Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Tampu pradedančiu sodininku!

Taip jau nutiko, kad kartu su sklypu paveldėjome ir medelių. Vienas giliau sklype ir kelerių medelių grupė ant sklypo ribos, ties gatve.


Kas tai per medeliai iškarto nesupratau, kolkas nesu sodininkas-daržininkas. Šį pavasarį medeliai sužydo kartu su vyšniomis, tai tapo aišku, jog tai vaismedžiai. Jau pasiskaitęs ir atidžiau apžiūrėjęs nustačiau, kad palei sklypą išbujojo geltonieji slyvukai, o giliau sklype turiu kažkokią obelį.



Iš pradžių turėjau mintį slyvukus išrauti, pasilikti tik obelaitę, bet griežtai užprotestavus kitiems šeimos nariams, teko permąstyti savo ketinimus. Taip gimė idėja medelius perskiepyti į kažką labiau mėgstamo bei naudingo ir vėliau persodinti į jiems skirtą vietą. Įveisti sodą planavome, taigi tai būtų visai nebloga pradžia. O ir naujos patirtys teikia nemažai džiaugsmo.
Pradėjau skaityti, kas, kaip ir su kuo. Žadėjau tuom užsiimti tik pavasarį, išgenėti ir suskiepyti. Bet, kadangi statybos dar nepradėtos, o labai norisi nuveikt ką nors naudingo, nusprendžiau pavasario nelaukti ir užsiimti vasariniu akiavimu. Kaip tyčia rugpjūčio vidurys tam puikiai tinka. Taip dalies šakų veislė bus pakeista dar šiemet, o likusios bus išgenėtos ir perskiepytos pavasarį. Šitaip sparčiau įvyks veislės pakeitimas. Kitą rudenį jau bus galima medelius persodinti į jiems skirtas vietas.
Kaip nuspręsta, taip ir padaryta. Slyvukus bandysiu perdaryt į trešnes (labai jas mėgstam) o obelį reikės paversti daugiaveisle obelim.
Apklausiau pažystamus, kas ir ką turi savo soduose. Susirinkau keletos veislių trešnių, didelės mėlynos slyvos ir skanių kriaušių šiūmetinių šakelių. Tikslių veislių nežinau, nes donorai galėjo pasakyti tik ar skanūs vaisiai ar ne :D Po poros metų, jei viskas pavyks, su pirmomis uogomis turėsiu staigmeną! :)
Trešnes ir skanią slyvą skiepijau į slyvukus o į obelaitę įskiepijau kriaušę. Vaizdžių instrukcijų, kaip ką daryti, pilnas youtube'as. Akutes skiepijau dviem būdais, sutapdinant su įpjova šakoje ir užkišant už įpjovos žievėje. Pažiūrėsiu, kuris būdas labiau pasiteisins. 

Praėjus porai savaičių patikrinau įskiepytas akutes. Pavyko puikiai! Panašu, kad visos akutės, nors ir skiepytos skirtingais būdais, prigijo! Palikti lapelių koteliai kepštelėjus nukrito (yra toks testavimo būdas). Atvyniojus vieną akutę aiškiai matosi, kad žaizdos traukiasi.


Likusias akutes palikau užvyniotas iki pavasario. Belieka tikėtis, kad akutės puikiai peržiemos ir pavasarį išleis naujus ūglius.

Komentarai

  1. Super. Puiki idėja;) Kad sėkmingai viskas prigytų. Kartais didelius medžius persodinti gana sudėtinga nepažeidžiant šaknų;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jaučiu, kad planas pavyks :) Aišku, teks dar paplušėti, bet manau, kad verta, kol vyks statybos, paraleliai pajudinti ir aplinkos tvarkymo darbus

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar nepaprastesnis ir greičiausiai protingesnis sprendimas išbandyti ir pasisodinti norimų veislių vaismedžius, kurie po kelerių metų duos derlių, bus nedidelio ar vidutinio augumo ir medelį formuosite taip kaip norėsite, skiepijant į laukines obelis ar kaukazines slyvas bus gana sunku persodinti, ypač jei medelis nemažas, jau nekalbant apie galimai didelį medžio augumą :) kiekvienam rinktis savo, mes rinkomės skaniausiais mums veisles ir jas sodinome, tuo pačiu ir visos veislės bei jų ypatumai yra žinomi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, taip būtų daug paprasčiau. Perskiepijimu užsiėmiau tik dėl įdomumo, naujos patirties, noro kažką sukurti pačiam. Daugką gyvenime darau ne paprasčiausiu būdu, ypač jei teikia džiaugsmą ;)
      Konkrečius norimus vaismedžius planuojame įsigyti ir pasodinti pavasarį

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j