Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Statybos darbų ir civilinės atsakomybės privalomasis draudimas

2017m. atnešė naujoves netik gyvenamųjų pastatų energetinių klasių reikalavimams, bet ir statybos darbų ir civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą.
Ilgai aiškinausi, "googlinau", norėdamas sužinoti, kas tai per daiktas ir kokiu atveju jis privalomas. Nors naujos Statybų įstatymo pataisos įsigaliojo jau 2017m. sausio 1d., tačiau susidarė įspūdis, kad su statybomis susiję žmonęs apie tai nieko nežino, arba aš bendrauju su nevisai tais žmonėmis :D Architektas pareiškė, kad jokio draudimo nereikia. Statybininkai nieko nežino. Lietuvos Draudimo agentė, apie tokio draudimo rūšies egzistavimą sužinojo iš mūsų. ERGO ir Gjensidige draudėjai apie tai žinojo, tai bandome bendrauti su jais. :D


Susiradau naująsias Statybų įstatymo pataisas. Skaičiau, skaičiau... Taip, jose minima tokia draudimo rūšis. Taip, ji vadinama PRIVALOMUOJU draudimu. Bet tiksliai, kas kaip ir su kuo, perskaitęs visą, berods 11 skyriu, kuriame apie tai kalbama, likau nesupratęs. :(
Google, google, google... Ką man pavyko išsiaiškinti? Jei neklystu, tai glaustai būtų tokie pagrindiniai momentai:
* Drausti privaloma visas statybas, kurioms reikalingi statybos leidimai. Draudimas neprivalomas nesudėtingų II grupės (iki 80kvm ir 8,5m aukščio) pastatų statyboms.
* Nuo 2017m. sausio 1d. turi būti draudžiamos ir anksčiau pradėtos statybos, nors abejoju, kad tai vyksta.
* Jei statybų sutartis sudaroma su vienu rangovu viso pastato statybai, tai draudimu rūpinasi rangovas.
* Jei statybas vykdome ūkio būdų (atskirus darbus atlieka skirtingi rangovai), drausti statybą privalome mes.

Pasak Ergo pasiūlymo, draudžiant ~50000€, už 16 mėnesių tektų sumokėti 290€.

Rugsėjo galas. Jau buvome numoję ranka ir nusprendę, kaip ir dauguma šiuo metu statančių, nesidrausti. Situaciją pakeitė štai šis Dzūkiškos pirkios statytojo komentaras:
"Kadangi nėra blogo, kuriame ši tema paliesta, rašau savo rezultatus. InterRisk tikrai turėtų būti jūsų pirmas pasirinkimas šiandien, nes tik ką apsidraudžiau už 100 EUR metams. Ernestas atostogauja, tai reikalą susitvarkėme su gita.zuveckaite@interrisk.lt.
Žinot, kokius gavau pasiūlymus? Viešinu - Seesam 1000 EUR, Gjensedige - 2200 EUR. Čia dėl to, kad mano konstrukcijoje (SIP skydai) naudojamas medis. Kosmosas. Toks pyktis ima. Ramu tik dėl to, kad nemanau, kad ant tiek durnas žmogus atsirastų, kad 2200 EUR mokėtų.
Mano logika buvo paprasta - formalus tai reikalas, reikia formaliai ir pažiūrėti. Prašiau minimalios pagal draudikų reikalavimus civilinės atsakmybės (43400 EUR) bei 50,000 turto vertė. Prašiau maksimalios išskaitos už civilinę atsakomybę (2900 EUR). Vat taip ir gavome mažiausią įmanomą kainą.
Tikėkimės per laiką rinka susireguliuos ir už 100 EUR galima bu gauti ir daugiau, nei aš gavau."

Pasinaudojome patarimu ir paros bėgyje susitvarkėme draudimą, greitai ir sklandžiai. Vieneriems metams, minimaliomis sąlygomis, draudimas atsiėjo 100€. Manau kaina nėra didelė ir šis formalumas bentjau užtikrins ramesnį miegą ir pašalins funkcionierių baimę. Taip atrodo privalomojo statybų draudimo polisas:



Komentarai

  1. na jei ne pats stataisi namą, tai kaip ir nebloga idėja yra apsidraudimas. ypač kai gali šito pareikalauti iš rangovo :) tiesiog ideali pastraipa sutartyje - subrangovas apsidraudžia civ.atsakomybei suma 50000. super.
    Na o jei ūkio būdu dirbi, tai nežinia kiek ten reikės, nes viską pats stebi ir apsidraudi darydamas papildomus darbus. pvz pas mane stogą darė, tai kilo įtarimas kad karkasas silpnai laiko kolkas vienoje vietoje - paėmi porą statinių ir atremi. va ir apsidraudimas :) ir spėju kad statyboms ūkio būdu gali būt brangesnis tas draudimas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. kiek laiko reikia draustis, kad priduotum namą? ar užtenka 1 mėn iki pridavimo? apie tai niekur neradau parašyta. Bet galiu papasakot bent 2 atvejus, ką žmonės gavo draudimo atveju:
    1 atvejis - vėjas nuplėšė šiferio šiek tiek nuo stogo. Paskaičiavo nusidėvėjimą, išmoka nesiekė net vieno naujo lapo kainos.
    2 atvejis - bendradarbei vėjas išlaužė pravirą langą - draudimas sako - jei nori išmokėsim 3 eurus.

    Dar turiu pažįstamą brokerį, jo pasiūlymas - kas mėnesį dėti kažkokią sumą į kojinę, taip labiau apsimoka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku su jumis. Man šis draudimas irgi atrodo tik naujas pasipelnymo šaltinis draudikams. Galėtų būti neprivalomas, kiekvienas pasirinktų pats, verta ar ne

      Panaikinti
  3. Labas, mes statomės nuo nuo pavasario ir draudimo klausimas buvo iškilęs. Metų pradžioj info buvo nulis kaip ir kitų patarimų. Perėjom visas bendroes ir tik LD normaliai bendravo ir paskaičiavo. Asmeniškai tais draudimais nelabai tikiu, bet kadangi norime turėti tvarkingus popierius tai pasirašėm sutartį, mokam apie 20 eu/24 mėn. Jei nesumeluosiu, reikia turėti iki statybų pridavimo. Kita bėda kad registruojant statybas niekur tokio dalyko nereikalauja, todėl ir nežinia kada kokiam nors biurokratui užstrigsi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar teisingai supratau, kad 2 metams draudimas jums kainuos 480€?

      Panaikinti
    2. Tiksliau 440, du metus, nes buvo sunku numatyti per kiek laiko baigsis statybos. Per LD galima išskaidyti arba iškart mokėti, pasirinkom dalinį, nes tuo metu pinigai kitur buvo naudojami.
      Kvailiausia, kad toks įstatymas buvo prastumtas draudimo bendrovių (greičiausiai), bet iki šiol nemoka tinkamai aptarnauti, kontrolės mechanizmas kažkur anapus, nauda abejotina, o visi reikalauja tik statybos leidimo :)

      Panaikinti
    3. Nesamonė. Kai kreipiausi į LD ir Ergo vieningai pasake suma visą iškarto, jokių dalinai. Brangiai draudimas kainuoja jeigu tavo namas medinis, jeigu kiti pastatai labai šalia (manau kaip sodų bendrijoje), jei vandens telkinys šalia ir t.t. Ergo paskaičiavo beveik 100Eur pigiau, nei LD. 325Eur - 2metams. Sakė jeigu nespėsiu priduot 100proc namą per du metus,tada apdraus papildomai keliems mėn, kiek kainuos po 2 metų nežinia. Pradžioje iš Ergo bendravau su žiauriai nekompetetinga darbuotoja. Nenorėjo drausti, nes už 100 000 Eur ji man aiškino ,kad aš alia nepastatysiu namo iki 100 proc pridavimo..(Bloga mano samata) Ilga istorija...bet radau kitą darbuotoją kuri apdraudė. Tik be samatos dar papildomai paprašė statybos aikštelės foto (kad draudžiuosi tikrai dar nepradėjus statybų).

      Panaikinti
    4. Va tame ir esmė, kad balaganas. O jei draudimo bendrovės jau pusę metų nežino, kaip elgtis su šituo draudimu, tai reiškia mažai kas draudžiasi ir neturi praktikos.

      Panaikinti
  4. Pagal idėją, tvarka turėtų būti tokia, kad draudimas galiotų nuo pat statybų pradžios iki statybų pridavimo. Fakte kolkas panašu nelabai kas draudžiasi. Neaišku, ar yra koks kontrolės mechanizmas ir kas gręsia pričiupus statybas be draudimo. Mes, dėl ramaus miego, apdrausim, nesinori bereikalingų rūpesčių, jei kokia patikra vyktų ar nesusipratmų priduodant statybas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Apsidraudėm prieš kelis metus, nors kas tai yra nežinojo nei valdininkai nei draudėjai. Nekompetencija tiesiog pribloškė. Matyt buvome pirmieji Lietuvoje kurie patys namą statėmės pagal reikalavimus. Nepamenu, lyg 170E už 2 metus.
    Tik biurokratija entuziazmą atšaldė... Namas pastatytas (bet dar nepriduotas), sienas dažome. Pratęsti tą kvailą draudimą didelio noro nėra. Ypač kai jis niekam nerūpi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, kad 500€, patikslinsiu kai gausiu pasiūlymą. Dabar draudėja leptelėjo taip neužtikrintai, kad virš 200€ bus, bet gal pati nežino tiksliai

      Panaikinti
    2. Ergo pasiūlė už 16 mėnesių 290€.

      Panaikinti
  6. Tokiu ikainiu nesuptarntu.. vienintelis logiskas sprendimas statybu pabaigoje netycia ant masinos uzmesti gegne, skant, atsinaujinti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Draudžia ir kaimynų turtą, tai ir jiems galima užmesti :))

      Panaikinti
    2. Juk reikalaus iš ko nors išmokos. Atvarys ekspertą, bandys pripaišyt, kad patys numetėt. Jei nepripieš, sakys, kad statybininkai blogai kažką padarė. Rezultate išmokės mažiau nei nukentėjai ir reikalaus atlygio iš statybininkų. Kurie galbūt buvo labai geri. Klausimas: Kas būtų jei sakytum, kad pats surinkai pvz gegnes ir kas būtų jei ne pats bet neturėtum sutarties su statybininkais?

      Panaikinti
  7. Sveiki, manes lauks tas pats;) tik idomu ar menesiui ar porai galima draustis? Ar cia minimum yra 16 ar 24 men?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Draudžiama turėtų būti visam statybų laikotarpiui, iki pat statybos pridavimo. Minimalus draudimo laikotarpis tikriausia bus ilgesnis nei 1-2 mėnesiai

      Panaikinti
  8. Yra naujiena VTPSI puslapyje šia tema http://vtpsi.lt/node/3565

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, kas pasigilinot - ar šis draudimas dengia tarkime vagystės statybų aikštelėje atvejus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuo metu bandome suderinti draudimą su trim bendrovem, bet niekaip nepavyksta. Atrodo, kad jiems tai visiškai neįdomu. Galiu supykęs ir nesidrausti, bet jei pavyks gauti draudimą, galėsiu nuskenavęs paviešinti sąlygas. Dar pavyko išsiaiškinti, kad draudžiasi tik pavieniai asmenys, niekas kolkas nesidraudžia, nes niekas to netikrina ir niekam tai neįdomu. Gal kažkas ir pasikeis, bet kolkas to draudimo reikalauja tik priduodant statybas. Matys dauguma šį reikalą ir tvarkosi tik prieš pridavimą.

      Panaikinti
  10. ne, jokiu naujienu. Linkstu prie minties nusispjauti i si reikala...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rekomenduoju pasiskambinti Ernestui Mob. Tel.: 86 460 6410 (InterRisk). Galima sakyti nuo Audriaus. Man jis paskaičiavo greitai ir ganėtinai nebrangiai. Kitos bendrovės kaiP LD, Ergo, gjensidige, Compensa ir kt. skaičiuoja jau dvi savaites ir vis uždavinėja tuos pačius klausimus:) Baisu;)

      Panaikinti
  11. Vis dar jokių naujienų? Pas mus irgi lėtai viskad vyksta, bet va tik ką gavau super pasiūlymą metams susimokėti 1000 EUR. Seesam draudimas. Labai supykau ir svarstau iš jų išeiti su automobilių draudimu už tokį super pasiūlymą. Paprašiau duoti minimalų įmanomą įkainį prie bet kokių draudimo ir frančizių sumų. Labai liūdna, kad reikalavimas yra, o draudėjai nepasiruošę.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nėra naujienų. Kolkas nebekrutiname šio reikalo, statom kaip visi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Robertai, ar galėtumėte atsiųsti žmogaus, su kuriuo bendravote iš Ergo kontaktą man į email. dzukiskapirkia@gmail.com? Tuo pačiu užduosiu kelis nespaudai klausimus:) Dėkui!

      Panaikinti
    2. Ok, vakare paziuresiu zmonos paste, ji si reikala tvarke ;)

      Panaikinti
  13. Kadangi nėra blogo, kuriame ši tema paliesta, rašau savo rezultatus. InterRisk tikrai turėtų būti jūsų pirmas pasirinkimas šiandien, nes tik ką apsidraudžiau už 100 EUR metams. Ernestas atostogauja, tai reikalą susitvarkėme su gita.zuveckaite@interrisk.lt.

    Žinot, kokius gavau pasiūlymus? Viešinu - Seesam 1000 EUR, Gjensedige - 2200 EUR. Čia dėl to, kad mano konstrukcijoje (SIP skydai) naudojamas medis. Kosmosas. Toks pyktis ima. Ramu tik dėl to, kad nemanau, kad ant tiek durnas žmogus atsirastų, kad 2200 EUR mokėtų.

    Mano logika buvo paprasta - formalus tai reikalas, reikia formaliai ir pažiūrėti. Prašiau minimalios pagal draudikų reikalavimus civilinės atsakmybės (43400 EUR) bei 50,000 turto vertė. Prašiau maksimalios išskaitos už civilinę atsakomybę (2900 EUR). Vat taip ir gavome mažiausią įmanomą kainą.

    Tikėkimės per laiką rinka susireguliuos ir už 100 EUR galima bu gauti ir daugiau, nei aš gavau.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Pavėlavau į tą traukinį, ką tik InterRisk paskaičiavo 150 EUR metams su tokiais pačiais saugikliais, sakė lapkritį pabrango :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutikit, tai irgi pakankamai katalikiška kaina:)

      Panaikinti
    2. Sutinku, bet 50% kainos šuolis per porą mėnesių atordo įspūdingai :)

      Panaikinti
    3. kai kiti praso po 500+, tai normaliai dar ;)

      Panaikinti
  15. Sutinku, bet man lyginant su kitais variantais už 1000/2200/2900 - nebaisus ir tas šuolis:) Kai prasidės medžiagų ir darbų pirkimas už tūkstančus, tos 50inės sumos bus, kaip sėmkės:) Man taip irgi pradžioje buvo - žiūri, kur išleisti 15 EUR vietoje 20 EUR, bet paskui nebeturi laiko ir permoki tuos 5 EUR, jei matai, kad sutaupysi valandą ar nervų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pas mane sekantis variantas kiek artimesnis - Compensa pasiūlė už 256 EUR metams bei 313 EUR dviems, prieš atitinkamai 150 ir 300 EUR InterRisk'e :) Taigi imant porai metų, skirtumo kaip ir nėra.

      Panaikinti
  16. Kiek skaitau ir kiek supratau tai norint apsidrausti būtinai turi būti sąmata paskaičiuota. O kas jei pas mane projekte sąmatos nėra? Kaip įvertinama draudžiama suma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes klausėme mažiausios įmanomos sumos mažiausiai įmanomai įmokai. Tai sumai ir apsidraudėme.

      Panaikinti
  17. Ta skaiciu 45k ar 50k patys pasakeme, jokio oficialaus paskaiciavimo neturejom.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Planuoju pradėti statybas, ir tas draudimas man labiausiai suka galvą. Nesinori drausti, kai jokios naudos nėra. Juolab planuoju statyti ilgai, t.y. bent tris metus. Taip pat, nesinori drausti visiems metams, kai planuoju pasidaryti pamatus, tada gal pusmetį nieko nedarysiu. Kyla klausimas, ar galėčiau apsidrausti trumpam laikotarpiui, prieš priduodant baigtą statybą. Gal kas taip bandė? Ar nebus problemų draudžiant tik prieš baigiant statybas? Ir kaip dėl paskolos, jei imčiau paskolą po kokių metų ar daugiau, ar bankas nereikalauja šio draudimo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ar neužgrius tikrintojai

      Panaikinti
    2. Administracinių nusižengimų kodeksas:
      357 straipsnis. Informacijos apie statybą nepateikimas
      1. Informacijos apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą ar paskyrimą, taip pat apie pagrindinių statybos sričių vadovų (statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio statybos vadovo, statinio statybos techninio prižiūrėtojo) pasamdymą ar paskyrimą nepateikimas arba pateikimas nesilaikant teisės aktuose nustatytų terminų
      užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų eurų.
      Dėl draudimo neturėjimo baudos lyg ir nenumatyta, nebent pritaikytų šitą straipsnį:
      356 straipsnis. Statybos darbų atlikimas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus
      Statybos darbų atlikimas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, išskyrus šio kodekso 235 straipsnio 3 ir 5 dalyse, 265 straipsnio 5 dalyje, 281 straipsnio 2 dalyje, 314 straipsnio 3 ir 4 dalyse, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 3561, 3562, 357, 3571, 361, 363, 365 straipsniuose, 385 straipsnio 2 ir 4 dalyse, 459 straipsnio 3 ir 8 dalyse, 460 straipsnyje numatytus pažeidimus,
      užtraukia įspėjimą arba baudą nuo penkiasdešimt iki vieno tūkstančio eurų.

      Panaikinti
    3. Sveiki,

      Įdomi diskusija. Apie šio draudimo poreikį sužinojau jau gerokai per vėlai. Statybų leidimas 2014 metai, šiai dienai jau 90% baigtumas. Įdomu, ar kas prodavinėjo be draudimo?

      Panaikinti
    4. Aš pabandžiau priduoti be draudimo. Atmetė, reikia prisegti draudimo polisą ir apmokėjimą patvirtinantį dokumentą.
      Gal kam buvo panašiai, radot kas išrašo draudimą atgaline data? Ar kažkokią baudą galima sumokėti?

      Panaikinti
    5. Sveiki,kaip paviko priduoti namo ??pas musu analogiška situacija....

      Panaikinti
  19. To Andrius: Jei statybos leidimas yra 2014 metų, tuo metu statytojui civilinio draudimų nebuvo. Tad priduodant Statybos darbų ir civilinės atsakomybės privalomo draudimo jums nereiks. Tačiau, jei jūs turite statybos techninės priežiūros vadovą tuomet turėsite pateikti jo draudimą bei to draudimo apmokėjimo dokumentus. Mūsų situacija analogiška, 2015 metų leidimas, techninė priežiūra nuo 2017 metų nėra būtina statant neypatingą statinį, turėjome tik statinio statybos vadovą. Pridavėme namą be jokių draudimų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j