Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Laikas lieti sąramas

Anksčiau atlikti mūro darbai aprašyti čia.
Prasidėjo trečioji mūro darbų savaitė. Dar pora blokelių eilių išorinėse sienose ir bus pasiektas sąramų liejimo lygis.
Mūrininkai pateikė malonų "bonus pack'ą" :) Iš išorės buvo užglaistytos visos siūlės tarp blokelių, netik vertikalios, bet ir horizontalios.  Labai atsakingas požiūris, ši brigada jau geru žingsniu priekyje ir aiškiai supranta, kad nūdienos statybų reikalavimai gana ženkliai pasikeitė. Jei ir kiti vidaus darbai bus atlikti taip pat kruopščiai ir atsakingai, tai be vargo pasieksime ženkliai geresnį sandarumą, nei minimalus reikalaujamas ir namas bus labai šiltas. Bet kokiu atveju, su sienų sandarumu problemų manau tikrai nekils. Liks labai atsakingai užsandarinti elektros instaliacijos bei santechnikos mazgus, bei griežtai prakontroliuoti langų montavimo kokybę.



Šiektiek pasikoregavau situaciją su garažu. Pagal projekte nurodytus aukščius, išorinės sienos viršaus aukštis turėjo būti +2800mm nuo grindų lygio. Tai reiškia, kad būtų tekę pjauti blokelius išilgai, kad turėti reikalingą +100mm aukštį. Nusprendėm blokelių nepjauti o paaukštinti sieną iki +2900mm nuo nulio aukščio. Taip turėsime 40cm aukščio sąramą ir 20cm aukščio rišantį žiedą bei galėsime naudoti pilno aukščio blokelius.
Dar vienas dalykas, kurį pakeičiau, tai  vidurinės stogo konstrukciją laikančios sijos tvirtinimo aukštis. Projekte sijos apačia buvo numatyta +2490mm nuo grindų. Vartų angos apačia yra +2300mm nuo grindų. Vartų mechanizmui liktų tik 190mm, ko visiškai nepakaktų.  Nusprendžiau sijos apačią pakelti iki rišančiojo žiedo apačios, t.y. +2700mm nuo grindų. Garaže bus šiltinamas stogas. Ties +2700mm lygiu bus galima padaryti lubas ir vartų mechanizmui liks ~40cm, ko manau turėtų pakakti. Schemutė, kurią papiešiau mūrininkams:


Sąramai virš garažo panaudosime likusią gamykliškai suvirintą rostverko armatūrą, kurią sudaro 4xD14 armatūros strypai surišti kas 15cm D6 armatūros lankstiniais. Šią armatūrą dar sutvirtinsime papildomais armatūros strypais, ties viduriu 2xD12 ir apačioje 2xD18.
Langų sąramų brėžiniai:


Trečiadienį langų angos pasiekė reikiamą aukštį. Buvo atvežta armatūra ir lentos sąramų įrengimui.



Garažo vartų anga paruošta sąramos montavimui ir liejimui.


Penktadienį sulaukėme žiemos. Tai sutapo su kalendorine žiemos pradžia, - gruodžio pirmąja.



Nors pernakt gana smarkiai prisnigo, tačiau darbų tai nesutrikdė. Jau penktadienį buvo liejamos pirmosios sąramos virš langų.


Nors pagal projektą, daugumoje langų sąramų viršutinė išilginė armatūra buvo numatyta 6mm diametro, vyrai sudėjo rimtesnę, berods visus 10-12mm. Sakė taip bus rimčiau ir patikimiau ;)


Šeštadienį ryte turime išlietas 4 sąramas. Montuojamos likusios. Tada dar betonuosis pagalvės sijoms ir padai mūrlotams bei sąramos virš durų. Sąramų liejimas, kai vietoje daromi armatūros karkasai ir maišomas betonas, gana imlus darbas. Blokeliai klijuojami gerokai sparčiau. Na bet kolkas visur viską spėjame, tai bėdos nėra, jei stogas atsiras jau po švenčių. :)




Taipogi peržiūrėjome projektą ir susižymėjome, kur reikalinga bus išbetonuoti aprišimus, paskirstančius vertikalias apkrovas. Ištisinio žiedo visu perimetru nusprendėme nedaryti, nes manome, kad mūsų atveju jis tikrai nebūtinas. Tvirti blokeliai, visos sienos mūrytos kampus rišant su prasikeltimu, nėra antro aukšto ir gelžbetoninės perdangos. Abejoju, ar būtų kokia apčiuopiama nauda iš ištisinio žiedo. Sutvirtinti bus namo kampai, pagalvės po sijomis ir mūrlotais. Ranka nusipiešiau eskizą, kad būtų aiškiau.


Šiandien pavyko sumontuoti ir išlieti sąramas dar dviem langams bei abejoms išorinėms durims.




Laukiame sekančios darbų savatės. Tuo tarpu derinu langų užsakymą ir jau galvoju apie darbus po stogu, kurie laukia jau 2018-ųjų pradžioje.



Komentarai

  1. Sveiki, prieš pildami sąramas ar pakėlė armatūros karkasus nuo klojinių?
    Kitas dalykas, įspėkite, kad mūrininkai uždenginėtų blokelius po darbo plėvele, nes blogai, kai blokeliai per daug įmirkę, ypač tokiu oru, nes tas įmirkis užšąla ir blogiau klijuojasi sekanti eilė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, karkasus pries uzpildami pakele. Sia savaite pagrinde dirbo ties isorinemis sienomis, jas kasvakara uzdenginejo. Va vidines, pries snygio nakti tai liko neuzdengtos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar nebūtų paprasčiau sąramas užsakinėti ir atvežti gatavas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, tačiau mūsų atveju, kaip patogiau, palikau nuspręsti patiems mūrininkams.

      Panaikinti
  4. Ekonomiškai pigiau turbūt yra lieti, kiek man aiškino. Tik jei skubu, geriau atvežti, sumontuoti ir toliau mūryti, nes sąramos turi sustingti. Bet montuojant reikia krano.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ir liejant uzmokestis uz darba didesnis lieka pas statybininkus, tai jei laiko turi, manau logiskas ju pasirinkimas

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j