sluoksnis"

Apie stogo įrengimo pradžią rašiau šiame įraše Pirmasis stogo "sluoksnis"
Trumpai pasikartosiu:
Kadangi stogo nuolydis labai mažas, viso tik 10 laipsnių, norint stogą dengti eternit beasbesčiu šiferiu, gamintojas rekomenduoja įrengti kietą hidroizoliuotą pagrindą. Dėl tokios konstrukcijos, mūsų stogas bus brangesnis ir tarytum iš dviejų sluoksnių. Pirmasis sluoksnis įprastas: gegnės + priešvėjinė-difuzinė plėvelė + išilginis grebėstas + skersinis grebėstas. Antrasis sluoksnis: OSB plokštė 12mm + prilydoma hidroizoliacinė danga + beasbestis šiferis.
Pritvirtinus išilginius grebėstus, buvo tvirtinami platesni skersiniai grebėstai ir ant jų iškarto guldoma bei tvirtinama 12mm OSB plokštė. Tarp OSB plokštės ir difuzinės plėvelės gavosi 5cm tarpas ventiliacijai.



Prie skersinių grebėstų prisukus OSB plokštes, prilydoma bituminė danga.









Buvo sumontuoti laštakiai ir latakai. Dėl mažo stogo kampo latakų viršutinis kraštas gaunasi kiek žemiau, nei daugumoje rekomendacijų. Nors latakai 125mm pločio, tačiau niekaip neišeina pasiekti rekomenduojamo maksimalaus 2-2,5cm tarpelio tarp nuolydžio kampo. Aukščiausioje vietoje tarpas gaunasi visi 5cm, o padarius nuolydžius dar daugiau.



Bandysime minimaliai iškišti šiferio briauną, kad vandens srovė pradėtų lūžti tik pasiekusi latako kraštą. Kita vertus, ant mažo nuolydžio stogo turėtų formuotis gerokai silpnesnė vandens srovė. Pasitaikius progai, pabandysiu įdomumo dėlei, kai uždėsim šiferį, smarkiau šliūkštelėti kibirą vandens ir pažiūrėti, ar srovė neperšoka latako.






Pradedama kloti ir šildant fenu klijuoti didžiojo stogo difuzinė plėvelė.







Sausio galas atnešė netik šalčio, bet ir sniego. Kadangi kamino keramikai tinkamai suklijuoti reikalingos pliusinės temperatūros, o iki šalčių kamino išmūryti nespėjome, teko pristabdyti didžiojo stogo dengimo darbus.



Garažo stogas jau laukia šiferio.



Tuo tarpu ruošiamas dengimui didysis stogas. Kad padaryti jo foto, tenka pasilipti ant ateičiai sustumtos juodžemio krūvos.


Paskutinės sausio savaitės pabaigoje sulaukėme pliusinių temperatūrų. Suskubome mūryti kaminą. Tai aprašyta įraše Skylė stoge Išmūrijus kaminą, pajudėjo pristabdyti stogo dengimo darbai.
Atvažiavo šiferis Eternit Baltic Gotika tamsiai raudonos BL12 spalvos.





Viename krašte kylant kaminui, kitame krašte jau klojami šiferio lakštai.





Mano akiai gana maloniai atrodo nedideli Gotika tipo šiferio lakštai.



Prieš klojant šiferį, susukamos "šukos" nuo paukščių.



Stogo dengimo darbai artėja į pabaigą.





Vasario 1 diena stogų įrengimas visiškai baigtas. Taip dabar atrodo baigta mano būsimų naujų namų "dėžutė".











Stogdengiams duodu 10/10. Aplamai visos brigados, vadovaujamos Donato iš Statybos Šiauliuose paliko puikų įspūdį. Dirbo kruopščiai, įsiklausydami į mano pastabas ir pageidavimus.
Šiltinimo darbai bus atliekami jau pavasarį, orams atšilus iki tinkamų šiems darbams temperatūrų. O dabar apsitvarkysim ir eisime darbuotis į vidų, - laukia santechnikos, elektros instaliacijos bei grindų betonavimo darbai ;)

Komentarai

  1. Po kiekvienu darbu atlikimo, skaitytojams butu idomu kokios kainos uz medziagas, darbus. Taip pat apie statybininkus, ar rekomenduojat juos ar ne. Nelabai suprantu kodel architektas nesuprajaktavo kazkiek didesnio stogo nuoludzio kampo, nes sumokejot tikriausiai kaip uz du stogus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie kainas parasysiu kai baigsim susiskaiciuot-susitikslinti ir atsiskaitysim uz darbus. Architektas pilde musu uzgaidas, - toks nuolydis buvo grynai musu noras. Statybininkus zinoma rekomenduoju. Iki siol visus darbus atliko Statybos Siauliuose komanda vadovaujama Donato. Viskas tiko ir patiko. Dare pajeitimus ir korekcijos isiklausydami i mano pageidavimus, be jokiu issikalinejimu ir bandymu perkalbet daryti taip, kaip jiems lengviau-patogiau.

      Panaikinti
  2. Aha... stogas tikrai brangus pas jūsų gavosi... :)
    Jei jau norėjote mažo nuolydžio tai galėjote nepabijoti ir skardinio stogo. Klasikinės skardos arba net dar pigesnio T18 profilio. Nes man asmeniškai šiferis nėra gražu, o kai tuo labiau stogo nesimato nuo kiemo tai jokio skirtumo... ar raudonas šiferis ar raudona T18 skarda :) o dėl barškėjimo. Teorinis dalykas, ypač kai tarp skardos ir patalpų minimum 40 cm šiltalo :) o šiuolaikiniam name langai retai darinėjami, kad girdėtumėte per atidarytus langus stogo barškėjimą. :) na bet viską patys sprendžiate :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del barskejimo tikrai sutinku su Robertu - skarda barska ziauriai. Pats jau 10 metu gyvenu name su stogu "Eternit" ir patenkintas. Kaimynai turi skarda - barskejimas girdisi musu kieme ir ant terasos.
      Dabar statausi kita nama, tai nadosiu klinkerio cerpes (estetiskai prabangiau nei "Eternitas"), bet tik ne skarda.
      Kitas dalykas del skardos - laibai imlus temperaturu pokyciams. Kitas kaimynas dirba skardiniku ir minejo kad skardinis stogos serksnyja is vidines puses o atlydzio metu varva (gerai jei pleveles atlieka savo darba).

      Panaikinti
  3. Jei galeciau atsukti laika atgal, daryciau nuolydi 15 laipsniu, butu pats tas ir papildomo pagrindo nereiketu. Yra kaip yra, sioje vietoje nenumateme, kokia gausis situacija.
    Galiu ir klysti, bet manau, kad dedant skarda pagal reikalavimus, prie 10 laipsniu nuolydzio irgi rekomenduojamas hidroizoliuotas pagrindas, tik tikriausia niekas jo nedaro o ir skardos pardavejai to nesako, - svarbu produkta realizuoti ;)
    Tas skardos braskejimas i atminti istrigo po pasisedejimu vasaros vakarais pas biciulius terasoje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Valcuojamai skardai nuolydis 7 laipsniai minimalus, nereikia jokiu papildomu prilydomu dangu. Tarp valco priklijuojama issiplecianti juostele it viskas valcuojama dvigubu falcu.

      Panaikinti
    2. Kad ir uzspaudziama butu, vistiek jokios papildomos hidroizoliacijos nereikia...

      Panaikinti
    3. Taip dauguma ir sako. Kita vertus, rekomendacijos gana daznai irgi buna perteklines. Cia jau reiktu paciam nuspresti, kaip asmeniskai geriau, saugiau. Pas pazystama mazo nuolydzio stogas su valcuota skarda. Po apacia tik difuzine pleve. Pernai viskas buvo ok, o siemet per visas liutis leidzia. Pora sykiu arde, - aiskios bedos neranda...

      Panaikinti
    4. Gal ne skardoje problema, padarytas per mazas ventiliacijos tarpas ir pro difuzine plevele dregme kazkaip patenka, nes kaip zinia skarda labai kondencuojasi. Nes kaip sakote pries metus buvo viskas gerai, gal per tiek laiko kaupesi kaupesi per tuos plysius (difuzines pleveles) ir poto viskas pratruko.

      Panaikinti
    5. Na nezinau, kaip ten kas, bet sake taip ir nerado prasiarde, kame bedos

      Panaikinti
    6. Koks vėdinimo tarpas ir nuolydis? Geriau dėti steico universal ar panašias medžio plokštes kurios impregnuotos vietoje difuzines plėvelės. Atlieka tą pačią difuzines plėvelės vaidmenį bet patikimiau. Skardai reikia mokėti parinkti atitinkama stogo sumuštinį pagal nuolydi, geriausia žiūrėti į techninius sprendimus tokių gamintojų kaip Rheinzink, euromax, vmzinc ir t.t.

      Panaikinti
  4. Pats dėjau lenkišką Eurofala šiferį, tai irgi siekiau to 15 laipsnio stogo. Nes skarda tai nežavi savo barskėjimu. Dabar ar lietus ar kruša - namie ramu, kaip niekada :)

    Dėl lapų dydžio - tai, jei stogas didelio nuolydžio, matosi - tada gražu tie maži lapai, bet jei matosi tik iš toli, tai šiferio lapų dydis visiškai nesvarbu, nes neina įžiurėt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa pasakius, až kiek perdaug užpanikavau del stogo matymosi, nes man tai buvo labai netiketa. Iš arti nesimato, bet iš kiek toleliau, nuo busimu vartu vietos, iki kurios ~10m, matosi. Bet vistiek, ~15laipsniu butu labiau tikes variantas, tiek pinigine, tiek vaizdo prasme

      Panaikinti
  5. va va, mes irgi galvojome, kad matysis kažkas, todėl ėmėm mažus Cembrit lapus grafinius, šiai dienai tik dideli labai, ar klasikinio profilio valcuojama skarda tokiems nuolydžiaims :) pas mus 14-15 laipsnių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man labai įdomu, kaip gavosi su lietaus nutekėjimu, taip įrengus latakus? Vanduo nebėga viršum? Pas mane ir kitaip nesigauna prikelti latakú...ir nežinau kaip daryt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek lijo, neuzmaciau dar begant per virsu. Manau viskas normaliai, gal nebent per labai smarkia liuti ir pasitaskys virsumi

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j