Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Langai, langučiai...

Sausio galas porai savaičių į Lietuvą atnešė tikrai žiemiškų orų. Kai kuriems mūsų suplanuotiems darbams buvo būtina teigiama temperatūra lauke. Laukėme jos nekantraudami ir tik prasidėjus atlydžiui čiupom darbus už ragų.
Langus namui buvau užsakęs dar pernai. Apie tai rašiau čia:
Išsirinkome langus
Langai ir pinigai
Langų montavimo nišų paruošimui su Triotherm profiliais naudojami klijai, kurių darbinės temperatūros teigiamos. Ketvirtadienį, sausio 25d. lauke +4 laipsniai. Langų montuotojai iš UAB "Gipura", popiet grįždami iš objekto Akmenėje, užsuka pas mane, ir trejetos valandų bėgyje paruošia angas langų montavimui. Pats Triotherm profilis išoriškai panašus į paprasčiausią pilką putplastį, tačiau labai kietas ir tvirtas. Pasvarstėme su vyrais, kad matyt įmaišyta jame kokio stiklo pluošto.






Laukines duris taipogi montuosime šiltinamąjame sluoksnyje panaudodami Triotherm profilį.




Sekančią dieną, priešpiet, tie patys trys vyručiai atvyksta su langais, ir 14val. namo akys jau nebekiauros. Dirbo sparčiai, organizuotai, ir kiek aš suprantu, kokybiškai.
Visur naudotas šiltas Triotherm popalanginis profilis. Taip atrodo prisuktas popalanginis profilis:


Swisspacer Ultimate šilti rėmeliai ir Maco apkaustai.



Stiklo paketas.


Vitrininiuose languose pasirinkome lauko tipo duris atsidarančias į išorę. Cokolinis profilis prie rostverko papildomai pritvirtintas kampuočiais.









Tiek viduj, tiek išorėje, kaip sutarta, panaudotos Siga sandarinimo juostos.









Medžio imitaciją rinkomės tik išorėje. Vistik tai tik imitacija ir apgaulė veikia tik žiūrint iš toli. Tie uždažyti profilių suleidimo kampai manęs nežavi, - plastikas yra tik plastikas. Vidus liko baltas. Puikiai derės prie šviesių dieninių užuolaidų o ir palanges bus galima panaudoti elementariai baltas, nereiks derinti atspalvių.




Langų šiluminė varža deklaracijoje įrašyta Uw=0,8W/m2K. Tai kiek prastesnis dydis nei preliminariai Veka programa buvo skaičiuotas Uw=0,76W/m2K. Gal todėl, kad pateiktas pagal kažkokį LST EN ISO... standartą, kuris skaičiuojamas kitaip,  bet A+ klasei reikalaujamą minimalų Uw=0,85W/m2K viršija.



Darbų organizavimu ir išpildymu esu labai patenkintas. Sandarumo testas parodys tikrus darbo rezultatus, o čia fotoreportažas:




Virš stogo matome išlindusį kaminą, bet apie tai kitame įraše ;)


Komentarai

  1. Keistta kodel pasirinkote tokius mazus langus visur, kam isvis tuomet deti tokius langus, juk sviesos bus minimaliai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kodel manote, kad jie mazi. Kokio dydzio langas pagal jus reikalingas 12m2 kambariui?

      Panaikinti
    2. Minimalus higieniskai priimtinas lango ir kambario plotu santykis yra 1:10. Mano kambario langu stiklo plotas 2m2. Tokio lango ploto pakaktu 20m2 kambariui. Mano kambariu plotas ~12m2. Daryti didesnius langus ir sildyti lauka nematau prasmes. Zinoma svarbi ir stiklo paketo kokybe. Jei jo sviesos pralaidumas tik kokie 50%, tada gali ir nepakakti tokio dydzio lango. Mano stiklo paketu sviesos pralaidumas 74%. Taigi langu dydis visiskai pakankamas ir optimalus

      Panaikinti
    3. Manes irgi nezavi tie maziukai langai (jau galejo būti tikrai didesni). Pas saves darysiuos visus iki zemes (katilineje ir wc, taip pat). Aisku pinigine verks, bet grozis daro savo. :) Tik bus klausimas ar mediniai ar plastikiniai langai, nes kaina skirsis zenkliai. (55m2 langai + 8m2 2xdurys).
      PS.: 13,5m2 kamb. pas manes gausis 4,8m2 (2m ilgis, 2,4 aukstis) langas.

      Panaikinti
    4. Langu iki zemes miegamuosiuose ir darbo kambariuose nenorejome, - jie sumazina apstatoma kambario plota, nes lango zonoje turi palikti tuscia plota

      Panaikinti
    5. Langu santykis 1:10 tik stoglangiam, sienu langam 1:6 gyvenamose patalpose

      Panaikinti
  2. Man irgi "užkliuvo" įstiklinimo plotas, vizualiai atrodo gan mažas. Kodėl prie vitrinos (kur balkono tipo durys) darėte 3 dalis (durys + 2 langai) ? Vientisas paketas įneštų tiek šviesos, tiek ir pats vaizdas per langą būtų gražesnis, žiūrint per platesnį langą.
    Aišku, kau sustatėt ir viskas bus gerai, bet kitiems statytojams kurie tik projektuoja, palinkėčiau susiprojektuoti didelius langus - šviesių dienų LT nėra tiek jau ir daug, o sutaupyti 20 Eur per metus dėl šilumos nuostolių tiktai neatstoja šviesių patalpų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del triju daliu vitrinoje susimasciau tik istacius langa. Manau galejo buti vientisa nevarstoma dalis. Paketas kogero butu imanomas vientisas 1600x2300.
      Sitoj vietoj nepasigilinau. Padarem kaip nupiesta projekte

      Panaikinti
  3. Is kur jus istrauket kad minimalus langu santykis 1/10. Minimalus lango dydis apibrėžiamas pagal patalpos plotą. Tambūro ir laiptinės langų plotas turėtų būti ne mažesnis kaip 1/12 grindų ploto; virtuvės - 1/8, o gyvenamųjų kambarių - 1/6 grindų ploto. Bet cia minimalus, nemazesnis rekomenduojamas skaicius. 12m2 kambariui minimalus yra 2m2, rekomenduojamas 4m2, 1/4. Jei kalbant apie siuos laikus , kai norima daugiau sviesos , tuomet ir 1/3. Kuo didesnis langas, tuo geresne varza, nes didesnis plotas stiklo paketo, o jei nukreipta i pietu puse, duos pliusini silumos balnasa nei butu tik siena.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panarses internete radau, kad 1:10. Tokios detalizuotos info, kaip jus pateiket, neradau.
      Tarkim permazi pas mane bus langai. Bet buste, kariame gyvename dabar, taip skaciuojant, langai dar mazesni. Nejauciam diskomforto, manau sueis kokie yra. Be to ten miegamieji, i rytine puse. Svetainej vitrinos i pietus.
      Koks bebutu lango dydus, jo silumine varza gerokai mazesne uz apsiltintos sienos varza.

      Panaikinti
    2. Tai realiai gaunasi, kad mano 1500x1400 langai 2,1m2 yra pats tas 12m2 patalpai, santykis 1:6, tragedijos nera?

      Panaikinti
  4. Pas mane vaikų kambarių langai (11m2) ir miegamojo (14m2) yra 1,6x1,35m :) langų pilnai pakanka, nes visi šitie langai į pietų pusę :) žinoma kitą kartą dėčiau didesnius vien dėl pačio jausmo ir gražumo ;) bet šviesos pilnai pakanka ir dabar :)
    Na o dėl vitrinų tai tikrai galėjot neskelti.. ir niekam nereikalingos antros durys į terasą kurios laaaabai pabrangino visus langus :) arba reikėjo vienas duris daryti, kitoj pusej langą. ;) nes kartais norėsis tiesiog atsiversti langą, o su durim to neis padaryti ;) visa kitą puiku, o ir tas montavimas į ta extra kietai putą įdomus... :) kaip suprantu brangi naujovė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvau vakar paryciais apie 8val, apniukusia diena, tai tikrai nepasirode tamsu. Manau bereikalo po komentaru del langu mazumo susistresinau :)
      Taip, didziosios vitrinos tikrai nereikejo skelti, vien del vaizdo is vidaus, daug maloniau butu zvelgti pro dideli plota.
      Tas profilis brangus, bet atrodo rimtas ir patogus sprendimas. Idomu butu ji palyginti su kokiu EPS300, gal tarkim iseitu kombinuoti, naudojant apacioj ir dalinai sonuose triotherm, o virsuj ispjautus "balkius" is eps300. Siaip manau kolkas jo kainos sukeltos kaip gana naujo produkto, su laiku turetu gal atpigti.
      Siaip tas siltas popalanginis profilis geras dalykas, kainos langu komplekto neisbrangina o sprendimas tikrai rimtesnis. Ji tikrai rekomenduociau rinktis.

      Panaikinti
    2. Sveiki. O tą popalangį profilį pasiūlė langistai, ar tie iš kurių pirkot Triotherm profilius?

      Panaikinti
    3. Ta profili platina ta pati firma, kaip ir triotherm. Jis is tokios pat medziagos. As pasakiau langistams, kad noriu toki panaudoti ir jie patys sukomplektavo

      Panaikinti
  5. Apie vitrinas ir langu dydzius energetiskai efektyviame name: http://sa.lt/vitrininiais-langais-piktnaudziauti-nepatariama/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dabar jau nesijaudinkit, kaip pasidarėt taip. Trūks šviesos - įsijungsit šviestuvus. Netrūks - galėsit mintyse visus mus pasiųst toli toli ir džiaugtis gyvenimu :D Bet šiaip 1:10 man toks labiau sandėliuko grindų/langų santykis, o ne gyvenamojo kambario. Taip, langai išleidžia šilumą, bet ar kuris nors skaičiavot, kiek nuostolių patirtumėt įsidėję papildomus kelis langus? Bent 20 eurų gautųsi per metus? Aš kažkaip abejoju. Ne be tie laikai, kai atsistoji prie lango ir šaltį jauti, megztinį dėtis nori. Pas mane svetainėje grindų/langų santykis beveik 1:3. Miegamuosiuose grubiai 1:5. Tikrai niekam nesiūlyčiau mažiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nejauciate sviesos trukumo? Nes pas mane dabar gaunasi gana panasiai, kambariams 1:5,7 o svetainei 1:4

      Panaikinti
    2. Pirmame aukšte tikrai nejaučiu šviesos trūkumo. Didžiausi langai orientuoti į pietus, pietvakarius. Antras mansardinis, tai sienų ploto langams minimaliai. Gelbsti stoglangiai, bet gal norėtųsi kiek daugiau šviesos eilinę dieną. Kai apsninga stiprai stoglangius, tai labai pasijaučia.

      Panaikinti
  7. Beje, Swisspacer Ultimate šilti rėmeliai atsiperka gal tik per 50 metų - brangu o efekto mažai. Buvo tyrimai. Jau verčiau rinktis langų profilius kurie labiau rėmėlį uždengiau (langas giliau į profilį įlenda) - papildomai nemoki, o efektas toks pats ;)
    O lango išnešimas tikrai gražiai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Veka Softline paketas igilintas i profili

      Panaikinti
    2. Per 50 metu ir pats stiklo paketas issisandarins jauciu :D

      Panaikinti
  8. O kodel balta Siga juosta panaudota lauko pusėje? Ji gi nelaidi garui, juoda Siga dedasi lauko pusėje ir yra laidi garui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nezinau to. Jus isitikines, kad juostos sumaisytos?

      Panaikinti
    2. Pagooglinau. Jei nesumaisiau, tai isorei naudojama difuzine Siga wigluv, kuri yra balta. Viduje naudojama Siga rissan, kuri yra juoda. Pataisykite, jei klystu?

      Panaikinti
  9. Viduje naudojama speciali lenkta juosta Siga Fentrim, ji balta ir galima užnesti tinka ant jos. Rissan kita paskirtis. Laukui dažnai naudojama Fentrim 2 juoda ir lekta, bet galima ir wigluw panaudoti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Iš nuotrauku man panašu jog laukui panaudota Siga Fentrim- vidinė juosta, wigluw truputį kitaip atrodo, nebent kažkokia nauja partija...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvau objekte. Tiek viduje, tiek isoreje sudetos fentrim juostos. Ryskinuosi su langistais, kokios tiksliai ir ar nesumaisytos. Dekui uz pastebejima ;)

      Panaikinti
  11. Lauke sudėtos baltos, o Fentrim balta skirta vidui. Jeigu bandys langininkai savo tiesas įrodinėti pasiskambinkit Siga juostu platintojams, galesite iš jų ir lankstinuką pasiimti, perduosit langininkams. http://www.ottensten.lt/prekes/sandarinimo-medziagos/sandarinimo-medziagos-is-vidaus/fentrim-is-20-details

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o nebus taip, kad naudojant spec profilį trioterm, visiškai nereikalinga garui laidi juosta? jei iš vidaus niekas nepatenka į šiltalą, pats šiltalas visiškai nekaupia ir nepraleidžia drėgmės, tai kas ten gali eiti į išorę? :)
      klausimas sąvininkui - o langai prie to spec profilio tik prisukami? ar naudojo kažkokius klijus?

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. Iš vidaus būtina naudoti garui nelaidzia juosta dėl sandarumo ir jog name esanti drėgme nepatektu kur nereikia. Išorine juosta nėra reikalinga jeigu planuojate uzleidineti fasado polistirola ant langų, tada naudojame tik issipleciancia juostelę kuri klijuojama ant lango profilio. Jeigu polistirolas nebus uzleistas garui laidi juosta tikrai nepamaisys.

      Panaikinti
    4. Aiwanecro, langai prie profilio neklijuoti, tvirtinta iprastai, varztais ir tarpai uzpusti putomis

      Panaikinti
  12. Tiesa juostos nepigios, tai įtariu jūsų langistai bandys įtikinti jog viskas gerai, sėkmės kovoje!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, issiaiskinome, juostos tikrai supainiotos. Viduje turetu buti balta siga fentrim 20, o is isores juoda siga fentrim 2. Be problemu pazadejo, kai bus pliusas ir vaziuos i turima objekta Akmeneje, uzsuks pas mane ir pakeis juostas, isorine perklijuos, o vidine klijuosim ant esamos juodos virsaus.

      Panaikinti
  13. Neįsivaizduoju kaip žmonės, kasdien dirbdami tokį darbą, gali sumaišyti juostas:/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neklysta kas nedirba. Gal siga nelabai deda, kazka pigesnio gal naudoja, nepasigilino pries dedami... Viskas ok, svarbu operatyviai ir tvarkingai issprestu problemas o ne "atsisaudymai" ir nervu karas vyktu ;)

      Panaikinti
  14. Sveiki. Gal jau išsirinkote lauko duris? Dabar kaip tik esu šiltų ir kokybiškų durų paieškose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žadejau užsakineti sarvuotas termus duris (yra irasas apie duru pasirinkima). Parasiau uzklausa, - tylu. Pasiskambinau. Atsiliepusi bobele negalejo tiksliai atsakyt, daro jie duris ar ne. Pasake, kad direktorius perskambins. Po siai dienai tylu. Bet as ir nenoriu tureti reikalu su garazo principais dirbancia imone, kur visus reikalus tvarko direktorius...
      Pradejau bendrauti su uab tilas. Kolkas rimti atrodo, greit atsiliepe, informacija pateike. Dar kita sav vaziuosiu i vieta susiderinti. Kaip seksis parasysiu ;)

      Panaikinti
  15. Aš tilui parašiau prieš porą dienų, bet kolkas tylu. Man šiek tiek nepatinka labai stora jų varčia, net 10 cm. Turėtų būt sunkios, kas nešant į apšiltinimo sluoksnį nėra privalumas. Gal jau jums atliko paskaičiavimus? Kokia kaina gavosi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Isnesima sutvirtinkite kokiais kampuociais, kad butu ramiau.
      I Vilniu gyvai pasikalbeti ir aptarti kas ir kaip vaziuosiu per knygu muge. Kaina - kintamas dydis, reikia nuspresti, kokia, forma, apdaila, spynos ir pan. Parasysiu atskiru irasu, kai jau busiu sutares kazka konkretaus.

      Panaikinti
    2. Del sunkumo tai nezinau, reiks gyvai paciupineti. Is principo, tas 10cm ten gi PIR, neturetu daug sverti

      Panaikinti
    3. O nesvartėt Hormann, Ryternos ar Vikking durų iš kompozito? Tiesa dėl pastarųjų kokybės paskutiniu metu esu girdėjęs ne kokių atsiliepimų, supermamų forume kažkas buvo įdėjęs termovizines nuotraukas prie šalčių, tai neįspūdingai atrodė. Hormann patiko, bet kaina didoka, Ryternos šiek tiek pigiau, bet jokių kolkas atsiliepimų apie jas nemačiau, tai irgi katę maiše pirkt baisu ir dar už tokius pinigus:)

      Panaikinti
    4. Horman silumines savybes manau galima pasiekti ir uzsakant plastikines duris su geru stiklo paketu. Kitos dvejos ant popieriaus atrodo neblogai. Gaila, kad nera gyvu atsiliepimu apie jas

      Panaikinti
    5. Šilumines savybes gal ir galima pasiekti, bet įdomu, kiek tas plastikas kokybiškai tarnaus dažnai varstant duris, gal net ir trankant, jei koks skersvėjis pagauna... Patys langų gamintojai mane atkalbinėjo gamintis duris iš to pačio langų profilio dėl patvarumo:)

      Panaikinti
    6. Čia aišku kalbu apie paradines duris. Duris iš katilinės į garažą, kur mažai bus varstomos bei nebus taip veikiamos temperatūros pokyčių, žinoma darysiuos plastikines.

      Panaikinti
    7. Visiskai jums pritariu. Bet yra kas darosi ir paradines. Ir net nezinau, ar tai blogiau, nei abejotinos kokybes sarvuotos

      Panaikinti
  16. O kaip tas santykis skaiciuojasi? 1/6 nuo kambario ploto? Stiklo paketo dydis, ar pacio lango su remu? As irgi nenoriu griozdisku langu, bet noretusi islaikyti reikalavimus...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Radau STR 2.02.01:2004. Minimalus langų įstiklinto paviršiaus ir patalpos grindų ploto santykis.
      Iseitu vien stiklo santykis su patalpos plotu...

      Panaikinti
    2. Manau skaiciuokit angos langui dydi, taip smulkiai issiskaiciuoti paketu dydzius persudetinga. Uzsimesit po to angai 10-15cm i ploti ir bus OK ;)

      Panaikinti
    3. STRe dar yra prierasas (prie langu min dydzio): "213. Kiekviename 1-3 kambarių bute turi būti bent vienas, o 4 ir daugiau kambarių butuose – 2 gyvenamieji kambariai, kuriuose tarp kovo 22 d. ir rugsėjo 22 d. galimos insoliacijos (nepertraukiamos; bendros) laikas ne trumpesnis kaip 2,5 valandos."

      Vadinasi, jei 2-u miegamuju name pvz svetaineje islaikytas santykis 1:6, tai kituose kambariuose langai gali buti kokie nori...

      Panaikinti
  17. Kaip suprantu, grindų nulis pas jus sutapo su rostverko viršum?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, virs rostverko ~11cm (5cm polistirolas ir ~6cm betonas). Va paveikslelis is grindu siltinimo iraso: https://3.bp.blogspot.com/--PVPUDZtD3U/WwfCIrHmY_I/AAAAAAAAHVM/zhSE0_rVvPkkcTmXocl_lbLkCtr4uxKgQCLcBGAs/s1600/sumustinis.jpg

      Panaikinti
  18. Kokio plocio triothermas? 70 ar 100?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes naudojom 12cm plocio profilius - norejosi kiek gilesniu vidaus palangiu ir mazesnio gylio langu angu isoreje

      Panaikinti
  19. Sveiki, kaip laikosi triotherm profilyje lauko durys, ar dėjote kokių papildomų sustiprinimų, ar tiesiog sumontavote į triotherm profilį ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laikosi puikiai. Tik triotherm. Apacioje buvo is to paties triotherm padarytos dvi papildomos atramines vertikalios atramos, - apie ka kalbu matosi fotografijose su imontuotais vitrininiais langais.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j