Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kaminas energetiškai efektyviame name

Kadangi mano namo mūro darbai artėja link sąramų liejimo stadijos, manau pats laikas parašyti apie kaminą mano būsimame name, nes ne už kalnų ir jo statymo darbai. Šiame įraše pakalbėsiu apie pasirinkimus, o pats kamino statymas ir su tuom susiję niuansai, atėjus laikui bus aprašyti reportaže iš statybų aikštelės :)
Netik pasyviame, bet ir energetiškai efektyviame name, kaminas tai lyg šaukštas deguto medaus statinėje. Pagrindines namo šilumines savybes reikšmingai apsprendžia ne šiltinamųjų sluoksnių storiai (jie žinoma svarbūs), bet namo sandarumas ir šalčio tiltelių išvengimas. Ką gi mes turime, jei name pastatome kaminą? Ogi aiškiai išreikštą šalčio tiltą ir atvirą skylę į lauką. Vienareikšmiškai, statant energetiškai efektyvų namą ir norint įsirengti židinį, tenka priimti kompromisinius sprendimus. Vienavertus, šiltame name židinys nereikalingas, - šildymo poreikiai nedideli ir papildomas šildymo šaltinis visiškai nereikalingas. Tačiau, mūsų atveju nugalėjo įsišaknijęs stereotipas. Koks gi namas be židinio, kuriame žiemos vakarais rusena ugnelė? Žinoma, prisigalvojome ir "svarių" argumentų už židinį: kas, jei dingtų elektra ir nebeveiktų šilumos siurblys? O ypač šaltomis dienomis, kai šilumos siurblio oras-vanduo našumas smarkiai krenta, gal papildomai sukūrenta pliauska padėtų sutaupyti vieną kitą eurą, tuo pat metu suteikdama ir relaksacinį poveikį? :D
Kaip bebūtų, mes savo sprendimą priėmėme ir židinys mūsų name bus. Taigi, dar tik prasidėjus namo projektavimui, įsigijau galvos skausmą, - kokį reikės statyti kaminą? Vienas dalykas buvo aiškus: kaminas turi būti su ventiliacine anga, nes židinys taipogi turi būti sandarus (pageidautina su RLU sertifikatu. Apie židinio pasirinkimus parašysiu kitame įraše) ir turėti atskirą oro paėmimo iš lauko angą.


Na tokius reikalavimus atitinkančių keraminių kaminų tikrai nemažas pasirinkimas, Tona, Konekt ir įvairūs į juos panašūs bei dažnai mūsuose statomi variantai. Ir šioje vietoje užstrigau su dilema, kaipgi maksimaliai sumažinti šalčio tiltą? Viena mūsų kamino dalis bus lauke ir šals o likusioji bus viduje. Į pagalbą buvo pasitelktas google ir renkamos įvairios informacijos nuotrupos, kurių praktiškai nebuvo. Teko aptikti bandymus sumažinti šalčio tiltą apšiltinant visą kamino dalį esančią už apšiltintos perdangos ar stogo. Bet toks sprendimas man nepasirodė racionalus, - kruopščiai apšiltinti kaminą man atrodo gana sudėtinga.  Ir čia, kažkuriame sename statybų bloge, aptikau užuominą, kad yra modulinių keraminių kaminų sistema, kuri turi vadinamąjį termo blokelį, kurio įterpimas į konstrukciją šiltinamąjame sluoksnyje (perdangoje ar stoge, priklausomai nuo to, kuri vieta šiltinta), praktiškai pavyksta išvengti šalčio tilto. Tokius blokelius gamina Schiedel kaminų gamintojas o pati sistema vadinasi Absolut.




Dar projektavimo stadijoje susisiekiau su Shiedel pardavimų atstovu šiaurės Lietuvai Egidijumi Kriaunaičiu, kuris tikrai kantriai ir išsamiai visą pusmetį mane konsultavo ir atsakinėjo į visus klausimus, sudarė reikalingų komplektuojančiųjų sąrašą, rekomendavo įmonę mano regione, kuri turi patirties tokio kamino montavime. Dėkui tau, Egidijau ;)
Kuom dar man patiko Schiedel Absolut kaminas? Šioje sistemoje šiltinimo sluoksnis nėra apsukamas apie keraminį kamino vamzdį, taip paliekant patį blokelį "šaltą", o integruotas į blokelį, pagerinant jo šilumines savybes. Apšiltinta gaunasi ir ventiliacinė anga, kas yra papildomas pliusas.


Sistema turi visas komplektuojančias sandariam oro padavimui į židinį pajungti. Patys blokeliai gana porėti, kas gali turėti įtakos sistemos sandarumui, tačiau pati kamino bazė jau gamykliškai yra impregnuota skystu tinku. Šiuo metu ruošiami ir analogiškai impregnuoti blokeliai, bet kolkas jų prekyboje dar nėra. Mano atveju, šešis blokelius iki perdangos prieš montuojant tinkuosime patys.
Dar derėtų paminėti, kad Schiedel yra gerai užsirekomendavęs vokiečių gamintojas, savo produkcijai suteikiantis 30 metų garantiją.


Pabaigai pateiksiu nuorodą į pasyvaus namo statytojo tinklapį, kuris jau pasistatė būtent tokį kaminą. Panašu, kad sprendimu nenusivylė: pasyvus namas

Komentarai

  1. Pusiau į temą... įdomiai skamba tas argumentas "ką darysi, kai katilas suges", kai daugeliui dabartinių, ir ypač būsimų, namų gali būti sušildyti 3-4kW kaloriferiais tas kelias dienas, kai (tiksliau jei) pagrindinis šaltinis suges. Nes pati elektra kaži ar dar kažkur dingsta ilgesniam laikui, nei para. O toks laikas A+ klasės namui tikrai nėra ilgas, kalbant apie šilumos praradimą.

    O šiaip dėl įdomumo, skardinis kaminas einantis kiaurai per sieną nėra paprastesnis variantas kas link visų sandarinimų ir šiltinimų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Todėl prieš žodį argumentas ir parašiau kabutėse "svarus" ;)

      Panaikinti
  2. Kalbant apie energetinį efektyvumą, kaminas židiniui tai dar nieko - bent gali sklendes užsklęsti, kad oras minimaliai cirkuliuotų.

    Retorinis klausimas - o ką daryti, jeigu šildymas dujinis? ;) Ten privalu laikyti natūralų vėdinimą visąlaik, yra net reikalavimai angos dydžiam. Ir jei pvz. gyvenama kotedže, kur katilas yra bendroje patalpoje ? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kodėl niekas nekalba/nestato apšiltintų dūmtraukių iš nerūdijančio plieno?
    Pigiau ir lyg ne blogiau?
    1 name pastačiau, 10 sezonų jau sėkmingai veikia.
    O naujame name irgi tokį pastačiau. Kitą savaitgalį tikiuos pajunginėti prie granulinės krosnelės. Aprašysiu.
    Beje, tame kamine padaryta sklendė, kuri užsidarys automatiškai kai krosnelė išsijungia - sumažins šilumos nuostolius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai lauksiu aprašymo, nes lygiai toks pat klausimas ir man yra iškilęs.

      Panaikinti
    2. Jei kaminas butu prie laukines sienos, buciau svarstes si varianta. Pas mus kaminas bus gyvenamoje patalpoje, prieskambaryje. Sioj vietoj skardinio nenorejom. Absolut bus tvarkingiau apdirbamas, normalus priejimas prieziurai, kondensato nutekejimas pajungtas i kanalizacija. Taipogi kartu bus ir ortakis oro padavimui i zidini.

      Panaikinti
    3. Kaip tik perstatinėjam židinį. Židinių meistras nerekomendavo jungt kondensato į kanalizaciją, nes suodžiais skiestas kondensatas sugraužia vamzdžių tarpines.

      Panaikinti
  4. Nice.;] Aš panašiai, jau Shiedeliui išsiunčiau užklausas, kokias rekomendacijas teikia. Pas mane du kaminai - vienas židiniui, kitas dujoms. Tai A klasei dar sudėtingiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su Shiedeliu manau viskas bus gerai. O jūsų situacijoje gal išeina tą patį kaminą naudoti ir katilui ir židiniui? Pasidomėkit ;)

      Panaikinti
    2. Aciu. Pasidomesiu. Bet manau sunkiai nes patalpos yra atskiros. Katiline ir svetaine gana nutole.;)

      Panaikinti
  5. Židinio klausimas šiltame name labai platus ir turbūt vienareikšmiško atsakymo neturintis klausimas. Yra tik svarbūs dalykai, kuriuos reikia žinoti, nusprendus statyti židinį šiltame name.

    Turbūt 90% pasistačiusių židinį jį naudoja labai retai, nuo 2-3 kartai per metus iki karto per 2-3 metus. Jiems namas be židinio ne namas.

    Šiltame name jūs galėsit sukūrenti saują pliauskų ne daugiau. Jei dėsit daugiau, kils temperatūra kambaryje, teks atidarinėti langą.

    Turint židinį reikia labai atsargiai elgtis su rekuperatoriumi ir gartraukiu, nes atidarius dureles galit gauti gerą dūmų porciją. Čia reiks dresiruoti visus šeimos narius bei svečius.

    Aš namo statybos pradžioje irgi svarsčiau kas bus jei dings elektra, o už lango žiema. Visų pirmą turint šiltą namą, kuriame staiga dingo elektra, nieko nedarant temperatūra kris apie 1 laipsnį per parą(priklauso nuo termomasės dydžio). Manau tokiam name be šildymo išgyvensit kelta parų, nepajutę didelio diskomforto.
    Antra, yra simpatiški dujiniai šildytuvai, kurie dingus elektrai, gali nesunkiai palaikyti temperatūrą kambaryje. Tokio šildytuvo kaina vos keli šimtai eurų(palyginkit su židinio bei kamino įrengimo kaina).

    Mano asmeninę nuomone židinys šiltuose namuose būna dėl dviejų priežasčių:
    1. Stereotipas, kad namas be židinio ne namas.
    2. Šeimininkai yra romantiškos sielos žmonės ir jiems už viska mieliausias laiko praleidimo būdas prie židinio su knyga( ir vyno taure).
    Visi kiti atvejai, tai pirmo varianto išvedžiojimai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku su Igoriu, tik gyvenime įsitikinau, kad antrojo varianto realybėje nėra :)

      Panaikinti
    2. Man atrodo, kad daugelis galvoja, kad yra tas antras variantas, o realiai pirmas, kas veda link išleistų pinigų nenaudojamam daiktui.

      Panaikinti
    3. O mes krosnele naudojam beveik kas diena jau keli metai. Bendra patalpu temperatura palaikom siek tiek zemesne, o svetaine ir virtuve papildomai susyla nuo krosneles. Be to ir ugni stebeti labai jauku ir malonu:) visiskai pasiteisines ir mums butinas daiktas.

      Panaikinti
  6. O kam bus naudojama ventiliacijos anga salimais kamino? Jei ji skirta oro padavimui i zidini, tai per visa kamino auksti vaikscios saltas oras.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, ventiliacijos anga orui i zidini. Suprantu, kad blogis tas kaminas ir nesizaviu savo sprendimu :( Bet taip jau nusprendeme

      Panaikinti
    2. Niekada nevėlu blaiviai pasižiūrėti į savo sprendimus iš šono. Ypač jei dar nesuinvestavote didelių pinigų.

      Yra puiki alternatyva žiniui viduje - židinys lauke(terasoje ar atskiroje pavėsinėje). Sprendimas finasiškai gal nebus dvigubai pigesnis, bet kad šimteriopai paprastesnis tai faktas. Jokio galvos skausmo dėl kamino įrengimo, jokių bėdų nei dėl pelenų, nei dėl dūmo, o ir mėsytę pasikepti galima tuo pačiu.

      Panaikinti
  7. Jei nevelu, imciau kamina be ventiliacijos blokelio. O oro paemima daryciau per uzkasta kanaleikos vamzdi. Kuris turetu pralysti pro rostverko apacia. Naudociau dvi 90 laipsniu alkunes.

    Pliusas: tik mazas plotas saltu, t.y. prie zidinio, kur vamzdis statmenai islendais grunto, kerta pasiltinimo sluoksni ir betona.

    Pas mane ir buvo kaminas su vent anga, taciau veliau prasivedziau kanaleikos vamzdi oro paemimui. Nenaudojama anga uzpyliau polistirolo granulem, kad necirkuliuotu saltas oras per vent sachta per visa jos auksti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Blinda, o kokio diametro vamzduks zidiniui geriausias butu?

      polistirolas salia kamino? :) keistai skamba. aisku ner ten degimo is tu granuliu, bet siaip - salta ziema gali pradet lydytis.

      Panaikinti
    2. Zidinio oro pajungimas dazniausiai 125mm. O zidinistai (pavadinimo nededu kad nebutu traktuojama kaip reklama) primygtinai rekomenduoja 160mm, mol del visokiu alkuniu, atstumu rezultate turesi kaip tik :)

      Del polistirolo nepergyvenu. Viena ziema krosnele buvo pajungta, tai kamino isoriniai blokeliai (fibo) salti. O vent anga yra uz dvieju fibo sieneliu 5cm + 5cm.

      Panaikinti
    3. Įsirengiau židinį be jokio atskiro oro padavimo, naudoja rekupo tiekiamą orą iš kambario. Tavo vietoje tiesiog užaklinčiau tą kanalą (vata, polistirolas ar pan)

      Pas mus įjungus gartraukį, niekas nepasikeičia, galim ir židiniu naudotis, ir valgyt darytis vienu metu. Įtariu, kad slėgio skirtumą "nukrauna" vent.kanalas, skirtas dujinei katilinei.

      Visiškai pritariu dėl to, kad židinio ilgai nepakūrensi - patalpa (tiksliau bendra erdvė ~65 kv.m.) įkaista iki arti 30 laipsnių per kelias valandas.

      Panaikinti
  8. Kaip tik dabar montuojam Absoluta. Man asmeniskai s paskutinis..zmonos uzgaida buvo. Laukui paemem Rondo plius, o i nama Absolut. Tai rondo zymiai tikslesnis lygesnis,nei abolut.. o geriausias bajeris,kai perki kamina nepasako ,kad n dalyku yra papildomai perkama :D
    tie ju blokeliai termosplit irgi papildomas malonumas..supratau,kai komplekte negavau jo ir el.pastu isireikalavau Lt kalba instrukcijos.
    Gauni kamina su vokiska instrukcija :) . El pastu gavau Lt instrukcija,kas nori pasiskaityt rasykit-atsiusiu. Ir pamatysit kas papildomai perkama. :)
    Ir daug kitu niuansu..pvz jei imi kamina ir atskirai dvieju kanalu ventiliacija,uzdengimo plokstes jie jau nebeturi,galvokis pats kaip uzsibaigt kamina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš kokios įmonės kaminą pirkote, kad taip nesudėliojo aiškumo komplektacijoje?

      Panaikinti
  9. Celsio. Bet pries tai ir su Monieru bendravom..ir niekas tokio nepapasakojo. O jau matmenu ziaurumas..kvieciu i svecius apziureti kas is Vilniaus miesto..Ir saco isvadas padaryti,gyvai apziurejus.
    O Vilnios namui aktualu bus kaminas..pavasariui..kaip tik ir kaimynas per gatve :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba.
    Pagarba Igoriui visa tiesa isreze apie zidini! Dar vienas momentas kurio jis nepaminejo tai, kad zidinys tai viso namo dekoro elemantas kuris net nekurenamas sukuria namu jaukuma pvz. pas mane zidinio kapsule apmurinta smetoniskom raudonom skaldytom plytom (pats skaldziau plytas ir murinau, ir tai tikrai uztruko).
    Pagalvojus logiskai apie kamina tai perki pigu patikima surenkama kamina, nusiperki ta termo blokeli absoliut uz 130eur ir imontuoji i apsiltinimo sluoksni. Po tokio sprendimo koks 1000 euru ir lieka kisenej.
    Del oro padavimo tai vienareiksmiskai tik per 'kanalizacijos' vamzdi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kazin ar taip aklai tas termoblokelis tiks savo matmenimis kazkuriai kitai sistemai. 99proc. kad ne.
      1000 tikrai nesutaupysi, kelis simtus taip. Mano 6m pilnas komplektas 160mm su ventiliacine anga gavosi 1600€ be montavimo

      Panaikinti
  11. Sakiau 1000 euru nes neseniai domejausi vienos kaimynu firmos kaminu tai su 30m garantija 6m su ventiliacija 1600mm internete raso 100% komplektacija tik 360 eur. Pats neskambinau ir nesidomejau kiek ten teisybes tokioj kainoj, nes man statybos prasides tik uz kokiu 3-5 metu, taciau jau renku info is visur ka ir kaip statysiu. Todel ir ismasciau minti kaip sutaupyti su tuom termo blokeliu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 360€ normalus 6m kaminas man atrodo is fantastikos srities

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j