Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pamatų projektas II dalis

Apie pamatus jau rašiau čia:
 Pamatų projektas I dalis
Šiuo metu vedu derybas dėl pamatų įrengimo ir tolimesnių statybų su dvejomis statybininkų brigadomis. Kainas abi brigados paskaičiavo analogiškas, skirtumas ~70€. Sprendimą priimsiu ateinančią savaitę, nes ryt-poryt jau turiu turėti statybų leidimą. Planas ateinančiai savaitei: išsiaiškinti koks kurios brigados užimtumas šiemet bei sutikslinti darbų kainas pagal pakoreguotus pamatų brėžinius. Laikas spaudžia, taigi šį savaitgalį prisėdau pasikoreguoti pamatų brėžinius ir susiskaičiuoti-pasitikslinti reikalingas medžiagas.
Poliai:
* Pakeičiau polių diametrą iš 400mm į mažesnį, nes fakte turėsime 350mm diametro CFA grąžtą.
* Išmečiau polių iš po pagrindo kaminui, nes kaminas fakte bus ženkliai mažesnis (Schiedel Absolut D160 500x360), nei architekto numatytas ir kaip atrama puikiausiai tarnaus polius esantis kampe. Be to, gali būti neįmanoma išgręžti poliaus taip arti kito, nesuardant jo.
* Į pripildytą betonu poliaus duobę praktiškai būtų problematiška sustumti armatūrą visus 4,5m. Armatūros karkasą planuoju daryti 3,7m ilgio ir į betoną sugrūsti 3,25m
* Armatūros karkasui vietoje 6vnt D14 strypų palikau 4vnt.


Rostverkas:
* Pakoregavau rostverko šiltinimo schemą. Po visu rostverku naudosiu 15cm geoporo. Visas pamato vidus bus šiltinamas 10cm geoporu.
* Pamato išorė bus šiltinama 25cm geoporo.
* Planuoju truputį pastorinti šiltinimo sluoksnį grindims, kad jis perdengtų rostverko-Arko blokelių sandūrą.



Kol dar turiu laiko, būčiau dėkingas už išsakytas racionalias abejones ir pasiūlymus ;)






Komentarai

  1. Seip armature kisti nereikia kai betona pripili i vidu, labai jau sunku, tiesiog susidedi i visas skyles armaturas pries pilant, o kat jos nesusmigtu visos pakisi lentele tarp ju. Kai pripildai betonu skyles, tiesiog su kuvalda pastukseni per lentas ir jos puikiai issitraukia, taip nebereikia vargti ju kisant kai betonas jau pripiltas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Poliai bus daromi cfa būdu, nes gruntas paslankus. Jūs aprašėt paprastą, beproblemį polių įrengimo būdą.

      Panaikinti
    2. Atsiprasau, nepastebejau sito tikrai...

      Panaikinti
  2. Mantas.


    Poliam pilnai uztenka ir d12 armaturos. kas liecia geoporo storius tai geriau daryti kazkokio vieno storio vidu ir po apacia pvz 10 cm nes nebus atlieku ir pigiau kainuos. 10 cm yra standartinis storis jei 15 cm reikes uzsakinet. patys paskaiciuokit imat 10 cm storio 1m ant 1m lapus nupjaunat 30 cm ir turit puikiai tinkanti ploti po rostverku ir lieka 70 cm kuris puikiai tinka siltint is sonu. Is isores 25 cm patartina deti kartu su fasado apsiltinimu, nes kitaip apsimindzioja krastai.

    nesimato breziniai jei rostverka darysit ne 60 aukscio tai visgi biski atlieku liks, bet daug maziau nei naudojant kiekvienoj daly skirtingus storius.

    cfa metodu irengiant polius armatura nesunku sustumti beveik iki dugno tad drasiai galima daryti karkasus tokio ilgio koks polio gylis, nes 50 cm karkaso visgi liks virs zemes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geoporo yra standartinio 15cm. Imant lapus 1mx1m juos pjausim į 4 dalis po 25cm. Iseiga bus simtaprocentine, nes rostverkas 25cm plocio o geoporas desis i klojinių vidų. Vidaus šiltinimui irgi planuoju imti 1mx1m lapus ir juos pjauti į 3 dalis po 33cm. Puikiai tiks nenuleidžiant ~2cm iki apačios. Manau putplastis susidės praktiškai be atliekų.
      Dėl pamato išorės šiltinimo, tai žadu daryti taip kaip sakote jūs, šiltinti kartu su fasadu.
      Dėl armatūros ilgio nesu tikras. Statybininkai minėjo, kad būna sunku sustumti didelį ilgį, tenka ir mašinas paspaudimui naudoti, armatūra skersuojasi ir pan. Bet žiūrėjau keletą projektų, panašu, kad armatūra ne per visą poliaus gylį yra normali praktika. Tai gal neturėtų kilti bėdų dėl poliaus tvirtumo ar dar konors ateityje?

      Panaikinti
    2. Poliai pas mane bus gilūs, gręšis iki 4,5m gylio, tai gal ir tikrai sugrūsti 4-4,5m gali būti sudėtinga. Bet gal tai ir nėra būtina?

      Panaikinti
    3. Mantas. Armaturos karkasai nesikreipia nes jie yra suvirinti. sukisti 4 m ilgio karkasa yra pavadinkim taip - vidutiniskai sunku. kai jau reikia sukisti 5-6 m ilgio tada buna sunkiau, (bet ir tai technika naudojama tik kokiam vienaam karkasui is 50) Jei konstruktorius deda parasa po pamatu projektu tada armatura iki polio galo ir nera butina. Daroma yra taip kaip paiso konstruktorius :). siaip paskutinis metras betono be armaturos nera nieko baisaus. poliai soninio lauzimo negauna , kad suluztu :) o statybininkai kurie sako, kad skersuojasi ir ten vienos problemos ar jie tikrai dirba su cfa technologija ar tiesiog tipiskai statybiniskai paverkti megsta :) nes kiek zinau siauliuos nera brigadu su CFA iranga :)

      Panaikinti
    4. Įrangą berods iš Klaipėdos kolegų paims.

      Panaikinti
    5. Mantas.

      rašėt, kad gręšit 35 cm polius, tai kai atvažiuos pasimatuokit grąžtą, nes toki kiek žinau klaipėdoj teturi vieni :)

      Panaikinti
    6. Na teks pasiimti išeiginių ir kruopščiai stebėti visą pamatų įrengimo procesą. Planuojame tai pačiai brigadai ir mūro bei stogo uždėjimo darbus duoti. Tai jei bandys piktybiškai apsukt ar pachaltūrinti, teks pyktis ir keist į kitą brigadą. Pamatų įrengimas bus kaip meistrų patikrinimas.

      Panaikinti
  3. Šiaip kadangi pats galvoju apie Arko tai girdėjau pasiūlymą pirma eilę mūryti iš duju silikato, o paskui ant jo jau dėti arko. Taip sako labiau nutraukiamas šilumos tiltas iš pamato. Bet kadangi pats dar iki konstrukcinės dalies nepriėjau, tai nežinau ar taip leis konstruktorius daryt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įdomi mintis! Paidalinkit visa gauta nauja info šiuo klausimu ;)

      Panaikinti
    2. Na kolkas tik tiek tos informacijos ir turiu, o kai jau gausiu kokių žinių iš konstruktoriaus reikės parašyti kokį įrašą. Aš tiesiog norėjau jums pasiūlyti pasidomėti jei dar nevėlu :)

      Panaikinti
    3. jei apšiltinimas bus 25+15+10, tai koks ten šalčio tiltas gali bebūti? tik nuo pačių polių. jei jau užsiimti šiltinimu iki galo, tai nebent paskutinį poliaus metra ivilkti i kevala :) aišku tai perteklinis poreikis, bet kodėl gi ne - juk 15cm geoporo po rostverku irgi skamba keistai. - ten pilnai žemiau rostverko užtektų pagilinti sijoną su 5cm geoporu.
      niekaip nesitiki, kad tai vieno aukšto namo techniniai sprendiniai - polistirolo pamatams visa mašina, betono kokios šešios bus, armatūra aukščiausios klasės ir stambi - tona metalo vien poliams. Ar tikrai čia nenumatoma aukštinti iki penkiaaukščio ?? :)
      tikrai galėjote darytis plokščią pamatą, ir dar tokio storio, kad namas net ir nuplovus visas žemes iš po pamato nepersikreiptų :)
      D14 armatūros virintą karkasą sunkiai suskersuotumėte per 4m ilgio polių. bet va sukišimui gali prireikti technikos pagalbos. polius be armatūros yra ganėtinai neveiksnus bet kokio judesio atveju. bet pas jus ten judėti poliams bus neįmanoma :)
      ar bandėte kada žiūrėti u-wert.net ar panašaus tipo skaičiuokles, kurios pasakytų kiek vertas yra šiltalas ir kiek teisingas jo įrengimas?

      Panaikinti
    4. Ne, nespėjau tiek detaliai viską prasinagrinėti, persparčiai viskas vyksta pas mus. Kiek senu blogu skaičiau, tai 10cm jau seniai deda po rostverku. Pakilus reikalavimams įkaliau 15cm. Blogiau manau nebus o išbrangimas tik simbolinis gausis, nes tik papildomas kubas prisideda.
      Plokštuminis pamatas manau tikrai būtų racionalesnis variantas mano atveju, bet dabar jau nebekeisim planų, viskas jau užsukta ;)

      Panaikinti
    5. o kodėl ne viską iš dujų silikato? Kodel pirma eile silpnesnė, o kitos tvirtesnės?

      Panaikinti
    6. Čia turbūt klausimas Audriui iš ANamukas. Aš tai viską iš arko statysiu. Bet logika daryt tik vieną eilę šalčio tiltui sumažinti manau būtų noras turėti kitokių savybių sienas, nei pirma eilė (sienos kietumas, termomasė ir pan)

      Panaikinti
    7. Ta termomasė man atrodo pervertinamas dalykas. Vistiek stovės koks šilumos siurblys, kuris palaikys pastovią temperatūrą, nes atšaldyt ir vėl šildyt bus neekonomiškiau nei palaikyti pastvovią. Ir jei bus kažkokia inercija, tai nebent tik šalčio :)
      O kas dėl perteklinio putplasčio, pas mane rusy 5 cm baltas. Namas beveik iki vasario buvo visiškai nekūrenamas, prie -20C lauko temperatūros viduje būdavo +7C. Kol nebuvo grindų, žiema gruntą palei pamatą buvo galima pirštais kraštyti, nei menkiausio įšalo ženklų, aplink namą dėjau "sijoną" 5 cm iš geoporo. Skandinavus mačiau taip darant.

      Panaikinti
    8. "sijoną" darėt klijuodami polistirolą prie pamato ar guldydami ties pamatu horizontaliai (kampu)?

      Panaikinti
    9. http://namaspriesaltojoupelio.blogspot.lt/2016/02/dykumos-roze.html

      Panaikinti
    10. Įrašas darytas, dar kai name nebuvo grindų ir jokio polistirolo viduje. Dėjau ir stačią pagal pamatą (50 cm) ir ir horizontaliai (50 cm).

      Panaikinti
    11. Del sijono aplink nama as suabejociau. Breziny tokia ryski geltona nuotoliu linija. O dabar paskaiciuokit. Jei grindyse bent 20 cm putplacio , tai R virs 5. Kambary - plius 22C, zemeje 0C. Tai primeskit skaicius, koks silumos nuostolis? Myzeras. O kiek silumos nuostolius sumazins "sijonas"... 1%. Kokia prasme ten leisti lesas?

      Panaikinti
    12. Mano atveju šiltalo tiek roetverkui, tiek grindims numatyta daugiau nei pakankamai. Jei nuspresčiau daryti "sijoną", tai greičiausia leisčiau rostverko išorinį putplastį vertikaliai iki 1m gylio. Argumentas būtų tik vienas, - iš dalies pašiltinti polius.
      Bet kolkas apie tai rimtai nemąstau, spręsiu, kai pasieksiu namo išorės šiltinimo stadiją ;)

      Panaikinti
  4. Pagal mane tas siltinimas is vidaus beprasmis, ir tie visi storiai beprasmiai. Vistiek pamatas perslines per polius. Tuo labiau, kad jie baisinio diametro. Poto saltis eis i siena ir daryk tu ka nori. O apsiltinus is vidaus, tik per pamato apacia atsiranda kelias grauzikams. Patikekit, jei jie iki jo dasikas, tas polistirolis jiems kaip delikatesas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Persalimo atveju trb butu sijonas naudingesnis, o jei nepersala, tai pagal mane rostverko esancio po zeme temperatura turetu buti panasi zemes temperai ir nesvarbu kiek tu ji ten siltinsi

      Panaikinti
    2. Turiu mintį, kai ateis laikas, pamatą iš išorės šiltinti dviem sluoksniais.10cm mer rostverko aukštį ir 15cm metro aukščio, - gausis kaip sijonas. Bet čia mintys ateičiai.

      Panaikinti
  5. Sorry kad taip pasakysiu , bet ATSIPEIKIKITE zmones, man negaila, nors metra kiskit po rostverku, bet jau pabludote masiskai. Stai pasiskaitykite : https://www.15min.lt/verslas/naujiena/kvadratinis-metras/nekilnojamasis-turtas/a-klases-murinis-namas-tikras-pavyzdys-statybu-kaina-ir-energetiniai-sutaupymai-973-712639
    pats profesorius su architektais Kubinio metro A+ namui paskaiciavo U vertes ir t.t mazgai pateikti apsiltinimo. Po rostverku tik 5cm XPS, is vidaus vel gi 5 cm geoporo. Tai jie durniai? ar vis del to mes?
    Geriau A++ langus ir duris nusipirkite!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai

    1. Langus ir duris taipogi planuojame rinktis nenusitaupydami. Nesuprantu, kam tas maikes draskytis? 5cm geoporo po mano rostverku sudaro ~1kubą, tai yra max 80€. Nuimkim 10cm ir sutaupysim 160€...
      Jūsų pateiktas straipsnelis labiau reklaminis, nei iformacinis. Neradau, kur ten rašoma apie 5cm po rostverku?

      Panaikinti
    2. Jų projektas yra čia http://www.kubinismetras.lt/paslaugos/apliusnamas/pliusnamas_projektas_evv_samatos_sertifikatas_mazgai.pdf bet jie papildomai naudoja FOAMGLASS blokelius tarp pamato ir sienos šilumos tilto nutraukimui. O aš galvoju apie pigesnį variantą, tiesiog dujų silikatą pirmoje eilėje.

      Panaikinti
  6. Sveiki.
    Pakelkite grindis 40cm. T.y. Per dvi akytbetonio blokeliu eiles ir nereiks isvis jokio rostverko apsiltinimo (iskyrus 5cm. Po rostverku del amortizacijos).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad ir siaip, nafik tas apsiltinimas reikalingas, pinigu ismetimas tik :D

      Panaikinti
    2. Pinigus vistiek reikes isleist arba ant polistirolo arba ant papildomu 2-ieju eiliu duju silikato blokeliu. Pabandysiu paaiskint minti placiau nes manau nesupratot ka norejau pasakyti.
      Paklijuojam 2-eiles duju silikato blokeliu pvz. 600x200x370, turime 400mm auksti si auksti laikome vidaus juodgrindziu nuliu . einame nuo nulio zemyn gauname 50-60mm sildomu grindu betonas, garo izoliacija, 250-350mm polistirolas, sutankintas gruntas. Del paprastesnio skaiciavimo laikykime, kad tarp neapsiltinto rostverko ir patalpu vidaus yra 400mm akyto betono. Pasirinkus "siltesni" blokeli gauname varza R-4.6 . Sitokiu sprendimu visiskai eliminuojame salcio tilta tarp pamato ir pastato vidaus t.p. manau, kad pasirinkus mineta sprendima nera tikslinga irengineti plokstuminio pamato. Taciau cia slepiasi didziulis minusas, toks sprendimas pakelia namo grindis maziausiai 500mm. nuo zemes.


      Panaikinti
    3. Aš nenorėčiau kelti normalaus mūro sienų ant dujų silikato pamato. Tada jau ir sienas is duju silikato geriau muryt. O siaip nekazin kiek tas polistirolas isbrangina pamata.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j