Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Namo projektas

* Kadangi mūsų neriboja sklypo plotas, statysime vieno aukšto namą.
* Pagal naujus reikalavimus, namas turės atitikti A klasę. Kadangi A+ klasei reikalingas pasiekti sandarumas tokspat kaip ir A klasės namui, taigi ir darbus reikia atlikti analogiškai, bandysime panaudoti daugiau šiltalo ir taip priartinti faktines namo charakteristikas prie beveik perteklinės A+ klasės.
* Sienos - silikatiniai ARKO blokeliai. Norime tvirtu sienų ir didelės termomasės.
* Stogas su minimaliu nuolydžiu, apie 10 laipsnių. Taigi tinkama danga ko gero bus beasbestis šiferis, nes skardos nenorime.
* Langų bus minimaliai tiek, kiek mūsų supratimu reikalinga normalioms higieninėms sąlygoms išskyrus svetainę, kurios pietinėje pusėje bus pora didesnių vitrinų su išėjimu į kiemą-terasą.
* Garažas dviem automobiliams ir kitai technikai laikyti.
* Bus židinys
* Šildymui naudosime šilumos siurblį oras-vanduo

Patį namo išplanavimą nusibraižėme per porą dienų, nes jau turėjome aiškią viziją, kas ir kaip turėtų būti padaryta, kad atitiktų konkrečiai mūsų šeimos poreikius.
Poros savaičių bėgyje padarėme keletą korekcijų ir turime štai tokį išplanavimą:



Reikalavimų architektūrinėms vingrybėms neturėjome. Norėjosi aiškių ir mums suprantamų sprendimų, kad statybų metu kiltų kuo mažiau galvosūkių. Kokia konkrečiai bus fasado apdaila apsispręsime atėjus laikui ją daryti. Šiame etape piešiniams laiko nebeskyrėme ir turime minimalistinius fasado vaizdus:



Pjūvis:

Projekto rengimas užtruko ~3mėn.
Pokalbio metu, pasirinktas architektas mus įtikino, kad spės paruošti projektą ir galėsim pradėti statybas bent rugsėjį. Kolkas viskas taip ir vyksta. Pokalbyje su kitu, žinomesniu architektu, trūko konkretumo dėl užmokesčio ir dėl terminų. Kadangi prioritetas mums buvo laikas o konstrukciniai pakeitimai statybos metu vistiek vyksta, tai ir pasirinkome operatyviai reaguojantį, dalykišką architektą bei jo komandą.

Komentarai

  1. O bendravardis statosi! Malonu! Sekmes statybuose! ;)
    Kas del namo isplanavimo tai virtuve atrodo mazoka. Siu L fotmosnamu kaip suprantu daznas variantas L formos koridorius ir manes nevisai zavi. Gal noretusi kazkokios konkretesnes vietos terasai, gal kokios uzuovejos ar ko ;) visa kita normos ribuose ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už palinkėjimus ;) Tikiuosi orų dievai bus palankūs ir pavyks dar šiemet išsikelti dėžutę
      Kaip minėjau, projektavimui ir planavimui turėjom nedaug laiko. O dar suderinimai tarp šeimos narių ir pan :D Esamas variantas, - bendras suinteresuotų pusių konsensusas ;)
      Virtuvė-svetainė beveik 43m2, tikimės, kad pakaks vietos. Dėl paties šios patalpos išplanavimo dar diskutuosim šeimoje. Bet tai bus vėlesniuose statybų etapuose.
      Terasos vizija: pietinėje pusėje (virtuvė-svetainė). Gal su užsukimu į rytinę pusę. Užuovėja (dekoratyvinės sienelės) atsirastų ties vakariniu fasadu.
      Taip planuojam, o kaip gausis, laikas parodys ;)

      Panaikinti
  2. vistuves erdves (darbastalio tai tikrai truks), tad tikrai reiktu galvot apie l formos virtuves baldus.
    bendras isplanavimas visai neblogas, koridoriu lyg ir nemazai, bet jie nera labai siauri, tad neturetu jaustis. KOkia yra paskirtis "Studijos" ? Ar studija perspektyvoje taps darbo kambariu, o projektuojamas darbo kambarys tiesiog taps treciu miegamuoju (dar vienas vaikas/sveiciai)?
    jau ne po vienu projektu vyko diskusija del didelio sanmazgo i kuri iejimas yra tik is tevu miegamojo - manau jog tai bus nepasiteisinusi uzgaida. Turite visas technines galimybes iejima padaryti is koridoriaus, isejus is miegamojo wc vistiek butu salia (taip tikrai bus praktiskiau).
    Pries pora dienu pradeto kito blogo bent jau stogo konstrukcija labai panasi, tad uzduodu tuos pacius klausimus: stogo slaitai pas jus skirtingo aukscio ir nesujungti del kokiu priezasciu? Dizainas? Norite tureti skirtingo aukscio patalpas? Pas jus bus sildoma perdanga ar stogas? Jei bus sildoma tik perdanga, tai toks stogas yra tik dizaino elementas, taciau jis tikrai isbrangins ir pati konstrukcija pasudetinges. Jei vistik sildysit stoga, tai ta slaitu nesusijungimo vieta bus nemazas salcio tiltas, kuri eliminuot taippat bus ganetinai suku (jus juk taikot A+ klase).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Virtuves baldai greiciausia ir bus L formos.
      Studija - esam susiję su menais, tai patalpele skirta tirpikliams ir dažams ;)
      Numatyti du sanmazgai. Vienas atskiras tevu ir vienas sunaus su patekimu is bendro koridoriaus.
      Nenorejau apverstos V formos stogo. Pasirinkom du vienslaicius. Berods vienslaicio irengimas vienas is paprastesniu, kogero ir pigesniu. Garaze tikrai nereikia 3 metru aukscio, taigi stogas bus zemiau, - maziau muro ir darbu
      Name siltinama bus perdanga, garaze - stogas. Vakarine siena (bendra su garazu) bus siltinama ir is isores ir namo palepeje is vidaus. Manau viskas bus gerai ir sioje vietoje silumos tilto nebus

      Panaikinti
    2. Pridejau pjuvi, kuriame matosi siltinimo principas

      Panaikinti
    3. Pritariu Arturui Sh del tokio stogo pasirinkimo ir tikrai tikslingus klausimus Jums uzdave. Isbrangs jums tie du stogeliai tikrai. Mano draugo namas lygiai toks pats... pamatysite kokie auksciai gausis bestatydami Jums atrodys kad butumet dvieju aukstu namą statote arba bent vieno auksto su mansardele. Bet kiek muro iseis, kiek muro darbai ir pasatoliai ir paskui to tarp stogu sieneles hidroizoliacijos irengimo tikrai bus kur ir galva pasukt ir pinigu paaukoti. Savo namui pasirinkes esu dvislaiti stoga ir nusprendziau daryti dvitejines sijas vietoj gegniu ir tureti lubas iskart ir nedaryti tu perdangu ir aukstai kelti ir netureti tuscia erdve. Tokiam namui as daryciau plokscia stoga ir nebent Jums labai norisi to isores dizaino daryti kaip suplanavote :)

      Panaikinti
    4. Siulau pagalvoti apie pigesni varianta keisti M24 i M18 ir is M18 i M12 patikekit per pus sutaupysite. Del katilines tikrai per maza. Siuo variantu gal pagelbetu jungimas su skalbimo patalpa. Virtuve siulau ne L o U formos

      Panaikinti
    5. Sakot katilinėj netilps vidinis siurblio oras-vanduo modulis? Kam daugiau ten mano atveju gali būti reikalinga erdvė?

      Panaikinti
    6. Blokelius paliksiu perteklinį variantą. Neturiu tikslo ir būtinybės sutaupyti visur kur įmanoma. Argumentai bus banalūs: "rimtesnės sienos", didesnė termomasė (didesnis mikroklimato inertiškumas) ir keliais cm platesnės vidinės palangės :D

      Panaikinti
    7. Kaip norite dėl blokelių, bet džiaugiuosi kad sumažinau aš, beto dar pabrango jie tai išvis ... Dėl katilinės tai ten statosi netik oras vanduo modulis, o vandens filtrai, elektros instaliacijos dėžutė (galima perkelti i garažą), rekuperatorius (jeigu planuojoamas).

      Panaikinti
    8. Rekuperatorius kogero palubeje dažniausia montuojasi? Jei taip, tai tikrai vietos užtekti turėtų.
      Šilumos siurblio modulis su integruota vandens talpa bus šaldytuvo dydžio, - be problemu tilps.
      Vandens filtrams vietos šalia siurblio turėtų irgi pakakti.
      Saugiklių dėžės dydis tikrai netoks, kad vertėtų jaudintis,rasim vietą prie kažkurios sienos.
      Vietos praeiti iš garažo į namo tambūrą turėtų pakakti, nesam stori :)
      Manau jūs bereikalo mane gąsdinate, viskas turėtų kompaktiškai tilpti. Tikrai sunkiai įsivaizduoju, kaip galėčiau netilpti į 2,2m ploti, malkų anei granulių gi nelaikysiu. Nesinori skirti perdaug ploto katilinei, geriau jis teks skalbyklai, ten dar ir sandėliuko lentynas bus galima pastatyti.

      Panaikinti
    9. negasdinu tik kai as staciausi dariau didesne katiline o mano tevas kai state neperseniausiai tai jo katiline kaip pacio projektte ir elektra i garaza teko iskelti ir katilineje net striukes nepasikabino... na cia tik pamastymas gal tiesiog kazka ir pakeisite. Skalbimo patalpa as pradziai projektavausi su katiline bet pagalvojau kad dulkiu katilineje nevalysiu daznai ir dariau atskira patalpa skalbyklei su dziovykle ant virsaus ir su lyginimo lenta salia su lentynelem, matosi kad pas jus tilps tai.

      Panaikinti
    10. Kas pastatyta jusu tevo katilineje, koks sildymas irengtas?

      Panaikinti
    11. Oras-vanduo, rekupas virs jo netilpo nes oras vanduo katilas su boileriu buvo. ir pacio vamzdyno yra labai daug silumos siurblio ir dar vandens filtru. As nezinau ar tie keli kvadratai prides daug prie bendros statybos ir irengimo samatos, bet manau verta. Nuvykite po objektus parduodamus naujos statybos siaip apsiziureti lyg pirktumete ir pasiziurekite kaip jauciasi .

      Panaikinti
    12. Nežinau apie kokio dydžio patalpą kalbate ir kas ten ką ir kaip išvedžiojo. Mums tinkančio daikin vidinio modulio su vandens talpa matmenys 600x730x1730. Daugiau nei metras virš jo bus erdvės. Jei netilps, rekuperatorius pasikabins greta o po juo ir vandens filtrai tilps. Esu tuo visiškai tikras

      Panaikinti
  3. Man irgi užkliuvo garažo ir dažniausiai lankomos gyvenamosios (svetainė/valgomasis) vietos plotų santykis, beveik 1:1. Mažinčiau garažą ir didinčiau svetainės plotą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žmones paprastai projektą įdeda ne pasiūlymams o tiesiog konstatuodami kad taip bus ;) Ir kiekvienas turi savo motyvacija. Dėl jos gal neverta ginčytis.

      Garazas ir man visai nereikalingas, bet matau jog ji bus galima panaudoti granulių saugojimui ar kaip sandėliuka...
      Bet sklypas didelis, tai garažą ir sodo sandėlį statyčiau atskirai.
      Ir šiaip stogą daryčiau dvišlaitį - toks niekad neišeis iš mados, liks gražus.
      Ir namą pasukčiau į saulę
      Ir ...
      O gal viskas gerai? Kaip jau nuspręsta taip ir bus :)
      Mes, beje, projektavomės maždaug metus. Tai nėra lengva. Ir tik žvilgtelėjęs objektyviai nesuprasi ko kitas žmogus nori ;)

      Panaikinti
  4. Man tai kliūna garažo šiltinimas. Abi jo šoninės sienos bus pats tikriausias šalčio tiltas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turiu minti tas garazo sienas pasiltinti ir is vidaus. Tai gal ir nepanaikins tilto, bet tikrai turetu ji sumazinti

      Panaikinti
    2. Garažas turi būti arba šiltas, arba atskirta konstrukcija (dedat šiltą tarpinę ties sandūra). deja realybėje tokio sprendimo ir man nesinori, todėl suprojektuota tokia pat makalynė, ir taip pat teks šiltinti ne tik iš išorės, bet ir kokį metrą kitą iš vidaus. sėkmės statybose, menininkui svarbiausia aura - netrypkite ir neterškite savo namų nykiomis mintimis :) viskas bus super gerai. projektas labai geras, ir statyti bus pakankamai paprasta. Na gal tik tarpatramis sijoms didokas, tai teks gamyklines sijas pirktis, ne paprastą medieną, ir tiek tos bėdos.

      Panaikinti
    3. Dėkui už gerą žodį ir palinkėjimus ;) Buvo mintis šonines garažo sienas jungti su namo siena lanksčiomis jungtimis, bet kažkaip žinojimo, tinkamas ar ne tas variantas, nebuvo. Architektai šį pavasarį dar truputį iš medžio iškritę buvo, - A/A+ klasės namų projektavime patirties stygius. Padarėm kaip B klasei. Apšiltinsiu ir iš vidaus 10-15cm, pažiūrėsim su termovizoriumi, gal nebus tragedijos. O šiaip tai nepretenduoju į pasyvaus namo statybą ;)

      Panaikinti
  5. Minėjot kad Arko blokelius naudosite. Gal jau teko apsiklausinėti ir domėtis geriausia kaina? Aš irgi naudosiu Arko M24.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kolkas dar nesidomejau blokeliais. Vedu dvejas derybas dėl pamatų. Ateinančią savaitę jau turėsiu leidimą, tai stengsiuos kuo greičiau apsispręst, su kuria brigada statysiu dėžutę. Kai tik pamatų reikalai bus suderinti, iškart planuosim-derinsim mūro darbus.

      Panaikinti
    2. "* Stogas su minimaliu nuolydžiu, apie 10 laipsnių. Taigi tinkama danga ko gero bus beasbestis šiferis, nes skardos nenorime."

      Tikrai per mazas nuolidys siferiui. Kad ir parasyta lape, kad galima deti, praktikoje tikrai nerekomenduociau. Papustys lietu po laktstais 100%. Kad ir kaip nenorite, stipriai rekomenduociau deti ta skarda, praies keli metai ir uzmirsite apie ta stoga, kokia ten sudeta danga.

      Panaikinti
    3. Darysime plokscia pagrinda su hidroizoliacija ant kurio desis siferis

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j